UKK – Usein kysytyt kysymykset

Miksi neuvotte pesemään pyykkiä Pyykkisaippuaa käytettäessä välillä myös tavallisella pyykinpesuaineella?

Kaikki vettä käyttävät kodinkoneet tulee puhdistaa säännöllisesti mm. kalkkisaostumien, pesuainejäämien tai muiden jäämien vuoksi. Ohje tavallisella pyykinpesuaineella silloin tällöin pesemiseen pyykkisaippuoita käytettäessä on annettu lähes kaikissa saippuan valmistus oppaissa varmuuden vuoksi, sillä vaikka valmistuksessa käytetäänkin tarkkuusvaakaa, jää mitta-astioiden seinämiin aina raaka-aineita pieniä määriä, jolloin saippuaan jäävä ylirasvoitusprosentti (pyykkisaippualla 0%) saattaa heittää aavistuksen verran. Mahdollista rasvaa on kuitenkin erittäin vähän verrattuna esimerkiksi ruuanlaitosta astioiden mukana putkistoon joutuvaan rasvan määrään verrattuna tai suihkussa iholta viemäriin huuhtoutuvaan rasvaan verrattuna.

Saippuani pinnassa on jotakin valkoista, onko se vaarallista?

Joskus saippuan kypsyessä sen pinnalle muodostuu valkoista saippuatuhkaa. Se on täysin vaaratonta ja ainoastaan esteettinen “ongelma”, saippuaa voi hyvin käyttää ihan sellaisenaan tai saippuan pinnalta voi huuhtoa saippuatuhkan pois ennen käyttöä mikäli se häiritsee omaa silmää. Joillekin saippuoille on annettu tarkoituksella muodostua saippuatuhkaa pintaan rustiikkisen ulkonäön aikaansaamiseksi.

 

Soveltuuko Saaren Taika pyykkietikat hajusteyliherkille?

Suurin osa Saaren Taika pyykkietikoista tuoksuu miedommin kuin muiden valmistajien vastaavat tuotteet, koska Saaren Taika pyykkietikoissa käytetään tuoksuina ainoastaan luonnollisia, kasveista saatavia eteerisiä öljyjä. Keinotekoiset hajusteet jäävät voimakkaammin tuoksumaan pyykkiin. Saaren Taika onkin suunnattu kuluttajille jotka eivät halua käyttää voimakkaasti tuoksuvia tuotteita, tai jotka eivät halua päästää luonnon kiertokulkuun keinotekoisista hajusteista jääviä myrkkyjä. Tuoksun voimakkuus on ilmoitettu tuotekuvauksessa.

 

Mikä on käyttämänne väkiviinaetikan ja tavallisen etikan ero?

Väkiviinaetikka on 100%:n aitoa ja luonnollista käymisetikkaa, jonka raaka-aineena on viljaviina. Etikka taas on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jonka raaka-aine on maaöljy tai -kaasu. Synteettinen etikka ei myöskään hajoa luonnossa kuten väkiviinaetikka. Etikkahaposta laimennetun tuotteen nimeen ei saa laittaa etikka-sanan lisäksi muita termejä tai sanoja.

 

Mitä ovat ne haitalliset aineet joita valkoviini pyykkietikoissa on?

Valkoviinietikka sisältää hyvin usein allergeenejä, kuten Rikkidioksidia, joka happamoittaa luontoa, sekä Sulfiitteja (yleisimmin Kaliumvetysulfiittia) jotka saattavat aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa, päänsärkyä, hengitysoireita, keuhkoputkien supistumista sekä limakalvo-oireita. Luonnossa happamoituminen vaikuttaa eniten vesistöihin ja vesieiliöihin joista herkimpiä ovat ravut, kotilot, simpukat, lohi- ja särkikalat.

 

Mistä johtuu pyykkietikkanne harmahtava väri?

Harmahtava väri syntyy eteeristen öljyjen ja väkiviinaetikan sekoittamisvaiheessa. Pyykkietikoissamme ei ole käytetty Kaliumvetysulfiittia jota valkoviinietikat yleisesti sisältää ja joka estäisi värin muuntumista.

 

Miksi jotkut pyykkietikat ovat kellertäviä?

Käytämme tuoksuina vain luonnon omia eteerisiä öljyjä emmekä lainkaan keinotekoisia hajusteita, joidenkin kasvien eteeriset öljyt ovat hyvin tummia esim. jasmiinin ja vaniljan, joka luonnollisesti värjää myös pyykkietikan tummemmaksi.

 

Miksi pyykkietikan pinnassa on öljyinen kerros?

Luonnolliset eteeriset öljyt eivät sekoitu pysyvästi väkiviinaetikkaan vaan nesteiden painoerojen vuoksi osa tuoksusta nousee pyykkietikan pintaan. Pyykkietikkapulloa onkin syytä ravistaa ennen käyttöä jotta eteeriset öljyt tasaantuvat pintaa syvemmälle.

 

Kauanko pyykkietikka säilyy käyttökelpoisena?

Pyykkietikka säilyy oikein säilytettynä n. vuoden. Suositellaan säilytettäväksi suljettuna ja valolta suojattuna viileässä, mutta säilyy hyvin myös huoneen lämmössä.

 

Miksi kehoitatte välttelemään zeoliittia?

Zeoliitti on tarkoitettu pehmentämään kovaa vettä, Suomen vedet ovat pääsääntöisesti pehmeitä. Zeoliitti tunkeutuu syvälle tekstiilin kuitujen sisään eikä huuhdoudu pois välttämättä pitkänkään ajan kuluttua. Zeoliitin voi huomata pesun jälkeen tekstiileissä valkoisena jauheena ja se jättää vaatteisiin ikävän tunkkaisen tuoksun. Zeoliitti voi ajan mittaan myös homehtua koneen tiivisteisiin sekä jämähtää pikkuhiljaa putkistoihin tukkien ne.

 

Miksi fosfaattia pitäisi välttää?

Fosfaattia käytettiin myös veden pehmentämiseen, mutta se on ympäristön kuormittavuutensa takia kielletty kuluttajatuotteissa vuonna 2013.

 

image_pdfimage_print