Teepuuöljy ei ole hormonihäiritsijä

turvallinen teepuuöljy hormonihäiritsijä estrogeeni

Hei arvoisa lukija!

Meille tulee aika ajoin kysymyksiä liittyen teepuun eteeriseen öljyyn ja netissä liikkuviin väittämiin teepuuöljyn olevan hormonihäiritsijä ja aiheuttavan etenkin pojille ongelmia.

Kyseessä on alunperin vuonna 2007 julkaistu raportti, jonka mukaan 10-vuotiaalle pojalle olisi aiheutunut rintojen kasvua (gynecomastia) pojan käytettyä sekä shampoota, että muotoilugeeliä, jotka sisälsivät teepuuöljyä. Raportin on laatinut David Henley ja tutkimuksen tuotteille oli suorittanut tuotteiden valmistajan Paul Mitchellin kilpailija.

Raportti ei kerro millaisissa pakkauksissa tuotteet olivat, esim. muovisten pakkausten ftalaatit liukenevat öljyjen mukana itse tuotteeseen, imeytyen siitä ihon läpi elimistöön. Ftalaattien tiedetään aiheuttavan mm. ennenaikaista rintojen kehittymistä.

Raportti ei myöskään kerro sisälsivätkö kyseiset tuotteet parabeenejä, joiden myös tiedetään aiheuttavan hormonaalisia häiriöitä.

Robert Tisserand, kosmetiikka-alan tämän hetken luotettavin lähde eteeristen öljyjen turvallisuudelle, on kumonnut raportin väitteet tieteellisten tutkimusten näyttöihin nojaten, joita voi lukea englannin kielellä mm täältä: https://salvatorebattaglia.com.au/blog/10-lavender-and-tea-tree-oils-are-not-oestrogenic

Teepuun eteerisen öljyn ihoa läpäisevistä ainesosista (terpinen-4-ol, a-terpineol, 1,8-cineole) ei minkään ole havaittu aiheuttavan hormonaalisia häiriöitä, ei yksinään, eikä yhdessä.

Tieteellisten tutkimusten perusteella on todettu, että shampoon sisältämä hajuste imeytyy 80-kertaa huonommin ihon läpi kuin esim. voiteesta (Calby et al 2002).

Mikä ikinä aiheuttikaan kyseiset hormonaaliset ongelmat, niin se ei ollut teepuuöljy.

Saaren Taika tuotteissa kaikkien eteeristen öljyjen (ja muidenkin raaka-aineiden osalta) noudatetaan tiukasti ammattilaiskosmetiikassa annettuja tieteellisiä käyttörajoja, emmekä käytä tuotteissamme aineita, joista voisi olla haittaa terveydelle!

Lähteet: Essential oils safety (Robert Tisserand, Rodney Young)

https://salvatorebattaglia.com.au/blog/10-lavender-and-tea-tree-oils-are-not-oestrogenic

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.