Tee-itse pyykkietikka ohje – DIY

tee-itse pyykkietikkaa

Katso ohje tee-itse pyykkietikkaan blogistamme!

Pyykkietikka on lyönyt itsensä läpi suosittuna pyykinhuuhteluaineena, jota käytetään täysin huuhteluaineen tapaan sekä monikäyttöisenä kodinpuhdistusaineena.

Pyykkietikka poistaa tunkkaisia hajuja tekstiileistä ja itse tekemänä sitä saa niin kauniissa pullossa, kuin vain haluaa.

Internetin syövereistä löytää toinen toistaan seikkaperäisempiä ohjeita tee-itse pyykkietikoille, oma ohjeemme lopussa!

Pyykkietikkaa valmistetaan etikasta ja erilaisista tuoksuaineista

Etikoissa on hieman eroja liittyen siihen mistä ne on valmistettu. Etikka valmistetaan synteettisesti maaöljystä ja etikkahaposta, kun taas väkiviinaetikka valmistuu ohrasta luonnollisesti perinteisellä käymismenetelmällä. Väkiviinaetikka on siis luonnollinen aine, kun taas etikka on synteettinen aine.

Erilaisia tuoksuja, joita pyykkietikoihin yleisimmin sekoitetaan ovat luonnolliset eteeriset öljyt sekä keinotekoiset tuoksuöljyt ja -hajusteet

Kun pyykkietikka kulkeutuu huuhteluveden mukana takaisin maaperään ja vesistöihin, alkaa olla merkitystä sillä millaisista raaka-aineista se on valmistettu. Keinotekoiset tuoksuaineet yleisimmin eivät ole täysin biohajoavia, kun taas osa eteerisistä öljyistä on. Eteeristen öljyjen kanssa onkin oltava tietotaito paljonko mitäkin tuoksua voi annostella, jotta se on edelleen käyttäjälleen sekä ympäristölle haitatonta.

Eteeriset öljyt voivat myös olla vaaraksi vesistöille

Siksi onkin tärkeää, että tuntee eteeriset öljyt mikäli haluaa valmistaa oikeasti turvallisen tuotteen. Kaupallisissa tuotteissa, mikäli niille on tehty lainvaatima turvallisuuseloste, on tuotteen resepti ammattilaistahon tarkastama ja turvallisuuselosteesta käy ilmi tuotteen turvallisuus käyttäjälle, sekä tuotteen biohajoavuus. Toisaalta kaikki valmistajat eivät tee näitä tutkimuksia ja silloin tuotteen turvallisuudesta ei ole tietoa.

Kaikki kotikemistit eivät tunne eteerisiä öljyjä riittävästi tietääkseen miten paljon minkäkin kasvin eteeristä öljyä on turvallista käyttää ihokosketuksiin joutuvassa aineessa tai mitkä eteeriset öljyt ovat vaaraksi vesistöille. Pyykkietikkakin on jokseenkin ihokosketukseen joutuva aine, vaikkei sitä hierotakaan suoraan iholle ja se huuhtoutuu suurimmaksi osaksi tekstiileistä pois.


On hyvin paljon pyykkietikan käyttäjiä, jotka ovat olleet meihin yhteydessä kertoen, että useimmat keinotekoisia hajusteita sisältävät pyykkietikat ovat aiheuttaneet heille joko ihottumia tai hengitysongelmia, kun taas Saaren Taika pyykkietikoita he ovat pystyneet käyttämään ongelmitta.

Tästä syystä turvalliseksi taatut kaupalliset pyykkietikat ovat hinnakkaita verrattuna itse tehtyyn, mutta toisaalta niiden valmistaja on tehnyt suuren tutkimus- ja suunnittelutyön, sekä turvallisuustutkimukset, jotta on aikaan saanut oikeasti turvallisen tuotteen kuluttajalle myytäväksi.

Pyykkietikan hinnasta onkin tasaisin väliajoin ”nurinaa” eri kanavissa ja se on tottakai ymmärrettävää! Onhan se joidenkin mielestä aika käsittämätöntä miten euron etikkalitrasta saadaan kuluttajamyyntiin 15-20 euron tuote! Toisaalta kaupallisen pyykkietikan valmistajalla on myös vastuu tuotteen turvallisuudesta, kun taas kotitekoisen pyykkietikan kanssa olet itse vastuussa mikäli tuote osoittautuu vaaralliseksi!


Ja tässä lopuksi ohje tee-itse pyykkietikkaan:

Käytä pyykkietikassasi väkiviinaetikkaa, sillä se on luonnollinen vaihtoehto, kun taas etikka on synteettinen.

Sekoita litraan väkiviinaetikkaa esim. 3ml Saaren Taika Virkistys tuoksua, joka on sekoitus rakkaita ja virkistäviä eteerisiä öljyä ja saat raikkaalle tuoksuvan pyykkietikan joka on turvallinen käyttää. Osta Virkistys täältä: https://shop.saarentaika.com/collections/tuoksut-kotiin

Saaren Taika Shopista löydät useita eri eteerisiä öljyä, jotka on erotettu kasvien osista joko kylmäpuristusmenetelmällä tai höyrytislaamalla, eli puhtaita aromaterapiaankin soveltuvia eteerisiä öljyjä:
https://shop.saarentaika.com/collections/tuoksut-kotiin

 


saaren taika eteerinen öljy-2896 teepuu

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.