POD, eli Perioraalidermatiitti, suunympärysihottuma

Mikä on perioraalidermatiitti eli POD?

Suunympärysihottuma eli POD ilmenee yleisimmin näppyinä suun ja nenän vierustan ympärillä. Perioraalidermatiitin syytä ei tunneta varmaksi, mutta se kuuluu samaan ryhmään ruusufinnin eli rosacean kanssa, ja on epäilyjä, että se voisi liittyä atopiataipumukseen tai ihoa ärsyttäviin ulkoisiin tekijöihin, kuten liian voimakkaisiin kosmetiikkatuotteisiin. 

Eniten suunympärysihottumaa esiintyy 25-50 vuotiailla naisilla, vaikka joskus myös lapset ja miehetkin voivat siitä kärsiä.

Suunympärysihottuma, eli POD, eli perioraalidermatiitti

POD kuuluu siis samaan tautiperheeseen ruusufinnin kanssa ja  joidenkin kortisonien tiedetään pahentavan suunympärysihottumaa, samoin kuin myös suurten lämpötilan vaihteluiden sekä auringon UV-säteilynkin.

 Perioraalidermatiittinäpyt ovat sitkeitä, eivätkä tunnu paranevan itsestään. Oi­reita voi tosin ol­la muuallakin, mm. sil­mien ympä­rillä (pe­rio­ku­laa­ri­der­ma­tiitti).

Nainen, jolla suunympärysihottumaa

Miten rauhoittaa Perioraalidermatiitin eli suuhympärysihottuman

Miten hoidan perioraalidermatiittia eli suunympärysihottumaa?

Kärsiessä suunympärysihottumasta on tärkeintä huolehtia kasvojen ihon puhdistuksesta ja kosteutuksesta.

Käytä hellävaraisia ihonhoitotuotteita ja vältä parhaasi mukaan mm:

  • alkoholia sisältäviä ihonhoito tuotteita
  • sulfaattia sisältäviä tuotteita
  • paksuja kosteusvoiteita, jotka voivat tukkia ihohuokosia
  • raastavia kuorintoja

Saaren Taika palasaippuoista erityisesti Teepuusaippua ja Tyrni Luksus Spa saippua ovat tuoneet helpotusta suun alueen iho-ongelmiin!

POD ihon puhdistus

Suunympärysihottuma paremmaksi Saaren Taika Teepuusaippualla

saaren taika teepuusaippua suunympärysihottuma parantunut

”Sain vuosi sitten kesällä riesakseni sitkeän suunympärysihottuman, johon lääkäriltä sain avuksi 2-3kk:n antibioottikuurin. Söin sen ja ihottuma pysyi poissa n. kuukauden kuurin loputtua.

En halua popsia antibiootteja huvikseni ja jatkuvasti, joten kokeilin Saaren Taian Teepuusaippuaa yhdistettynä erääseen farmaseutin suosittelemaan apteekin kosmetiikkasarjan voiteeseen.

Näillä konsteilla ihottuma pysyy kurissa, enkä ole antibiootteja tarvinnut. Jos unohtuu muutaman kerran pesut ja rasvaukset, niin heti alkaa ihottumaa ilmaantua.” 

”Viikon käytön jälkeen on POD-ihottuma alkanut jo näyttää paranemisen merkkejä! Lisäksi saippuassa on ihana tuoksukin.”

Kärsin suunympärysihottumaa ja Tyrni Luksus Spa saippua on auttanut ihoani parantumaan. Ennen tätä olen kokeillut monia tuotteita, mutta mikään ei ole auttanut.”

”Sain ison avun kutiavaan atooppisen ihooni Tyrni Luksus Spa saippualla ja tyttäreni pod ihottuma rauhoittui tällä myös.”

POD ihon kosteutus

Saaren Taian hajusteeton Argan Ruusunmarja Luksus kasvoöljy sopii erinomaisesti myös suunympärysihottumasta kärsiville. Sen sisältämällä helokkiöljyllä on tulehduksia estäviä ominaisuuksia ja sitä on käytetty myös mm. akneihon hoitoon. Se vähentää ihon sävyeroja ja juonteita sekä edistää solujen uudistumista.

Helokkiöljyä käytetään edelleen joissakin maissa mm. ekseemaihottuman hoidossa ja historiansa aikana sitä on käytetty iho-ongelmien, kuten mustelmien ja haavojen parantamisen vauhdittamiseen.

Kasvoöljyn sisältämä Arganöljy auttaa rauhoittamaan ärtynyttä ihoa ja sen ihon elastisuutta parantavien ominaisuuksiensa ansiosta sitä käytetään niin arpien häivyttämisessä, kuin taistelussa ikääntymisen näkyviä merkkejä vastaan.

Jojobaöljy kasvoöljyssä auttaa ihosolujesi uudistumisprosesseissa ja ruusunmarjaöljy saattaa vähentää ihon pigmettiläiskiä, sekä tasoittaa ihon väriä antaen ihollesi kauniin kuulauden.

Kosteusvoiteet POD iholle

Valitse sen kaveriksi tuoksuton Aloe Vera 24H kosteuttaja, joka sisältää ihohuokosia tukkimatonta sheavoita sekä ihoa rauhoittavaa kauransiemenöljyä.

Tai Saaren Taika sheavoi. Sheavoin kasviestereillä on havaittu olevan tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Tämä voi auttaa minimoimaan ympäristötekijöiden, kuten sään aiheuttamaa ärsytystä sekä tulehduksellisia ihosairauksia, kuten esimerkiksi ekseemaa ihottumaa.

Vuonna 2012 tehdyn tieteellisen tutkimuksen perusteella jotkut arvelevat, että sheavoin paikallinen käyttö voi vähentää aknea aiheuttavien bakteerien määrää iholla.

Sheavoi sisältää runsaasti erilaisia ​​rasvahappoja. Tämä ainutlaatuinen koostumus auttaa puhdistamaan ihosi ylimääräisestä rasvasta (talista). Samalla karitevoi palauttaa ihosi kosteuden ja lukitsee ihosi uloimpaan kerrokseen, jolloin ihosi ei kuivu. Tuloksena on ihon luonnollisen öljytasapainon palautuminen, mikä taas voi auttaa pysäyttämään aknen ennen sen alkamista.

Hellävaraiset tuotteet suunympärysihottuman hoitoon

Mikäli suunympärysihottumasi on ärtynyt, kokeile jättää pois kaikki voimakkaat puhdistustuotteet (mm. puhdistusaineet ja saippuat, jotka sisältävät sulfaatteja), kaikki alkoholia sisältävät ihonhoitotuotteet, voimakkaasti kuorivat tuotteet, anti-age voiteet ja ihoa stimuloivat tuotteet.

Kokeile Saaren Taian herkälle iholle sopivia ihonhoitotuotteita, jotka löydät alempaa.

Lue myös:

Ruusufinni eli Rosacea

Parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet ruusufinni ja couperosa iholle

Saaren Taika Tyrni Luksus Spa saippua -kokemuksia

”Viikon käytön jälkeen on POD-ihottuma alkanut jo näyttää paranemisen merkkejä! Lisäksi saippuassa on ihana tuoksukin.”

Asiakkaamme kysyvät – ihonhoito-ohjeita ja tuotesuosituksia

Hellävaraiset ihonhoitotuotteet, jotka sopivat ärtyneelle iholle

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.