Ihon mikrobiomin yhteys ryppyjen syntymiseen

Ihon mikrobiomin yhteys ryppyjen syntymiseen

Kollageeni pitää ihon joustavana ja kimmoisana

Kollageeni on kehossamme esiintyvä tärkeä proteiini, joka tekee tukikudoksistamme kestävät ja joustavat. Näkyvin vaikutus kollageenilla on ihollamme, jossa kollageenin iän myötä vähentyvät määrät näkyvät ryppyinä ja ihon veltostumisena.

Uusimmissa ihon mikrobiomiin liittyvissä tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu yhteys tiettyjen bakteerien ja kollageenin vähentymisen välillä. 

Kollageeni pitää ihon nuorekkaana

Ihomme alkaa menettää elastisuuttaan ja kimmoisuuttaan jo noin parikymppisestä alkaen, joka väistämättä johtaa juonteiden ja ryppyjen näkymiseen ihollamme. Miksi näin tapahtuu, sitä ei ihan vielä täysin tiedetä. Uusimmat tutkimustulokset viittaavat kuitenkin siihen, että ihosi pinnalla olevilla mikro-organismeilla voi olla osuutta asiaan.

Ihon mikrobiomi

Ihon mikrobiomi pitää sisällään laajasti erilaisia organismeja, kuten bakteereja, sieniä ja viruksia, jotka elävät ja ovat yhteydessä toistensa kanssa. Näiden mikro-organismien osuutta kollageenin vähentymiseen tutkitaan parhaillaan.

Ihomme mikrobiomiin vaikuttaa geenit ja ympäristötekijät, kuten elämäntavat, etnisyys, asuinpaikka, auringolle altistuminen, ihon omat ominaisuudet sekä hygienietottumukset. 

Mitä enemmän tieteessä on tutkittu ihon mikrobiomia, sen enemmän on alkanut varmistumaan käsitys, että ympärillämme olevalla maailmalla (elinympäristö, elämäntapa) on suuri vaikutus ihomme ja suolistomme elinympäristölle (mikrobiomille), joka taas vaikuttaa mm. immuunijärjestelmäämme, jonka häiriön ensimmäiset merkit ovat mm. ruoka-aine allergiat ja ekseematyyppiset ihottumat.

Bakteerit voivat laskea kollageenitasoja

Ihon mikrobiomiin ja kollageenitasojen laskuun keskittyneestä tieteellisessä tutkimuksessa havaittiin, että tutkimukseen osallistuneilla naisilla, joilla kollageenitasot olivat laskeneet, löytyi Cutibacterium acnes ja Staphylococcus epidermidis bakteerikantoja.

Aikaisemmat tutkimukset ovat viitanneet, että näiden kahden bakteerilajin tietyt kannat voivat aiheuttaa tulehduksia ihossa, mikä voi olla osallisena ikääntymisen merkkien näkymiseen.

Cutibacterium acnes bakteeria löytyy ihon omasta talista, joka auttaa ihoa säilyttämään kosteutensa, mutta liiallinen talintuotanto taas voi aiheuttaa tulehdusta. 

Tutkimuksessa havaittiin myös, että vanhempaa ikäluokkaa edustavilla vapaaehtoisilla eli ihollaan enemmän antibioottiresistenssejä bakteereja.

Tämä havainto voisi viitata siihen, että elämämme aikana saadulla antibiooteilla voi myös olla vaikutusta ihon vanhenemisen merkkien esiintymiseen.

Mitä vanhemmaksi elämme, sen enemmälle määrälle antibiootteja saatamme elämämme aikana altistua ja mikrobimme saattavat saada antibioottiresistenssigeenejä ympäristöstään sekä toisistaan, jolloin ihomme mikrobiomi saattaa säilyttää ne geenipoolissaan.

Uute Scientific Oy toteutti in vivo tutkimuksen, jossa todettiin Re-Connecting Nature® uutetta sisältävän voiteen vahvistavan ihon suojakerrosta jo kolmen viikon säännöllisellä käytöllä.

Ihonhoidolliset hyödyt näkyivät jo kolmessa viikossa ihon korkeampana stressinsietokykynä. Uutetta sisältävien tuotteiden käytöllä on useita hyötyjä iholle:
 • auttaa palauttamaan ihon luonnollisen mikrobiomi tasapainon
 • vahvistaa ihon suojakerrosta
 • tukee ihon luonnollisen mikrobiomin monimuotoisuutta
 • tukee ihon suojakerroksen toimintaa alentamalla tulehdusta edistävien sytokiinien määrää, jotka on yhdistetty ihon suojakerroksen toiminnan häiriöihin useissa tutkimuksissa
 • auttaa säilyttämään ihon suojakerroksen normaalitoiminnan ja kollageenin muodostumista ikääntyvässä ihossa ja stressaavissa elämäntilanteissa
 • nopeuttaa ihon uusiutumista ja korjaantumista
 • helpottaa ihon punoitusta ja ärsytystä
 • Vielä on paljon tutkittavaa ja ymmärrettävää ihon mikrobiomista ja mikrobiomi ihonhoidosta, mutta jo nyt on tiedossa, että ihon mikrobiomin tasapainon ylläpitämisellä on suuri vaikutus ihomme terveyteen ja kehomme vastustuskykyyn.

Saaren Taika Metsämikrobi kosmetiikka

Nainen ottaa sormella hajusteetonta Metsämikrobi vartalovoidetta lasirasiasta joka hänellä on sylissään
Saaren Taika Metsämikrobi ihonhoitosarjan tuotteet:
 • sisältävät Re-Connecting Nature® metsämikrobiuutetta
 • ovat 100% luonnollisia
 • eivät sisällä väriaineita
 • eivät sisällä säilöntäaineita
 • eivät sisällä keinotekoisia kemikaaleja
 • eivät sisällä keinotekoisia hajusteita
 • eikä yleisimmin ihoärsytystä aiheuttavia ainesosia

Osta Saaren Taika metsämikrobi ihonhoitotuotteet Saaren Taika Shopista! Nopea toimitus, jopa seuraavaksi päiväksi!

Lähteet: 1

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.