Taliköhnä, eli tali-ihottuma, eli seborrooinen ekseema ja sen hoito kotikonstein

Taliköhnä, eli tali-ihottuma, eli seborrooinen ekseema ja sen hoito kotikonstein

Seborrooinen ekseema, eli tali-ihottuma

Kansan kielellä taliköhnä, eli seborrooinen ekseema, eli tali-ihottuma on yleinen vaiva niin aikuisilla, kuin lapsillakin. Seborrooinen ekseema on ihosairaus, jossa etenkin karvan kasvun alueilla olevat talirauhaset tuottavat liikaa talia. Iholla viihtyvä Malassezia-hiiva pilkkoo talirauhasten erittämää talia, jonka hajoamistuotteet ärsyttävät ihoa ja saavat aikaan ihoärsytystä ja tulehduksen. 

Ihoärsytystä seuraa yleensä punoitus, kutina sekä hilseilevät ihottumaläiskät, joita voi esiintyä etenkin nenän vierustalla, korvien takana ja päänahassa. Taliköhnä on hieman yleisempää miehillä kuin naisilla ja sitä esiintyy n. 2-5% väestöstä.

Päänahassa esiintyvää seborrooista ekseemaa on jossakin muodossa jopa 15-20%:lla väestöstä. 

Tali-ihottuman eli taliköhnän hoito

Seborrooinen ekseema on pitkäikäinen vaiva, jonka hoidon päätehtävänä on pitää tali-ihottuman oireet kurissa.

Tali-ihottuman tärkein hoito on päivittäinen pesu vedellä ja sellaisella saippualla, joka poistaa härskiintynyttä talia ja lisääntynyttä hiiva- sekä bakteerikantaa, mutta ei muutoin ärsytä herkistynyttä ihoa, eikä kuivata ja siten lisää ihon talintuotantoa entisestään.

Seborrea ihon pesu

Paras puhdistusaine seborrooisen ekseeman hoitoon on Saaren Taika Teepuusaippua, joka on antibakteerinen, eli sen käyttö hillitsee haitallisten bakteerien kasvua iholla.

Saaren Taika Teepuusaippua pesee hyvin myös liian talin pois, kuitenkaan kuivattamatta ihoa. 

”Päänahassa seborroosi kun kutiaa vuodesta toiseen niin oli mukava löytää saippua, joka rauhoitti päänahan kutinan. Kiitos!”

”Itselläni on paha seborrooinen ekseema ja iho kutisee ja punoittaa kokoajan ja ärtyy näppylöille herkästi aina vähän väliä hormonikierron mukaan. Teepuusaippua helpotti kutinaa heti ja ehkä jopa hiukan vähensi näppylöitä. Jatkan varmasti käyttöä.”

Seborrooisen päänahan pesu

Päänahassa esiintyvää tali-ihottumaa hoidetaan päivittäisellä hiustenpesulla, johon on hyvä käyttää sulfaatitonta ja päänahan liikatalia poistavaa sekä hilsettä hillitsevää shampoota, kuten Saaren Taika Vihreä tee & Kamomilla shampoota.

”Olen pitkään kärsinyt seborrooisesta ekseemasta päänahassa, johon lääkeshampoot ja antibiootit eivät meinaa toimia. Päivittäinen pesu Vihreä Tee & kamomilla shampoolla pitää kutinan poissa ja parin viikon käytön jälkeen punoitus ja hilseily ovat vähentyneet valtavan paljon. Koko ongelmaa shampoo ei ainakaan vielä ole poistanut, mutta on hillinnyt oireita paremmin kuin mikään aiemmin kokeilemani shampoo. Ostan aivan varmasti uudestaankin.”

"Sairastan seborrooista ekseemaa joka ollut todella kiusallinen ja kutiava ongelma päänahassani. Kaikki mahdolliset tuotteet olen kokeillut eikä mistään ole ollut apua. Pesuja Vihreä Tee Kamomilla shampoolla on takana vasta kaksi mutta ensimmäisen pesun jälkeen joutui hieraisemaan silmiään. Ei hilsettä, ei kutinaa, ei rupia. Päänahka ei punoitakkaan. Innolla jatkan käyttöä, kiitos tästä ihmetuotteesta!"

”Minulla on vaikea seborrea, ja sopivan shampoon löytäminen on tuskaa.. Olen tuhlannut aika paljon rahaa kokeiluihin, sillä suurin osa shampoista vain pahentaa päänahan kutinaa ja hilseilyä. Onneksi uskalsin kokeilla vielä Vihreää teetä ja kamomillaa! Päänahkani tykkää: kutina ja hilseily ovat vähentyneet ihan ratkaisevasti. Ei toki kokonaan, mutta tämä on niin harvinaista että lipun voisi vetää tankoon!”

"Vihreä Tee & kamomilla shampoo rauhoitti selkeästi aikuisen poikani seborrooista päänahkaa. Nyt hänen ei tarvitse käyttää vahvoja kortisooniliuoksia."

Vihreä tee & kamomilla palashampoo on kehitetty hillitsemään päänahan kutinaa ja kuivuutta. Vihreä Tee shampoossa auttaa kuivaa ja kutiavaa päänahkaa voimaan paremmin.

Kamomillan eteerinen öljy shampoossa helpottaa mm. päänahan kutinaa. Se auttaa ehkäisemään hilseilyä ja rauhoittaa päänahkaa. Se tekee hiuksistasi kimmoisammat ja säihkyvämmät.

Seborrean hoidossa kannattaa välttää ihohuokosia tukkivia rasvoja sisältäviä tuotteita, sillä ne saattavat aiheuttaa lisää ärsytystä iholla.

Muutamia ihohuokosia helposti tukkivia öljyjä lueteltu alla tukkimis asteikolla 0-5 (5 tukkii eniten)

    • Vehnänalkioöljy 5 (Wheat Germ Oil INCI: Triticum Vulgare Germ Oil)
    • Soijaöljy 4-5 (Soybean Oil INCI: Glycine Soja Oil)
    • Kaakaovoi 4 (Cocoa Butter INCI: Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter)
    • Palmuöljy 4 (Palm Oil INCI: Elaeis Guineensis)
    • Kookosöljy 4 (Coconut Oil INCI: Cocos Nucifera) Huomaathan, että kookosöljy saippuassa ei enää ole ihohuokosia tukkivassa muodossa, vaan saippuassa se on muuntunut erityisen hyvin talia peseväksi ainesosaksi. 

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.