Miksi jotkut hiukset jäävät tahmaisiksi palashampoilla pestessä?

Miksi jotkut hiukset jäävät tahmaisiksi palashampoilla pestessä_ Ohje etikkehuuhteluun

Harvoin, mutta joskus kuitenkin, törmään myös meidän shampoopalojen tiimoilta käyttäjien kokemuksiin, joissa hiukset ovat jääneet latvoista tahmaisiksi ensialkuun palashampoilla pestessä.

Kerron tässä kirjoituksessa muutamia syitä, jotka tätä tahmaisuutta aiheuttavat joillekin hiuksille

Hiushan on suomupintainen, kuten käpy ja terveen uuden hiuksen pinnan suomut ovat tiiviisti kiinni estäen veden ja kemikaalien pääsyn hiuksen sisempiin osiin.

Mitä pidempi hius on, eli mitä vanhempi, sen enemmän se on kärsinyt ulkoisesta rasituksesta, kuten harjaamisen-, hiustenmuotoilun-, auringon- ja hiuksiin käytettävien kemikaalien aiheuttamasta rasituksesta.

Rasitus saa hiussuomut aukenemaan ja ”repsottamaan”, sekä lopulta myös kulumaan

Kuluneet hiussuomut saavat hiuksen myös näyttämään kuivalta ja tekee tukasta vaikeammin kammattavaa, joka taas kuluttaa lisää hiusta. Tämä kulunut osa hiuksesta jää myös helpoiten tahmaiseksi saippuapesun, eli palashampoon käyttämisen jäljiltä.

Hiussuomuja saa suljettua happamilla aineilla ja osa käyttääkin mm. etikkahuuhdetta hiustenpesun jälkeen ja saavat sen avulla saippuan aiheuttaman tahman poistumaan, sekä hiuksen kiiltämään.

Toinen seikka, joka vaikuttaa palashampoiden ja saippuoidenkin toimintaan yksilöllä; on yksilön käyttämän veden kovuus

Kova vesi saa saippuan jättämään ajan kuluessa esim. lavuaariin vahamaista ”saippuamöhnää” eli saostumaa ja samaa ”saippuamöhnää” voi jäädä myös hiuksiin jos pesijällä on käytössään kovaa vettä.

Etikka taasen poistaa näitä saippuajäämiä sekä lavuaarista, putkistosta, että hiuksista, eli huuhtelemalla hiukset etikkahuuhteella, saadaan tahmaisuutta vähennettyä tai jopa kokonaan poistettua.


Ohje etikkahuuhteluun

Etikkahuuhde on veteen laimennettua etikkaa. Huuhteessa voidaan käyttää jotakin viinietikkaa, kuten esim. omenaviinietikkaa, tai ekologisempaa väkiviinaetikkaa (useat viinietikat sisältävät sulfiitteja, jotka saattavat herkimmille aiheuttaa oireita ja, jotka ovat vesistöön palatessaan vaarallisia vesi-eliöille).

Etikka poistaa hiuksista myös mineraalijäämiä, tällöin etikkaveden tulee olla voimakkaampaa, kuin pelkästään saippuan jäämiä poistettaessa.

Useimmiten palashampoon käytön aloittamisen yhteydessä, tai vaihdettaessa yksi shampoopala toisenlaiseen, saattaa aluksi esiintyä tahmaisuutta hiuksissa. Useimmilla tahmaisuus katoaa muutaman pesukerran jälkeen, mutta kovin hienoon, kuluneeseen tai käsiteltyyn hiukseen saatetaan tahmaisuuden poistamiseksi tarvita lisäksi etikkahuuhtelua.

Etikkahuuhteen voi tehdä itse laimentamalla edellämainittuja etikoita veden kanssa. Etikkahuuhde huuhdotaan hiuksista välittömästi, paitsi siinä tapauksessa, että halutaan poistaa hiuksista myös mineraaleja, tällöin sen annetaan vaikuttaa hetki ennen huuhtelua.

Itse teen etikkahuuhteen suihkussa annostelemalla noin 1-2tl etikkaa löylykauhalliseen vettä. Mineraaleja poistettaessa etikkaa annostellaan noin 1/4 etikkaa ja 3/4 vettä.

etikkahuuhde 1-2tl etikkaa löylykauhalliseen vettä. Mineraaleja poistettaessa etikkaa annostellaan noin 1/4 etikkaa ja 3/4 vettä.

Etikkahuuhteen silmiin joutumista tulee välttää, äläkä missään nimessä käytä etikkahuuhdetta lapsiin tai lemmikkeihin!

Toivottavasti artikkeli toi lisävaloa siihen miksi joillekin tulee palashampoista hiukset tahmaisiksi 🙂

Saaren Taika palashampoista on kuitenkin raportoitu tahmaisuutta huomattavasti vähemmän, kuin muilla palashampoilla, lue käyttäjien kommentit shampoistamme alta:


Voit ostaa ihanat Saaren Taika hiustuotteet alta:

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja vuosien syvällinen kokemus ihoon ja ihonhoitoon liittyen, erityisesti luonnollisten raaka-aineiden ja niiden vaikutusten osalta. Olen myös erikoistunut luonnonkosmetiikan valmistukseen, mikä on vahvistanut asiantuntemustani. Lisäksi minulla on lähes viiden vuosikymmenen kokemus vaikeiden ihosairauksien parissa, mikä on antanut minulle ainutlaatuista näkökulmaa ja asiantuntemusta alalla.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.