Tee-itse pyykkietikka ohje – DIY

tee-itse pyykkietikkaa

Katso ohje tee-itse pyykkietikkaan blogistamme!

Pyykkietikka on lyönyt itsensä läpi suosittuna pyykinhuuhteluaineena, jota käytetään täysin huuhteluaineen tapaan sekä monikäyttöisenä kodinpuhdistusaineena.

Pyykkietikka poistaa tunkkaisia hajuja tekstiileistä ja itse tekemänä sitä saa niin kauniissa pullossa, kuin vain haluaa.

Internetin syövereistä löytää toinen toistaan seikkaperäisempiä ohjeita tee-itse pyykkietikoille, oma ohjeemme lopussa!

Pyykkietikkaa valmistetaan etikasta ja erilaisista tuoksuaineista

Etikoissa on hieman eroja liittyen siihen mistä ne on valmistettu. Etikka valmistetaan synteettisesti maaöljystä ja etikkahaposta, kun taas väkiviinaetikka valmistuu ohrasta luonnollisesti perinteisellä käymismenetelmällä. Väkiviinaetikka on siis luonnollinen aine, kun taas etikka on synteettinen aine.

Erilaisia tuoksuja, joita pyykkietikoihin yleisimmin sekoitetaan ovat luonnolliset eteeriset öljyt sekä keinotekoiset tuoksuöljyt ja -hajusteet

Kun pyykkietikka kulkeutuu huuhteluveden mukana takaisin maaperään ja vesistöihin, alkaa olla merkitystä sillä millaisista raaka-aineista se on valmistettu. Keinotekoiset tuoksuaineet yleisimmin eivät ole täysin biohajoavia, kun taas osa eteerisistä öljyistä on. Eteeristen öljyjen kanssa onkin oltava tietotaito paljonko mitäkin tuoksua voi annostella, jotta se on edelleen käyttäjälleen sekä ympäristölle haitatonta.

Eteeriset öljyt voivat myös olla vaaraksi vesistöille

Siksi onkin tärkeää, että tuntee eteeriset öljyt mikäli haluaa valmistaa oikeasti turvallisen tuotteen. Kaupallisissa tuotteissa, mikäli niille on tehty lainvaatima turvallisuuseloste, on tuotteen resepti ammattilaistahon tarkastama ja turvallisuuselosteesta käy ilmi tuotteen turvallisuus käyttäjälle, sekä tuotteen biohajoavuus. Toisaalta kaikki valmistajat eivät tee näitä tutkimuksia ja silloin tuotteen turvallisuudesta ei ole tietoa.

Kaikki kotikemistit eivät tunne eteerisiä öljyjä riittävästi tietääkseen miten paljon minkäkin kasvin eteeristä öljyä on turvallista käyttää ihokosketuksiin joutuvassa aineessa tai mitkä eteeriset öljyt ovat vaaraksi vesistöille. Pyykkietikkakin on jokseenkin ihokosketukseen joutuva aine, vaikkei sitä hierotakaan suoraan iholle ja se huuhtoutuu suurimmaksi osaksi tekstiileistä pois.


On hyvin paljon pyykkietikan käyttäjiä, jotka ovat olleet meihin yhteydessä kertoen, että useimmat keinotekoisia hajusteita sisältävät pyykkietikat ovat aiheuttaneet heille joko ihottumia tai hengitysongelmia, kun taas Saaren Taika pyykkietikoita he ovat pystyneet käyttämään ongelmitta.

Tästä syystä turvalliseksi taatut kaupalliset pyykkietikat ovat hinnakkaita verrattuna itse tehtyyn, mutta toisaalta niiden valmistaja on tehnyt suuren tutkimus- ja suunnittelutyön, sekä turvallisuustutkimukset, jotta on aikaan saanut oikeasti turvallisen tuotteen kuluttajalle myytäväksi.

Pyykkietikan hinnasta onkin tasaisin väliajoin ”nurinaa” eri kanavissa ja se on tottakai ymmärrettävää! Onhan se joidenkin mielestä aika käsittämätöntä miten euron etikkalitrasta saadaan kuluttajamyyntiin 15-20 euron tuote! Toisaalta kaupallisen pyykkietikan valmistajalla on myös vastuu tuotteen turvallisuudesta, kun taas kotitekoisen pyykkietikan kanssa olet itse vastuussa mikäli tuote osoittautuu vaaralliseksi!


Ja tässä lopuksi ohje tee-itse pyykkietikkaan:

Käytä pyykkietikassasi väkiviinaetikkaa, sillä se on luonnollinen vaihtoehto, kun taas etikka on synteettinen.

Sekoita litraan väkiviinaetikkaa esim. 3ml Saaren Taika Virkistys tuoksua, joka on sekoitus rakkaita ja virkistäviä eteerisiä öljyä ja saat raikkaalle tuoksuvan pyykkietikan joka on turvallinen käyttää. Osta Virkistys täältä: https://shop.saarentaika.com/collections/tuoksut-kotiin

Saaren Taika Shopista löydät useita eri eteerisiä öljyä, jotka on erotettu kasvien osista joko kylmäpuristusmenetelmällä tai höyrytislaamalla, eli puhtaita aromaterapiaankin soveltuvia eteerisiä öljyjä:
https://shop.saarentaika.com/collections/tuoksut-kotiin

 


saaren taika eteerinen öljy-2896 teepuu

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Suosittua blogissamme

Avainsanoja artikkeleistamme

Kategoriat

Seuraa meitä

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.