Suomessa valmistettu, muualla valmistettu, miten se vaikuttaa suomalaiseen työllisyyteen ja tuotteen hintaan

SUOMESSA VALMISTETTU, MUUALLA VALMISTETTU

Suomessa valmistettu, muualla valmistettu, miten se vaikuttaa suomalaiseen työllisyyteen ja tuotteen hintaan

Arvoisa lukija! Kiitos, että olet tullut lukemaan tätä mielestäni erittäin tärkeää artikkelia.

Aiheen mieleeni kirvoitti Iltalehden juttu Reino-tossuihin liittyen sekä ”someraivoon”, jota tossujen valmistusmaan muuttuminen oli saanut aikaan.

Artikkeliin osuvan kommentin oli jättänyt vastuullisen muodin asiantuntija, joka napauttaa: ”Kävelisitte kilometrin suomalaisen vaatefirman kengissä. Suomalaisten tekstiileihin käyttämä rahamäärä pienenee vuosi vuodelta ja ostovolyymi vain kasvaa. Eli ostamme joka vuosi halvempaa tekstiilejä enemmän. Tällaisessa yhtälössä on aika kohtuutonta vaatia kotimaisia vaatemerkkejä pitämään tuotantonsa kokonaan täällä, Pyy toteaa.”

Olen itsekin ihmetellyt niitä ”tehkää Suomessa”ja ”käyttäkää suomalaista” -huutelijoita, joihin törmää mm. kotimaisen hampurilaisketjun julkaisuissa.

Useimmat huutelijoista tuskin olisivat valmiita maksamaan esim. 20-40% enemmän purilaisestaan jos se olisi valmistettu kokonaan suomalaisista raaka-ainesta.

Työ on Suomessa kallista, samoin useimmat raaka-aineet ja materiaalit. Uskon itse, että monet kotimaiset firmat tekisivät enemmän kotimaista jos isompi osa kuluttajista olisi valmis maksamaan sen hintalisän, jota suomalaisuus tuotteen päälle tuo.

Olemme itse Saaren Taiassa olleet saman pulman edessä.

Kuluvan kesän ja syksyn aikana kaksi tuotettamme on hypähtänyt ennennäkemättömään suosioon!

Toinen tuote oli jäämässä jo viime vuodenvaihteessa pois tuotannosta, koska se myi niin huonosti. Pidimme sen kuitenkin valikoimassamme, sillä tuote on itselleni jokapäiväisessä käytössä tarpeellinen.

Toinen tuote taas on ollut suosioltaan tasaista keskiluokkaa ennen tämän kesän räjähdysmäistä suosiota!

Tuotannossamme voiteille ja saippuoille on varattuna yksi työntekijä, joka tekee 5 päivää viikossa kyseisiä tuotteita.

Tuotantorutiiniimme kuuluu neljänä päivänä viikossa saippuaa siten, että jokaisena päivänä valmistetaan saippuasta riippuen 4-5 n. 40-80 kappaleen erää eri saippuoita.

Aiemmin saimmekin viikossa valmistettua koko valikoimamme, mutta erään saippuan räjähdysmäinen suosio on vienyt jokaiselta neljältä arkipäivältä 3-4 paikkaa vain itselleen, jolloin seuraavaksi suosituimmalle jää enää vain yksi paikka per työpäivä ja siitä seuraavia on valmistettu milloin on ehditty, eli lähiaikoina valitettavasti hyvin harvoin!

Voidepäivässä on ollut sama juttu. Tiistaisin on perinteisesti meillä valmistettu meidän tuoreet ja säilöntäaineettomat voiteemme, jolloin ne ovat lähteneet heti tiistaina tai keskiviikkona aivan tuoreina jälleenmyyjillemme.

Yhden päivän aikana pystytään valmistamaan keskimäärin 4-6 n. 10-30 kappaleen erää voiteita.

Tästä rutiinista on eräs yhtäkkisen suosion saanut voiteemme napannut nyt 3-4 paikkaa vain itselleen, jolloin muille voiteille ei juurikaan ole jäänyt enää aikaa 🙁

No miten tämä liittyy ulkomailla työn teettämiseen?

Tehtaamme on 120 neliötä. Kohtalaisen pieni siis. Mikäli haluaisimme palkata lisätyövoimaa tuotantoon esim. tekemään saippuaa tai voiteita, tarvitsemme vähintään saman verran lisätilaa.

Lisätilaa tästä rakennuksessa ei ole enää mahdollista irroittaa tuotantotiloiksi, joten ainoa vaihtoehtomme olisi vuokrata tilat.

Sopivan tilan vuokra, remontointi kosmetiikalle sopivaksi (eli elintarvikekelpoiseksi), lämmitys, netti, vesi, sähkö, jätekulut, kiinteistönhuoltokulut, talvikunnossapito jne. maksaisivat heittämällä arvoiden noin 1000-2000€/kk.

Kuvitellaan, että tarpeemme olisi teetää 2000 saippuaa kuukaudessa tällä uudella juuri palkkaamallamme työntekijällä näissä juuri vuokraamissamme tiloissa.

Työntekijä maksaa meille tällä hetkellä laskelmieni mukaan 2,09€/saippua ja uusista tiloista tulisi max. 1€ per saippua hintaa lisää, sillä vaikka myisimmekin 2000 saippuaa nykyistä enemmän, on meillä käsissämme lisäkuluina kuitenkin aloitusinvestoinnit, kaksi raaka-ainevarastoa, kahdet valmistusvälineet, muotit, kypsyttämö (kunnon sähkösyöppö) jne, kun kumpaakin toimitilaan tarvitaan omansa, ja hiljaiset ajat, joilta palkka, vuokra yms. kulut juoksevat vaikka tavara ei liikukaan.

Raaka-aineista tulisi helposti 20-30 000€ (edit: itseasiassa nyt inventaarion aikaan laskimme, että jatkuvasti käytössä olevan raaka-aine varaston arvo oli reilu 100 000€, eli toiseen lokaatioon tarvittaisiin sen verran rahaa aloitukseen pelkästään raaka-aineisiin) ja välineistöstä 10-20 000€.

Jostakin sekin raha pitäisi aluksi ottaa ja se tulisi tottakai näkymään tuotteen nousseena hintana! Toistaiseksi ei siis olla sellaisissa myyntivolyymeissä, että tuotteiden menekillä kattaisi kaikki nuo kulut varmasti nyt ja tulevaisuudessa.

Ostaisitko Sinä esim. Särkisalon Suolasaippuan nykyisen hinnan sijasta +20-30% kalliimmalla? (kuluihin tuo lisää tottakai myös logistiikka, sillä jollainhan se saippua on saatava sieltä vuokratiloista tänne tehtaalle tai meidän varastoomme vielä!)

Uskon, että osa varmasti maksaisi! Mutta arvaan, että 85-90% ei maksaisi!

Taannoin, kun palkkasimme lisätyövoimaa meille, jouduimme korottamaan useiden tuotteidemme hintoja kattaaksemme näiden työntekijöiden kulut.

Saimme kovasti arvostelua hinnankorotuksista ja omaan kokemukseeni pohjaten väitänkin, että saisimme samat arvostelut uudestaan, jos teettäisimme kaiken Suomessa ja tuotteille tulisi sen vuoksi hinnan lisä. 

Arvostelun lisäksi menettäisimme myyntiä, sillä arvelen, että n 90% ei halua maksaa kalliimpaa hintaa vain siksi, että tuote on tehty Suomessa. Näin ainakin aikaisemmin asiakkaamme meille viestivät!

Jotta siis voimme tarjota Teille edelleen mm. näitä suosikkeja, olemme etsineet niille ihanan käsin kosmetiikkaa valmistavan pienyrittäjän, jonka ideologia luonnollisuudesta ja eettisyydestä nivoutuu saumattomasti yhteen omien ideologioidemme kanssa <3

Työllistämme siis muutamalla suositulla tuotteella jatkossa myös 1 ranskalaisen yksinyrittäjä-naisen.

Työllistämme edelleen täällä Suomessa itsemme ja vähän perhettämme (minä, mieheni, äitini, tyttäreni, poikani) sekä etänä meille asiakaspalvelua tekevän Iidan, Millan (uusi tilaustenkäsittelijämme/varastoijamme), someassarimme Hannan sekä graafisen suunnittelijamme Tanjan.

Meille kaikille (9hlöä) riittää töitä joka viikko säännöllisesti, vaikka jotkin tuotteistamme valmistuvatkin muualla kuin täällä Särkisalossa.

(Lisäys: 12.8., työllistämme tällä hetkellä jo 14 henkilöä).

Itseasiassa graafisen suunnittelun töitä on nyt ollut huomattavasti enemmän, kuin jos myisimme vain täällä Särkisalossa valmistettavia tuotteita.

Samaten myös muuta työtä kuten assarointia!

Enemmän tuotteita, enemmän kysymyksiä, enemmän somevastaamista ja asiakaspalvelua.

Ulkomailta tullut lisävalikoima on siis työllistänyt itseasiassa erittäin hyvin meitä ja monia muita täällä Suomessa 🙂

Työllistämme välillisesti myös satoja suomalaisia pienyrittäjiä (tarkalleen ottaen meille on tällä hetkellä rekisteröityneenä 467 pienyrittäjää jälleenmyyjäksemme ja viikottain saamme n. 15 uutta rekisteröintiä), sillä Saaren Taika tuotteita et löydä suurista ketjuista tai marketeista.

Olemmekin vastuullisia pieniä kanssayrittäjiemme kohtaan ja autamme heitä saamaan asiakasvirtaa antamalla tuotteitamme vain pienten eriskoisliikkeiden valikoimiin (itsenäisiä Life-kauppiata lukuunottamatta, Life ketju on ainoa ketjuliike, jolle olemme tuotteitamme antaneet myyntiin).

Ilman lisätuotteita emme voisi ottaa vastaan näin suurta määrää jälleenmyyjiä, sillä tuotteita ei riittäisi kaikille myytäväksi.

Ilman ulkoistettua valmistusta joitakin suosittuja tuotteita ei enää olisi lainkaan saatavilla. Se taas tarkoittaisi vähemmän Saaren Taika jälleenmyyjiä ja vähemmän myyntiä (eli palkkaa) niille, joille itse valmistamiamme tuotteita enää vain riittäisi.

Ei ole siis juurikaan merkitystä, että valmistetaanko muutama tuotteemme upean käsityöläisen toimesta ulkomailla.

Työllistävä vaikutus tulee silti eniten meille tänne Suomeen ja sen myötä verot, joita me yrityksenä maksamme ja, joita työntekijämme maksavat, kaikki veromme kuuliaisesti Suomeen.

 

Vuoden 2020 aikana olemme kerryttäneet yhteisen hyvän pottia Suomeen jo:

0
Eurolla

Summasta n. 75% on kertynyt muualla kuin Suomessa valmistettujen tuotteiden myynnillä. Upeaa, että olette näiden tuotteiden suosiolla mahdollistaneet näin mahtavan suuren summan saavuttamisen meidän kaikkien suomalaisten eduksi <3

Muutama esimerkki mitä veroeuroillamme saa?

Peruskoulu = n. 9000€/vuosi

Päivähoito = n. 1500€/kk

Terveyskeskuskäynti = n. 85€/kerta

Koronapotilaan hoito vuodeosastolla = n. 660€/vrk

Voidaan tähän alle vertailuksi heittää se veromäärä, jonka yritykseni maksoi silloin, kun kaikki tuotteet olivat täällä meillä tehtyjä: 46 987€

Arvioni mukaan yritykseni tulee tänä vuonna maksamaan veroja yhteiseen pottiin kymmenkertaisesti tuon verran. Mielestäni se näinä vaikeina (korona) aikoina todella kunnioitettava saavutus ja maksan sen hymyssä suin koko Suomen hyväksi <3 

Vastuullisuus Saaren Taika

Itseasiassa mitä enemmän meillä on valikoimaa, sen enemmän me työllistämme pienyrittäjiä juuri Suomessa! Ja toki kaikki kyseisiä tuotteita rakastavat ihmiset saavat sen saman tuotteen samalla hinnalla ilman ”Suomilisää” 🙂

Ja kun joku kuitenkin kysyy; mistä erottaa Särkisalossa valmistetut Saaren Taiat ja muualla valmistetut: Tulemme ilmoittamaan tuotteen kuvauksessa missä tuote on valmistettu, ihan kuten olemme aina ilmoittaneet tuotteen kuvauksessa mm. tuotteen vegaanisuuden, luonnollisuusprosentin, luomuprosentin jne. Ketään ei siis huijata ostamaan tuotetta, jollainen se ei ole. Kaikki fakta tuotteesta on selkeästi näkyvillä, ihan kuten se on ollut tähänkin asti 🙂

Kiitos, että luit! Pidetäänhän yhdessä Suomi pyörimässä <3

Meille onkin ehtinyt tulla jo someen pari kertaa kysymys, että mitkä tuotteemme valmistetaan Suomessa ja mitkä muualla?
Jälleenmyyjille tämä tieto löytyy jämykaupan tuotekuvauksista, joiden lopussa kerrotaan aina tuotteen valmistusmaa.

Samaten kuluttajien verkkokaupassa, tuotekuvauksen lopussa kerrotaan missä tuote on valmistettu. Kotisivuillamme valmistusmaa kerrotaan ainoastaan tuotteiden perässä, joita EI tehdä Suomessa.

https://www.saarentaika.com/paljonko-valuu-ulkomaille-rahaa-ulkomailla-tai-suomessa-valmistetuista-tuotteista-enta-paljonko-niista-tulee-suomeen-rahaa/

Edit: Lisään aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia tähän loppuun, jotta nekin löytyvät helposti yhdestä paikasta:

Ymmärrän saatavuus pointin mutta se suurempi pointti ekologisuus kuolleutuu kun tuotteita aletaan ulkomailta mm. Lentorahtina
/laivoilla kuskaamaan.

– Raaka-aineet ovat joka tapauksessa tuotu ulkomailta, joten ei se ole sen enempää ekologista niitä tänne lennättää kuin kokonaisia tuotteitakaan. Oliiviöljyä ja sheavoita esim. ei ole Suomesta mahdollista saada, eikä korkealaatuisia eteerisiä öljyjä. Itseasiassa ekologisuus näkökannan kautta asiaa katsottaessa on ekologisempaa lennättää valmis tuote tänne kuin kaikki sen raaka-aineet eri lennoilla (harvat raaka-aineet tulevat kaikki samasta paikasta tai maasta) 🙂 (Lisäys 12.8. suurin osa sekä raaka-aineista, että valmiista tuotteista tulee tänne rekka-autoilla, emme juurikaan käytä lentorahtia toimituksissamme)


Mutta tarviiko aina kaikkea riittää kaikille? Tarvitseeko niitä jälleenmyyjiä olla niin monta, että on pakko esim. Englannissa teettää tuotteita? Tai siellä Ranskassa?

– Ei varmasti olisi pakko. Monet jälleenmyyjämme ja asiakkaamme kuitenkin ovat olleet närkästyneitä kun esim. Greippishampoota ei ole ollut jatkuvasti saatavilla, Vihreä Tee & Kamomilla Shampoota ei ole ehditty kevään jälkeen tehdä yhtään. Tuo Vihreä Tee & Kamomilla Shampoo on monelle päänahan psoria sairastavalle ollut elintärkeä tuote päänahan rauhoittamisessa. Valtaosa saamastamme palautteesta on kannustanut meitä etsimään ratkaisua saatavuusongelmiin mieluummin kuin jäädä myymään ei-oota 🙂 Saaren Taikoja toivotaan edelleen moniin paikkoihin Suomessa, mistä meidän jälleenmyyjäämme ei vielä löydy. Haluamme todellakin palvella kaikkia meidän asiakkaitamme, emmekä rajoittaa saatavuutta vain ensimmäisille onnekkaille, jotka tajusivat tarinamme alkuvaiheessa ryhtyä jälleenmyyjiksemme <3 Jokaisen yrityksen tarkoitus on kuitenkin loppupeleissä taata elanto siinä työskenteleville ihmisille ja samalla autamme myös satoja suomalaisia yhden naisen yrityksiä ja pienyrityksiä saamaan asiakasvirtaa eli elantoa, sillä useimmille pienille erikoisliikkeille Saaren Taika on se myyvin tuote ja joillekin jopa ainoa tuote joka tuo myyntiä <3


Ikävää että olette päätyneet ulkoistamaan tuotantoanne ulkomaille. Suuri syy yrityksenne suosimiseen minulla on ollut kotimainen tuotanto ja ns. ”lähituotanto”. Kuinka suuri hiilijalanjälki ulkomailta tuleville tuotteille tulee? Kuinka tämä hyvitetään? Ja tärkeätä myös, vaikuttaako tämä ulkoistaminen tuotteidenne laatuun? Olen jo nyt huomannut palasaippuoiden kuluvan nopeammin kuin niiden ”vanhojen” neliönmallisten. Välillä vähemmän on enemmän. Monesti perustuotantoon panostaminen on kannattavinta.

-Hei! Raaka-aineet ovat laadultaan samat kuin meilläkin, eli tuotteiden laatuun eikä ulkonäköön ei tule muutoksia. Ekologisuuden näkökulmasta on ekologisempaa lennättää valmis tuote tänne yhdellä lennolla, kuin lennättää kaikki sen eri raaka-aineet useammalla lennolla (harvaa raaka-ainetta saa riittävän korkeassa laadusssa Suomesta kuten Sheavoita, extra Virgin oliiviöljyä, eteerisiä öljyjä jne. eivätkä ne todellakaan tule yhdestä paikasta tai yhdestä maasta). Hyvitämme hiilijalanjälkeämme mm. istuttamalla puita, siitä voi lukea lisää vastuullisuus-sivultamme https://saarentaika.com/vastuullisuus/ 🙂

Toivottavasti luet koko jutun blogistamme niin tiedät, että tällä tavalla työllistämme enemmän ja lisää juuri nimenmaan suomalaisia yhden naisen yrityksiä ja pienyrityksiä sekä takaamme nyt saamattomissa olevien tuotteiden jatkuvan saatavuuden niitä kaipaaville käyttäjille (kuten päänahan psoriin kehitetyn Vihreä Tee & Kamomilla Shampoon joka on ollut keväästä asti poissa tuotannosta)! https://saarentaika.com/suomessa-valmistettu-muualla-valmistettu-miten-se-vaikuttaa-suomalaiseen-tyollisyyteen-ja-tuotteen-hintaan

https://www.saarentaika.com/paljonko-valuu-ulkomaille-rahaa-ulkomailla-tai-suomessa-valmistetuista-tuotteista-enta-paljonko-niista-tulee-suomeen-rahaa/

https://www.saarentaika.com/vaikeille-iho-ongelmille-suunniteltua-saariston-inspiroimana-korkeluokkaisista-raaka-aineista/


Miten tuotteet tuodaan Suomeen? Lentorahtina vai maata pitkin?

-Riippuu tuotteen toimittajasta ja kulloisistakin toimitustilanteista. No1:Eco Tyrni-Kehäkukka shampoot ja -hoitoaineet kulkevat maata pitkin, kuten monet Euroopan sisäpuolelta tulevat lähetykset. Ranskassa ja Sloveniassa valmistetut tuotteet tulevat pääasiassa maata pitkin. Ranskassa valmistettujen tuotteiden raaka-aineet ovat ensisijaisesti lähituotantoa. Höylät tulevat laivarahtina ja pyyhkeet riippuen valmistajan kulloisistakin määrityksistä joko autolla, laivalla tai lentokoneella. Omat raaka-aineemme, kuten esim. Sheavoi ja Extra-Virgin oliiviöljy tulevat aina ulkomailta, sillä näitä ei ole mahdollista saada Suomesta.

 

No1:Eco shampoo kuorma Taikatehtaan portilla 🙂


Aiheeseen liittyy läheisesti myös No:1 Eco tuotteiden idea:

No:1 Eco tuotesarjan tuotteet ovat sellaisia, joita meillä täällä Särkisalossa ei olisi tällä hetkellä mahdollista valmistaa, mutta joiden perään asiakkaamme ovat paljon kyselleet. Sarjasta löytyy mm. Hyaluronihapposeerumi, AHA-happo kosteuttaja, kasvojen puhdistusaineita, nesteshampoo ja – hoitoaine, suihkugeeli. Tuotteet ovat ideologiamme mukaisia (vegaanisia, eettisesti valmistettuja, luonnollisia ja osin luomua). Ne ovat pienten kosmetiikkaa käsin valmistavien pienyrittäjien valmistamia tai valmistettu eurooppalaisissa pienvalmistamoissa, joissa on samanlaiset työolot kuin meillä täällä Suomessakin 🙂

Alunperin suunnittelin nämä tuoteet heitä varten, jotka rakastavat Saaren Taikoja, mutteivät ole vielä rohjenneet palashampoiden käyttäjiksi. Nämä ovatkin oivalliset “porttituotteet” täysekologisille tuotteille. Toivottavasti moni vielä toistaiseksi ei-luonnollisia käyttävä ja palashampoita vierastava käyttäjä löytäisi nämä ja ihastuisi luonnollisempaan elämäntapaan, ja rohkenisi lopulta siirtyä täysekologisiin tuotteisiin ?

https://saarentaika.com/no1-eco-by-hiustuotteet-idea-niiden-takana-ja-cg-sopivuus/


%d bloggaajaa tykkää tästä: