Hengityssuojaimen pukeminen oikein sekä erot eri maskien välillä

Hengityssuojaimen pukeminen oikein sekä erot eri maskien välillä

Maskin käyttö on koronaviruksen leviämisen oleellinen ehkäisykeino nyt, kun viruksen toinen aalto on jo alkanut. Tutkijoiden mukaan hengityssuojaimen käytöllä pystytään välttämään vähintään 1/3 uusista koronatartunnoista.

Koronavirus, eli SARS-CoV-2 leviää mm. pisaratartuntana ja tämän hetkinen suojaetäisyys ihmisten välillä on 2 metriä. Ihmisen hengittäessä tai puhuessa viruspartikkeleita lentää paljon ilmaan ja kasvosuojan käytöllä näiden partikkeleiden määrää voidaan oleellisesti pienentää.

Hengityssuojaimia ja maskeja löytyy useita erilaisia ja tässä kirjoituksessa käyn lyhyesti läpi niiden erot suojaavuuteen sekä ohjeet oikeanlaiseen käyttöön, sillä vain oikein puettu suojamaski suojaa!

Katso alta vinkit hengityssuojaimen käyttöön, miten päin kertakäyttömaski puetaan, kummin päin tulee sinivalkoinen maski ja miten käytät maskia oikein.

Kuinka pukea suojamaski oikein

Tee näin:

  • Pese kädet huolellisesti ennen suojamaskiin koskemista
  • Tarkasta maski, jottei siinä oli repeämiä tai reikiä
  • Etsi kohta, jossa on metalinen nenäkappale
  • Jos maskissa on kuviota, katso, että kuviot tulevat ulospäin. Kirurgisen maskin sininen puoli (tai vettähylkivä sileämpi puoli) tulee ulospäin.
  • Aseta nenäkappale nenällesi
  • Peitä suu, nenä ja leuka maskilla
  • Asettele ja säädä maski tiiviisti, jotta, maskin ja ihon välistä ei pääse virtaamaan ilmaa maskin sisään
  • Vältä maskin koskettamista
  • Irroita maski kasvoilta ottamalla kiinni kumilangoista ja poistamalla maski
  • Pidä maski poissa kaikilta pinnoilta poistaessasi sitä
  • Hävitä maski välittömästi käytön jälkeen, käytä mielellään suljettavaa jäteastiaa
  • Pese kädet huolellisesti

Älä tee näin:

  • Älä käytä rikkinäistä tai kosteaa maskia
  • Älä aseta maskia vain nenän tai suun ympärille, maskin tulee peittää kummatkin
  • Älä käytä löysää maskia
  • Älä kosketa maskin pintaa
  • Älä tee mitään sellaista, mikä vaatii maskin koskettelua
  • Älä jätä käytettyä maskia muiden ulottuville
  • Älä käytä kertakäyttömaskia uudelleen

Erilaiset hengityssuojaimet

Hengityssuojain ja maski ovat suojavarusteita, jotka on suunniteltu suojaamaan ilmassa olevien epäpuhtauksien, kuten pölyn, höyryjen, kaasujen tai mikrobien hengittämiseltä. Sanaa hengityssuojain käytetään terveydenhoidon henkilökunnan suojaimista, kun taas sanaa maski käytetään yleensä julkisilla paikoilla käytettävistä suojaimista.

  • Puolimaskissa hengitysilma kulkee yhden tai useamman suodattimen läpi suojaimen sisäänhengitysventtiilin kautta ja uloshengitysilma poistuu uloshengitysventtiilin läpi. Suodattimet voidaan vaihtaa, kun ne ovat kätetty, ja itse suojainta voidaan käyttää pitkään. Suojain peittää leuan, suun ja nenän.
  • Täysi maski toimii kuin puolimaski, mutta suojaa suurempaa osaa kasvoista, myös silmät. Suodattimet voidaan vaihtaa tarvittaessa.
  • Huppu on nopeasti asetettava ja täydellinen suoja koko päälle. Huppu voidaan yhdistää erilaisiin suodattimiin.

Hengityssuojaimet ovat yleisesti luokiteltu kolmeen eri suojauskategoriaan joita ovat:

  • Hengityssuojain taso FFP1 suojaa lähinnä näkyviltä hiukkasilta, kuten pölyltä ja muilta isoilta hiukkasilta kuten sahausjätteeltä.
  • Hengityssuojain taso FFP2 (N95) suojaa käyttäjäänsä oikein käytettynä tehokkaasti pienemmiltäkin hiukkasilta kuten bakteereilta ja viruksilta, esimerkiksi koronavirusta vastaan. Tason FFP2 hengityssuojain suodattaa vähintään 94% ilman epäpuhtauksista.
  • Hengityssuojain taso FFP3 (N100) on hengityssuojainten paras suojaustaso, joka suojaa FFP2 -tason tavoin käyttäjäänsä pienemmiltäkin hiukkasilta. Tason FFP3 hengityssuojain suodattaa vähintään 99% ilman hiukkasmaisilta epäpuhtauksista
  • Lähde

 

Erilaiset maskit nopeasti verkkokaupastamme:

Oman verkkokauppamme valikoimasta löydät CE-merkityt FFP2-tason hengityssuojaimet, kasvomaskit, antibakteeriset kangasmaskit, sekä tyylikkäät kangasmaskit

 

Kangasmaski

Kankaisten kasvomaskien käyttö koronaviruspandemian aikana.

Kangasmaskeja olisi hyvä olla yhdellä käyttäjällä ainakin 3-5 kappaletta, jotta käytettyjen maskien pesu onnistuu parhaiten. Maskit pestään valmistajan ohjeiden mukaan, kuitenkin vähintään 60 asteessa. Maskien käsittelemisessä noudatetaan ylempänä lueteltuja ohjeita.

Koronavirus leviää pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Tämänhetkisen tiedon perusteella tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkua. Lähde

Oikealla tavalla käytetty kankainen kasvomaski saattaa vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, mikä saattaa vähentää virustartuntojen mahdollisuutta. 

Kasvomaski voi olla viruksen levittäjä. Jos päälle puettua maskia puetaan päälle edestakaisin , sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin.

Huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit ja korkea ikä, aiheuttavat sen, että kasvomaskia ei välttämättä jaksa käyttää tai terveysongelmat voivat pahentua. Älä siis tuputa maskin käyttöä kenellekään, koska niiden käytön turvallisuutta käyttäjälle ei voi tietää.

Älä  pue mitään maskia pikkulapselle. 

Se saattaa aiheuttaa hänelle tukehtumisvaaran. 

Kun käytät kankaista kasvomaskia, muista että, kasvomaskin paikalleen asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei likaantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Lähde

Kankaisten kasvomaskien valmistamiseen ei ole selkeitä standardeja, eikä niiden suojaavaa vaikutusta siten voi taata. Vastaat itse maskin turvallisesta käytöstä. Lähde

Kirurginen suu-nenäsuojus

Tämä suun ja nenän edessä pidettävä suojus ei suojaa käyttäjäänsä ilmateitse tarttuvilta taudeilta

Kirurgista suu-nenäsuojusta käytetään suojaamaan henkilökuntaa veri- ja eriteroiskeilta esimerkiksi toimenpiteiden yhteydessä tai eristyspotilaiden hoidossa. Lähde

https://www.saarentaika.com/nain-ennaltaehkaiset-viruksen-levamisen-kodissasi/
https://www.saarentaika.com/kasihygienia-on-tarkea-osa-terveydenhoitoasi-ala-myoskaan-unohda-kodin-siivousta/

 

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja vuosien syvällinen kokemus ihoon ja ihonhoitoon liittyen, erityisesti luonnollisten raaka-aineiden ja niiden vaikutusten osalta. Olen myös erikoistunut luonnonkosmetiikan valmistukseen, mikä on vahvistanut asiantuntemustani. Lisäksi minulla on lähes viiden vuosikymmenen kokemus vaikeiden ihosairauksien parissa, mikä on antanut minulle ainutlaatuista näkökulmaa ja asiantuntemusta alalla.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.