Taliköhnä, eli tali-ihottuma, eli seborrooinen ekseema ja sen hoito kotikonstein

Taliköhnä, eli tali-ihottuma, eli seborrooinen ekseema ja sen hoito kotikonstein

Seborrooinen ekseema, eli tali-ihottuma

Kansan kielellä taliköhnä, eli seborrooinen ekseema, eli tali-ihottuma on yleinen vaiva niin aikuisilla, kuin lapsillakin. Seborrooinen ekseema on ihosairaus, jossa etenkin karvan kasvun alueilla olevat talirauhaset tuottavat liikaa talia. Iholla viihtyvä Malassezia-hiiva pilkkoo talirauhasten erittämää talia, jonka hajoamistuotteet ärsyttävät ihoa ja saavat aikaan ihoärsytystä ja tulehduksen. 

Ihoärsytystä seuraa yleensä punoitus, kutina sekä hilseilevät ihottumaläiskät, joita voi esiintyä etenkin nenän vierustalla, korvien takana ja päänahassa. Taliköhnä on hieman yleisempää miehillä kuin naisilla ja sitä esiintyy n. 2-5% väestöstä.

Päänahassa esiintyvää seborrooista ekseemaa on jossakin muodossa jopa 15-20%:lla väestöstä. 

Tali-ihottuman eli taliköhnän hoito

Seborrooinen ekseema on pitkäikäinen vaiva, jonka hoidon päätehtävänä on pitää tali-ihottuman oireet kurissa.

Tali-ihottuman tärkein hoito on päivittäinen pesu vedellä ja sellaisella saippualla, joka poistaa härskiintynyttä talia ja lisääntynyttä hiiva- sekä bakteerikantaa, mutta ei muutoin ärsytä herkistynyttä ihoa, eikä kuivata ja siten lisää ihon talintuotantoa entisestään.

Seborrea ihon pesu

Paras puhdistusaine seborrooisen ekseeman hoitoon on Saaren Taika Teepuusaippua, joka on antibakteerinen, eli sen käyttö hillitsee haitallisten bakteerien kasvua iholla.

Saaren Taika Teepuusaippua pesee hyvin myös liian talin pois, kuitenkaan kuivattamatta ihoa. 

”Tämä teepuusaippua toimi taliköhnään! Kaikista näistä positiivisista arvosteluista ja kommenteista huolimatta olin skeptinen tilatessani saippuan testiin isälleni, jota oli vaivannut vuosikausia seborrooinen ekseema pään ja kasvojen iholla. Uskomatonta kyllä, saippua tehosi vaivaan jo parin käyttökerran jälkeen! Täällä erittäin tyytyväinen ja huojentunut asiakas. 🙂 "

”Ainut tuote joka parantaa seborroosin tyttäreni päänahasta ja ehkäisemään, auttaa akneen, desinfioi pikkunirhaumia iholta ja sen tuntee oikein iholla kun on laittanut teepuusaippuaa iholle, että toimii 100%! Täydellinen ja niin toimiva tuote, jota en vaihda!"

”Päänahassa seborroosi kun kutiaa vuodesta toiseen niin oli mukava löytää saippua, joka rauhoitti päänahan kutinan. Kiitos!”

”Itselläni on paha seborrooinen ekseema ja iho kutisee ja punoittaa kokoajan ja ärtyy näppylöille herkästi aina vähän väliä hormonikierron mukaan. Teepuusaippua helpotti kutinaa heti ja ehkä jopa hiukan vähensi näppylöitä. Jatkan varmasti käyttöä.”

Seborrooisen päänahan pesu

Päänahassa esiintyvää tali-ihottumaa hoidetaan päivittäisellä hiustenpesulla, johon on hyvä käyttää sulfaatitonta ja päänahan liikatalia poistavaa sekä hilsettä hillitsevää shampoota, kuten Saaren Taika Vihreä tee & Kamomilla shampoota.

”Olen pitkään kärsinyt seborrooisesta ekseemasta päänahassa, johon lääkeshampoot ja antibiootit eivät meinaa toimia. Päivittäinen pesu Vihreä Tee & kamomilla shampoolla pitää kutinan poissa ja parin viikon käytön jälkeen punoitus ja hilseily ovat vähentyneet valtavan paljon. Koko ongelmaa shampoo ei ainakaan vielä ole poistanut, mutta on hillinnyt oireita paremmin kuin mikään aiemmin kokeilemani shampoo. Ostan aivan varmasti uudestaankin.”

"Sairastan seborrooista ekseemaa joka ollut todella kiusallinen ja kutiava ongelma päänahassani. Kaikki mahdolliset tuotteet olen kokeillut eikä mistään ole ollut apua. Pesuja Vihreä Tee Kamomilla shampoolla on takana vasta kaksi mutta ensimmäisen pesun jälkeen joutui hieraisemaan silmiään. Ei hilsettä, ei kutinaa, ei rupia. Päänahka ei punoitakkaan. Innolla jatkan käyttöä, kiitos tästä ihmetuotteesta!"

”Minulla on vaikea seborrea, ja sopivan shampoon löytäminen on tuskaa.. Olen tuhlannut aika paljon rahaa kokeiluihin, sillä suurin osa shampoista vain pahentaa päänahan kutinaa ja hilseilyä. Onneksi uskalsin kokeilla vielä Vihreää teetä ja kamomillaa! Päänahkani tykkää: kutina ja hilseily ovat vähentyneet ihan ratkaisevasti. Ei toki kokonaan, mutta tämä on niin harvinaista että lipun voisi vetää tankoon!”

"Vihreä Tee & kamomilla shampoo rauhoitti selkeästi aikuisen poikani seborrooista päänahkaa. Nyt hänen ei tarvitse käyttää vahvoja kortisooniliuoksia."

Vihreä tee & kamomilla palashampoo on kehitetty hillitsemään päänahan kutinaa ja kuivuutta. Vihreä Tee shampoossa auttaa kuivaa ja kutiavaa päänahkaa voimaan paremmin.

Kamomillan eteerinen öljy shampoossa helpottaa mm. päänahan kutinaa. Se auttaa ehkäisemään hilseilyä ja rauhoittaa päänahkaa. Se tekee hiuksistasi kimmoisammat ja säihkyvämmät.

Seborrean hoidossa kannattaa välttää ihohuokosia tukkivia rasvoja sisältäviä tuotteita, sillä ne saattavat aiheuttaa lisää ärsytystä iholla.

Muutamia ihohuokosia helposti tukkivia öljyjä lueteltu alla tukkimis asteikolla 0-5 (5 tukkii eniten)

    • Vehnänalkioöljy 5 (Wheat Germ Oil INCI: Triticum Vulgare Germ Oil)
    • Soijaöljy 4-5 (Soybean Oil INCI: Glycine Soja Oil)
    • Kaakaovoi 4 (Cocoa Butter INCI: Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter)
    • Palmuöljy 4 (Palm Oil INCI: Elaeis Guineensis)
    • Kookosöljy 4 (Coconut Oil INCI: Cocos Nucifera) Huomaathan, että kookosöljy saippuassa ei enää ole ihohuokosia tukkivassa muodossa, vaan saippuassa se on muuntunut erityisen hyvin talia peseväksi ainesosaksi. 

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.