Parabeenitonta, sulfaatitonta, silikonitonta ja mineraaliöljytöntä luonnonkosmetiikkaa

luonnonkosmetiikkaa parabeenitonta, sulfaatitonta, silikonitonta ja mineraaliöljytöntä

No:1 Eco – Täysekologisen tuotteen periaatteet, perinteisen tuotteen käyttöominaisuudet!

No:1 Eco® tuotemerkki on Saaren Taika® tuotemerkin tytärmerkki. Se on syntynyt asiakkaidemme tuotetoiveista ja Saaren Taian tuotekehittäjän Johannan luonnollisuus ideologiasta. Tässä artikkelissa sukelletaan syvemmin No:1 Eco -sarjan tuoteisiin ja miksi ne ovat parempi valinta niin luonnollisia tuotteita arvostavalle, kuin tavalliselle käytäjällekin.

Perinteiset kosmetiikkatuotteet

Kauppojen hyllyiltä löytyvät perinteiset kosmetiikkavalmisteet ovat usein hinnan ja käytettävyyden kompromissi. Jotta tuotteesta saadaan miellyttävä käyttää, mutta samaan aikaan suhteellisen edullinen, lisätään siihen halpoja ainesosia, kuten raaka-öljyn pumppaamisesta syntyvää jätettä eli mineraaliöljyä, edullista säilöntäainetta parabeenia ja niin edelleen. Osa näistä aineista antaa tuotteelle käytössä miellyttävän tunnun, kuten esim. muoviyhdiste silikoni. Silikonia sisältävät tuotteet levittyvät hyvin hiuksille sekä iholle ja antavat hiuksille runsaan kiillon. Asia ei ole kuitenkaan niin yksioikoinen! Moni näistä aineista on paitsi vaarallista ihmiselle, myös erittäin haitallista ympäristölle!

No:1 Eco -sarjassa näitä aineita ei ole käytetty. Tuotteet on kehitetty teho ja luonnollisuus tärkeimpänä ominaisuutena.

Luettelen alle muutamat yleisimmät kosmetiikassa esintyvät ainesosat, joita Saaren Taika ja No:1 Eco -merkkien tuotteissa EI OLE käytetty:

Parabeenit

Perinteiset nestemäiset shampoot, saippuat, deodorantit ja voiteet sisältävät monesti säilöntäaineenaan parabeeneja (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben). Parabeenit ovat nestemäisen tuotteen säilyvyyden perusta, sillä vettä pää raaka-aineenaan sisältävät nestemäiset tuotteet alkaisivat muuten kasvaa hometta ja mikrobeja jo hyvin pian valmistumisensa jälkeen, onhan vesi kaiken (bakteeri)kasvun perusta!

Parabeenien tiedetään aiheuttavan allergiaa ja niillä on estrogeeninen vaikutus. Parabeenien uskotaan lisäävän rintasyövän riskiä ja niiden tiedetään läpäisevän odottavan äidin istukan. Vauvojen, joilla on ollut syntyessään epämuodostumia sukuelimissään, istukkanäyttäistä on löydetty parabeeneja. Parabeenit saattavat myös voimistaa auringon UV-B säteilyn haittavaikutuksia.

Parabeenit kertyvät ihmisen virtsaan, josta se siirtyvät jäteveden mukana takaisin ympäristöön. Kaikkia kemikaalijäämiä ei nimittäin voida poistaa vedenpuhdistuksella ja niin ollen jätevesiemme mukana palaa luontoon hirvittävä määrä haitallisia aineita! Parabeenien tiedetään kertyvän myös merinisäkkäisiin.

Sulfaatit

Perinteiset nestemäiset pesutuotteet, kuten shampoot ja nestesaippuat sisältävät useimmiten yhtenä pääraaka-aineenaan sulfaatteja (sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate). Nämä ovat edullisia ainesosia, joilla saadaan pesutuotteeseen runsasta vaahtoavuutta ja pesevyyttä. Sulfaatteja on paitsi shampoissa ja saippuoissa, myös mm. hammastahnoissa ja pyykinpesuaineissa. Sulfaatit saattavat pitkällä aikajänteellä aiheuttaa meille herkistymistä, päänahan kuivumista (kutinaa) ja suussa taas aftoja, eli niitä pieniä haavaumia poskissa sekä ienrajassa. Ympäristölle ne ovat kuitenkin vielä haitallisempia, sillä sulfaattien tiedetään rehevöittävän vesistöjä. Rehevöityminen on erityisen haitallista pienelle ja lähes suljetulle Itämerellemme, jossa meriveden vaihtuvuus on heikkoa. Rehevöityminen aiheuttaa pohjaveden happikatoa ja lisää mm. haitallisen sinilevän esiintymistä.

Silikonit

Silikonit (amodimethicone, cyclopentasiloxane, dimethicone, dimethicone copolyol) ovat muoviyhdisteitä, joilla aikaansaadaan mm. shampoo ja hoitoaine -tuotteissa liukas tuntu hiuksille. Tämä saattaa antaa vääränlaisen toimivuuden tunnun, kun hius on alkuun liukas ja helposti kammattava. Pitkällä aikavälillä silikonit kuitenkin kertyvät hiuksen pintaan ja tukkivat hiussuomuja estäen useiden oikeasti hoitavien aineiden läpäisyn syvälle hiussuomun tyveen.

Silikoni ei hajoa luonnossa ja kosmetiikassa käytettyjä silikoneja löytyykin mm. kalatiskin kaloista, joista ne päätyvät takaisin myös meidän ihmisten elimistöön!

Mineraaliöljy

Mineraaliöljyä (mineral oil, paraffinum liquidum, paraffin oil) käytetään yleisesti perinteisissä ihoa kosteuttavissa tuotteissa. Se sitoo kosteuden iholle ja antaa tunteen hyvin kosteuttavasta tuotteesta. Se ei kuitenkaan imeydy ihon eri kerroksiin, eikä ravitse ihosolujasi, kuten luonnollisia ainesosia sisältävät ihonhoitotuotteet. Se on siis ”tyhjän kalvon” levittämistä ihollesi. Mineraaliöljyn uskotaan myös tukkivan ihohuokosia ja aiheuttavan mm. aknea. Mineraaliöljy on syntyy raakaöljyn sivutuotteena ja sen pumppaaminen sekä valmistus kuormittavat ympäristöä ja maapalloa.


Saaren Taika -tuotemerkin kaikki tuotteet ovat 100% luonnollisia, säilöntäaineettomia ja biohajoavia (eivät kerry ympäristöön, eivätkä ole haitaksi luonnolle). Joillekin käyttäjille kuitenkin mm. palashampoon käyttäminen on tuntunut vieraalta ja meiltä on toivottu nestemäistä shampoota ja hoitoainetta. Tähän tarpeeseen luotiin tytärmerkki No:1 Eco by Saaren Taika, joka on suunniteltu luonnollisuus ja raaka-aineiden korkea laatu (tuotteen toimivuus ja teho) ensisijaisena ominaisuutenaan ja perinteisten tuotteiden käytettävyys seuraavaksi tärkeimpänä ominaisuutenaan.

No:1 Eco -sarjassa yllä luetellut ”kosmetiikan pahikset” on korvattu turvallisemmilla raaka-aineilla. Tämä on johtanut siihen, että mm. shampoo ja hoitoaine eivät anna sitä sulfaattien runsasta vaahtoavuutta tai silikonien liukkautta, jolloin tuotteet eivät käytössä tunnu täysin samoilta kuin kaupan hyllyiltä löytyvät verrokkinsa. Vaahto ei kuitenkaan puhdista, eikä muovi hoida hiusta ja tuotteet ovat erinomaisen vitamiinipitoisia ja toimivia, vaikka niiden käyttötuntuma ei olekaan täysin identtinen ”pahiksia” sisältävien tuotteiden kanssa 🙂

”Hoitoaine on oikein toimiva ja rauhoittaa yhdessä shampoon kanssa päänahkaa.”

”Shampoo ja hoitoaine paransi hiusten laatua jo muutaman pesun jälkeen.”

”Hoitoaine on ollut erittäin hyvä tuote hiuksille, hiusten lähtö on vähentynyt eivätkä ne ole olleet ollenkaan sähköiset tänä talvena kun olen käyttänyt näitä tuotteita!”

No:1 Eco tuotteet sisältävät runsain määrin iholle ja hiuksille hyödyllisiä vitamiineja ja luonnollisia tehoaineita. Niiden sisältämät säilöntäaineet ovat turvallisia käytössä. Tuotteiden luonnollisuusprosentti on kaikissa tuotteissa lähes 100%. Käytössä hyvin toimivaa ja kivan käyttömukavuuden omaavaa nestemäistä tuotetta on kuitenkin lähes mahdotonta aikaansaada 100% luonnollisena ja siksi joissakin No:1 Eco -sarjan tuotteissa on pieni määrä (0.1-5%) turvallisia ja vegaanisia, mutta ei-luonnollisia ainesosia.

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.