Suomessa valmistettu, muualla valmistettu, miten se vaikuttaa suomalaiseen työllisyyteen ja tuotteen hintaan

SUOMESSA VALMISTETTU, MUUALLA VALMISTETTU

Aina toisinaan saamme palautetta joiltakin henkilöiltä liittyen joidenkin tuotteidemme valmistusmaahan.

Kun Saaren Taika tuotemerkki syntyi omaan tarpeeseeni (se käsi-ihottuma) vuoden 2017 lopulla, en osannut villeimmissä unelmissakaan arvata, että parin vuoden päästä kehittämääni saippuaa myytäisiin kymmenen tuhannen kappaleen kuukausimäärissä!

Kymmenen neliön tuotantotilasta muutto sadan neliön tiloihin yhden vuoden sisällä yrityksemme synnystä oli jo todella suuri harppaus, ja suuri taloudellinen riski myöskin, tällaiselle yli 40 vuotta köyhyysrajan alapuolella eläneelle.

Pankit suhtautuivat jatkuvasti nihkeästi laina anomuksiimme, vaikka yrityksen liikevaihto kasvoi jo toisena vuonna yli 120% ja kolmantena jo yli 300%.

Kuka varaton ja lainaa saamaton aloittava yrittäjä uskaltaisi ottaa riskejä ja investoida niin nopeasti vielä suurempiin tiloihin?

Sadan neliön tila Särkisalossa oli nimittäin auttamatta jäänyt jo pieneksi samana vuonna, kun sinne muutimme! Tiloihin mahtui työpisteet vain kahdelle työntekijälle ja saippuaa sekä muita tuotteita tehtiin parhaimmillaan 7:nä päivänä viikossa ja jopa 17 tuntisina työpäivinä. Kuka voi enempää edes vaatia?

Samaan aikaan niin raivostuneet jälleenmyyjät, kuin pettyneet kuluttaja-asiakkaammekin pommittivat meitä taukoamatta tuotteista, joita ei ollut riittävästi tai jotka oli jouduttu jättämään pois tuotannosta, jotta saatiin valmistettua niitä suosituimpia.

Tässä kohtaa ei ollut oikeastaan muuta vaihtoehtoa, kuin joko lopettaa myynti jälleenmyyjille ja pitää kaikki tuotetut tuotteet omassa myynnissä tai etsiä sopimusvalmistajaa osalle tuotteista.

Koska kasvu on ollut koko ajan myös tärkeä tavoitteemme, emme nähneet ideaa alkaa pienentämään toimintaamme ja suututtamaan asiakkaitamme jättämällä tuotteita pois joko jälleenmyyjiltä tai kokonaan valikoimasta, ja siksi olen erittäin onnellinen, että löysimme Jackien, joka auttaa meitä paikkaamaan sen vajeen, jota itse emme pystyneet sillä hetkellä täyttämään.

Tänään voinkin todeta, että Jackien palkkaaminen kannatti, kuten kannatti myös oman pään pitäminen joidenkin ihmisten mielipiteistä huolimatta. Työllistimme nimittäin vuonna 2020 jo kokoaikaisesti 12 lähialueemme työntekijää, 10 suoraan meidän palkkaamina työntekijöinä, 2 freelancerina ja tänä vuonna (2021) työllistämme jo yhteensä 16 ja freelancerit päälle!

Olemmekin Suomen eniten työllistävä luonnonkosmetiikkayritys, joka on käynnistänyt toimintansa noihin aikoihin. Verrokkina esim. vastaavat kilpailijamme, jotka työllistävät edelleen vain 0-2 työntekijää pelkästään Suomessa valmistetuilla tuotteillaan. Vastaaviin kilpailijoihimme verrattuna tuomme myös satoja tuhansia euroja enemmän verokertymää Suomelle joka vuosi.

Tänä vuonna olemme uskaltaneet myös tehdä sen suuren investoinnin, johon otimme lainaa pankista kaksi kertaa kotimme verran ja panttasimme aivan kaiken mitä omistamme; kotimme, ensimmäisen liiketilamme (jonka rahoitin itse viimevuonna, omista rahoistani sekä ottamallani kulutusluotolla), yrityksemme osakekannasta 100%, sekä tämän uuden liiketilan, jonne rakennamme uuden saippuatehtaan 4:lle uudelle työntekijälle.

Jos epäonnistumme, menetämme aivan kaiken elämästämme. Menetämme yrityksemme, menetämme kotimme, menetämme liiketilamme.

Jos onnistumme.. Noh.. Riski oli silloin ottamisen arvoinen!

Varasto rakenteilla
Tänään valikoimamme onkin jo todella kattava! Meillä on jälleen myynnissä lähes kaikki kehittämäni palasaippuat, ne ihanat suosikit, joista kaikki meidät tuntevat. On pyykkietikat, joilla aloitimme, on sheavoide, joka on ehkä Suomen tunnetuin yksittäinen sheavoide.

Ja meillä on myös kasvojen ja vartalon ihonhoitoon laaja, laaja valikoima erikoistuotteita ja tietenkin kotiin liittyviä tuotteita, kuten hamam-pyyhkeet,  huonetuoksut, kynttilät, keittiötarvikkeita jne.

Minulla on ollut lähes alusta asti tällainen jääräpäinen ajatus Saaren Taiasta yrityksenä, että annan Saaren Taikoja vain sellaisille jälleenmyyjille, jotka ovat pienyrittäjiä. Sellaisiin liikkeisiin, missä asiakas kohtaa myyjän ja saa neuvoja tuotteeseen liittyen, mikäli asiakkaalla on tuotteesta kysyttävää.

Saaren Taika tuotteet poikkeavat nimittäin kilpailevista tuotteista sillä tavalla, että meidän tuotteet on kehitetty oikeasti toiminaan iho-ongelmiin. En siis ole lähtenyt valmistamaan kosmetiikkaa siksi, että se on mukava harrastus, vaan siksi, että minulla on perinnöllinen vaikea atooppinen ekseema ihottuma, johon tarvitsin avun.

Ihottumat vaivasivat kuitenkin aina aikuisuuteeni asti ja pahimpina aikoina, kun käteni oli koko kämmenen alueelta vereslihalle raavittuna, on siihen kokeiltu jopa tekoihoa hoidoksi, mutta huonoin tuloksin.

Teepuusaippua syntyi

Atooppinen ekseema ihottumani on ajoittain ollut niin pahana, että olen joutunut nukkumaan kortisonivoide hauteeksi laitettuna puuvillahansikkaan alle, jonka päälle on teipattu toinen hansikas tiukasti ranteen ympäriltä suppuun, etten vaan saa unissani raavittua ihoa enempää rikki!

Kamomilla Sheavoide syntyi

Saaren Taika tuotteet auttavat siis silloin, kun kaikki muu on jo kokeiltu ja tätä palautetta monet asiakkaammekin meille lähettävät. Tästä syystä en halua, että Saaren Taikoja voi ostaa marketin hyllyltä, sillä mikäli asiakkaalla on ongelma, hän myös useimmiten tarvitsee apua sen ratkaisemiseen.

Silloin pelkkä hyllyltä silmäily ei tuo toivottua tulosta, vaan tarvitaan asiantuntija, jolle ongelman voi kuvailla ja joka sen perusteella osaa suositella tuotteen, joka todennäköisimmin ongelmaa helpottaa.

Tämä sopii yhteen myös pienyrittäjyyttä arvostavaan ideologiaani, sillä jos Saaren Taiat olisi saatavilla jokaisesta marketista, menisitkö sinä ostamaan sen sieltä pienestä erikoisliikkeestä, jonne sinulla ei muuten ehkä olisi asiaa?

Olen kuullut lukuisilta jälleenmyyjiltämme, että juuri Saaren Taika tuotteet ovat ne, jotka tuovat leivän pöytään ja muu myynti on pieniä sivuvirtoja tuloissa. Katteemme jälleenmyyjillemme on reilu ja reiluutta heitä kohtaan on myös sulkea pois suuret ketjut, jotka saattaisivat suurilla kertaostoillaan pakottaa kaikkien katteet alaspäin.

Tämä on toki oman kasvumme kannalta hieman hölmöä, sillä tuotteillemme sopivia pienyrityksiä ei välttämättä ole joka kunnassa ja markettimyynnillä saisimme huomattavasti enemmän volyymiä myyntiin, ja siten myös paljon enemmän rahaa itsellemme.  Tässä kohtaa kuitenkin linjaukseni yrityksemme periaatteista on rahaa painavampi ja samoin myös lojaaliuteni pienyrittäjille.

TUOTTEIDEN VALMISTUSTA SÄRKISALOSSA JA MUUALLA

KUKA VALMISTAA SAAREN TAIKAA ULKOMAILLA?

Ensimmäisenä kerron kuka on se nainen, jolle olen uskonut salaiset reseptini suosituimmista tuotteistamme!

Löysin Jackien etsittyäni yhteistyökumppania kansainvälisissä ammattimaisissa kosmetiikanvalmistus ryhmissä. Muutamia henkilöitä haastateltuani nousi Jackie yli muiden! Jackie on ranskalainen saippuakäsityöläinen, jolla on kymmenien vuosien kokemus saippuan valmistuksessa. Hän on hieman pidemmällä keski-iässä, kuin minä ja omaa samanlaiset lähellä tuotetun, luonnollisuuden ja luontoystävällisyyden periaatteet kuin itsekin.

Jackie asuu sattumoisin myös pienessä muutaman sadan asukkaan kylässä, aivan kuten me Särkisalossa, jossa on 700 asukasta! Meri on myös hänelle tärkeä ja hänen kesäkauppansa sijaitsee Ranskan rannikolla, meren äärellä, aivan kuten meri on meitäkin lähellä täällä Särkisalossa!

Jackie pitää siis yhden naisen yritystä siellä Ranskassa ja on täystyöllistetty meidän saippuoilla 🙂 Ekologiselta kannalta ajateltuna ranskalaisten saippuoiden valmistus on ympäristöystävällisempää, sillä Jackie saa hyväksymämme ja testaamamme raaka-aineet lähes kaikki lähituotantona, kun taas meille tänne Särkisaloon jokainen raaka-aine toimitetaan erikseen, sheapuita ja oliivipuita, kun ei kasva Särkisalossa, eikä useita muitakaan kasveja, joiden raaka-aineita tarvitsemme. 

Muille ulkomailla valmistettaville tuotteille olemme etsineet vastuulliset ja sertifioidut valmistajat. Kynttilämme ja huonetuoksumme valmistuvat tarkalla käsityöllä pienessä perheyrityksessä Ruotsissa.

shampoon valmistus tehtaalla

Puolassa tuotteitamme valmistaa luonnollisen kosmetiikan kehittämiseen ja valmistamiseen erikoistunut kosmetiikkalaboratorio. Siellä, kuten kaikissa muissakin EU:ssa sijaitsevissa tai EU:hun myyvissä kosmetiikkaa valmistavissa tiloissa tai yrityksissä noudatetaan Euroopan kosmetiikkalainsäädäntöön liittyviä ISO-standardeja, jotka vaativat tiukkoja standardeja koko tuotantopolulle. Eli aivan raaka-aineista lähtien, niiden säilyttämisestä valmiiseen tuotteeseen ja kaikkeen siltä väliltä. Tämä käsittää tiloista ja työntekijöistä lähtien jokaisen pienenkin seikan, joka voi olla kosketuksissa tai muulla tavoin läsnä itse raaka-aineeseen, siihen käytettävän välineen-, valmiin tuotteen- tai sen pakkauksen kanssa.

Tuotteiden raaka-ainella on sertifikaatit mm. luonnollisuuteen, luomulaatuun ja vegaanisuuteen liittyen, sekä alkuperätodistukset ja analyysit tuotteen sisällöstä kaikkine pitoisuuksineen. Jokaiselle tuotteelle suoritetaan laboratoriokokeet sen säilyvyyteen ja ominaisuuksiin liittyen, tuotteesta tutkitaan laboratorio-olosuhteissa mm. mikrobiologinen puhtaus ja vesiaktiivisuus. Jokainen tuote-erä tarkastetaan erikseen sen valmistuttua.

Turkissa valmistutamme hamam pyyhkeemme toimittajalla, jonka työntekijöillä on hyvät työolot ja hän on mm. vakuuttanut työntekijänsä. Pyyhkeet valmistuvat Öko-Tex sertifioidusta puuvillasta.

Myös muut ulkomailla valmistuvat tuotteemme noudattavat samaa linjaa. Raaka-aineilta vaadimme sertifikaatit ja tehtaiden tulee toimia vastuullisesti niin työntekijöitä, kuin ympäristöäkin kohtaan. 

aito ihana saaren taika hamam pyyhe

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Suosittua blogissamme

Avainsanoja artikkeleistamme

Kategoriat

Seuraa meitä

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2021. All rights reserved.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi