Sheavoi on muutakin kuin kosteuttava voiteen ainesosa, sheavoin monet eri käyttökohteet

sheavoin monet eri käyttökohteet

Sheavoin eli karitevoin monet eri käyttötavat

Luin taannoin uutisen, jossa kerrottiin erään suomalaisen herkullisen suklaamerkin reseptin muutoksesta, jossa nyt käytetty palmuöljy korvataan toisilla ainesosilla. Samaisessa jutussa kerrottiin, että kyseisen suklaan reseptissä oli ennen palmuöljyä käytetty sheavoita. Tästä innostuneena aloin itsekin pohtia mihin kaikkeen käytän sheavoita ja ajattelin nyt jakaa muutaman näistä vinkeistä myös teille lukijoille!

Ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen rasvata narisevaa saranaa sheavoilla tai käyttää sitä levitteenä leivänpäälle, mutta hiusnaamiona se ehkä on tutumpi? Lue blogistamme mihin kaikkeen sheavoita voikaan käyttää!

Mitä on sheavoi eli karitevoi?

Länsi-Afrikan eri yhteisöt ovat käyttäneet sheavoita vuosisatojen ajan sen monien terveys- ja kauneushyötyjen vuoksi. Tämä luonnollinen voi on uutettu sheapuun pähkinöistä ja sisältää runsaasti vitamiineja sekä rasvahappoja, mikä tekee siitä erinomaisen ainesosan ihon- ja hiustenhoitotuotteissa.

Tässä blogikirjoituksessa kerron sheavoin monista käyttötavoista ja siitä, kuinka se voi hyödyttää ihoasi ja hiuksiasi.

Sheavoi on tehokas kosteuttaja

Sheavoi on erinomainen kosteusvoide, joka auttaa kosteuttamaan ja ravitsemaan ihoasi. Se sisältää runsaasti rasvahappoja ja A-, E- ja F-vitamiineja, jotka auttavat säilyttämään kosteuden ihossasi ja parantavat ihon kimmoisuutta.

Sheavoita voidaan käyttää sellaisenaan kosteusvoiteena tai raaka-aineena kosteuttaviin ihonhoitotuotteisiin, kuten voiteisiin, vartalovoihin tai palasaippuoihin.

Sheavoi estää tulehdusta

kynsivallin tulehdus pois kamomilla sheavoiteella

Sheavoilla on tulehdusta estäviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään ihon tulehdustilaa ja ihon ärsytystä.

Sheavoi sisältää kanelihappoa, jolla on osoitettu olevan tulehdusta estävä vaikutus. Sheavoita voidaan käyttää ärtyneen ihon rauhoittamiseen, joten se on ihanteellinen ainesosa ihmisille, joilla on herkkä iho.

Itse käytän Saaren Taika Sheavoita ja Kamomilla Sheavoidetta lähes kaikkiin vaivoihin, kuten esimerkiksi kynsivallintulehdukseen ja näärän näppyihin (huom. vain silmäluomen ulkopuolelle siten ettei voidetta missään nimessä pääse silmään!), auringonpolttaman ihon hoitoon, ihottumiin jne. 

Sheavoita finneihin ja luufinneihin

Vaikka toisin voisi kuvitella, on sheavoi ollut itselläni tehokas hoito ihonalaisiin finneihin ja luufinneihin. Kannattaa siis kokeilla aamuin illoin sheavoin levittämistä jos ihollesi uhkaa syntyä ihonalainen finni tai luufinni!

Sheavoi on tehokas anti-age aine ikääntymistä vastaan

Parin viikon käytön jälkeen iho kirkastunut ja tasoittunut sekä kiinteytynyt. Suosittelen!

Sheavoi tunnetaan myös ikääntymistä ehkäisevistä ominaisuuksistaan. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit aiheuttavat ennenaikaista ikääntymistä.

Sheavoi auttaa myös vähentämään hienoja juonteita ja ryppyjä sekä parantamaan ihon yleistä rakennetta.

Sheavoilla on luonnollinen aurinkosuoja

Sheavoin luonnollinen SPF suojakerroin on noin 6, mikä tekee siitä erinomaisen ainesosan luonnollisissa aurinkovoiteissa käytettynä. Se voi auttaa suojaamaan ihoa haitallisilta UV-säteiltä ja ehkäisemään auringon aiheuttamia vaurioita ihossa.

Itse käytän kesäaikaan ainoastaan Sheavoita aurinkosuojana, myös etelän lomilla, mutta en neuvo ketään muuta jättämään oikeaa aurinkosuojavoidetta levittämättä, vaikka omalle iholleni sheavoi onkin kohtalainen suoja.

Sheavoin käyttö ennen auringonottoa kuitenkin takaa kauniimman rusketuksen ja vähentää ihon punoitusta ja ärsytystä.

Kuvassa vasemmalla ihan kotimaassa palannut ihoni ja oikealla ihoni etelän lomalla, kun käytössäni oli pelkkä sheavoi ”aurinkosuojana”.

Sheavoi hiusnaamiona

Sheavoi ei hyödytä pelästään ihoa, vaan siitä on etuja myös hiuksille. Sheavoi auttaa kosteuttamaan ja ravitsemaan hiuksia tehden niistä pehmeämmät ja paremmin kammattavat. Sheavoi myös auttaa ehkäisemään hiusten katkeilua ja parantamaan hiusten yleistä kuntoa.

Itse käytän sheavoita hiusnaamiona kuiville ja katkeileville latvoille. Levitän sheavoita hiusteni latvoihin pari kertaa kuukaudessa ja annan sen imeytyä saunassa n. 15 minuutin ajan.

Toisinaan annan sheavoin vaikuttaa hiuksissa yön yli. Tällöin käytän pehmeää Saaren Taika  hamam-pyyhettä tyynyn päällä suojatakseni tyynyliinaa rasvalta!

Sheavoita raskausarpiin

Ihoni ei ole enää yhtä kuiva kuin ennen eikä myöskään kesi auringonoton jälkeen. Ihan kuin vatsan raskausarvetkin olisivat häipymässä

Sheavoi on erinomainen ainesosa raskausarpien ehkäisyyn ja häivyttämiseen. Sheavoin korkea rasvahappopitoisuus sekä A- ja E-vitamiinit auttavat parantamaan ihon kimmoisuutta ja saattavat auttaa estämään raskausarpien muodostumista.

Sheavoita sisältävät kosteuttavat suolasaippuat

Saaren Taika Särkisalon suolasaippua

Saaren Taika suolasaippuoissa on yhtenä pääraaka-aineena käytetty sheavoita. Sheavoi tekee saippuasta erityisen kosteuttavan, sillä sheavoi sisältää rasvoja, jotka eivät saippuoidu. Toisinsanoen sheavoi on sheavoita saippuassakin ja se tunnetaankin yhtenä kosteuttavimpana kasviöljynä, joka ei myöskään tuki ihohuokosia. 

Puhdas sheavoi

Saaren Taika käyttää raaka-aineina vain puhtaita, kemiallisesti puhdistamattomia (ei sisällä kemiallisia jäämiä), luomulaatuisia ja ensisijaisesti kasvin ensimmäisestä puristuksesta, kylmäpuristusmenetelmällä aikaansaatuja luonnon öljyjä, joka sheavoikin on.

Tällaisten öljyjen ravintoaineiden pitoisuudet ovat korkeimmat mahdolliset, jolloin ne myös tuovat erityisen runsaan tehon ihonhoitotuotteeseen.

Öljyistä iso osa on koostunut triglyserideistä ja rasvahapoista, ja pieni, n. 1-15 prosentin osuus eri öljyissä on kaikkein arvokkainta ihonhoidossamme. Sitä kutsutaan ”parantavaksi osuudeksi”.

Käsitellyissä öljyissä tämä parantava osuus on eroteltu pois arvokkaamman kosmetiikkateollisuuden käyttöön.

Tämä 1-15% osuus öljystä on erittäin tärkeä ja hyödyllinen, sillä se sisältää öljyn kaikki:

  • vitamiinit
  • antioksidantit
  • polyfenolit
  • karotenoidit
  • ja paljon muita kasviperäisiä aktiiviaineita

Sheavoi kotitaloudessa

Saaren Taika Sheavoi sisältää vain ja ainoastaan 100% puhdasta ja kemiallisesti puhdistamatonta sheavoita, ilman mitään lisäaineita. Voitkin käyttää Saaren Taika sheavoita vaikkapa narisevan saranan rasvaamiseen taikka levitteenä voileivällesi!

Sheavoi on suolaton ja sokeriton, hieman pähkinäisen makuinen voi, jonka erilaisia käyttötapoja on  vaikka kuinka!

Sheavoita sisältävät Saaren Taika tuotteet

Sheavoita käytetään useimmiten sen kosteuttavan vaikutuksen vuoksi. Karitevoin kosteuttavuus perustuu sheavoin rasvahappopitoisuuteen, eli sen linoli-, öljy-, steariini- ja palmitiinihappo pitoisuuksiin.

Kun levität sheavoita paikallisesti, nämä öljyt imeytyvät nopeasti ihoosi. Ne toimivat kosteutta palauttavina ainesosina, palauttaen ihosi lipidejä ja luoden nopeasti kosteutetun tunteen ihollesi. Tämä palauttaa ihosi ulkoisia rasituksia vastaan taistelevan suojan, ylläpitää ihosi sisäistä kosteutta ja vähentää ihon kuivumista.

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että sheavoista tehdy voimainen voide on yhtä tehokasta kuin keramidien esiaste, toisin sanoen sheavoin voidaan sanoa vaikuttavan ryppyihin ja juonteisiin suotuisasti.

Vuonna 2012 tehty tieteellinen tutkimus viittaa siihen, että karitekuoriuutteen oraaliset annokset voivat heikentää antimikrobista aktiivisuutta. Vaikka lisätutkimusta tarvitaan, tämä saattaa viitata mahdollisiin antibakteerisisiin hyötyihin myös ihmisillä.

Tämän vuoksi jotkut arvelevat, että sheavoin paikallinen käyttö voi vähentää aknea aiheuttavien bakteerien määrää iholla.

Tutustu Saaren Taian sheavoita sisältäviin ihonhoitotuotteisiin verkkokaupassamme tai alla näkyvässä tuoteupotuksessa!

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.