Kuivan ihon hoito

kuivan ihon hoitaminen

Kuivan ihon hoito

Suomen ilmasto luo otolliset olosuhteet kuivan ihotyypin synnylle ja moni meistä kärsiikin ihon kuivuudesta, etenkin talviaikoina.

Itselläni on atooppinen, kuiva ja herkkä iho, jossa esiintyy paikoittain atooppista ekseema ihottumaa.

Talviaikaan myös normaali ihoisilla saattaa esiintyä ihon kuivumista sekä ihon kiristelyä tai ihon hilseilyä, kuten esimerkiksi miehelläni (kuvat ohessa).

Kuvapari jossa kuiva ja hilseilevä käsivarren iho sekä kuiva kasvojen iho

Kuiva iho

Kuiva iho tuntuu karhealta ja se saattaa myös kutista tai nipistellä sekä hilseillä. Kuivan ihon syntyyn voi vaikuttaa joko perinnöllinen taipumus atooppiseen ihoon tai vuodenaika, esim. talvi, jolloin lämmitetty huoneilma on sen verran kuivaa, että myös ihomme kuivuu siinä ohessa. 

Kuivaa ihoa voi aiheuttaa myös liian voimakkaasti pesevillä puhdistustuotteilla peseytyminen, josta mainio esimerkki on päivittäistavarakauppojen sulfaatteja sisältävät saippuat. Sulftaatit (SLS SLES) tiedetään yleisesti aiheuttavan iho-oireita, kuten ihon kuivumista, kutinaa, hilseilyä ja muita allergiaoireita.

Kuivan ihon syitä:

 1. Väärä ihonhoito tai hoitamattomuus
 2. Perinnöllisyys
 3. Sään ja ilmaston muutokset (esim. liika aurinko, ilman kuivuus, pakkanen, vesi)
 4. Solarium
 5. Verenkierron heikkeneminen
 6. Ravintoaineiden imeytymishäiriöt esim. sairauden yhteydessä
 7. Stressi
 8. Väsymys
 9. Nikotiini

Ihon kosteuspitoisuuteen voi vaikuttaa myös moni muukin asia. Kuivan ihotyypin iholta on alentunut rasvapitoisuus tai kosteuspitoisuus, tai jopa molemmat yhtaikaa.

Ihon kosteuspitoisuuteen vaikuttavia tekijöitä nimitetään joko ulkoisiksi tai sisäisiksi tekijöiksi.

Jos ihon kosteuspitoisuus on ulkoisesti laskenut, iho on pintakuiva, karhea, kiristävän tuntuinen ja saattaa jopa hilseillä. Tämän takia ihossa saattaa olla myös syviä ja selvästi erottuvia ryppyjä ja juonteita.

Sisäisesti kosteuspitoisuuden ollessa alentunut, iho on ohut ja pergamenttimainen. Iho tuntuu usein samalta, kuin kerran puhallettu ilmapallo. Tällaisessa ihossa voi myös olla ns. piilohuokosia, jotka näkyvät vain ihoa venyttäessä.

Iholla, varsinkin silmänympärysiholla, saattaa esiintyä miliumeja, eli luufinnejä. Nämä ovat kuivalle ihotyypille hyvin yleisiä. Myös couperosaa esiintyy usein kuivalla ihotyypillä.

Kuiva iho voi olla jopa rikki, joka mahdollistaa mikrobien ja pöpöjen pääsyn elimistöön.

Kosteutettu ja hyvin hoidettu iho pysyy ehjänä ja toimii suojana ulkoisia haittavaikutuksia vastaan.

Ihonhoito kaavio: pese hellävaraisesti, nesteytä kasvovedellä, kosteuta voiteella, lukitse kosteus kasvoöljyllä

Kuivan ihon peseminen

Kuivaihoisen ei missään nimessä kannata vältellä peseytymistä saippuatuotteilla, sillä ihon pinnalla oleva hiki, likapartikkelit sekä liiat bakteerit tekevät ihon tilasta vielä kurjemman.

Kuivan ihon pesuun kannattaa valita sellainen saippua, joka ei sisällä sulfaatteja eikä keinotekoisia hajusteita. Saaren Taika saippuoissa ei ole hajusteita, eikä sulfaatteja. 

Kuivalle iholle kannattaa valita jokin Saaren Taika suolasaippuoista, joiden säännöllinen käyttö vähentää ihon rasvaamisen tarvetta merkittävästi.

Saaren Taika palasaippuoista ei ole poistettu ihoa tehokkaasti kosteuttavaa glyseriiniä, joka markettisaippuoista puuttuu.

Lisäksi jo saippuoiden kehittämisvaiheessa on kuivaihoiset otettu huomioon, sillä tuotekehittäjä, eli minä, olen ne alunperin omalle kuivalle ja herkästi reagoivalle iholleni kehittänyt

Saaren Taika saippuoissa onkin paljon ihoa kosteuttavia luonnollisia kasviöljyjä ja suolasaippuoihin on myös lisätty ihon kosteutta tehokkaasti suojaavaa sheavoita muiden ihon kosteustasapainoa turvaavien öljyjen lisäksi!

“Olen käyttänyt Särkisalon suolasaippuaa nyt vasta vajaan viikon verran ja jo nyt on havaittavissa ero entiseen. Ihoni ei kaipaa suihkun jälkeistä rasvausta ja se on mahtavaa! Ihan näin nopeaan vakuuttumiseen tuotteen toimivuudesta en olisi uskonut. Loistava tuote!”

“Olen ehtinyt käyttää Saariston suolasaippuaa vasta pari kertaa, mutta jo nyt olen tyytyväinen kokemukseeni. Minulla on kuiva iho ja olen huono rasvaamaan, mutta tällä saippualla pesemällä iho jää sileän tuntuiseksi, eikä kiristä pesun jälkeen. Olen käyttänyt saippuaa siinä pussissa, sehän samalla vähän kuorii ihoa.”

Artikkeli jatkuu tuoteupotusten jälkeen:

Kuivaharjaa kuivaa ihoasi

Kuivaa ihoa kannattaa kuivaharjata, sillä kuivaharjaus poistaa ihon pinnalta kuillutta ihosolukkoa, elvyttää ihon verenkiertoa, poistaa kuona-aineita sekä auttaa ihonhoitotuotteiden ravintoaineiden imeytymistä ihoosi, jolloin niiden kosteuttava ja uudistava vaikutus tehostuu. 

Kuivan ihon kosteutus

Kuivasta ihosta kärsivän on hyvä huolehtia siitä, että iho saa koko ajan kosteutta ja rasvoja ulkoisesti. Kuivan ihon hoitamisessa kotihoito on ensisijaisen tärkeää ja se kannattaa ottaa päivittäiseksi rutiiniksi. Rasva estää kosteutta haihtumasta iholta ja sitoo kosteutta itseensä. Tämä toimii myös suojana ulkoisia haittatekijöitä vastaan.

Kuivasta ihotyypistä kärsivän on myös erittäin tärkeätä huolehtia sisäisesti kosteus- ja rasvatasapainosta. Juo vettä n.2 litraa vuorokaudessa, tarkista ruokailutottumuksesi ja syö monipuolisesti ja terveellisesti. Syömisemme ja juomisemme näkee nimittäin suoraa ihomme kunnosta.

Löydät alempaa tuotesuositukseni kuivan ihon kosteutukseen.

Puhdista ihosi ennen kosteutusta

Ihoa syvältä kosteuttavat kosteusvoiteet on kehitetty siten, että niiden sisältämät ainesosat pystyvät imeytymään ihon päällimmäisen kerroksen läpi syvempiin kerroksiin. Siellä ne ravitsevat syntyviä uusia ihosoluja, jolloin uudet ihosolut pystyvät paremmin pysymään terveinä ja säilyttämään mm. kimmoisuutensa sekä kosteustasapainonsa.

Tästä syystä ihoa kosteuttavat tuotteet kannattaa levittää aina vain puhtaalle iholle, sillä ethän halua kuljettaa ihon pinnan bakteereja ja likapartikkeleita ihosi syvempiin kerroksiin!

Pese kuiva ihosi

Iholle päivänmittaan laskeutuvat saasteet ja epäpuhtaudet kannattaa pestä päivän päätteeksi pois iholta.

Iho uudistuu öisin ja siksi onkin erittäin tärkeää suorittaa ihonhoitorutiini myös iltaisin, jotta ihosi saa tarvittavia rakennusaineita uudistumiseen ja paranemiseen.

Näin käytät palasaippuaa kasvoille:

 1. Kostuta kasvot haalealla vedellä.
 2. Kasta pesulappu, sipaise sillä saippuaa, kasta pesulappu uudestaan ja purista liiat vedet pois, pyyhi kasvot hellästi kauttaaltaan, vältä saippuan joutumista silmiin.
 3. Huuhtele runsaalla haalealla vedellä. Vältä lämmintä vettä, sillä se saa ihohuokoset laajenemaan.
 4. Kosteuta kasvot pesun jälkeen kasvovedellä ja kosteusvoiteella.

”Kärsin atooppisesta, karheasti ihottumasta, jota olen aiemmin hoitanut kortisonivoiteilla (reseptilääkkeellä ja apteekkirasvalla). Veera Suolasaippuan käyttöön oton jälkeen en ole enää tarvinnut kortisonivoidetta ollenkaan. Aivan ihmeellistä, mutta täyttä totta”

Juulia Suolasaippuassa on raikas tuoksu, iho tuntuu pehmeältä käytön jälkeen. Myös ihon kutina vähentynyt huomattavasti.”

”Aivan huikea tuoksu, jättää ihon ihanan pehmeäksi jo ensinmäisen käyttökerran jälkeen! Ehdottomasti menee jatkoon ja atooppinen iho tykkää.”

”Todella tyytyväinen Särkisalon Suolasaippuaan! Olen sairastanut psoriaasista yli 35 vuotta ja ensimmäistä kertaa iho ei kiristä suihkun jälkeen, eikä tarvii heti ruveta rasvaamaan. Kiitos hyvästä saippuasta!”

Ihan täydellinen saippua psori iholleni. Tämän saippuan myötä on jäänyt perusvoiteen käyttö. Sillä sitä ei todellakaan tarvitse.”

Kasvojen kuorinta parantaa kosteusvoiteiden imeytymistä ja tehoa

Kuorinta poistaa ihosi pinnalle kertyneitä kuolleita ihosoluja ja tekee ihostasi kirkkaamman, kuulaamman ja sileämmän.

Kuorittu iho imee myös paremmin voiteiden ravintoaineet itseensä ja säilyy näin nuorekkaampana!

Kuorinta poistaa poistaa myös epäpuhtauksia ihohuokosista.

Epäpuhtaudet iholla tukkii ihohuokosia. Tukkiutuneeseen ihohuokoseen taas muodostuu helposti mustapää, finni tai tulehdus.

Kuori iho kerran viikossa hellävaraisesti esim. Saaren Taika Professional Manteli & Kaura kasvokuorinnalla, joka soveltuu erityisen hyvin kuivalle iholle. 

Kasvojen säännöllinen kuoriminen auttaa ihonhoitotuotteiden imeytymisessä, sillä kuorinta poistaa ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa.

Säännöllinen kuoriminen saa myös kasvojesi ihon näyttämään kuulaammalta.

Kasvovedellä saat paljon lisää kosteutta ihollesi

Kasvovesi tuo iholle vesikosteutta (tiesithän, että vesi on ainoa kosteutta iholle lisäävä ainesosa ihonhoitotuotteissa?)

Kasvovesi on tärkeää myös, mikäli käytät ihonhoidossasi seerumeita, sillä seerumit ilman kosteuttajia voivat lopulta kuivattaa ihoa. Kasvovesi antaa kosteutta ihollesi samalla, kun se tasapainottaa ihosi pH:ta.

Käytä kuorinnan jälkeen aina kasvovettä. Kasvovesi antaa ihollesi sen tarvitsemaa lisäkosteutta ja etenkin kuivaihoisen kannattaa ottaa kasvovesi säännölliseen käyttöön!

Kasvoseerumi on ihonhoidon superaine!

Seerumi sisältää voiteita enemmän vaikuttavia aineita, kuten ihon ryppyjä silottavia hyaluronihappo molekyylejä ja ihoa siloittavia vitamiineja!

Etenkin talviaikaan iholta haihtuva kosteus saa iholle aikaan nestehukkaa, joka aiheuttaa ihon kuivumista, kiristelyä ja ryppyjen näkymistä selvemmin.

Tähän auttaa hyaluronihapposeerumin käyttö, sillä seerumi palauttaa ihon kosteuden.

Seerumin avulla saat ihollesi nuorekkuutta ja huomattavaa pehmeyttä. Se tekee ihostasi joustavamman ja säteilevämmän. Ihostasi tulee ravittu sekä elvytetty ja sen uusi hehku säteilee ulospäin!

Kosteusvoide, tärkein tuote ihollesi!

Olipa ihosi sitten kuiva, atooppinen, akneen taipuva, pintakuiva, erittäin kuiva, herkkä, vanheneva, rasvoittuva tai hyvä iho, tarvitsee se silti kosteutusta, etenkin kylminä vuodenaikoina!

Seerumin päälle tulee kosteusvoide, joita Saaren Taian valikoimista löytyy jokaiselle iholle.

Kosteuta ja suojaa iho aamuin illoin itsellesi parhaiten sopivalla tuotteella esim. Aloe Vera 24H kosteuttajalla, Hyaluronihappoa sisältävillä tuotteille, Sheavoilla tai Makadamia Sheavoiteella.

Hyvä kasvoöljy estää kosteuden haihtumasta iholtasi tukkimatta ihohuokosiasi!

Kasvoöljyn tehtävänä on hoitaa ja siloittaa ihoa. Ne sisältävät ihon kimmoisuutta parantavia rasvahappoja.

Kasvoöljy suojaa ihoa ja auttaa säilyttämään sen kosteuden estämällä kosteutta haihtumasta iholtasi päivän mittaan.

Paras kasvoöljy on kevyt ja nopeasti imeytyvä, mutta samaan aikaan kosteuden säilyttävä ja vitamiinipitoinen!

Saaren Taika kasvoöljyt pitävät kasvosi mattapintaisena koko päivän!

Saaren Taian valikoimasta löydät ihoa siloittavat kasvoöljyt sekä kasvöljyt, jotka sopii akneiholle.

Saaren Taian hajusteeton Argan Ruusunmarja Luksus kasvoöljy palauttaa ihosi kimmoisuuden sekä kosteustasapainon.

Tämä ylellinen kasvoöljy imeytyy nopeasti ihoosi, ja sen jättämä lähes matta pinta tekee ihostasi sileän ja antaa sille kosteutetun lempeän tunteen, joka kestää pitkään.

Voit ostaa kuivalle iholle parhaiten sopivat Saaren Taika ihonhoitotuotteet alla näkyvän tuoteupotuksen kautta, tai siirtyä Saaren Taika Shoppiin nettiostoksille!

Käytä alekoodi: KUIVA-IHO-22 kassalla ja saat kuivan ihon kategorian tuotteista 10% alennusta!

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.