Mitä glyseriiniä tuotteissanne on käytetty?

Saaren Taian palasaippuoissa, palashampoissa ja siivoussaippuoissa ilmoitetty glyseriini on syntynyt saippuoitumisprosessin aikana saippuassa käytetyistä öljyistä, eli niihin ei ole lisätty erikseen glyseriiniä. Voidetuotteissa ilmoitettu glyseriini on GMO-vapaata Kosher-laatuista rapsiöljystä erotettua glyseriiniä.

Miksi voiteenne ja deodoranttinne on pakattu alumiinirasiaan ja irtoaako rasiasta alumiinia itse tuotteeseen?

Alumiinirasioita on monenlaisia, on mm. pinnoitettuja ja pinnoittamattomia. Riippuu paljon siitä mitä sinne alumiinirasiaan on pakattu, että reagoiko jokin ainesosa alumiinin kanssa niin, että alumiinia irtoaa itse tuotteeseen. Käyttämämme rasiat sekä tuotteidemme ainesosat on tutkittu ja todettu, että rasioista ei irtoa mitään itse tuotteeseen. Alumiini on turvallisempi käytössä kuin esim. muovipurkki ja tästä syystä emme pakkaa voiteitamme tai deodoranttejamme muovipurkkeihin.

Voiko alumiinisen deodorantti- tai voiderasian kierrättää ja käyttää uudelleen?

Selvitin asiaa deodoranttien turvallisuudenarvioinnit tehneen yrityksen kanssa tuohon alumiinirasioiden kierrättämiseen liittyen ja yrityksestä kerrottiin, että mikäli raisiota haluttaisiin uusiokäyttää, tulee jokaiselle yksittäiselle deodorantille tai voiteelle teettää uusi turvallisuuden analysointi, joka tekee dödörasialle lisähintaa satoja euroja per purkki. Mikäli haluan taas kierrättää itse metallinkierrätykseen rasiat asiakkaan puolesta, tulee itselleni mieleen se pakkaamisesta, lähettämisestä ja kuljettamisesta aiheutuva ympäristön kuormitus, joten mielestäni ympäristövastuullisin tapa on, että asiakas tipauttaa itse rasian metallinkierrätykseen.

Mistä käyttämänne sheavoi tulee ja onko se eettisesti tuotettua?

Käyttämämme sheavoi tulee Afrikasta paikallisten kylien naisten keräämänä. Sheavoin tuottaminen on useiden näiden naisten päätulo, joilla autetaan yhteensä reilun kahden tuhannen kyläläisen paikallisyhteisöä luomaan parempaa tulevaisuutta. Naiset keräävät sheapuun pähkinät, jonka jälkeen ne kuivataan luonnollisesti, kuoritaan ja jauhetaan. Tämän jälkeen niistä nostetaan öljyt esiin paahtamalla, jonka jälkeen niitä vaivataan käsin kunnes se muuttuu sileäksi kermanväriseksi voiksi. Käyttämällämme sheavoilla on luomusertifikaatti.

Miten varmistatte esim sheavoin eettisen tuottamisen alkuperämaassa? Entä miten varmistatte että kookosöljy on tuotettu ekologisesti kestävällä tavalla sademetsiä suojellen?

Käyttämme vain sellaisia raaka-aineen toimittajia joilla on sertifikaatit mm. eläinkokeettomuudesta ja  eettisyydestä.

Miten puhtaita on käyttämänne eteeriset öljyt?

Käyttämämme eteeriset öljyt tulevat valmistajalta, joka vakuuttaa, että öljyt erotetaan kasveista vain höyryä tai kylmäpuristusmenetelmää käyttämällä. Valmistajan jokainen tuotantoerä on analysoitu sekä testattu osana tiukkojen standardien laadunvarmistusohjelmaa. Jokainen tuotettu öljypullo on jäljitettävissä aivan sen alkulähteelle saakka. Valmistajalla on Leaping Bunny sertifikaatti. Käyttämämme eteeriset öljyt ovat luomusertifioituja.

Miksi neuvotte pesemään pyykkiä Pyykkisaippuaa käytettäessä välillä myös tavallisella pyykinpesuaineella?

Kaikki vettä käyttävät kodinkoneet tulee puhdistaa säännöllisesti mm. kalkkisaostumien, pesuainejäämien tai muiden jäämien vuoksi. Pyykkisaippua saattaa jättää, etenkin kovalla vedellä pestessä, saostumia jotka lähtevät esim. käyttämällä huuhtelussa pyykkietikkaa sekä puhdistamalla kone säännöllisesti siihen tarkoitetulla puhdistusaineella.

Saippua jättää lavuaarin reunoille saostumaa, onko se normaalia? 

Kova vesi saa saippuan jättämään ajan kuluessa esim. lavuaariin vahamaista “saippuamöhnää” eli saostumaa. Etikka poistaa näitä saippuajäämiä sekä lavuaarista, että putkistosta.

Palashampoosta jää hiukset tahmaisiksi

Lue blogiartikkeli jossa syy selvitetään https://www.saarentaika.com/miksi-jotkut-hiukset-jaavat-tahmaisiksi-palashampoilla-pestessa/

Onko saippuoihinne lisätty glyseriiniä?

Glyseriiniä esiintyy luonnostaan kylmäprosessisaippuoissa, joita myös Saaren Taian saippuat ovat. Glyseriini syntyy lipeän ja rasvan kemiallisessa prosessissa, jota kutsutaan saippuoitumiseksi, eli lipeä+rasva=saippua. Saippua taas sisältää luonnostaan glyseriiniä. Glyseriini on tehokas kosteuttaja, jota suurissa teollisissa saippuoissa ei yleensä ole, sillä suuret valmistajat käyttävät glyseriinin muussa kosmetiikassa, kuten voiteissa.

Onko saippuoissanne käytetty lipeää?

Kyllä. Ilman lipeää ei synny saippuaa. Saippua on lipeän + rasvojen kemiallisen reaktion tuote, jota ei voi synnyttää mitenkään ilman lipeän käyttöä. Lipeä katoaa saippuasta kemiallisen reaktion (saippuoitumisen) myötä ensimmäisen 1-2 vuorokauden sisällä saippuan kypsymisprosessissa.

Saippuani pinnassa on jotakin valkoista, onko se vaarallista?

Joskus saippuan kypsyessä sen pinnalle muodostuu valkoista saippuatuhkaa. Se on luonnollinen ilmiö, joka joskus muodostuu, kun ilman hiilidioksidi joutuu kosketuksiin saippuan kanssa. Se on täysin vaaratonta ja ainoastaan esteettinen ”ongelma” ja saippuaa voi hyvin käyttää ihan sellaisenaan tai saippuan pinnalta voi huuhtoa saippuatuhkan pois ennen käyttöä mikäli se häiritsee omaa silmää. Saippuatuhka on kuitenkin luonnollinen ilmiö ja joillekin saippuoille on annettu tarkoituksella muodostua saippuatuhkaa pintaan rustiikkisen ulkonäön aikaansaamiseksi.

Mikä on saippuoidenne pH?

Saippuoidemme ja shampoidemme pH vaihtelee n. 9-10 välillä. pH arvo ei kuitenkaan ole aivan suoraan verrannollinen siihen kuinka hellävarainen jokin tuote on. Ihon uloimman suojaavan kerroksen pH saattaa vaihdella n. 4,5-6,2 välillä riippuen kantajansa taustoista kuten iästä, etnisyydestä, ilman kosteudesta ja muista sekoista. Pintakerrokselle ei ole haittaa lyhyestä altistumisesta happamammalle tai emäksisemmälle aineelle kuten esim. saippualle. Terve iho palauttaa oman normaalin pH tasapainonsa noin 15-90 minuutissa. Jo pelkkä vesihuuhtelu ilman minkäänlaista pesuainetta saa ihosi pintakerroksen pH arvon hetkellisesti nousemaan. Markkinoilla on tutkittuja tuotteita kuten saippuoita joiden pH on jopa yli 12 ja jotka ovat iholle hellävaraisempia kuin tutkimuksessa käytetty verrokki, jonka pH oli n. 9. Saaren Taika saippuoista ei ole poistettu iholle erittäin tärkeää ja erittäin kosteuttavaa glyseriiniä, joka syntyy rasvojen ja emäksen saippuoitumisen aikana. Tästä syystä Saaren Taika saippuat ovat iholle paljon hellävaraisempia kuin halvemmat ja keinotekoiset saippuat.

Soveltuuko Saaren Taika® pyykkietikat hajusteyliherkille?

Suurin osa Saaren Taika® pyykkietikoista tuoksuu miedommin kuin muiden valmistajien vastaavat tuotteet, koska Saaren Taika® pyykkietikoissa käytetään tuoksuina ainoastaan luonnollisia, kasveista saatavia eteerisiä öljyjä. Keinotekoiset hajusteet jäävät voimakkaammin tuoksumaan pyykkiin. Saaren Taika® onkin suunnattu kuluttajille jotka eivät halua käyttää voimakkaasti tuoksuvia tuotteita, tai jotka eivät halua päästää luonnon kiertokulkuun keinotekoisista hajusteista jääviä myrkkyjä. Tuoksun voimakkuus on ilmoitettu tuotekuvauksessa.

Mikä on käyttämänne väkiviinaetikan ja tavallisen etikan ero?

Väkiviinaetikka on 100%:n aitoa ja luonnollista käymisetikkaa, jonka raaka-aineena on viljaviina. Etikka taas on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jonka raaka-aine on maaöljy tai -kaasu.

Miten pyykkietikka eroaa tavan etikasta, muuten kuin tuoksun, pullon ja hinnan suhteen?

Riippuu mistä etikasta ja mistä pyykkietikasta puhut? Tavallinen etikka valmistetaan synteettisestä etikkahaposta jonka raaka-aine on maaöljy tai -kaasu. Tämä aine ei hajoa luonnossa. Useimmat pyykkietikat valmistetaan valkoviinietikasta. Valkoviinietikka (white vinegar, laundry vinegar) sisältää hyvin usein allergeenejä, kuten Rikkidioksidia, joka happamoittaa luontoa, sekä Sulfiitteja (yleisimmin Kaliumvetysulfiittia) jotka saattavat aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa, päänsärkyä, hengitysoireita, keuhkoputkien supistumista sekä limakalvo-oireita. Luonnossa happamoituminen vaikuttaa eniten vesistöihin ja vesieiliöihin joista herkimpiä ovat ravut, kotilot, simpukat, lohi- ja särkikalat. Saaren Taika pyykkietikka valmistetaan luonnollisesta väkiviinaetikasta joka on haitatonta ihmiselle ja luonnolle. Saaren Taika pyykkietikat ovat tutkittuja tuoksujen ja niiden yhdistelmien suhteen joten Saaren Taian pyykkietikan käyttö on vaaratonta, mitään tuoksua ei ole annosteltu yli suosituksen ja mahdolliset allergeenit on ilmoitettu pakkauksen kyljessä (ja nettisivuillamme). Tuoksuissa on tarkat prosenttimäärät mitä saa olla riippuen jääkö iholle vai koskettaako vain väliaikaisesti ihoa, myös eri tuoksuilla on eri prosentit, kaikkia samankaan kaltaisia tuoksuja ei saa laittaa samaa prosenttimäärää tai voi aiheuttaa käyttäjälle vakavia oireita. Voit lukea lisää aiheesta blogistamme: https://www.saarentaika.com/miksi-pyykkietikka-on-niin-kallista-verrattuna-tavalliseen-etikkaan/

Mitä tarkoittaa pyykkietikoidenne yhteydessä sana täysekologinen?
On olemassa monista eri ainesosista valmistettuja pyykkietikoita. Joissakin pyykkietikoissa tuoksu saadaan aikaan sellaisilla keinotekoisilla hajusteilla, jotka eivät hajoa luonnossa, eli eivät ole biohajoavia. Joidenkin pyykkietikoiden joukkoon on myös lisätty muita lisäaineita, jotka eivät aina ole täysin biohajoavia. Tästä syystä haluamme korostaa Saaren Taika® pyykkietikoiden täysekologisuutta, koska Saaren Taika® pyykkietikat valmistetaan vain sellaisista luonnollisista ainesosista, jotka hajoavat luonnossa eivätkä ole haitallisia ympäristölle.
Mitä ovat ne haitalliset aineet joita valkoviini pyykkietikoissa on?

Valkoviinietikka sisältää hyvin usein allergeenejä, kuten Rikkidioksidia, joka happamoittaa luontoa, sekä Sulfiitteja (yleisimmin Kaliumvetysulfiittia) jotka saattavat aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa, päänsärkyä, hengitysoireita, keuhkoputkien supistumista sekä limakalvo-oireita. Luonnossa happamoituminen vaikuttaa eniten vesistöihin ja vesieiliöihin joista herkimpiä ovat ravut, kotilot, simpukat, lohi- ja särkikalat.

Miten muovipullo on lasipulloa ekologisempi?

Lasipullon herkkä särkyvyys, sekä sen huomattavasti painavampi paino lisäävät kumpainenkin sekä valmistuksen, että kuljetuksen päästöjä. PET-pullojen, joita Saaren Taika® pyykkietikoissakin käytetään, valmistus kuluttaa vähemmän energiaa kuin lasipullojen valmistus. Myös kuljetus on kevyemmälle ja vahvemmalle muovipullolle ympäristöystävällisempää kuin painavalle ja helposti särkyvälle lasipullolle. Suurin osa pakkauksen ympäristövaikutuksista syntyy pakkauksen valmistusvaiheessa; mitä vähemmän materiaalia pakkauksessa on, sen vähemmän energiaa sen valmistukseen kuluu ja sen ympäristöystävällisempää se on.

MIPS-tutkimuksessa (MIPS=ekotehokkuuden mittayksikkö) havaittiin, että 500ml PET-pullon valmistus kuluttaa vähemmän abioottisia eli uusiutumattomia luonnonvaroja kuin lasinen vastineensa.

Kestomuovit, kuten PET-pullot voidaan uusiokäytössä sulattaa ja käyttää useita kertoja uudelleen, ja lopulta ne voidaan käyttää energiaksi, jossa sillä on hyvä lämpöarvo. Lasipakkauksenkin voi kierrättää, mutta useimmiten se päätyy lähinnä lasivillaksi maanrakennukseen tai kaatopaikkarakenteiden materiaaliksi. Kierrättämisessä on järkeä vain jos kierrätyslaitos sijaitsee suhteellisen lähellä, kuten meillä muovinkierrätyslaitos, sillä ei ole kovinkaan ekologista roudata pakkauksia toiselle puolelle maata käsiteltäväksi.

Voit lukea lisää täältä: https://www.saarentaika.com/muovipullo-vs-lasipullo-lasipullo-yksittain-on-siis-ajatuksena-todella-kaunis-ekologinen-se-ei-millaan-muotoa-ole/

Voiko pyykkietikkapullon palauttaa ja käyttää uudelleen?

Ympäristölle ystävällisin tapa on jättää pyykkietikkapullo muovinkeräyspisteeseen, josta pullo viedään muovinkäsittelylaitokseen uusiokäytettäväksi. Olisi ympäristölle kuormittavampaa toimittaa pulloja takaisin tänne saareen, pestä niitä, kuivata ja säilyttää, kunnes ne uudelleenkäytettäisiin.

Mistä johtuu pyykkietikkanne harmahtava väri?

Harmahtava väri syntyy eteeristen öljyjen ja väkiviinaetikan sekoittamisvaiheessa. Pyykkietikoissamme ei ole käytetty Kaliumvetysulfiittia jota valkoviinietikat yleisesti sisältää ja joka estäisi värin muuntumista.

Miksi jotkut pyykkietikat ovat kellertäviä?

Käytämme tuoksuina vain luonnon omia eteerisiä öljyjä emmekä lainkaan keinotekoisia hajusteita, joidenkin kasvien eteeriset öljyt ovat hyvin tummia esim. jasmiinin ja vaniljan, joka luonnollisesti värjää myös pyykkietikan tummemmaksi.

Miksi pyykkietikan pinnassa on öljyinen kerros?

Luonnolliset eteeriset öljyt eivät sekoitu pysyvästi väkiviinaetikkaan vaan nesteiden painoerojen vuoksi osa tuoksusta nousee pyykkietikan pintaan. Öljyinen kerros pyykkietikan pinnalla kertoo siis tuoksujen luonnollisuudesta, sillä keinotekoisista hajusteista ei tätä kerrosta jää. Pyykkietikkapulloa onkin syytä ravistaa ennen käyttöä jotta eteeriset öljyt tasaantuvat pintaa syvemmälle.

Kauanko pyykkietikka säilyy käyttökelpoisena?

Pyykkietikka säilyy oikein säilytettynä n. vuoden. Suositellaan säilytettäväksi suljettuna ja valolta suojattuna viileässä, mutta säilyy hyvin myös huoneen lämmössä.

Miksi kehoitatte välttelemään zeoliittia?

Zeoliitti on tarkoitettu pehmentämään kovaa vettä, Suomen vedet ovat pääsääntöisesti pehmeitä. Zeoliitti tunkeutuu syvälle tekstiilin kuitujen sisään eikä huuhdoudu pois välttämättä pitkänkään ajan kuluttua. Zeoliitin voi huomata pesun jälkeen tekstiileissä valkoisena jauheena ja se jättää vaatteisiin ikävän tunkkaisen tuoksun. Zeoliitti voi ajan mittaan myös homehtua koneen tiivisteisiin sekä jämähtää pikkuhiljaa putkistoihin tukkien ne.

Miksi fosfaattia pitäisi välttää?

Fosfaattia käytettiin myös veden pehmentämiseen, mutta se on ympäristön kuormittavuutensa takia kielletty kuluttajatuotteissa vuonna 2013.