Suolat auttavat ihoa kosteutumaan. Raaka-aineemme: Suola

suolat auttavat ihoa kosteutumaan raaka-aineemme suola

Raaka-aineisiin liittyvän artikkelisarjamme ensimmäisessä kirjoituksessa perehdyttiin ihon toimintamekanismeihin, sekä käytiin läpi erilaisia ihotyyppejä, kuten kuiva- ja rasvainen iho.

Kuivan ihon hoidossa sekä sisäinen, että ulkoinen kosteutus ovat avainasemassa! Monet asiaan perehtymättömät ajattelevat suolan kuivattavan ihoa, mutta asia onkin päinvastoin. Suolat auttavat ihoa kosteutumaan sitomalla kosteutta iholle.

Suoloja on hyvin erilaisia ja toiminnaltaan ne käyvät moneen eri ongelmaan. Saaren Taian käyttämät suolat ovat aurinkokuivaamalla eroteltu merisuola (INCI: Maris sal) Atlantin valtamerestä (Atlantin suolapitoisuus n. 3.2-3.7%), käsin kaivettu Himalajan ruususuola (INCI: Sodium chloride) Pakistanin alueelta ja Kuolleenmeren suola (INCI: Maris sal) Kuolleestamerestä tottakai (Kuolleenmeren suolapitoisuus n. 33%).

Suolan kosteuttavuus perustuu suurimmalta osin suolan sisältämään magnesiumiin. Se on runsaasti vetistyvä aine, joka sitoo hyvin vettä. Merisuola ja natriumkloridi vähentävät pinta-atiivisten aineiden ärsyttävyyttä iholla ja ovat siksi usein nähtävillä eri saippua- ja shampootuotteiden INCI-listauksessa.

Suolan kiteistä olomuotoa voidaan käyttää myös kuorinnassa. Kuorivia suolasaippuoita Saaren Taialta löytyy tällä hetkellä 3 kappaletta;  hellästi kuoriva Veera suolasaippua (merisuola), voimakkaasti kuoriva Särkisalon suolasaippua (Himalajan ruususuola) ja näiden väliltä Saariston suolasaippua (Kuolleenmeren suola) .

Himalajan ruususuola on yksi puhtaimpia suoloja. Saaren Taian käyttämä Himalajan ruususuola kaivetaan käsin Punjabin alueelta Pakistanista, miljoonia vuosia vanhojen entisten merien alueelta. Suolalle ei tehdä mitään käsittelyjä kaivamisen lisäksi ja siksi se onkin puhtainta suolaa mitä tiedämme!

Useimmissa merisuoloissa on n. 80% natriumkloridia, kun Himalajan ruususuolassa sitä on vain n. 40% ja Kuolleenmeren suolassa vain n. 30%.

Magnesiumia merisuoloissa on yleisimmin noin 11%, Kuolleenmeren suolassa sitä on n. 35% ja Himalajan ruususuolassa n. 16%.

Millaisia ominaisuuksia näillä suoloilla sitten on iholle kosteuttavuuden lisäksi?

Kuolleenmeren suolalla on korkein magnesiumpitoisuus ja siten tieteellisestä näkökulmasta myös paras kosteuttavuus. Kuolleenmeren suolan sanotaan auttavan mm. reuman, niveltulehdusten ja psoriasiksen oireisiin. Itseasiassa Amerikan psoriliitto jopa suositteleekin liotushoitoja vedessä johon on sekoitettu Kuolleenmeren suolaa! Kuolleenmeren suolan mineraalit imeytyvät liotettaessa ja stimuloivat verenkiertoa.

Bromidin ja magnesiumin korkeat pitoisuudet Kuolleenmeren suolassa voivat auttaa vähentämään ihon allergisia reaktioita vähentämällä iholla olevaa tulehdustilaa. Kuolleenmeren suolan kerrotaan myös vähentävän ihon juonteita, eli ryppyjä.


Himalajan ruususuola toimii ihoa kuorivana ainesosana. Sen tiedetään tasapainottavan ihon pH:ta, poistavan epäpuhtauksia, pehmentävän ja kosteuttavan ihoa. Himalajan ruususuolan tiedetään auttavan tasapainottamaan myös ihon omaa öljyntuotantoa ja säännöllisesti käytettynä sekä kuiva, että rasvainen iho hyötyvät tästä. Himalajan ruususuola tasoittaa sekä ihon väriä, että rakennetta, tehden ihosta kuulaan ja sileän. Sen tiedetään myös helpottavan psoriasista. 

Merisuola sitoo kosteutta iholle. Säännöllinen suolasaippuan käyttö vähentää ihon rasvaamisen tarvetta merkittävästi.
Antibakteerinen merisuola auttaa neutraloimaan iholla olevia bakteereja, jotka aiheuttavat hielle tunnusomaisen hajun.

Suolasaippuan säännöllinen käyttö vähentää ihon epäpuhtauksista johtuvia iho-ongelmia kuten finnejä, mustapäitä ja näppyjä

Suolat ihonhoidossa ovat siis lähtökohtaisesti hyvä asia. Ne paitsi auttavat ihoa kosteutumaan sitomalle vettä iholle, ne myös puhdistavat epäpuhtauksia tehokkaasti ja ehkäisevät näin mm. aknea, ihottumia, kutinaa, tulehduksia ja muita sekä kuivan, että rasvaisen ihon yleisiä ongelmia. Suolat saippuoissa ja kuorinnoissa ovat eduksi myös ikääntyvälle iholle!

Itse käytän Saariston suolasaippuaa useimmiten saunomisen jälkeen, kun ihohuokoset ovat muutenkin suurentuneet hikoilun jäljiltä. Kuorin ihon hellästi Saariston suolasaippualla ja annan saippuan vaahdon vaikuttaa ihollani hetken aikaa ennen huuhtelua. Sen jälkeen peseydyn vielä Tyrni Luxus Spa saippualla, jolla on vieläkin erinomaiset ihonhoito ominaisuudet sen sisältämien ainesosien vuoksi:

Saippua sisältää Luomu Extra-virgin oliiviöljyä, joka puhdistaa ihon hellävaraisesti poistamatta sen luonnollisia rasvoja ja jättäen ihon kosteutetun tuntuiseksi. Mm. tästä syystä Saaren Taika saippuatuotteet ovat kuivaihoisten keskuudessa niin pidettyjä. Extra-Virgin oliiviöljy on terveellisintä, luonnollisinta ja myös ihonhoitotuotteissa tehokkainta, sillä siinä on säilytetty eniten oliiville ominaisia vitamiineja ja rasvahappoja (antioksidantit).
Kosteuttavaa tehoa saippuaan tuo luomu sheavoi. Sheavoimme sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja ja luonnollisia antioksidantteja. Se ravitsee ihoasi tehokkaasti ja auttaa sitä säilyttämään kosteustasapainonsa, sekä taistelussa ikääntymistä vastaan.
Luomu kookosöljy tekee saippuasta hyvin vaahtoavan ja tehokkaasti puhdistavan.
Kaoliinisavi saippuassa on erityisen tehokas imemään itseensä talia, hikeä ja muita ihon epäpuhtauksia Epäpuhtaudet se sitoo itseensä ja saippuassa käytettynä nämä epäpuhtaudet huuhtoutuvat huuhteluveden mukana pois iholta.
Kaakaovoi kosteuttaa tehokkaasti ihoa ja antaa saippualle pehmeän kermaisan vaahdon. Kaakaovoi sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat taistelussa ikääntymisen merkkejä vastaan.
Saippuan sisältämä tyrninlehtiuute on uutettu Särkisalon saarissa kasvavien tyrnipensaiden kuivatetuista lehdistä. Tyrnipensaat kasvavat omassa puutarhassamme täysin luonnonmukaisesti ilman lannotteita ja tuholaismyrkkyjä. Keräämme  käsin tyrnin lehdet talteen ja käytämme ne kosmetiikkatuotteissamme. Tyrni Luksus Spa Saippuaan on käytetty kuivattua tyrninlehtijauhetta sekä itse uuttamaamme tyrninlehtiuutetta.
Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain ja se sisältää runsaasti A, C- ja E-vitamiineja, flavonoideja, antioksidantteja sekä hyödyllisiä rasvahappoja.
Tyrnin lehdissä on ravintoaineita jopa marjaakin enemmän ja lehdistä valmistetulla uutteella onkin voimakas antibakteerinen vaikutus.
Sen tiedetään lievittävän kipuja, nopeuttavan arpien ja haavojen paranemista sekä auttavan taistelussa ikääntymisen merkkejä vastaan. Tyrninlehtiuute helpottaa myös kihtiä, reumaa ja palovammoja.
Laventelin-, pelargonian- ja teepuun eteeriset öljyt rauhoittavat ihoa, auttavat soluja uudistumaan, ehkäisevät ihotulehduksia ja infektiota.

Lue kauneusrutiinini saunomisen jälkeen.

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja vuosien syvällinen kokemus ihoon ja ihonhoitoon liittyen, erityisesti luonnollisten raaka-aineiden ja niiden vaikutusten osalta. Olen myös erikoistunut luonnonkosmetiikan valmistukseen, mikä on vahvistanut asiantuntemustani. Lisäksi minulla on lähes viiden vuosikymmenen kokemus vaikeiden ihosairauksien parissa, mikä on antanut minulle ainutlaatuista näkökulmaa ja asiantuntemusta alalla.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.