UKK - Usein kysytyt kysymykset
Kerääkö palasaippua bakteereja?
Bakteerit tarttuvat kaikille pinnoille, myös palasaippuaan. Jo pelkkä vesihuuhtelu riittää poistamaan suurimman osan bakteereista pinnalta kuin pinnalta, myös mm. käsistä, mutta saippuan avulla bakteerien poistuminen tehostuu.
Esimerkiksi influenssavirus säilyy pinnoilla joitakin tunteja (ilman huuhtelua tai pesua), mutta aine joka liuottaa rasvaa (esim. saippua) tuhoaa viruksen.
Palasaippua tuleekin huuhdella huolellisesti pesun jälkeen puhtaaksi. Myös sen vuoksi, että saippuan pintaan jäänyt vaahto estää saippuaa kuivumasta ja saa saippuan pehmenemään, jolloin sen käyttöikä lyhenee merkittävästi.
Mitä tarkoittaa saippuoidut oliivi-, kookos- ja auringonkukkaöljyt?
Saippuoitu öljy on saippuoitunut öljy. Saippua siis syntyy öljyn ja lipeän kemiallisessa reaktiossa. Saippuaa ei voi valmistaa ilman rasvaa ja lipeää, mutta valmiissa saippuassa ei enää esiinny lipeää koska se, ja saippuassa käytetyt öljyt ovat muuttuneet saippuaksi. Saippuan valmistuksessa käytetyt öljyt siis ilmaistaan esim. sanoin saippuoitunut oliiviöljy mikäli saippuan valmistukseen on käytetty oliiviöljyä 😊
Voinko käyttää Saaren Taika saippuaa kasvojen pesussa?
Useimmista ns. markettisaippuoista on poistettu niiden kosteuttavin ainesosa, eli saippuoitumisprosessin myötä saippuaan syntyvä glyseriini. Siksi useimmat tällaiset saippuat eivät ole suositeltuja kasvojen pesuun.
Saaren Taika saippuoihin glyseriini on jätetty juuri sen mahtavien kostauttavien ominaisuuksiensa vuoksi, jolloin ne eivät kuivata ihoa samoin, kuten ”markettisaippuat”.
Saaren Taika saippuat on suunniteltu herkän ja kuivan ihon hoitoon, siksi niiden kosteuttaviin ominaisuuksiin on kiinnitetty erittäin paljon huomiota!
Saippuassani ei ole sen sisältämää tuoksua
Eteerisillä öljyillä aikaansaatu tuoksu haihtuu saippuasta iän myötä. Etenkin sellaisista saippuoista, joissa ei ole käytetty suolaa tai savea Nämä ainesosat sitovat myös tuoksun saippuaan samalla, kun antavat saippualle lisää ihoa hoitavia ominaisuuksia.
Saippuani on pehmeä ja kuluu nopeasti
Saippuaa tulisi säilyttää mahdollisimman kuivassa ja n. huoneen lämmössä. Suuret lämpötilojen vaihtelut, jotka aiheuttavat kosteutta ympäristöönsä, saavat myös saippuan kostumaan jolloin sen käyttöikä lyhenee (esim. kylmä ulkosauna ja vastaavat tilat).
Saippua tulisi aina säilyttää puisella alustalla. Puinen alusta on ainoa, joka päästää saippuasta kosteuden pois myös alakautta. Metalliset, muoviset ja keraamiset jättävät kosteuden saippuan alapuolelle ”hautumaan”, josta se imeytyy takaisin saippuan sisään pehmentäen saippuaa sekä lyhentäen sen käyttöikää.
Saippuaa ei saisi säilyttää suihkun alla tai muussa paikassa, jossa se on jatkuvalle kosteudelle alttiina.
Saippuani tuoksuu oudolle, onko saippuani vanhentunut?
Saippua imee itseensä herkästi tuoksuja ympäristöstään ja saippuaan tarttunut omituinen tuoksu voi hyvinkin olla peräisin paikasta, jossa saippuaa on säilytetty.
Useimmat saippuat säilyvät noin vuoden valmistuspäivästä, mutta jotkin saippuat ovat käyttökelpoisia vielä pitkään sen jälkeenkin.
Saippuaa tulisi säilyttää mahdollisimman kuivassa ja n. huoneen lämmössä. Suuret lämpötilojen vaihtelut, jotka aiheuttavat kosteutta ympäristöönsä, saavat myös saippuan kostumaan jolloin sen käyttöikä lyhenee (esim. kylmä ulkosauna ja vastaavat tilat).
Saippua tulisi aina säilyttää puisella alustalla. Puinen alusta on ainoa, joka päästää saippuasta kosteuden pois myös alakautta. Metalliset, muoviset ja keraamiset jättävät kosteuden saippuan alapuolelle ”hautumaan”, josta se imeytyy takaisin saippuan sisään pehmentäen saippuaa sekä lyhentäen sen käyttöikää.
Sain iho-oireita saippuasta/tuoksuja sisältävästä tuotteesta
Vaikka tuotteissamme tuoksuina käyttämämme eteeriset öljyt ovatkin täysin luonnollisia ja useimmille, jopa tuoksuherkille erittäin hyvin siedettyjä, saattavat ne joillakin aiheuttaa erilaisia oireita päänsärystä kutinaan ja muihin reaktioihin.
Luonnossa esiintyville kasveillekin voidaan olla herkistyneitä ja useimmat eteeriset öljyt sisältävätkin tunnettuja allergeeneja, kuten esim. d-Limonene, Geraniol, Eugenol jne. Ainesosaluettelo kannattaakin aina lukea ennen ostopäätöstä ja varmistaa tuotteen täysi sopivuus itselleen.
Ihminen voi olla myös tietämättään herkistynyt jollekin allergeenille ja etenkin siitepölyjen aikaan oireita saattaa aiheuttaa ainesosat, jotka eivät normaalisti aiheuta mitään reaktiota. Tätä kutsutaan ristikkäisreagoimiseksi tai ristikkäisallergiaksi. Omalta lääkäriltä saa halutessaan lisätietoa allergioista ja ristireaktioista.
Mikä on saippuoidenne pH?
Saippuoidemme (myös siivoussaippuoiden) ja shampoidemme pH vaihtelee n. 9-10 välillä. pH arvo ei kuitenkaan ole aivan suoraan verrannollinen siihen kuinka hellävarainen jokin tuote on. Ihon uloimman suojaavan kerroksen pH saattaa vaihdella n. 4,5-6,2 välillä riippuen kantajansa taustoista kuten iästä, etnisyydestä, ilman kosteudesta ja muista sekoista.
Pintakerrokselle ei ole haittaa lyhyestä altistumisesta happamammalle tai emäksisemmälle aineelle kuten esim. saippualle.
Terve iho palauttaa oman normaalin pH tasapainonsa noin 15-90 minuutissa. Jo pelkkä vesihuuhtelu ilman minkäänlaista pesuainetta saa ihosi pintakerroksen pH arvon hetkellisesti nousemaan.
Markkinoilla on tutkittuja tuotteita kuten saippuoita joiden pH on jopa yli 12 ja jotka ovat iholle hellävaraisempia kuin tutkimuksessa käytetty verrokki, jonka pH oli n. 9.
Saaren Taika saippuoista ei ole poistettu iholle erittäin tärkeää ja erittäin kosteuttavaa glyseriiniä, joka syntyy rasvojen ja emäksen saippuoitumisen aikana. Tästä syystä Saaren Taika saippuat ovat iholle paljon hellävaraisempia kuin halvemmat ja keinotekoiset saippuat.
Onko saippuoihinne lisätty glyseriiniä?
Glyseriiniä esiintyy luonnostaan kylmäprosessisaippuoissa, joita myös Saaren Taian saippuat ovat. Glyseriini syntyy lipeän ja rasvan kemiallisessa prosessissa, jota kutsutaan saippuoitumiseksi, eli lipeä+rasva=saippua. Saippua taas sisältää luonnostaan glyseriiniä. Glyseriini on tehokas kosteuttaja, jota suurissa teollisissa saippuoissa ei yleensä ole, sillä suuret valmistajat käyttävät glyseriinin muussa kosmetiikassa, kuten voiteissa.
Mitä glyseriiniä tuotteissanne on käytetty?
Saaren Taian palasaippuoissa, palashampoissa ja siivoussaippuoissa ilmoitetty glyseriini on syntynyt saippuoitumisprosessin aikana saippuassa käytetyistä öljyistä, eli niihin ei ole lisätty erikseen glyseriiniä.
Riippuen kosmetiikan turvallisuuden arviointeja tekevästä yrityksestä, ne joko pyydetään ilmoittamaan tai ei. Meidän turvallisuusyrityksemme pyytää ne ilmoittamaan, mutta kaikkien ei. Siksi joidenkin käsintehtyjen saippuoiden ainsosaluettelossa ei lue glyseriiniä, vaikka glyseriini olisikin niihin jätetty. ”Markettisaippuoista taas glyseriini on yleensä poistettu sen kosteuttavan ominaisuuden vuoksi ja käytetty esim. saman valmistajan voiteisiin.
Voidetuotteissa ilmoitettu glyseriini on GMO-vapaata Kosher-laatuista rapsiöljystä erotettua kasviglyseriiniä.
Onko saippuoissanne käytetty lipeää?
Kyllä. Ilman lipeää ei synny saippuaa. Saippua on lipeän + rasvojen kemiallisen reaktion tuote, jota ei voi synnyttää mitenkään ilman lipeän käyttöä. Lipeä katoaa saippuasta kemiallisen reaktion (saippuoitumisen) myötä ensimmäisen 1-2 vuorokauden sisällä saippuan kypsymisprosessissa. Ainesosaluettelossa INCI-muotoiset nimet kuten Sodium Cocoate, kertoo, että kyseessä on saippuoitunut kookosöljy. Muussa kosmetiikassa kookosöljy merkitään INCI-muodossa Cocos Nucifera Oil, eli sana ”Sodium” kertoo, että rasva on saippuoitunut.
Saippua jättää lavuaarin reunoille saostumaa, onko se normaalia?
Kova vesi saa saippuan jättämään ajan kuluessa esim. lavuaariin vahamaista “saippuamöhnää” eli saostumaa. Etikka poistaa näitä saippuajäämiä sekä lavuaarista, että putkistosta.
Saippuani pinnassa on jotakin valkoista, onko se vaarallista?
Joskus saippuan kypsyessä sen pinnalle muodostuu valkoista saippuatuhkaa. Se on luonnollinen ilmiö, joka joskus muodostuu, kun ilman hiilidioksidi joutuu kosketuksiin saippuan kanssa.
Se on täysin vaaratonta ja ainoastaan esteettinen ”ongelma” ja saippuaa voi hyvin käyttää ihan sellaisenaan tai saippuan pinnalta voi huuhtoa saippuatuhkan pois ennen käyttöä mikäli se häiritsee omaa silmää.
Saippuatuhka on kuitenkin luonnollinen ilmiö ja joillekin saippuoille on annettu tarkoituksella muodostua saippuatuhkaa pintaan rustiikkisen ulkonäön aikaansaamiseksi.
Palashampoosta jää hiukset tahmaisiksi
Hiuksen suomuisen rakenteen vuoksi erityisesti rasittuneille hiuksille voi muodostua saippuatahmaa ensimmäisillä pesukerroilla. Blogissamme kerrotaan tarkemmin syy tähän, sekä annetaan ohje etikkahuuhteluun, jolla tämä tahma saadaan poistettua:
http://www.ateljeeamnelin.fi/blog333/miksi-jotkut-hiukset-jaavat-tahmaisiksi-palashampoilla-pestessa/
Miten varmistatte että kookosöljy on tuotettu ekologisesti kestävällä tavalla sademetsiä suojellen?
Kookosöljyllämme on Soil Associationin sertifikaatti ja se on rekisteröity Vegan Societyyn eli siinä ei ole eläinperäisiä ainesosia, eikä sitä ole testattu eläimillä. Öljy on alkuperältään pääasiassa EU:n sisäpuolelta.
No:1 Eco® tuotteiden muovipakkaukset
Olemme saaneet kysymyksen liittyen No:1 Eco -tuotemerkin muovipakkauksiin liittyen.
Asiakaskuntaamme kuuluu paljon erilaisia kosmetiikkatuotteiden käyttäjiä, ja vaikka henkilökohtaisesti sekä Saaren Taika brändin kautta olenkin muovittomamman arjen kannattaja, kuuluu käyttäjäkuntaamme paljon asiakkaita, jotka eivät ole kokeneet esimerkiksi palashampoo ja -hoitoaine tuotteita omakseen. Haluamme kuitenkin palvella myös näitä asiakkaita ja tarjota heille mahdollisuuden laadukkaan ja ensisijaisesti luonnollisista ainesosista valmistettujen tuotteiden käyttöön. Siksi loimme oman tuotemerkin tälle tuoteryhmälle.
No:1 Eco tuotteet ovat perinteisen tuntuisia tuotteita, mutta luonnollisuus, toimivuus ja turvallisuus edellä suunniteltuja. Perinteisiltä tuntuvat turvalliset tuotteet helpottavat siirtymistä ekologisempaan arkeen.
Eteeriset öljyt, kynttilät ja huonetuoksu
Saaren Taika tuotemerkin tuotteet ovat valmistettu käsityönä Särkisalon Taikatehtaalla osaa ”Tuoksut kotiin” tuoteryhmän tuotteita lukuunottamatta.
Löylytuoksu Virkistys on oma sekoituksemme, joka valmistetaan käsin eteerisistä öljyistä täällä Taikatehtaalla.
Löylytervan valmistutamme kotimaisella alihankkijalla, jolla on laaja erityisosaaminen tervan tuottamisessa.
Valmistutamme eteeriset öljyt Eurooppalaisella alihankkijalla, jolla on vuosikymmenten kokemus laadukkaiden luomulaatuisten eteeristen öljyjen tuottamisesta.
Tuoksukynttilät ja huonetuoksut valmistutamme ruotsalaisella alihankkijalla. Näiden tuotteiden lumoavat tuoksut ovat syntyneet eteeristen öljyjen (50%) ja korkealaatuisten tuoksuöljyjen (50%) yhdistelmistä.
Mistä käyttämänne sheavoi tulee ja onko se eettisesti tuotettua?
Käyttämämme sheavoi tulee Afrikasta paikallisten kylien naisten keräämänä. Sheavoin tuottaminen on useiden näiden naisten päätulo, joilla autetaan yhteensä reilun kahden tuhannen kyläläisen paikallisyhteisöä luomaan parempaa tulevaisuutta. Naiset keräävät sheapuun pähkinät, jonka jälkeen ne kuivataan luonnollisesti, kuoritaan ja jauhetaan. Tämän jälkeen niistä nostetaan öljyt esiin paahtamalla, jonka jälkeen niitä vaivataan käsin kunnes se muuttuu sileäksi kermanväriseksi voiksi. Käyttämällämme sheavoilla on luomusertifikaatti.
Sheavoiteenne tuoksuu pahalle ja on tönkköä
Saaren Taika sheavoissa tuoksuu sheapähkinän oma luonnollinen tuoksu. Emme käytä tuotteissamme valkaistua ja deodoroitua (tuoksutonta) sheavoita sen mahdollisesti sisältämien kemikaalijäämien takia. Voide on sheavoita sellaisenaan, vain hieman notkeutettuna ja siksi se voi tuntua hieman tönköltä purkissa. Valmistamme sheavoimme tämänlaiseksi juuri siksi, että mahdollisimman vähän käsiteltynä saamme sheapähkinän sisältämät vitamiinit säilymään lopputuotteessa parhaimmalla mahdolliselle tavalla. Tällöin voide auttaa parhaiten ihoa uudistumaan sekä korjaa mahdollisia ihovarioita kaikkein tehokkaimmin 🙂
Kamomilla Sheavoiteessanne on voimakas tuoksu
Kamomilla Sheavoiteessa tuoksuu sheapähkinän oman luonnollisen tuoksun lisäksi kamomilla ja laventeli. Emme käytä tuotteissamme valkaistua ja deodoroitua (tuoksutonta) sheavoita sen mahdollisesti sisältämien kemikaalijäämien takia. Sheavoin lisäksi voiteessa on tehoaineina myös laventelin- ja kamomillan eteeriset öljyt. Jokaisella voiteen ainesosalla on olellinen osuus tuotteen tehossa ja vaikutuksessa. Laventeli mm. rauhoittaa ihoa ja edistää solujen uudistumista ja kamomilla taas helpottaa kutinaa nopeasti sekä auttaa rikkoutunutta ihoa paranemaan nopeammin. Emme ole lähteneet peittämään niiden tuoksua muilla tuoksuaineilla, sillä tuotteen tulee sopia myös niille, joiden iho on rikki tai muutoin erittäin herkkä 🙂
Iho jää rasvaiseksi voiteen levittämisen jälkeen
Kaikki Saaren Taika voidetuotteet, eli voiteet ja deodorantit, ovat niin sanotusti täyttä tavaraa. Olemme kehittäneet aivan oman tuotantomenetelmän voidetuotteillemme saadaksemme niissä säilymään luonnollisten voideainesosien kaikki ihon terveydelle ja uusiutumiselle elintärkeät vitamiinit.
Voiteemme on painavampaa ja paksumpaa kuin monet muut vastaavat voidetuotteet ja ohuelti levitettävä käyttömäärä saataakin vaatia aluksi hieman totuttelua.
Yleissääntönä voidaan sanoa, että esim. kasvojen iholle riittää n. puoli – yhden herneen kokoinen määrä voidetta. Voide hierotaan ensin tasaiseksi sormenpäissä ja sitten vasta kasvojen iholle. Sama pätee koko vartalolle. N. herneen kokoinen määrä hierotaan sormissa tasaiseksi ja sitten halutulle ihoalueelle. Tarvittaessa toistetaan.