Parabeenitonta, sulfaatitonta, silikonitonta ja mineraaliöljytöntä luonnonkosmetiikkaa

luonnonkosmetiikkaa parabeenitonta, sulfaatitonta, silikonitonta ja mineraaliöljytöntä

No:1 Eco – Täysekologisen tuotteen periaatteet, perinteisen tuotteen käyttöominaisuudet!

No:1 Eco® tuotemerkki on Saaren Taika® tuotemerkin tytärmerkki. Se on syntynyt asiakkaidemme tuotetoiveista ja Saaren Taian tuotekehittäjän Johannan luonnollisuus ideologiasta. Tässä artikkelissa sukelletaan syvemmin No:1 Eco -sarjan tuoteisiin ja miksi ne ovat parempi valinta niin luonnollisia tuotteita arvostavalle, kuin tavalliselle käytäjällekin.

Perinteiset kosmetiikkatuotteet

Kauppojen hyllyiltä löytyvät perinteiset kosmetiikkavalmisteet ovat usein hinnan ja käytettävyyden kompromissi. Jotta tuotteesta saadaan miellyttävä käyttää, mutta samaan aikaan suhteellisen edullinen, lisätään siihen halpoja ainesosia, kuten raaka-öljyn pumppaamisesta syntyvää jätettä eli mineraaliöljyä, edullista säilöntäainetta parabeenia ja niin edelleen. Osa näistä aineista antaa tuotteelle käytössä miellyttävän tunnun, kuten esim. muoviyhdiste silikoni. Silikonia sisältävät tuotteet levittyvät hyvin hiuksille sekä iholle ja antavat hiuksille runsaan kiillon. Asia ei ole kuitenkaan niin yksioikoinen! Moni näistä aineista on paitsi vaarallista ihmiselle, myös erittäin haitallista ympäristölle!

No:1 Eco -sarjassa näitä aineita ei ole käytetty. Tuotteet on kehitetty teho ja luonnollisuus tärkeimpänä ominaisuutena.

Luettelen alle muutamat yleisimmät kosmetiikassa esintyvät ainesosat, joita Saaren Taika ja No:1 Eco -merkkien tuotteissa EI OLE käytetty:

Parabeenit

Perinteiset nestemäiset shampoot, saippuat, deodorantit ja voiteet sisältävät monesti säilöntäaineenaan parabeeneja (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben). Parabeenit ovat nestemäisen tuotteen säilyvyyden perusta, sillä vettä pää raaka-aineenaan sisältävät nestemäiset tuotteet alkaisivat muuten kasvaa hometta ja mikrobeja jo hyvin pian valmistumisensa jälkeen, onhan vesi kaiken (bakteeri)kasvun perusta!

Parabeenien tiedetään aiheuttavan allergiaa ja niillä on estrogeeninen vaikutus. Parabeenien uskotaan lisäävän rintasyövän riskiä ja niiden tiedetään läpäisevän odottavan äidin istukan. Vauvojen, joilla on ollut syntyessään epämuodostumia sukuelimissään, istukkanäyttäistä on löydetty parabeeneja. Parabeenit saattavat myös voimistaa auringon UV-B säteilyn haittavaikutuksia.

Parabeenit kertyvät ihmisen virtsaan, josta se siirtyvät jäteveden mukana takaisin ympäristöön. Kaikkia kemikaalijäämiä ei nimittäin voida poistaa vedenpuhdistuksella ja niin ollen jätevesiemme mukana palaa luontoon hirvittävä määrä haitallisia aineita! Parabeenien tiedetään kertyvän myös merinisäkkäisiin.

Sulfaatit

Perinteiset nestemäiset pesutuotteet, kuten shampoot ja nestesaippuat sisältävät useimmiten yhtenä pääraaka-aineenaan sulfaatteja (sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate). Nämä ovat edullisia ainesosia, joilla saadaan pesutuotteeseen runsasta vaahtoavuutta ja pesevyyttä. Sulfaatteja on paitsi shampoissa ja saippuoissa, myös mm. hammastahnoissa ja pyykinpesuaineissa. Sulfaatit saattavat pitkällä aikajänteellä aiheuttaa meille herkistymistä, päänahan kuivumista (kutinaa) ja suussa taas aftoja, eli niitä pieniä haavaumia poskissa sekä ienrajassa. Ympäristölle ne ovat kuitenkin vielä haitallisempia, sillä sulfaattien tiedetään rehevöittävän vesistöjä. Rehevöityminen on erityisen haitallista pienelle ja lähes suljetulle Itämerellemme, jossa meriveden vaihtuvuus on heikkoa. Rehevöityminen aiheuttaa pohjaveden happikatoa ja lisää mm. haitallisen sinilevän esiintymistä.

Silikonit

Silikonit (amodimethicone, cyclopentasiloxane, dimethicone, dimethicone copolyol) ovat muoviyhdisteitä, joilla aikaansaadaan mm. shampoo ja hoitoaine -tuotteissa liukas tuntu hiuksille. Tämä saattaa antaa vääränlaisen toimivuuden tunnun, kun hius on alkuun liukas ja helposti kammattava. Pitkällä aikavälillä silikonit kuitenkin kertyvät hiuksen pintaan ja tukkivat hiussuomuja estäen useiden oikeasti hoitavien aineiden läpäisyn syvälle hiussuomun tyveen.

Silikoni ei hajoa luonnossa ja kosmetiikassa käytettyjä silikoneja löytyykin mm. kalatiskin kaloista, joista ne päätyvät takaisin myös meidän ihmisten elimistöön!

Mineraaliöljy

Mineraaliöljyä (mineral oil, paraffinum liquidum, paraffin oil) käytetään yleisesti perinteisissä ihoa kosteuttavissa tuotteissa. Se sitoo kosteuden iholle ja antaa tunteen hyvin kosteuttavasta tuotteesta. Se ei kuitenkaan imeydy ihon eri kerroksiin, eikä ravitse ihosolujasi, kuten luonnollisia ainesosia sisältävät ihonhoitotuotteet. Se on siis ”tyhjän kalvon” levittämistä ihollesi. Mineraaliöljyn uskotaan myös tukkivan ihohuokosia ja aiheuttavan mm. aknea. Mineraaliöljy on syntyy raakaöljyn sivutuotteena ja sen pumppaaminen sekä valmistus kuormittavat ympäristöä ja maapalloa.


Saaren Taika -tuotemerkin kaikki tuotteet ovat 100% luonnollisia, säilöntäaineettomia ja biohajoavia (eivät kerry ympäristöön, eivätkä ole haitaksi luonnolle). Joillekin käyttäjille kuitenkin mm. palashampoon käyttäminen on tuntunut vieraalta ja meiltä on toivottu nestemäistä shampoota ja hoitoainetta. Tähän tarpeeseen luotiin tytärmerkki No:1 Eco by Saaren Taika, joka on suunniteltu luonnollisuus ja raaka-aineiden korkea laatu (tuotteen toimivuus ja teho) ensisijaisena ominaisuutenaan ja perinteisten tuotteiden käytettävyys seuraavaksi tärkeimpänä ominaisuutenaan.

No:1 Eco -sarjassa yllä luetellut ”kosmetiikan pahikset” on korvattu turvallisemmilla raaka-aineilla. Tämä on johtanut siihen, että mm. shampoo ja hoitoaine eivät anna sitä sulfaattien runsasta vaahtoavuutta tai silikonien liukkautta, jolloin tuotteet eivät käytössä tunnu täysin samoilta kuin kaupan hyllyiltä löytyvät verrokkinsa. Vaahto ei kuitenkaan puhdista, eikä muovi hoida hiusta ja tuotteet ovat erinomaisen vitamiinipitoisia ja toimivia, vaikka niiden käyttötuntuma ei olekaan täysin identtinen ”pahiksia” sisältävien tuotteiden kanssa 🙂

”Hoitoaine on oikein toimiva ja rauhoittaa yhdessä shampoon kanssa päänahkaa.”

”Shampoo ja hoitoaine paransi hiusten laatua jo muutaman pesun jälkeen.”

”Hoitoaine on ollut erittäin hyvä tuote hiuksille, hiusten lähtö on vähentynyt eivätkä ne ole olleet ollenkaan sähköiset tänä talvena kun olen käyttänyt näitä tuotteita!”

No:1 Eco tuotteet sisältävät runsain määrin iholle ja hiuksille hyödyllisiä vitamiineja ja luonnollisia tehoaineita. Niiden sisältämät säilöntäaineet ovat turvallisia käytössä. Tuotteiden luonnollisuusprosentti on kaikissa tuotteissa lähes 100%. Käytössä hyvin toimivaa ja kivan käyttömukavuuden omaavaa nestemäistä tuotetta on kuitenkin lähes mahdotonta aikaansaada 100% luonnollisena ja siksi joissakin No:1 Eco -sarjan tuotteissa on pieni määrä (0.1-5%) turvallisia ja vegaanisia, mutta ei-luonnollisia ainesosia.

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.