Usein kysytyt kysymykset

Mikä ero teepuushampoolla ja saippualla on?

Teepuusaippua on iholle tarkoitettu saippua, joka sisältää niin kutsuttua ”ylirasvaa”. Tämä saippuaan jätetty rasva (saippuassa käytetyt öljyt) tekevät saippuasta kosteuttavan, jolloin se on optimaalinen ihon pesua ajatellen. Se ei siis kuivata ihoa. Teepuushampoo taas on hiuksille kehitetty. Se ei sisällä ylirasvaa, jolloin se ei rasvoita hiuksia, mutta iholla taas se kuivattaa. Teepuusaippuaa voi käyttää hiustenpesuun, mikäli omaa normaalit tai kuivat hiukset. Rasvoittuville hiuksille taas suosittelemme Teepuushampoota.

Tyrni Kehäkukka shampoo:  
Onko noihin väittämiin tutkimustuloksia, esim. hiustenlähtö on perinnöllistä. Kuinka paljon nämä edistävät hiusten kasvua? Missä ajassa mitattuna? Miten rakenne paranee?

50 ikävuoteen mennessä noin puolet naisista ja n. 85% miehistä on kokenut hiustenlähtöä jossakin muodossa. Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa monet eri syyt, kuten esim. tulehdukset, immuunijärjestelmän reaktiot, ikä, hormonitoiminnan muutokset jne. 

Tyrni Kehäkukka shampoossa käytetty rosmariiniuute voi tieteellisten tutkimustulosten mukaan ehkäistä yleisimmistä syistä johtuvaa hiustenlähtöä.

Miehillä hiustenlähtöä aiheuttaa yleisimmin kaljuuntuminen, joka johtuu testosteronin sivutuotteen, dihydrotestosteronin hyökkäyksestä hiustuppea vastaan. Sekä miehet, että naiset tuottavat testosteronia, mutta miehillä tyypillisestä on sitä enemmän, jolloin hiustenlähtö tästä syystä on miehillä yleisempää. 

Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että rosmariiniöljyllä saattaa olla vaikutusta dihydrotestosteroniin, ehkäisten sen kykyä häiritä hiustupen toimintaa. 

Toisen tutkimuksen mukaan n. 6kk käytön jälkeen rosmariini tuotteita käyttäneellä verrokkiryhmällä oli enemmän lisääntynyttä hiustenkasvua, kuin tunnettua hiustenkasvua lisäävää lääkettä käyttäneellä ryhmällä. Myös päänahan kutinaa rosmariini tuntui ehkäisevän tutkimuksen mukaan tehokkaammin. 

Kolmannessa tutkimuksessa havaitiin, että rosmariiniöljystä saattaa olla apua tulehduksen aikaansaamaan hiustenlähtöön.

Tyrni Kehäkukka shampoossa käytetty peltokortteen uutte osoitti eräässä tutkimuksessa positiivisia tuloksia hiusten rakenteen parantamisessa, kuten lisäten hiusten kestävyyttä. Tutkimusjakso oli 9kk pitkä.

Lähteet löytyvät lähdeluettelossa mainittujen linkkien lopusta: 1, 2

Onko Saaren Taika hamam pyyhkeet Öko-Tex serfitifoituja ja eettisesti valmistettuja?

Saaren Taika hamam-pyyhkeet ovat Öko-Tex sertifioitua puuvillaa.

Käsistään taitavat kutojat työskentelävät hyvissä työolosuhteissa ja heidät on mm. vakuutettu.

Kerääkö palasaippua bakteereja?

Bakteerit tarttuvat kaikille pinnoille, myös palasaippuaan. Jo pelkkä vesihuuhtelu riittää poistamaan suurimman osan bakteereista pinnalta kuin pinnalta, myös mm. käsistä, mutta saippuan avulla bakteerien poistuminen tehostuu. 

Esimerkiksi influenssavirus säilyy pinnoilla joitakin tunteja (ilman huuhtelua tai pesua), mutta aine joka liuottaa rasvaa (esim. saippua) tuhoaa viruksen.

Palasaippua tuleekin huuhdella huolellisesti pesun jälkeen puhtaaksi. Myös sen vuoksi, että saippuan pintaan jäänyt vaahto estää saippuaa kuivumasta ja saa saippuan pehmenemään, jolloin sen käyttöikä lyhenee merkittävästi.

Tyrni-kehäkukka shampoo ja hoitoaine ovat 94% ja 97% luonnollisista raaka-aineista, tarkoittaako tämä että ne eivät ole täysin luonnonkosmetiikkaa?

Hei. Tuotteemme ovat luonnonkosmetiikkaa ihan siinä missä mikä tahansa muukin luonnonkosmetiikka.

Olemme halunneet olla rehellisiä asiakkaitamme kohtaan alusta alkaen ja siksi olemme ilmoittaneet luonnollisuusprosentin tuotteiden yhteydessä.

Useimmat luonnonkosmetiikkavalmistajat eivät tätä prosenttia ilmoita ja ostamasi tuote saattaakin olla esim. vain 90% luonnollista.

Joskus tuotteen käytettävyyden, tehon tai säilyvyyden vuoksi on tarpeen käyttää ei-luonnollista perää olevia ainesosia.

Kaikki tuotteissamme käytetyt aineosat ovat kuitenkin vegaanisia ja turvallisia käyttäjälleen sekä luonnolle.

Pidempi vastaus löytyy blogistamme.

Mitä tarkoittaa saippuoidut oliivi-, kookos- ja auringonkukkaöljyt?

Saippuoitu öljy on saippuoitunut öljy. Saippua siis syntyy öljyn ja lipeän kemiallisessa reaktiossa. Saippuaa ei voi valmistaa ilman rasvaa ja lipeää, mutta valmiissa saippuassa ei enää esiinny lipeää koska se, ja saippuassa käytetyt öljyt ovat muuttuneet saippuaksi. Saippuan valmistuksessa käytetyt öljyt siis ilmaistaan esim. sanoin saippuoitunut oliiviöljy mikäli saippuan valmistukseen on käytetty oliiviöljyä ?

Voinko käyttää Saaren Taika saippuaa kasvojen pesussa?

Useimmista ns. markettisaippuoista on poistettu niiden kosteuttavin ainesosa, eli saippuoitumisprosessin myötä saippuaan syntyvä glyseriini. Siksi useimmat tällaiset saippuat eivät ole suositeltuja kasvojen pesuun.

Saaren Taika saippuoihin glyseriini on jätetty juuri sen mahtavien kostauttavien ominaisuuksiensa vuoksi, jolloin ne eivät kuivata ihoa samoin, kuten ”markettisaippuat”.

Saaren Taika saippuat on suunniteltu herkän ja kuivan ihon hoitoon, siksi niiden kosteuttaviin ominaisuuksiin on kiinnitetty erittäin paljon huomiota!

Saippuassani ei ole sen sisältämää tuoksua

Eteerisillä öljyillä aikaansaatu tuoksu haihtuu saippuasta iän myötä. Etenkin sellaisista saippuoista, joissa ei ole käytetty suolaa tai savea Nämä ainesosat sitovat myös tuoksun saippuaan samalla, kun antavat saippualle lisää ihoa hoitavia ominaisuuksia.

Saippuani on pehmeä ja kuluu nopeasti

Saippuaa tulisi säilyttää mahdollisimman kuivassa ja n. huoneen lämmössä. Suuret lämpötilojen vaihtelut, jotka aiheuttavat kosteutta ympäristöönsä, saavat myös saippuan kostumaan jolloin sen käyttöikä lyhenee (esim. kylmä ulkosauna ja vastaavat tilat).

Saippua tulisi aina säilyttää puisella alustalla. Puinen alusta on ainoa, joka päästää saippuasta kosteuden pois myös alakautta. Metalliset, muoviset ja keraamiset jättävät kosteuden saippuan alapuolelle ”hautumaan”, josta se imeytyy takaisin saippuan sisään pehmentäen saippuaa sekä lyhentäen sen käyttöikää.

Saippuaa ei saisi säilyttää suihkun alla tai muussa paikassa, jossa se on jatkuvalle kosteudelle alttiina. 

Saippuani tuoksuu oudolle, onko saippuani vanhentunut?

Saippua imee itseensä herkästi tuoksuja ympäristöstään ja saippuaan tarttunut omituinen tuoksu voi hyvinkin olla peräisin paikasta, jossa saippuaa on säilytetty.

Useimmat saippuat säilyvät noin vuoden valmistuspäivästä, mutta jotkin saippuat ovat käyttökelpoisia vielä pitkään sen jälkeenkin.

Saippuaa tulisi säilyttää mahdollisimman kuivassa ja n. huoneen lämmössä. Suuret lämpötilojen vaihtelut, jotka aiheuttavat kosteutta ympäristöönsä, saavat myös saippuan kostumaan jolloin sen käyttöikä lyhenee (esim. kylmä ulkosauna ja vastaavat tilat).

Saippua tulisi aina säilyttää puisella alustalla. Puinen alusta on ainoa, joka päästää saippuasta kosteuden pois myös alakautta. Metalliset, muoviset ja keraamiset jättävät kosteuden saippuan alapuolelle ”hautumaan”, josta se imeytyy takaisin saippuan sisään pehmentäen saippuaa sekä lyhentäen sen käyttöikää.

Sain iho-oireita saippuasta/tuoksuja sisältävästä tuotteesta

Vaikka tuotteissamme tuoksuina käyttämämme eteeriset öljyt ovatkin täysin luonnollisia ja useimmille, jopa tuoksuherkille erittäin hyvin siedettyjä, saattavat ne joillakin aiheuttaa erilaisia oireita päänsärystä kutinaan ja muihin reaktioihin.

Luonnossa esiintyville kasveillekin voidaan olla herkistyneitä ja useimmat eteeriset öljyt sisältävätkin tunnettuja allergeeneja, kuten esim. d-Limonene, Geraniol, Eugenol jne. Ainesosaluettelo kannattaakin aina lukea ennen ostopäätöstä ja varmistaa tuotteen täysi sopivuus itselleen.

Ihminen voi olla myös tietämättään herkistynyt jollekin allergeenille ja etenkin siitepölyjen aikaan oireita saattaa aiheuttaa ainesosat, jotka eivät normaalisti aiheuta mitään reaktiota. Tätä kutsutaan ristikkäisreagoimiseksi tai ristikkäisallergiaksi. Omalta lääkäriltä saa halutessaan lisätietoa allergioista ja ristireaktioista.

Mikä on saippuoidenne pH?

Saippuoidemme (myös siivoussaippuoiden) ja palashampoidemme pH vaihtelee n. 9-10 välillä. pH arvo ei kuitenkaan ole aivan suoraan verrannollinen siihen kuinka hellävarainen jokin tuote on. Ihon uloimman suojaavan kerroksen pH on . 4,7  riippuen kantajansa taustoista kuten iästä, etnisyydestä, ilman kosteudesta ja muista sekoista. 

Pintakerrokselle ei ole haittaa lyhyestä altistumisesta happamammalle tai emäksisemmälle aineelle kuten esim. saippualle. 

Terve iho palauttaa oman normaalin pH tasapainonsa noin 15-90 minuutissa. Jo pelkkä vesihuuhtelu ilman minkäänlaista pesuainetta saa ihosi pintakerroksen pH arvon hetkellisesti nousemaan. 

Markkinoilla on tutkittuja tuotteita kuten saippuoita joiden pH on jopa yli 12 ja jotka ovat iholle hellävaraisempia kuin tutkimuksessa käytetty verrokki, jonka pH oli n. 9. 

Saaren Taika saippuoista ei ole poistettu iholle erittäin tärkeää ja erittäin kosteuttavaa glyseriiniä, joka syntyy rasvojen ja emäksen saippuoitumisen aikana. Tästä syystä Saaren Taika saippuat ovat iholle paljon hellävaraisempia kuin halvemmat ja keinotekoiset saippuat.

Lue lisää ihon pH:sta täällä.

Onko saippuoihinne lisätty glyseriiniä?

Glyseriiniä esiintyy luonnostaan kylmäprosessisaippuoissa, joita myös Saaren Taian saippuat ovat. Glyseriini syntyy lipeän ja rasvan kemiallisessa prosessissa, jota kutsutaan saippuoitumiseksi, eli lipeä+rasva=saippua. Saippua taas sisältää luonnostaan glyseriiniä. Glyseriini on tehokas kosteuttaja, jota suurissa teollisissa saippuoissa ei yleensä ole, sillä suuret valmistajat käyttävät glyseriinin muussa kosmetiikassa, kuten voiteissa.

Mitä glyseriiniä tuotteissanne on käytetty?

Saaren Taian palasaippuoissa, palashampoissa ja siivoussaippuoissa ilmoitetty glyseriini on syntynyt saippuoitumisprosessin aikana saippuassa käytetyistä öljyistä, eli niihin ei ole lisätty erikseen glyseriiniä.

Riippuen kosmetiikan turvallisuuden arviointeja tekevästä yrityksestä, ne joko pyydetään ilmoittamaan tai ei. Meidän turvallisuusyrityksemme pyytää ne ilmoittamaan, mutta kaikkien ei. Siksi joidenkin käsintehtyjen saippuoiden ainsosaluettelossa ei lue glyseriiniä, vaikka glyseriini olisikin niihin jätetty. ”Markettisaippuoista taas glyseriini on yleensä poistettu sen kosteuttavan ominaisuuden vuoksi ja käytetty esim. saman valmistajan voiteisiin.

Voidetuotteissa ilmoitettu glyseriini on GMO-vapaata Kosher-laatuista rapsiöljystä erotettua kasviglyseriiniä.

Onko saippuoissanne käytetty lipeää?

Kyllä. Ilman lipeää ei synny saippuaa. Saippua on lipeän + rasvojen kemiallisen reaktion tuote, jota ei voi synnyttää mitenkään ilman lipeän käyttöä. Lipeä katoaa saippuasta kemiallisen reaktion (saippuoitumisen) myötä ensimmäisen 1-2 vuorokauden sisällä saippuan kypsymisprosessissa. Ainesosaluettelossa INCI-muotoiset nimet kuten Sodium Cocoate, kertoo, että kyseessä on saippuoitunut kookosöljy. Muussa kosmetiikassa kookosöljy merkitään INCI-muodossa Cocos Nucifera Oil, eli sana ”Sodium” kertoo, että rasva on saippuoitunut.

Saippua jättää lavuaarin reunoille saostumaa, onko se normaalia? 

Kova vesi saa saippuan jättämään ajan kuluessa esim. lavuaariin vahamaista “saippuamöhnää” eli saostumaa. Etikka poistaa näitä saippuajäämiä sekä lavuaarista, että putkistosta.

Saippuani pinnassa on jotakin valkoista, onko se vaarallista?

Joskus saippuan kypsyessä sen pinnalle muodostuu valkoista saippuatuhkaa. Se on luonnollinen ilmiö, joka joskus muodostuu, kun ilman hiilidioksidi joutuu kosketuksiin saippuan kanssa. 

Se on täysin vaaratonta ja ainoastaan esteettinen ”ongelma” ja saippuaa voi hyvin käyttää ihan sellaisenaan tai saippuan pinnalta voi huuhtoa saippuatuhkan pois ennen käyttöä mikäli se häiritsee omaa silmää. 

Saippuatuhka on kuitenkin luonnollinen ilmiö ja joillekin saippuoille on annettu tarkoituksella muodostua saippuatuhkaa pintaan rustiikkisen ulkonäön aikaansaamiseksi.

Miten ulkomailla valmistetut tuotteet tuodaan Suomeen? Lentorahtina vai maata pitkin?

Riippuu tuotteen toimittajasta ja kulloisistakin toimitustilanteista. No1:Eco Tyrni-Kehäkukka shampoot ja -hoitoaineet kulkevat maata pitkin, kuten monet Euroopan sisäpuolelta tulevat lähetykset. Ranskassa valmistetut tuotteet tulevat pääasiassa maata pitkin. Ranskassa valmistettujen tuotteiden raaka-aineet ovat ensisijaisesti lähituotantoa. Höylät tulevat laivarahtina ja pyyhkeet maata pitkin. Omat raaka-aineemme, kuten esim. Sheavoi ja Extra-Virgin oliiviöljy tulevat aina ulkomailta, sillä näitä ei ole mahdollista saada Suomesta.

Lue lisää täältä.

Palashampoosta jää hiukset tahmaisiksi

Hiuksen suomuisen rakenteen vuoksi erityisesti rasittuneille hiuksille voi muodostua saippuatahmaa ensimmäisillä pesukerroilla. Blogissamme kerrotaan tarkemmin syy tähän, sekä annetaan ohje etikkahuuhteluun, jolla tämä tahma saadaan poistettua.

Miten varmistatte että kookosöljy on tuotettu ekologisesti kestävällä tavalla sademetsiä suojellen?

Kookosöljyllämme on Soil Associationin sertifikaatti ja se on rekisteröity Vegan Societyyn eli siinä ei ole eläinperäisiä ainesosia, eikä sitä ole testattu eläimillä. Öljy on alkuperältään pääasiassa EU:n sisäpuolelta.

No:1 Eco® tuotteiden muovipakkaukset

Olemme saaneet kysymyksen liittyen No:1 Eco -tuotemerkin muovipakkauksiin liittyen. 

Asiakaskuntaamme kuuluu paljon erilaisia kosmetiikkatuotteiden käyttäjiä, ja vaikka henkilökohtaisesti sekä Saaren Taika brändin kautta olenkin muovittomamman arjen kannattaja, kuuluu käyttäjäkuntaamme paljon asiakkaita, jotka eivät ole kokeneet esimerkiksi palashampoo ja -hoitoaine tuotteita omakseen. Haluamme kuitenkin palvella myös näitä asiakkaita ja tarjota heille mahdollisuuden laadukkaan ja ensisijaisesti luonnollisista ainesosista valmistettujen tuotteiden käyttöön. Siksi loimme oman tuotemerkin tälle tuoteryhmälle. 

No:1 Eco tuotteet ovat perinteisen tuntuisia tuotteita, mutta luonnollisuus, toimivuus ja turvallisuus edellä suunniteltuja. Perinteisiltä tuntuvat turvalliset tuotteet helpottavat siirtymistä ekologisempaan arkeen.

Eteeriset öljyt, kynttilät ja huonetuoksu

Löylytuoksu Virkistys on oma sekoituksemme, joka valmistetaan käsin eteerisistä öljyistä täällä Taikatehtaalla.

Valmistutamme eteeriset öljyt Eurooppalaisella alihankkijalla, jolla on vuosikymmenten kokemus laadukkaiden luomulaatuisten eteeristen öljyjen tuottamisesta. 

Tuoksukynttilät ja huonetuoksut valmistutamme ruotsalaisella alihankkijalla. Näiden tuotteiden lumoavat tuoksut ovat syntyneet eteeristen öljyjen (50%) ja korkealaatuisten tuoksuöljyjen (50%) yhdistelmistä.

Voiko pähkinäallergikko käyttää sheavoita?

Sheavoita tai -öljyä saadaan sheapuun hedelmän siemenistä. Sheapuun pähkinän proteiinien ei tiedetä vastaavan pähkinän tai maapähkinän proteiineja, vaikka sheapähkinä onkin kaukaisesti sukua Brasilianpähkinälle. Sheapuun siemen on erittäin rikas öljyn suhteen ja lopputuote, eli sheavoi on pääasiassa öljyä, eikä niinkään proteiinia.  Eräässä tutkimuksessa on todettu sheapähkinässä olevan vain proteiinin jäämiä, joilla ei allergiatutkimuksissa saatu aikaan allergista reaktiota. Nämä tulokset viittaavat siihen, että sheavoin käyttäminen ei todennäköisesti aiheuta allergista reaktiota pähkinäallergikoille.

Mistä käyttämänne sheavoi tulee ja onko se eettisesti tuotettua?

Käyttämämme sheavoi tulee Afrikasta paikallisten kylien naisten keräämänä. Sheavoin tuottaminen on useiden näiden naisten päätulo, joilla autetaan yhteensä reilun kahden tuhannen kyläläisen paikallisyhteisöä luomaan parempaa tulevaisuutta. Naiset keräävät sheapuun pähkinät, jonka jälkeen ne kuivataan luonnollisesti, kuoritaan ja jauhetaan. Tämän jälkeen niistä nostetaan öljyt esiin paahtamalla, jonka jälkeen niitä vaivataan käsin kunnes se muuttuu sileäksi kermanväriseksi voiksi. Käyttämällämme sheavoilla on luomusertifikaatti.

Sheavoiteenne tuoksuu pahalle ja on tönkköä

Saaren Taika sheavoissa tuoksuu sheapähkinän oma luonnollinen tuoksu. Emme käytä tuotteissamme valkaistua ja deodoroitua (tuoksutonta) sheavoita sen mahdollisesti sisältämien kemikaalijäämien takia. Voide on sheavoita sellaisenaan, vain hieman notkeutettuna ja siksi se voi tuntua hieman tönköltä purkissa. Valmistamme sheavoimme tämänlaiseksi juuri siksi, että mahdollisimman vähän käsiteltynä saamme sheapähkinän sisältämät vitamiinit säilymään lopputuotteessa parhaimmalla mahdolliselle tavalla. Tällöin voide auttaa parhaiten ihoa uudistumaan sekä korjaa mahdollisia ihovarioita kaikkein tehokkaimmin ?

Kamomilla Sheavoiteessanne on voimakas tuoksu

Kamomilla Sheavoiteessa tuoksuu sheapähkinän oman luonnollisen tuoksun lisäksi kamomilla ja laventeli. Emme käytä tuotteissamme valkaistua ja deodoroitua (tuoksutonta) sheavoita sen mahdollisesti sisältämien kemikaalijäämien takia. Sheavoin lisäksi voiteessa on tehoaineina myös laventelin- ja kamomillan eteeriset öljyt. Jokaisella voiteen ainesosalla on olellinen osuus tuotteen tehossa ja vaikutuksessa. Laventeli mm. rauhoittaa ihoa ja edistää solujen uudistumista ja kamomilla taas helpottaa kutinaa nopeasti sekä auttaa rikkoutunutta ihoa paranemaan nopeammin. Emme ole lähteneet peittämään niiden tuoksua muilla tuoksuaineilla, sillä tuotteen tulee sopia myös niille, joiden iho on rikki tai muutoin erittäin herkkä ?

Iho jää rasvaiseksi voiteen levittämisen jälkeen

Kaikki Saaren Taika sheavoidetuotteet ovat niin sanotusti täyttä tavaraa. Olemme kehittäneet aivan oman tuotantomenetelmän voidetuotteillemme saadaksemme niissä säilymään luonnollisten voideainesosien kaikki ihon terveydelle ja uusiutumiselle elintärkeät vitamiinit.

Voiteemme on painavampaa ja paksumpaa kuin monet muut vastaavat voidetuotteet ja ohuelti levitettävä käyttömäärä saataakin vaatia aluksi hieman totuttelua.

Yleissääntönä voidaan sanoa, että esim. kasvojen iholle riittää n. puoli – yhden herneen kokoinen määrä voidetta. Voide hierotaan ensin tasaiseksi sormenpäissä ja sitten vasta kasvojen iholle. Sama pätee koko vartalolle. N. herneen kokoinen määrä hierotaan sormissa tasaiseksi ja sitten halutulle ihoalueelle. Tarvittaessa toistetaan. 

Miksi voiteenne on pakattu alumiinirasiaan ja irtoaako rasiasta alumiinia itse tuotteeseen?

Alumiinirasioita on monenlaisia, on mm. pinnoitettuja ja pinnoittamattomia. Riippuu paljon siitä mitä sinne alumiinirasiaan on pakattu, että reagoiko jokin ainesosa alumiinin kanssa niin, että alumiinia irtoaa itse tuotteeseen. Käyttämämme rasiat sekä tuotteidemme ainesosat on tutkittu ja todettu, että rasioista ei irtoa mitään itse tuotteeseen. 

Alumiini on turvallisempi käytössä kuin esim. muovipurkki ja tästä syystä emme pakkaa voiteitamme tai deodoranttejamme muovipurkkeihin.

Voiko alumiinisen voiderasian kierrättää ja käyttää uudelleen?

Mikäli rasiota haluttaisiin uusiokäyttää, tulee jokaiselle yksittäiselle deodorantille tai voiteelle teettää uusi turvallisuuden analysointi, joka tekee dödörasialle lisähintaa satoja euroja per rasia.

Mikäli kierrättäisimme itse metallinkierrätykseen rasiat asiakkaan puolesta, tulee pakkaamisesta, lähettämisestä ja kuljettamisesta aiheutuvaa ylimääräistä  ympäristön kuormitusta.

Ympäristövastuullisin tapa onkin, että asiakas tipauttaa itse rasian metallinkierrätykseen.

Soveltuuko Saaren Taika® pyykkietikat hajusteyliherkille?

Suurin osa Saaren Taika pyykkietikoista tuoksuu miedommin kuin muiden valmistajien vastaavat tuotteet, koska Saaren Taika pyykkietikoissa käytetään tuoksuina ainoastaan luonnollisia, kasveista saatavia eteerisiä öljyjä.

Keinotekoiset hajusteet jäävät voimakkaammin tuoksumaan pyykkiin. Saaren Taika onkin suunnattu kuluttajille jotka eivät halua käyttää voimakkaasti tuoksuvia tuotteita, tai jotka eivät halua päästää luonnon kiertokulkuun keinotekoisista hajusteista jääviä myrkkyjä.

Tuoksun voimakkuus on ilmoitettu tuotekuvauksessa. Pyykkietikat, joilla on kiiltävä kaislikko etiketissä, tuoksuvat voimakkaimmin!

Mitä tarkoittaa pyykkietikoidenne yhteydessä sana täysekologinen?

On olemassa monista eri ainesosista valmistettuja pyykkietikoita. Joissakin pyykkietikoissa tuoksu saadaan aikaan sellaisilla keinotekoisilla hajusteilla, jotka eivät hajoa luonnossa, eli eivät ole biohajoavia.

Joidenkin pyykkietikoiden joukkoon on myös lisätty muita lisäaineita, jotka eivät aina ole täysin biohajoavia.

Tästä syystä haluamme korostaa Saaren Taika pyykkietikoiden täysekologisuutta, koska Saaren Taika pyykkietikat valmistetaan vain sellaisista luonnollisista ainesosista, jotka hajoavat luonnossa eivätkä ole haitallisia ympäristölle.

Ennen markkinoille saattamista Saaren Taika pyykkietikoiden reseptit tutkitaan kemikaaliturvallisuuteen keskittyneen yrityksen toimesta ja niille teetetään käyttöturvallisuustiedote. Tästä tiedotteesta ilmenee mm. valmiin tuotteen 100% biohajoavuus sekä ekologisuus. Tämä tiedote rekisteröidään myös Tukesin Kemikaalituoterekisteriin, josta vahingon tai onnettomuuden sattuessa viranomaiset pääsevät näkemään, miten tulee toimia, jos esim. tuotetta on päässyt silmiin.

Miten pyykkietikka eroaa tavan etikasta, muuten kuin tuoksun, pullon ja hinnan suhteen?

No esim. edellisessä vastauksessa kerrotut seikat, eli Saaren Taika pyykkietikka on tutkitusti turvallista käyttää ja mikäli tuotteessa olisi jokin henkeä tai terveyttä aiheuttava virhe (esim liikaa annostellut tuoksut tai puutteelliset käyttöohjeet), yrityksemme vastuuvakuutus korvaisi asian.

Myös tilat, joissa pyykkietikkaa valmistetaan kaupallisiin tarkoituksiin, tarvitsevat huomattavasti laajemmat vakuutukset kuin vain kotivakuutus, jollainen monilla yksityisillä ihmisillä on.

Onhan ymmärrettävää, että kukaan ei voi myydä omassa keittiönurkkauksessa sekoiteltuja sötkötyksiä kuluttajille. Tällaisten vaaraa aiheuttavien kemilaalien myyminen vaatii aina asianmukaiset tarkastukset, vakuutukset, sekä tietotaidon kuinka tuotteesta tehdään turvallinen.

Blogissamme on aiheesta lisää.

Mikä on käyttämänne väkiviinaetikan ja tavallisen etikan ero?

Väkiviinaetikka on 100%:n aitoa ja luonnollista käymisetikkaa, jonka raaka-aineena on viljaviina. Etikka taas on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jonka raaka-aine on maaöljy tai -kaasu.

Miten muovipullo on lasipulloa ekologisempi?

Lasipullon herkkä särkyvyys, sekä sen huomattavasti painavampi paino lisäävät kumpainenkin sekä valmistuksen, että kuljetuksen päästöjä. PET-pullojen, joita Saaren Taika® pyykkietikoissakin käytetään, valmistus kuluttaa vähemmän energiaa kuin lasipullojen valmistus. Myös kuljetus on kevyemmälle ja vahvemmalle muovipullolle ympäristöystävällisempää kuin painavalle ja helposti särkyvälle lasipullolle. Suurin osa pakkauksen ympäristövaikutuksista syntyy pakkauksen valmistusvaiheessa; mitä vähemmän materiaalia pakkauksessa on, sen vähemmän energiaa sen valmistukseen kuluu ja sen ympäristöystävällisempää se on.

MIPS-tutkimuksessa (MIPS=ekotehokkuuden mittayksikkö) havaittiin, että 500ml PET-pullon valmistus kuluttaa vähemmän abioottisia eli uusiutumattomia luonnonvaroja kuin lasinen vastineensa.

Kestomuovit, kuten PET-pullot voidaan uusiokäytössä sulattaa ja käyttää useita kertoja uudelleen, ja lopulta ne voidaan käyttää energiaksi, jossa sillä on hyvä lämpöarvo. Lasipakkauksenkin voi kierrättää, mutta useimmiten se päätyy lähinnä lasivillaksi maanrakennukseen tai kaatopaikkarakenteiden materiaaliksi. Kierrättämisessä on järkeä vain jos kierrätyslaitos sijaitsee suhteellisen lähellä, kuten meillä muovinkierrätyslaitos, sillä ei ole kovinkaan ekologista roudata pakkauksia toiselle puolelle maata käsiteltäväksi.

Voiko pyykkietikkapullon palauttaa ja käyttää uudelleen?

Ympäristölle ystävällisin tapa on jättää pyykkietikkapullo muovinkeräyspisteeseen, josta pullo viedään muovinkäsittelylaitokseen uusiokäytettäväksi. Olisi ympäristölle kuormittavampaa toimittaa pulloja takaisin tänne saareen, pestä niitä, kuivata ja säilyttää, kunnes ne uudelleenkäytettäisiin.

Miksi pyykkietikan pinnassa on öljyinen kerros?

Luonnolliset eteeriset öljyt eivät sekoitu pysyvästi väkiviinaetikkaan vaan nesteiden painoerojen vuoksi osa tuoksusta nousee pyykkietikan pintaan. 

Öljyinen kerros pyykkietikan pinnalla kertoo siis tuoksujen luonnollisuudesta, sillä keinotekoisista hajusteista ei tätä kerrosta jää. Pyykkietikkapulloa onkin syytä ravistaa ennen käyttöä jotta eteeriset öljyt tasaantuvat pintaa syvemmälle.

Miten puhtaita on käyttämänne eteeriset öljyt?

Käyttämämme eteeriset öljyt tulevat valmistajalta, joka vakuuttaa, että öljyt erotetaan kasveista vain höyryä tai kylmäpuristusmenetelmää käyttämällä. Valmistajan jokainen tuotantoerä on analysoitu sekä testattu osana tiukkojen standardien laadunvarmistusohjelmaa. Jokainen tuotettu öljypullo on jäljitettävissä aivan sen alkulähteelle saakka. Valmistajalla on Leaping Bunny sertifikaatti. Käyttämämme eteeriset öljyt ovat luomusertifioituja.

Missä Saaren Taika tuotteita valmistetaan?

Ote blogistamme:

 

TUOTTEIDEN VALMISTUSTA SÄRKISALOSSA JA MUUALLA

Perustettuani osakeyhtiön vuoden 2018 maaliskuussa en voinut arvatakaan minne se johtaa! Ensimmäisen toimintavuotemme liikevaihto oli 320 000 euroa ja toisen vuotemme 715 000 euroa!

 

Nyt kolmantena vuonna, eli vuoden 2020 liikkevaihto hipoo jo 3 000 000 euroa ja niin kurjaa kuin se onkin aina maksella niitä veroja, niin viime vuoden n. puolen miljoonan potti verottajalle tuntui kerrankin mukavalle jokaisella maksukerralla!

 

Korona uutiset ovat tuupanneet joka tuutista taantumaa ja kurjuutta, leikkauksia ja köyhyyttä, lainan ottamista ja Suomen luottoluokituksen tippumista lainojen vuoksi. Siksi tuntuu upealta, että luotsaamani yritys on voinut tuoda pienen hippusen siihen Suomea pelastavaan kassaan, jonka verran Suomi voi nyt ehkä olla ottamatta velkaa <3

 

Tästä syystä tuntuu osin kummalliselta ne arvostelijat, jotka jaksavat kommentoida siitä, että osa tuotteistamme valmistetaan ulkomailla. Senttiäkään verorahoistamme ei ulkomaille valu ja noiden tuotteiden avulla pystymme antamaan tuotteitamme myös kaikille niille pienille yrittäjille, jotka haluavat ”palasen Saaren Taika -rahaa”.

 

Joskus tekisi mieli kuitata noille kommentoijille, että ethän myöskään käytä näillä verorahoilla tuotettua terveydenhuoltopalvelua tai aja näillä verorahoilla valmistetuilla teillä, mutta jätän kuitenkin kommentit omaan arvoonsa. Jos olisi mahdollista, teettäisin kaiken täällä Suomessa, mutta tällä hetkellä se ei ainakaan onnistu, joten.. 

 

Olemme pystyneet palkkaamaan työntekijöitä lisää, eli suorasti työllistämään useampia kuin ennen. Nyt meitä on muuten jo vakituisessa työsuhteessa minä, mieheni, tyttäreni, poikani, äitini, tyttäreni bestis ja salolaisia työntekijöitä lisäksi 4 sekä yksi viereiseltä paikkakunnalta. Näiden lisäksi työllistämme säännöllisesti muutaman alihankkijan, joilta ostamme mm. suunnittelua, asiantuntijapaveluita, käännöstöitä, mainostenhallintaa, analyyseja, jne.

 

Se tekee siis 11 vakitusta työntekijää, kun meitä olisi vain 3; minä, mieheni ja äitini meillä töissä, jos myisimme pelkästään Särkisalossa valmistettuja tuotteita 🙂 Eikä varmaan ole tarpeen kertoa, että jos meillä olisi vain näin vähän tuotteiden valmistajia, emme myöskään voisi antaa näitä yhdellekään jälleenmyyjälle, sillä ne menisivät kaikki omasta verkkokaupastamme ja loppuisivat keskenkin.

Ja kesken ne ovat ennen loppuneetkin. Siitä taas seurasi asiakkaillemme murhetta, kun lempparituotetta ei ollutkaan saatavilla 🙁 Tästä syystä olen kiitollinen, että uskalsin lähteä etsimään valmistajia myös muualta ja heidän avullaan saamme nyt tuotteitamme kaikille, jotka niitä tarvitsevat 🙂

 

Saaren Taika Teepuusaippua sopii akneiholle ja rasvaiselle iholle

KUKA VALMISTAA SAAREN TAIKAA ULKOMAILLA?

Ensimmäisenä kerron kuka on se nainen, jolle olen uskonut salaiset reseptini suosituimmista tuotteistamme!

 

Löysin Jackien etsittyäni yhteistyökumppania kansainvälisissä ammattimaisissa kosmetiikanvalmistus ryhmissä. Muutamia henkilöitä haastateltuani nousi Jackie yli muiden! Jackie on ranskalainen saippuakäsityöläinen, jolla on kymmenien vuosien kokemus saippuan valmistuksessa. Hän on hieman pidemmällä keski-iässä, kuin minä ja omaa samanlaiset lähellä tuotetun, luonnollisuuden ja luontoystävällisyyden periaatteet kuin itsekin.

 

Jackie asuu sattumoisin myös pienessä muutaman sadan asukkaan kylässä, aivan kuten me Särkisalossa, jossa on 700 asukasta! Meri on myös hänelle tärkeä ja hänen kesäkauppansa sijaitsee Ranskan rannikolla, meren äärellä, aivan kuten meri on meitäkin lähellä täällä Särkisalossa!

 

Jackie pitää siis yhden naisen yritystä siellä Ranskassa ja on täystyöllistetty meidän saippuoilla 🙂 Ekologiselta kannalta ajateltuna ranskalaisten saippuoiden valmistus on ympäristöystävällisempää, sillä Jackie saa hyväksymämme ja testaamamme raaka-aineet lähes kaikki lähituotantona, kun taas meille tänne Särkisaloon jokainen raaka-aine toimitetaan erikseen, sheapuita ja oliivipuita, kun ei kasva Särkisalossa, eikä useita muitakaan kasveja, joiden raaka-aineita tarvitsemme. 

 

Miksi emme sitten palkkaa lisää työvoimaa? No, ensinkin Särkisaloon ei mahdu työpisteitä tämän enempää ja uutta tilaa ei etsinnöistä huolimatta ole löytynyt läheltä. Jos vuokraisimme toisen tehtaan muualta, tarvitsisimme toisen yhtä suuren raaka-aine varaston. Sen arvo viime inventaariossa oli n. 100 000€.

 

Se on aika suuri kertasumma laittaa suht epävarmoina aikoina uuden tehtaan käynnistämiseen. Puhumattakaan siitä, että sinne pitäisi hankkia kaikki laitteet, palkata työnvalvoja ja työntekijät. Tästäkin aiheesta on oma pidempi kirjoituksensa (joka pitäisi päivittää ajantasalle!) täällä blogissamme, joten en mene tähän nyt syvemmin. 

 

Särkisalossa tehdään tuotteita nykyään lähes joka viikko 7 päivää ja yleensä päivät ovat 12-tuntisia tai pidempiä. Usein saippuaa on tehty jopa 17-tuntia päivässä, että ollaan saatu kaikille tarvitseville tuoteita!

 

saaren taika tyrniuutteen uuttaminen

 

Muille ulkomailla valmistettaville tuotteille olemme etsineet vastuulliset ja sertifioidut valmistajat. Kynttilämme ja huonetuoksumme valmistuvat tarkalla käsityöllä pienessä perheyrityksessä Ruotsissa.

 

Nestemäiset shampoomme ja hoitoaineemme valmistuvat luotettavassa laboratoriossa, sertifioiduilla raaka-aineilla ja valmistusmenetelmillä. Tämä tehdas on Puolassa ja olemme saaneet jonkun verran palautetta siitä, että Puola maana ei ole kovin luotettava. En ota sellaiseen tässä kantaa, mutta tehdas noudattaa kosmetiikan valmistukseen liittyvää ISO-standardia, joka pitää sisällään mm. hygienisyyteen liittyvät määräykset.

 

Nämä aika monella kotimaisella kosmetiikan valmistajalla tuntuu ainakin Instagramin perusteella olevan hukassa, sillä siellä näkyy milloin kosmetiikkaa valmistettavan paljain käsin ja milloin ilman suojavaatteita!

 

Raaka-aineiden kanssa noudatamme samaa linjaa, kuin omassa tuotannossamme tai kenen tahansa muunkin kanssa. Raaka-aineilla tulee olla sertifikaatit luonnollisuuteen, luomutuotantoon, vegaanisuuteen, jne liittyen. Sertifikaatit takaavat käytettyjen raaka-aineiden laadun ja puhtauden. 

 

shampoon valmistus tehtaalla

 

Turkissa valmistutamme hamam pyyhkeemme toimittajalla, jonka työntekijöillä on hyvät työolot ja hän on mm. vakuuttanut työntekijänsä. Pyyhkeet valmistuvat Öko-Tex sertifioidusta puuvillasta.

 

Myös muut ulkomailla valmistuvat tuotteemme noudattavat samaa linjaa. Raaka-aineilta vaadimme sertifikaatit ja tehtaiden tulee toimia vastuullisesti niin työntekijöitä, kuin ympäristöäkin kohtaan. 

 

Lisää aiheesta blogissamme: https://www.saarentaika.com/toivekirjoitus/