UKK

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Saippuani pinnassa on jotakin valkoista, onko se vaarallista?

Joskus saippuan kypsyessä sen pinnalle muodostuu valkoista saippuatuhkaa. Se on täysin vaaratonta ja ainoastaan esteettinen “ongelma”, saippuaa voi hyvin käyttää ihan sellaisenaan tai saippuan pinnalta voi huuhtoa saippuatuhkan pois ennen käyttöä mikäli se häiritsee omaa silmää.

 

 

Soveltuuko Saaren Taika pyykkietikat hajusteyliherkille?

Saaren Taika pyykkietikat tuoksuvat miedommin kuin muiden valmistajien vastaavat tuotteet, koska Saaren Taika pyykkietikoissa käytetään tuoksuina ainoastaan luonnollisia, kasveista saatavia eteerisiä öljyjä. Keinotekoiset hajusteet jäävät voimakkaammin tuoksumaan pyykkiin. Saaren Taika onkin suunnattu kuluttajille jotka eivät halua käyttää voimakkaasti tuoksuvia tuotteita, tai jotka eivät halua päästää luonnon kiertokulkuun keinotekoisista hajusteista jääviä myrkkyjä.

 

Mikä on käyttämänne väkiviinaetikan ja tavallisen etikan ero?

Väkiviinaetikka on 100%:n aitoa ja luonnollista käymisetikkaa, jonka raaka-aineena on viljaviina. Etikka taas on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jonka raaka-aine on maaöljy tai -kaasu. Synteettinen etikka ei myöskään hajoa luonnossa kuten väkiviinaetikka. Etikkahaposta laimennetun tuotteen nimeen ei saa laittaa etikka-sanan lisäksi muita termejä tai sanoja.

 

Mitä ovat ne haitalliset aineet joita White Vinegar pyykkietikoissa on?

White Vinegar eli Suomeksi Valkoviinietikka sisältää hyvin usein allergeenejä, kuten Rikkidioksidia, joka happamoittaa luontoa, sekä Sulfiitteja (yleisimmin Kaliumvetysulfiittia) jotka saattavat aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa, päänsärkyä, hengitysoireita, keuhkoputkien supistumista sekä limakalvo-oireita. Luonnossa happamoituminen vaikuttaa eniten vesistöihin ja vesieiliöihin joista herkimpiä ovat ravut, kotilot, simpukat, lohi- ja särkikalat.

 

Mistä johtuu pyykkietikkanne harmahtava väri?

Harmahtava väri syntyy eteeristen öljyjen ja väkiviinaetikan sekoittamisvaiheessa. Pyykkietikoissamme ei ole käytetty Kaliumvetysulfiittia jota valkoviinietikat yleisesti sisältää ja joka estäisi värin muuntumista.

 

 

Miksi jotkut pyykkietikat ovat kellertäviä?

Käytämme tuoksuina vain luonnon omia eteerisiä öljyjä emmekä lainkaan keinotekoisia hajusteita, joidenkin kasvien eteeriset öljyt ovat hyvin tummia esim. jasmiinin ja vaniljan, joka luonnollisesti värjää myös pyykkietikan tummemmaksi.

 

Kauanko pyykkietikka säilyy käyttökelpoisena?

Pyykkietikka säilyy oikein säilytettynä vuosia. Suositellaan säilytettäväksi suljettuna ja valolta suojattuna viileässä, mutta säilyy hyvin myös huoneen lämmössä.

 

Miksi kehoitatte välttelemään zeoliittia?

Zeoliitti on tarkoitettu pehmentämään kovaa vettä, Suomen vedet ovat pääsääntöisesti pehmeitä. Zeoliitti tunkeutuu syvälle tekstiilin kuitujen sisään eikä huuhdoudu pois välttämättä pitkänkään ajan kuluttua. Zeoliitin voi huomata pesun jälkeen tekstiileissä valkoisena jauheena ja se jättää vaatteisiin ikävän tunkkaisen tuoksun. Zeoliitti voi ajan mittaan myös homehtua koneen tiivisteisiin sekä jämähtää pikkuhiljaa putkistoihin tukkien ne.

 

Miksi fosfaattia pitäisi välttää?

Fosfaattia käytettiin myös veden pehmentämiseen, mutta se on ympäristön kuormittavuutensa takia kielletty kuluttajatuotteissa vuonna 2013.

 

 

Miksi pyykkietikka on niin kallista verrattuna tavalliseen etikkaan?

Aina toisinaan minulle esitetään kysymys siitä, että miksi Saaren Taika pyykkietikka on niin kallista verrattuna esim. tavalliseen kaupassa myytävään etikkaan? Kerron sinulle muutamia seikkoja jotka toivottavasti avaavat hiukan hinnan koostumista sekä tuotteen turvallisuutta.

Etikka tosiaan on halpaa, kun sen itse kaupasta ostaa ja jokainen voi sekoittaa etikkaansa hajusteita oman mielensä mukaan ja pestä sillä pyykkiä ja olla tyytyväinen halpaan aikaansaannokseensa.

Mistä sitten muodostuu hinta, kun tuotetta myydään kuluttajille nimellä ”pyykkietikka” ja miksi on turvallisempaa ostaa valmista pyykkietikkaa kuin sekoitella sellaista itse?

ENNEN KUIN KUKAAN VOI MYYDÄ PYYKKIETIKKAA KULUTTAJILLE, TÄYTYY TUOTE SUUNNITELLA JA TESTATA.

Suunnittelussa otetaan huomioon muutamia seikkoja, joista tärkein meille Saaren Taikalaisille on tietenkin luontoystävällisyys ja heti sen jälkeen käyttäjäystävällisyys.

Emme käytä pyykkietikoissamme helpommin hajusteiden kanssa sekoittuvaa valkoviinietikkaa, koska se tuhoaa vesistöjen pieneliöitä (valkoviinietikat sisältävät hyvin usein allergeenejä, kuten Rikkidioksidia, joka happamoittaa luontoa, sekä Sulfiitteja (yleisimmin Kaliumvetysulfiittia) jotka saattavat aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa, päänsärkyä, hengitysoireita, keuhkoputkien supistumista sekä limakalvo-oireita. Luonnossa happamoituminen vaikuttaa eniten vesistöihin ja vesieiliöihin joista herkimpiä ovat ravut, kotilot, simpukat, lohi- ja särkikalat).

Samasta syystä emme käytä myöskään edullisempia keinotekoisia hajusteita. Saaren Taika käyttää pyykkietikoissaan ainoastaan luonnollisia, kasveista puristettuja eteerisiä öljyjä tuoksuina, jotka ovat huomattavasti hintavampia kuin esim. keinotekoiset hajusteet, joita joissakin pyykkietikoissa käytetään. Otetaan esimerkiksi ruusuntuoksu, jota saa keinotekoisena 35 euron litrahinnalla, kun vastaavasti ruusun eteerinen öljy maksaa yli 400 euroa/litra. Luonnon omia eteerisiä öljyjä sisältävät Saaren Taika pyykkietikat ovatkin miedompi tuoksuisia kuin keinotekoisia hajusteita sisältävät pyykkietikat.

Myös tuoksujen annostuksessa saa olla tarkkana; mitään tuoksuainetta ei saa annostella lopputuotteeseen yli suositusten tai saattaa aiheuttaa käyttäjälle oireita.

Suunnittelun ja testaamisen jälkeen selvitetään mitä aineita, ja kuinka paljon prosentteina valmis pyykkietikka sisältää. Tämän jälkeen selvitetään onko aineosilla luokitus ja jos on, niin minkälainen luokitus.

Väkiviinaetikka sisältää etikkahappoa, joka on luokiteltu aine. Jos etikkahappoa on lopullisessa tuotteessa eli pyykkietikassa yli 1% (väkiviinaetikassa sitä on 10% ja sama määrä on laimentamattomassa pyykkietikassa), tulee tuotteesta tehdä kemikaali-ilmoitus(tämän tekee yleensä kemikaali- ja ympäristöasioihin perehtynyt asiantuntijataho, suunnilleen 500-1000€/ilmoitus hintaan). Lisäksi luokituksessa tulee ottaa huomioon käytetyt hajusteet. Useat hajusteet ovat luokiteltu herkistäväksi.  Jokainen käytetty tuoksu tulee merkitä pakkaukseen sen virallisella INCI-nimellä sekä ilmoittaa mahdolliset allergeenit. Allergeenien määrittelyssä apua saa jälleen edellä mainituilta asiantuntijatahoilta.

MISTÄ KEMIKAALEISTA TEHDÄÄN ILMOITUS

Kemikaali-ilmoitus tehdään kemikaaleista, jotka on luokiteltu terveysvaaran, ympäristövaaran tai fysikaalisen vaaran suhteen. Ilmoitus tulee tehdä myös luokittelemattomista kemikaaleista, jos ne sisältävät terveydelle tai ympäristölle vaarallista ainetta tai ainetta, jolle on yhteisössä määrätty työperäisen altistumisen raja-arvo. /Tukes

Kemikaali-ilmoitus maksaa tietyn summan /vuosi ja ilmoituksen täytyy olla voimassa yhtä kauan kuin tuotekin on markkinoilla.

Mikäli tuote tulee luokitelluksi, niin pitää huolehtia myös tuotteeseen tulevista merkinnöistä, myös tässä apua saa edellä mainituilta asiantuntijatahoilta.

Kun kaikki vaaditut ilmoitukset on tehty ja pakkaukseen vaadittavat turvallisuusmerkinnät selvillä, suunnitellaan ja teetetään/hankitaan pakkaus, eli Saaren Taika pyykkietikoiden kohdalla pullo ja etiketti. Tämän jälkeen alkaa tuotteen lanseeraaminen, mainostaminen sekä myyminen 🙂

Näistä seikoista koostuu siis hinta Saaren Taika pyykkietikoille jotka ovat aidosti luontoystävällisiä, sekä 100% biohajoavia. Saaren Taika tuotteilla sekä niiden valmistuksella on täysi läpinäkyvyyskaikki tuotteissa käytetyt ainesosat ovat lueteltuina sekä kotisivuilla, että tuotteen pakkauksessa ja myös tuotantomenetelmät, sekä tuotteiden turvallisuus on esitelty Saaren Taian kotisivuilla.