Omat ja yrityksen koettelemukset, katsaus vuoteen 2021 ja sen huikea yli 7 milj. liikevaihto

Katsaus vuoteen 2021 - 7:n miljoonan liikevaihto

Moikka arvoisa lukijani!

Olen perinteisesti kirjoittanut katsauksen edelliseen vuoteen aina tilinpäätöksen valmistumisen tienoilla. Tänä vuonna kirjoitushalujen heräämiseen kului valitettavasti vähän enemmän aikaa kuin aiemmin, ja syykin selviää sinulle kohta!

Huikea koronavuosi 2021

Ihan kuten monilla muillakin verkkokauppiailla, myös meillä oli lennokas vuosi 2021. Myynti nousi uskomattomiin huippuihin ja käsiä tarvittiin kiireellä ja jatkuvasti lisää. Liikevaihtomme olikin viime vuonna yli 7 miljoonaa euroa; tarkalleen ottaen 7 425 998,61€ ja se tekee kasvua vuoteen 2020 nähden 155%.

Tämä kasvu oli pääasiassa omalla kassavirralla rahoitettua, eikä yrityksellämme ollut koskaan aikaisemmin ollut mitään lainoja, ei edes ihan alussa.

Omalla kassavirralla investoiminen

Yrityksen aloittaminen ilman lainaa voi olla jossakin määrin ihan fiksua, sillä siinä ainakin näkee heti onko tuotteelle tai palvelulle oikeasti kysyntää, kun kuluja ei rahoiteta apurahoista tai lainoista.

Se mitä itse olen joutunut kantapään kautta oppimaan, on, että kasvua ei aina välttämättä kannatakaan rahoittaa omasta kassasta.

Vähävaraiseen perheeseen syntyneenä ja n. 40 vuotta köyhyysrajan alapuolella eläneenä ei varakkaiden opit ole itselleni olleet tuttuja.

Varattoman kasvatuksen oppeja on ollut, että lainaa ei kannata ottaa ja jos otatkin osamaksua tai lainaa, kannattaa se pikaisesti maksaa pois!

No tuohan on hölmöä, nyt alan sen pikkuhiljaa ymmärtää!

Suunnilleen kaikki kannattaisi maksaa matalakorkoisesta lainarahasta ja sen avulla jäävä kassavirta (tai oman arjen raha) kannattaa sijoittaa johonkin korkeampaa korkoa tuottamaan.

No, mehän emme tehneet niin, vaan alusta asti kaikki oli yrityksen kassavirralla aikaansaatua. Eikä sekään niin paha asia toki ollut, mutta fiksummikin olisi voinut tehdä, kuten niin monet muutkin asiat yrityksemme taipaleella!

Omasta kassavirrasta rahoitettu kasvu olisi saattanut toimia hyvin, jos kasvu olisi jatkunut, kuten odotimme. Korona kuitenkin mullisti maailman ja koronan tuoma hyöty verkkokauppaan sekoittui yrityksemme normaaliin alkuajan kasvuun, eikä meille ollut ihan selkeää, että kaikki kasvu ei ollutkaan meidän ansiotamme, vaan osa johtui maailmantilanteen radikaalilta muutokselta ja ihmisten ostokäyttäytymisen siirtymisestä verkkoon.

hurja alamäki

Koronan toisen vuoden lopussa, lokakuussa 2021, kun rajoitukset purettiin ja ihmiset olivat kyllästyneet varomaan toisiaan sekä olemaan eristyksissä sisällä, alkoi verkkokauppojen alamäki. 

Niin suuret, kuin pienetkin verkkokaupat kärsivät ennennäkemättömästä ostajapulasta ja verkon vahvimmatkin joutuivat antamaan tulosvaroituksia myynnin radikaalin tippumisen vuoksi.

Emme olleet tässä poikkeus ja kun kassavirta hyytyi, ei juuri käyntiin laittamillemme investoinneillemmekaan enää olisi riittänyt rahaa. Pian ymmärrät miksi.

Olin juuri ehtinyt ottaa kaksi kertaa kotimme verran henkilökohtaista lainaa investoidakseni uuden liiketilan ostamiseksi Perniöstä. Tähän liiketilaan piti saneerata uusi saippuatehtaamme, jonka avulla saamme lisättyä toivottua kotimaan tuotantoa sekä tuotua markkinoille myös uusia kotimaisia tuotteita.

Investoinnit

Yrityksen kassassa oli vuodenvaihteessa vielä jonkun verran rahaa ja remontit tulevassa uudessa saippuatehtaassa oli jo hyvässä vauhdissa.  Epäonniset asiat kuitenkin seurasivat toisiaan ja investoinnit söivät kassaa meistä riippumattomien viivästysten vuoksi.

Syksyllä olimme investoineet myös toiseen kunnianhimoiseen hankkeeseen, nimittäin Raision Kauppakeskus Myllyyn avattavaan liikkeeseen. 

Sadan neliön tila remontoitiin lattiasta kattoon ja materilaalivalinnat noudattelivat tuotteidemme raaka-aineiden korkean ja ylellisen laadun kriteereitä.

Kalusteet olivat puusepän käsityönä tekemiä ja materiaalina aito tammi.

Lattiasta valaisimiin kaikki meni uusiksi ja materiaalina vain kaikkein kallein ja laadukkain kelpasi, halusimmehan, että liikkeessämme vieraileva asiakas aistii jokaisella solullaan saman korkealuokkaisuuden, mitä tuotteemmekin ovat!

Myllyn liikkeen avajaiset myöhästyi kuukausi kuukaudelta ja menetimme niin marraskuun huippumyynnit, kuin joulumyynnitkin sekä niiden jälkeiset tammialet.

Myöhästymisen syyhyn emme itse voineet vaikuttaa, sillä maailmalla vallinnut komponenttipula viivästytti kassajärjestelmäämme useilla kuukausilla.

Kun vihdoin helmikuussa saimme liikkeen auki, oli kauppakeskuksen hiljaisimmat ajat meitä jo vastassa.

Myllyn myymälän kalusteita rakennusvaiheessa

Saippuatehtaan viivästyminen

Uuden kosmetiikkatehtaan saneeraus ei ollut sen onnekkaampi.

Joulukuuhun kaavailtu valmistuminen viivästyi lopulta toukokuulle, sillä rakennusurakoitsijamme menehtyi äkillisesti ja koronan aiheuttaman remontti- sekä rakennusbuumin vuoksi korvaavia työntekijöitä rakennusprojektille oli hankalaa saada, eteenkään nopealla aikataululla. 

Saaren Taika kirous. Se on meidän sisäpiirissä leikkimielinen termi kasaantuville epäonnisille tapahtumille.. 

Ja nyt, kun sekä Myllyn myymälämme, että uusi kosmetiikkatehtaamme olisivat täydessä toiminnassa, niin maailmantilannetta hankaloittaa helmikuussa alkanut sota Ukrainassa.

Joni valmistaa kosmetiikkaa Perniössä suojavarusteissa

Ukrainan tilanne

Jo ennestään koronan lisäämät viivästykset sekä raaka-aine pula on hankaloittanut tuotteiden valmistusta ja nostanut lähes kaiken hintaa. Tällä hetkellä vallitseva Ukrainan tilanne vaikeuttaa kaikkea entisestään lisää!

Nyt hintojen nousu näkyy jo kuluttajienkin kukkaroissa, kun polttoaine sekä sähkö ovat niin kalliita, että monella ei riitä rahaa enää mihinkään muuhun.

Tähän vielä lisäksi entisestäänkin kallistuneet tuotteiden raaka-aineet sekä entisestäänkin pidentyneet toimitusajat pakottivat meidätkin ottamaan yrityksenä lainaa, jolla voidaan kattaa kattaa investointien syömää vajetta sekä mm. tuotteiden ennakkomaksuja, sillä nykyään ennakkoon maksetut ja tilatut tuotteet tulevat meille myytäväksi vasta n. 6kk kuluttua.

Puoli vuotta on pitkä aika isoissa tuotetilauksissa pitää rahaa kiinni, ennen kuin tavaran saa itse myytyä ja katettua sen oston aiheuttamat kulut. 

Tällä hetkellä minulla onkin henkilökohtaisesti ja yritykseni kautta miljoona euroa lainaa ja voit uskoa, että tunne vatsassa on hieman stressaava.

Köyhistä olosuhteista kun olen, en ole tottunut, että pankkisovellusta katsoessani on velkani suunnilleen aiemmin haaveilemani lottovoiton luokkaa!

Stressaantuneen näköinen Johanna

Hirmuinen stressi

Olen ollut niin stressaantunut, että yhdessä vaiheessa pelkäsin jo tarttuvani pulloon. Minä, joka en koskaan edes käytä alkoholia!

Kun olimme hakeneet ison yrityslainan ja saaneet positiivisen luottopäätöksen, en nukkunut moneen yöhön. Mietin mitä keinoja minulla voisi olla välttää tuon lainan nostaminen?

Jatkuva pelko oman kodin menettämisestä on tällä hetkellä mielessä ja keinot yrityksemme tämän hetkisen hankalan tilanteen kääntämiseen näyttävät heikoilta.

Tässä on monelle meidän epäonnistumistamme odottavalle nyt se odotettu uutinen, jonka vuoksi he ovat meitä seuranneet. Onnea teille.

Kilpailun koveneminen

Uskon, että moni verkkokauppias, ja moni kauneustuotteiden valmistaja, ovat samassa tilanteessa kanssamme.

Sen huomaa siitä, kun keksimämme uudet tuotteet, uudet ideat markkinoinnissa, tai muuten vain uudet ideamme kopioidaan nyt jo vain muutamassa päivässä kilpailijoiden käyttöön, kun aikaisemmin kopionti tapahtui vasta viikkojen tai kuukausien päästä.

On hermoja rassaavaa ja energiaa vievää yrittää jokaisena hereillä olonsa sekunteina miettiä miten erottua ja miten saada myyntiä.

Lisäksi myyntiämme on syönyt markkinoille putkahtelevat ”eko”pesuaineet, joiden sisältö ei ihan vastaa niistä kerrottua mainontaa.

Toivottavasti valveutuneimmat ymmärtävät kyseenalaistaa ja selvittävät tuotteiden todellisen sisällön, ei pelkästään siksi, että itse toivon niin, vaan myös siksi, että nuo tuotteet ovat ympäristölle ja ihmiselle erittäin kyseenalaisia!

Miltä tuntuu entisenä narkkarina ja rikollisena olla tässä tilanteessa?

En tiedä osaako monikaan kuvitella miltä yleensäkään tuntuu, kun elämä on vuosia helvettiä ja sitten yhtäkkiä oletkin taivaassa?

Jos et ole aiemmin lukenut blogejani, et ehkä tiedä, että olen köyhään duunariperheeseen syntynyt ja sittemmin rikolliselle tielle eksynyt ihmisraunio. 

Teiniajan vaikeudet johti kotoa karkailuun ja elimmekin Turussa kaduilla kaveriporukkamme kanssa. Siitä autovarkauksien ja muiden hölmöilyjen kautta menin vankilaan 17-vuotiaana ja heti vapauduttuani synnytin ihanan pienen tyttövauvan, joka nyt 26-vuotiaana toimii Saaren Taika brändin omistavan Topaz osakeyhtiön toimitusjohtajana. 

Erosin hänen isästään Veeran ollessa pari vuotias ja eksyin huumepiireihin, jossa nopeasti päädyin käyttämään kovia huumeita suonensisäisesti. Toipuminen siitä vei pitkään ja johti väkivaltaiseen parisuhteeseen sekä sitä seuranneeseen masennukseen sekä sosiaalistentilanteiden pelkoon.

Jos siis joskus olet kummastellut miksei meille voi soittaa, syy on se, että puhelutkin kuormittavat minua niin voimakkaasti, etten kykene puhelimitse tapahtuvaan sosiaaliseen kanssakäymiseen juuri ollenkaan.

Kun olin huumeista ja väkivaltaisesta suhteesta selvinnyt, alkoi n. 10 vuoden taistelu vaikean masennuksen kanssa!

Koska en ollut työkykyinen, elin lasteni kanssa yksinhuoltajana ja yhteiskunnan tukien varassa. Kiitos jokaiselle veroja maksaneelle siitä!

Vuosi vuodelta masennuksen enemmän hälvennyttyä lopulta tapasin nykyisen mieheni Jonin, joka tällä hetkellä muuten valmistaa kaikki Saaren Taika tuotemerkin saippuatuotteet, sekä voidetuotteet!

Elimme purkukuntoisessa omakotitalossa ja ajoimme romuautoilla, jotka isäni oli parsinut kokoon, jotta ne sai jotenkuten katsastuksesta läpi.

Kaikki sai alkunsa valokuvista!

Tuohon aikaan yritin saada lisätuloja valokuvilla ja valokuvanäyttelyillä, joiden ansiosta myöhemmin ideoimani saunamittarit ja muut käsin valmistamani tuotteet pakottivat minut itse-oppimaan verkkokaupan rakentamisen.

Verkkokaupan myötä taas tutustuin alueen muihin käsityöläisiin ja sen myötä sain verkkokauppani kautta pikkuhiljaa tuloja sen verran, että sain 40-vuotiaana ensimmäisen pikkuruisen asuntolainan.

Sen myötä muutimme tänne Särkisaloon, josta taas alkoi Saaren Taian tarina!

talomme kun muutimme sinne
Ope automme josta kylki kasassa

Ja voit uskoa, että jokainen päivä mietin miten onnekkaassa asemassa olen, että olen kyennyt luomaan tällaisen yrityksen, joka pystyy auttamaan sekä omaa perhettäni, että monia suomalaisia iho-ongelmaisia!

Ei oikeasti mene yhtään päivää, että en sanoisi ääneen miehelleni miten onnekkaita tällä hetkellä olemme. En ole unohtanut mistä olen tullut, enkä sekuntiakaan ole pitänyt tätä itsestäänselvyytenä!

Kiitos, että luit!

Saaren Taika verkkokaupassa on meneillään jättimäinen kesä-ale! Meillä on suosittuja tuotteita jopa puoleen hintaan! Kannattaa katsoa jos vaikka itselle löytyisi jotakin odotettua nyt halvemmalla. 

”Toimii samoin kuten tavallinen teepuusaippua, pitäen epäpuhtaudet poissa. Lisäksi mustapäät ovat pysyneet poissa, joten tämä saippua tehoaa tähän ongelmaan paremmin kuin tavallinen teepuusaippua.

”Pitkään epäilin mainosta, nyt vihdoin tilattuani tän palashampoon olen yllättynyt. Päänahassa heti parempi tunne, kutina ja näpyt helpottui jo muutaman kerran pesun jälkeen. Hiuksetkin paremman tuntuiset. Minulle tuote ainakin sopii joten jatkoon.”

”Olen hoitanut paksua, kuivaa luonnonkiharaa tukkaani jo pari vuotta curly girl -metodilla ja saanut hiukset parempaan kuntoon ja kauniimmille kiharoille.

Silti kiharat nousivat ihan uudelle levelille, kun löysin Saaren Taika Curl care -tuotteet! Shampoo & hoitoaine -yhdistelmällä hiukset kihartuvat ennennäkemättömän kauniisti ja ovat pehmeät ja kiiltävät. Vahva suositus!”

”Raastoin pulloon, ravistin ja suihkautin ja pyyhin. Nyt ei tarvinnut hinkata pöytää puhtaaksi, vaan se lähti yhdellä pyyhkäisyllä. Aikaisemmin inhosin siivousta, enää en!”

”Kertakaikkiaan paras markkinoilla oleva pyykkietiikka. Raikastaa pyykin oikeasti ei vain lupaa sitä!”

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.