Kamomilla, yksi vahimmista ihmiskunnan tuntemista lääkeyrteistä

KAMOMILLA, YKSI VAHIMMISTA IHMISKUNNAN TUNTEMISTA LÄÄKEYRTEISTÄ

Kamomillan eteerisiä öljyjä käytetään laajasti kosmetiikassa ja aromaterapiassa

Kamomillan kuivatut kukat sisältävät monia terpenoideja ja flavonoideja, jotka edistävät kamomillan lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Kamomillavalmisteita käytetään runsaasti moniin eri vaivoihin, kuten heinänuhaan, tulehduksiin, lihaskouristuksiin, kuukautishäiriöihin, unettomuuteen, haavaumiin, haavoihin, maha-suolikanavan sairauksiin, reumaattisiin kipuihin jne.

Kamomillasta on kehitetty useita erilaisia ​​valmisteita, joista suosituin on yrttitee, jota kulutetaan yli miljoona kuppia päivässä.

kuivattua kamomillaa

Kasvien rooli ihmisten terveydenhoidossa

Yrtit ovat olleet olennainen osa perinteisiä lääketieteen muotoja vähintään jo 5000 vuotta. Kasviperäisten lääkkeiden suosiota voidaan selittää yrttien taipumuksella toimia hitaasti, yleensä minimaalisilla myrkyllisillä sivuvaikutuksilla.

Yksi yleisimmistä lääkinnällisiin tarkoituksiin käytetyistä yrteistä on kamomilla, jonka standardoidut tee- ja yrttiuutteet valmistetaan Matricaria-lajin kuivatuista kukista.

Kamomilla on yksi maailman vanhimmista, laajimmin käytetyistä ja hyvin dokumentoiduista lääkekasveista, ja sitä on suositeltu useisiin parantaviin käyttötarkoituksiin.

Kamomilla

Kamomilla on kotoisin vanhasta maailmasta ja kuuluu päivänkakkara-heimoon (Asteraceae tai Compositae).

Kamomillassa on eri tyyppisiä bioaktiivisia ainesosia, joita on käytetty lääkevalmisteissa ja kosmetiikassa. Kamomilla sisältää 0,24–1,9 % haihtuvaa öljyä, joka koostuu useista erillisistä öljytyypeistä.

Kun öljyä höyrytislataan, sen väri vaihtelee kirkkaansinisestä syvän vihreään tuoreena, mutta muuttuu tummankeltaiseksi varastoinnin jälkeen. Haalistumisesta huolimatta öljy ei menetä tehoaan.

Kamomillasta on tunnistettu noin 120 sekundaarista yhdistettä, mukaan lukien 28 terpenoidia ja 36 flavonoidia.

kamomillan kukkia

Roomalaista kamomillaa (jota Saaren Taika käyttää) käytetään yleisesti ihon tulehdusten hoitoon sekä erilaisiin ihon bakteeri-infektioihin.

Kamomillaa on vuosisatojen ajan käytetty tulehdusta estävänä hoitona, antioksidanttina, haavojen ja ekseema ihottuman hoidossa, kihdin, ihoärsytyksen, palovammojen sekä mustelmien hoidossa.

Kamomilla käytetään myös vaippaihottuman, halkeilevien nännien, vesirokon, nenätulehduksen yms hoidossa.

Itse käytän talviaikoina Kamomilla Sheavoidetta nenän sisälle siveltynä, mikäli nenän limakalvot ovat kuivat tai ärtyneet. Olen käyttänyt Kamomilla Sheavoidetta myös näärännäpyn hoitamiseen siten, että olen pumpulipuikolla sivellyt silmäluomen ulkopuolelle ohuelti voidetta, varoen toki voidetta joutumasta silmään. Nämä (limakalvoihin mahdollisesti liittyvät) ovat kuitenkin tällaisia hoitokeinoja, joita en tuotteen valmistajana saa suositella muille!

Kamomillan vaikutus

Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että kamomillaflavonoidit ja eteeriset öljyt tunkeutuvat ihon pinnan alle syvempiin ihokerroksiin. Tämän vuoksi kamomillatuotteet tehoavat hyvin paikallisesti käytettynä tulehduksiin.

Kamomillan paikallisella käytöllä on tutkimusten mukaan osoitettu olevan kohtalainen teho atooppisen ekseeman hoidossa ja tähän vaivaanhan itse kehitinkin Saaren Taika Kamomilla Sheavoiteen.

Kaksoissokotetussa tutkimuksessa havaittiin erään kamomillaa sisältävän voiteen olevan parempi teholtaan kuin 0,5% hydrokortisonivoide. 

Kamomillan parantavat ominaisuudet

Kamomillan paikallisen käytön tehokkuutta haavan paranemisen tehostamiseen arvioitiin kaksoissokkotutkimuksessa 14 potilaalla, joille tehtiin tatuointeja. Kamomillan parantava vaikutus todettiin tutkimuksessa, jossa havaittiin myös sen nopeuttavan haavan kuivumista ja uuden ihon kehittymistä haavan päälle.

Tutkimus tukee oman tuotekehityksemme tuloksia DreamyInk tatuointivoiteen osalta. Kehitimme tatuointivoiteen nopeuttamaan ihon paranemista, hillitsemään kutinaa ja tulehduksia sekä sellaiseksi, että se on helppo ja kivuton levittää tatuoidulle iholle. 

Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että kamomilla paransi täydellisesti haavat nopeammin kuin kortikosteroidit.

Kannattaa huomioida kuitenkin, että kuten mikä tahansa luonnosta peräisin oleva kasvi tai hedelmä, myös kamomilla voi joillekin aiheuttaa allergisia reaktioita. Vaikka kyseessä onkin suhteellisen pieni osa ihmisistä, jotka ovat kamomillalle allergisia!

Miten kehitin Saaren Taika Kamomilla Sheavoiteen?

Olen kärsinyt atooppisesta ekseema ihottumasta aivan pikkulapsesta asti ja muistan alle kouluikäisestä saakka joutuneeni käyttämään erilaisia voimakkaita kortisonivoiteita ja hauteita päivittäin ihottumieni hoitamiseksi.

Ihottumat vaivasivat minua aina aikuisuuteeni asti ja pahimpina aikoina, kun käteni oli koko kämmenen alueelta vereslihalle raavittuna, on siihen kokeiltu jopa tekoihoa hoidoksi, mutta huonoin tuloksin.

Rikki raavitun käsien ihon vuoksi en ollut aiemmin voinut mm. kuoria perunoita, sillä perunoiden tärkkelys pahensi ihottumaa ja aiheutti kutinaa. En ollut voinut myöskään koskaan siivota ilman siivouskäsineitä. En ollut voinut käsitiskata, enkä esimerkiksi kutoa. Kutiava käden iho häiritsi jopa yöunia, sillä heräsin useita kertoja yössä raapimaan kättäni voimakkaasti ja usein tähän vimmaiseen raapimiseen heräsi myös puolisoni. 

Olin etsinyt tietoa ja helpotusta ekseemaihottuman hoitoon ja oppinut, että mm. sheavoi ja teepuuöljy ovat tuoneet joillekin helpotusta. Tästä alkoi erilaisten raaka-aineiden testaaminen ja niiden ominaisuuksien opiskelu.

Kamomilla Sheavoiteen tuotekehitys alkoi oikeanlaisten raaka-aineiden etsimisellä! Köyhyysrajan alapuolella tuolloin kun elin, oli ensimmäiset raaka-aine kokeiluni tottakai sieltä halvimmasta päästä!

Harmikseni ensimmäiset kokeilut eivät kuitenkaan tuottaneet haluamaani tulosta, vaan itseasiassa ihottumani ärtyi entisestään.

Tästä alkoikin raaka-aineiden syvällisempi tutkimus, jonka aikana minulle selvisi, että samalla nimellä myytävästä raaka-aineesta on useita erilaatuisia vaihtoehtoja ja esimerkiksi sheavoin ollessa kyseessä, oli vaihtoehtoina luomulaatuinen, ei-luomu, puhdistamaton ja puhdistettu, valkaisematon ja valkaistu ja niin edelleen. 

Vihreä Tee & kamomilla shampoo on aivan loistava tuote. Päänahan psoriasis rauhoittui toisella pesukerralla ja mikä parasta luonnonkiharat tykkäsivät myös, eikä tarvinnut laittaa hoitoainetta kun ihan vähän pesun jälkeen. SUOSITTELEN!”

”Paras palashampoo, jota olen kokeillut. Hilse hävisi jo kolmannella pesukerralla.”

Kamomilla hoitoaine on huomattavasti helpottanut päänahkani hoitoa, Minulla on proasiais, ei onneksi kovin paha, mutta päänahka on ajoittain erittäin kuiva ja paikoin talimainen. Kamomilla on parantanut päänahkani laatua”

”Kohta vuoden ollut ekseema-ihottumaa, jota hoidettu kortisonilla. Nyt löytyi Kamomilla Sheavoide, joka auttaa ilman kortisonin haittavaikutuksia!”

Helpottaa psoriasis-kutinaa! Psoriasis oli tehnyt pahoja, verisiä pesäkkeitä iholle. Erityisesti polviin ja kyynärtaipeisiin. Kamomilla Sheavoide helpotti kutinaa ja paransi ihoa.”

”Minulla on kädessä vanhako tatuointi jonka ympärille on äskettäin tehty tatuointi. Iho on kutissut ja tuntunut kireältä. Dreamyink-tatuointi voide on JUURI sitä mitä se lupaa: rauhoittaa kutinaa/kirvelyä, ei tahri vaatteita ja imeytyy helposti. Pieni purkki mutta RUNSAAASTI sisältöä! Suosittelen ehdottomasti! ”

”Voide leviää todella hyvin. Punoitus hävisi heti ja helpottaa kutinaa hyvin. Pitää tatuoinnin värit hyvin.”

Levittyy todella hyvin aralle iholle. Poistaa nopeasti punoituksen. Todella hyvä, hoidin ison tatuoinnin pelkästään tällä.”

Osta korkealaatuiset ja luonnolliset Saaren Taika ihonhoihotuotteet netistä!

Lähde: 1

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.