Kollageeni

Hydrolysoitunut kollageeni parantaa ihon terveyttä ja hidastaa ihon ikääntymisen vaikutuksia

Kollageeni on ryhmä kuituproteiineja, jotka ovat kehomme runsaimmat proteiinit.

33% kehomme kokonaisproteiini massasta on kollageenia. Ihmiskehon kudoksissa on 28:a eri kollageenityyppiä.

Tyypin 1 kollageeniä on yli 90% kehomme kollageenista. Ihomme sisältää kollageenityyppejä 1, 2 ja 3, ne antavat ihollemme vahvuutta ja joustavuutta. 

Kollageeni on kuituproteiini, jolla on ikääntymistä estäviä ominaisuuksia, UV-säteiltä suojaavia ominaisuuksia, fibroblastien tuotantoa tehostavia ominaisuuksia, niin kosteusvoiteissa, kuin ravintolisinäkin.

Kollageenin anti-age vaikutus

Tehokas ikääntymistä estävä ainesosa on kuin ihonhoidon Graalin malja!  Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kollageeni on avain nuorekkaamman ulkonäön saavuttamiseen.

Mutta onko kollageeni hyväksi iholle vai onko se jälleen yksi kauneuden ja hyvinvoinnin trendi, jonka tueksi on vain vähän todisteita?

Viime vuosina antioksidanttien käyttö on lisääntynyt merkittävästi. Suosittu antioksidanttina pidetty ainesosa on kollageeni.

Kollageeni on yksi kehossamme luonnostaan ​​esiintyvistä välttämättömistä proteiineista, joka auttavat antamaan ihollemme hehkuvan, nuorekkaan ja täyteläisen ulkonäön.

Ihomme kollageenipitoisuudet valitettavasti heikkenevät keskimäärin 1 – 1,5 % jo n. 25 ikävuodesta eteenpäin, aiheuttaen ihollemme näkyviä ryppyjä sekä ihomme veltostumista. Kollageeni on siis välttämätöntä ihon elastisuudelle; se saa ihomme näyttämään kimmoisalta, täyteläiseltä ja sileältä.

Kollageenitasojen nostaminen voi viivästyttää tätä luonnollista kollageenipitoisuuden heikkenemistä, jolloin ihostamme tulee jälleen kimmoisampi ja täyteläisempi.

Kuitenkin se, miten tämänhetkiset voiteet tai lisäravinteet voivat saada tämän aikaan, on edelleen kiistelyn aiheena. Joidenkin mukaan ei ole tarpeeksi todisteita siitä, että kollageenilisät parantaisivat ihon ulkonäköä, kun taas joidenkin mielestä on.

Vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että hydrolysoidut kollageenilisät lisäsivät ihon kosteutta ja kimmoisuutta yli tuhannella tutkittavalla.

Myös vuonna 2019 tehty tutkimus osoitti, että tutkimuksessa käytetty kollageenivalmiste paransi merkittävästi ihon kosteutta ja kimmoisuutta, siloisuutta sekä ihon kiinteyttä.

Miten kollageeni toimii parhaiten?

  • Kollageenilisiä käytettäessä (ihonhoidossa tai ravintolisinä) kollageeni tulee ensin hajottaa, jotta kehomme voi käyttää sitä hyväkseen. Tätä hajottamisprosessia kutsutaan myös hydrolyysiksi. Hydrolyysi on kemiallinen reaktio, jossa yhdiste hajoaa vettä siihen lisättäessä.
  • Kaikissa muodoissa olevat kollageenilisäaineet hydrolysoituvat, eli hajoavat, mutta vaihtelevasti.
  • Täysin hydrolysoitunut kollageeni on pienempi molekyylistä ja helpommin ihon kautta imeytyvää. Luonnollisen kollageeniproteiinin molekyylikoko on n. 300 kDa (kilodaltonia), kun hydrolisoituneen kollageenin molekyylikoko on 1 – 10 kDa.
  • Suoraan ravinnosta saatuna luonnollinen kollageeni hydrolisoituu itsestään elimistössämme entsyymien avulla.

Miten kollageeni imeytyy ihoon?

Lääkemolekyylit, samoin kuin kollageenipeptidit voivat tunkeutua ihoon kolmea eri reittiä (kuvassa alla). 

Ensimmäinen reitti on hikirauhasen kautta, toinen reitti on karvatupen ja talirauhasen kautta ja kolmas tapa on suoraan marraskesin läpi.

Kuva ihon eri kerroksista ja kolme eri reittiä jota pitkin kollageenipepitidit imeytyvät ihon syvempiin kerroksiin

Marraskesi eli Stratum Corneum on kehomme tärkein suojakerros ja este erilaisten asioiden tunkeutumiselle elimistöömme. 

Marraskesi koostuu useista lipidikerroksista, keramideista, rasvahapoista ja kolesterolista. Korneosyytit (kuvatekstissä Korneozyten) on upotettu monikerroksiseen lipidimatriisiin tavalla, jota usein kutsutaan ”tiili- tai laastirakenteeksi”.

Kosmetiikan, eli ihonhoitotuotteiden aktiivisten ainesosien tunkeutumista ihoon voidaan suorittaa kahta eri reittiä. (toinen kuva alla).

Solujen välinen reitti (kuvatekstissä interzellulärer Weg) on se yleisin lääkkeiden ja kosmeettisten valmisteiden tunkeutumisreitti.

Transsellulaarista reittiä (kuvatekstissä transzellulärer Weg) varten on kehitetty useita eri keinoja marraskeden kiertämistä varten; valitsemalla oikeanlaiset aineet, lisäämällä liposomeja sekä kemiallisia tunkeutumisen tehostajia.

Copyright anjamakie Wikimedia Commons

Kollageeni ihonhoitotuotteessa

Kosmeettisissa valmisteissa, eli ihonhoitotuotteissa kollageeni on yleensä peräisin joko kasviläheistä, tai eläinlähteistä. Hydroloitu kollageeni on tieteellisesti tunnistettu ainesosaksi, jolla on hyvät kosteuttavat ominaisuudet marraskesissä.

Peptidejä käytetään laajalti ihon rakenteelliseen suojaamiseen, ihon ikääntymisen vaikutusten vähentämiseen sekä muihin ihon kauneuteen tähtääviin hoitoihin. Mitä suurempi peptidi, sen epätodennäköisemmin se saavuttaa ihon syvempiä kerroksia.

Ihon kerrosten läpäisy kuitenkin riippuu useista eri tekijöistä, kuten aineen fysikaalis-kemiallisista ominaisuuksista (molekyylikoko, stabiilius, liukoisuus, jne), läpäisyn aika-asteikosta, ihon paksuudesta ja ihon omista komponenteista, kuten aineenvaihdunnasta, käyttöaluesta, käytön kestosta, jne.

Tutkimusten lopputulemana on päätelty, että hydrolysoitunut kollageeni on tehokas bioaktiivinen ainesosa, joka parantaa ihon terveyttä ja hidastaa ihon ikääntymisen vaikutuksia.

Kollageenia sisältäviä Saaren Taika ihonhoitotuotteita

Kasviperäinen Merikollageeni auttaa säilyttämään ihosi nuorekkuuden sekä kimmoisuuden. Se palauttaa ihon kollageeni- ja elastiiniproteiinien säikeet sekä vähentää ihon ennenaikaista ikääntymistä.

”Graalin malja! Tämä on äärettömän hyvä tuote. Tyyris hinta ei haittaa, sillä purkki on riittoisa ja tulokset valloittavia. Silottaa, pehmeyttää, kirkastaa. Tulen tilaamaan tätä uudelleen ja uudelleen!”

”Tuote on todella riittoisaa, pieni määrä riittää hyvin koko kasvoille ja kaulalle. Käytän itse lähinnä iltaisin. Aamulla herätessäni iho on todella pehmeä ja tasainen sekä punaisuuskin on poistunut. Minulla on suunympärysihottumaa ja muutenkin herkkä iho, rasva ei ole vaikuttanut liian tujulta ja ihottumakin on rauhoittunut.”

Kasviperäinen Merikollageeni auttaa säilyttämään ihosi nuorekkuuden ja kimmoisuuden. Se palauttaa ihon kollageeni- ja elastiiniproteiinien säikeet ja vähentää ihon ennenaikaista ikääntymistä.

”Olin ilahtunut niin pienen määrän käyttämisen riittävän hoitamaan silmän alusia. Olen saanut pullistumat ohenemaan ja värin palautumaan huomattavasti lyhyellä ajalla. – Kiitoksin”

”Helposti levitettävä ja imeytyvä silmänympärysgeeli. On mielestäni jo viikon käytön jälkeen häivyttänyt tummia silmänalusia sekä juonteita silmäkulmissa.”

”Jo ensi käytön jälkeen tunsin geelin kosteuttavan vaikutuksen silmänympärysihollani. Nyt pari viikkoa sitä käyttäneenä ovat silmänympärysjuonteet selkeästi silottuneet. Huippu hyvä tuote, voin suositella!”

Ruusu misellivesi on suunniteltuu puhdistamaan, rauhoittamaan ja kosteuttamaan ihon syvimpiä kerroksia.

”Oikein hyvä tuote! Käytän aamuin illoin kasvojeni puhdistukseen ja rosacean aiheuttama punoitus nenässäni on hälventynyt huomattavasti.”

”Iho tuntui jo kahden viikon käytön jälkeen kosteutetulta ja hyvin voivalta. Jopa cuperosani rauhoittui!!”

”Olen nyt viikon ajan käyttänyt iltaisin misellivettä ja iho tuntuu todella hyvältä. Olen yllättynyt miten kimmoisalta iho näyttää ja tuntuu jo viikon käytön jälkeen! Ja tuoksu on niin mahtava!!!”

Ruusuveden antioksidantit suojaavat ihosoluja epäpuhtauksien, UV-säteiden ja muiden ympäristön vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Ruusuvesi toimiikin ihon suojakerroksena arjen ihoa vahingoittavia epäpuhtauksia vastaan!

Boostaako C-vitamiini ihon kollageenin tuotantoa

C-vitamiini edistää ihmisen ihon fysiologiaa erityisesti stimuloimalla kollageenin biosynteesiä. Tärkeimmät ihon kollageenit ovat tyypit 1 ja 3, joita syntetisoituu vähemmän ikääntymisen myötä.

C-vitamiini on yksi tärkeimmistä kollageenin muodostuksen edistäjistä, mutta se läpäisee heikosti orvaskeden (epidermiksen) sarveiskerroksen.

C-vitamiinin hyödyt iholle paikallisesti käytettynä riippuu täysin käytettävän voiteen tai seerumin koostumuksesta, sillä vesiliukoisena ja varautuneena molekyylinä C-vitamiini hylkii epidermaalisten solujen fyysistä estettä, eikä imeytymistä pääse tapahtumaan.

C-vitamiini on kuitenkin voimakas antioksidantti, joka voi neutraloida ympäristön epäpuhtauksien- tai UV-säteilyn aiheuttamaa stressiä iholla. Tämä aktiivisuus on erityisen tärkeää orvaskedessä (epidermiksessä), jossa C-vitamiini on keskittynyt ihoon.

Ei kuitenkaan ole olemassa tutkimuksia, joissa olisi mitattu C-vitamiinin tasoja tai saantia ja niihin liittyviä ikääntymisen muutoksia. C-vitamiinia ei juuri koskaan mitata ihosta, ja tätä tietoa tarvitaan ennen kuin voidaan päätellä mikä saannin taso voi olla hyödyllistä ihon terveydelle ja suojaa ikääntymiseen liittyviltä muutoksilta.

Osta itsellesi tehokkaat Saaren Taika ihonhoitotuotteet Saaren Taika Shopista! Nopea toimitus, perille jopa seuraavaksi päiväksi!

Lähteet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 10, 11, 12 

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.