Fysikaaliset aurinkorasvat vs. kemikaaliset aurinkorasvat: Mikä on parempi valinta sinulle?

Fysikaaliset aurinkorasvat vs. kemikaaliset aurinkorasvat: Mikä on parempi valinta sinulle?

Aurinkosuoja on tärkeä osa terveellistä ihonhoitorutiinia, erityisesti aurinkoisina kesäpäivinä. Kuitenkin valitessa aurinkorasvaa, saattaa olla vaikea päättää, mikä vaihtoehto on paras juuri sinulle. Fysikaaliset aurinkorasvat ja kemikaaliset aurinkorasvat ovat kaksi yleisintä vaihtoehtoa markkinoilla, ja tässä artikkelissa käymme läpi niiden eroja, etuja ja haittoja.

Fysikaaliset aurinkorasvat: Luonnollinen suoja

Fysikaaliset aurinkorasvat perustuvat mineraaleihin, kuten sinkkioksidin ja titaanidioksidin, jotka heijastavat haitallisia UV-säteitä pois iholta. Nämä aurinkorasvat toimivat ikään kuin suojaava este ihon pinnalla, estäen auringon säteet tunkeutumasta syvemmälle.

Yksi fysikaalisten aurinkorasvojen etu on niiden välitön vaikutus. Heti levittämisen jälkeen olet suojattu auringon haitallisilta säteiltä. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos olet herkkä auringonvalolle tai vietät paljon aikaa ulkona.

Fysikaalisten aurinkorasvojen käyttö voi kuitenkin jättää iholle vaalean sävyn tai valkoisen kalvon, joka voi näyttää hieman epäluonnolliselta. Tämä on yksi syy siihen, miksi jotkut ihmiset välttävät niiden käyttöä. 

On kuitenkin tärkeää muistaa, että nykyään on saatavilla monia kehittyneitä fysikaalisia aurinkorasvoja, jotka eivät jätä tätä valkoista kerrosta, kuten Saaren Taika Ecolution aurinkovoiteet.

Saaren Taika aurinkorasvojen ainutlaatuinen probioottinen koostumus auttaa ylläpitämään ihon terveyttä ja tasapainoa.

Tämä aurinkosuojamaito sisältää runsaasti luonnollisia kasviöljyjä, jotka ravitsevat ja kosteuttavat ihoa tehokkaasti. Samalla se tarjoaa suojaa auringon aiheuttamilta haitoilta. Ja mikä parasta, nämä aurinkovoiteet sopivat myös lapsille (yli 3-vuotiaille).

 

Kemikaaliset aurinkorasvat: Tehokas suoja auringolta

Toinen vaihtoehto aurinkosuojatuotteissa ovat kemikaaliset aurinkorasvat. Nämä tuotteet sisältävät kemiallisia yhdisteitä, jotka imevät auringon säteitä ihoon ja muuttavat ne vähemmän haitallisiksi lämmöksi. 

Kemialliset aurinkosuojat sisältävät useita tänä päivänä haitallisiksi havaittuja ainesosia. Osa niistä kertyy elimistöön lisäten mm. syöpien esiintyvyyttä. Osa muuntuu vesien aiheuttaman kemiallisen reaktion myötä haitallisiksi yhdisteiksi niin ympäristölle, kuin terveydellekin mm. aiheuttaen esimerkiksi maksan- ja munuaisen toimintahäiriöitä.

Tämän vuoksi moni valveutunut auringonottaja valitseekin mieluummin fysikaalisen aurinkosuojan. 

Joissakin tapauksissa kemikaaliset aurinkorasvat voivat myös aiheuttaa ärsytystä herkälle iholle. On tärkeää lukea tuoteselosteet ja tutkia ainesosaluetteloita, jos olet herkkä tietyille kemikaaleille tai sinulla on allergioita.

Kemiallinen aurinkosuojavoide voi aiheuttaa aknea

Jotkin aurinkovoiteet sisältävät ihohuokosia tukkivia ainesosia, jotka voivat ärsyttää ihoa ja lisätä aknen syntymistä. Aknehan syntyy nimenomaan tukkeutuneen ihohuokosen aiheuttaman tulehduksen takia.

Kemialliset aurinkovoiteet toimii imemällä UV-valoa ja muuttamalla sen lämmöksi, jonka keho sitten vapauttaa. Yhdessä tiettyjen aurinkovoiteen kemikaalien kanssa lämpö voi muodostaa iholle hikeä haihduttamattoman kerroksen, joka lukitsee hien suojakerroksen ja ihosi väliin. Tällöin ihohuokosesi ovat kuormituksella, jonka vuoksi saattaa syntyä lisää hikinäppyjä tai aknea. 

Aurinkovoiteiden ihohuokosia tukkivien ominaisuuksien vuoksi onkin suositeltavampaa puhdistaa aurinkovoiteet öljyjä sisältävillä saippuoilla, kuten Saaren Taika suolasaippuat, mieluummin kuin öljyillä, joista monet ovat komedogeenisia, eli ihohuokosia tukkivia.

Valitessasi aurinkorasvaa: Tärkeimmät tekijät

Valitessasi fysikaalisen tai kemiallisen aurinkorasvan välillä, on tärkeää ottaa huomioon omat tarpeesi, ihotyyppisi ja yksilölliset mieltymyksesi. Tässä muutamia tekijöitä, jotka auttavat sinua tekemään päätöksen:

1. Ihotyyppi ja herkkyys

Jos sinulla on herkkä iho tai taipumusta ihoreaktioihin, saattaa olla hyödyllistä valita fysikaalinen aurinkorasva, joka tarjoaa fyysisen suojan ihollesi. Fysikaaliset aurinkorasvat ovat yleensä hellävaraisempia ja sopivat useimmille ihotyypeille.

2. Käyttötarkoitus

Mieti, mihin tarkoitukseen tarvitset aurinkosuojaa. Jos aiot viettää paljon aikaa vedessä tai harrastaa ulkoilma-aktiviteetteja, saattaa olla parempi valita vedenkestävä aurinkorasva.

3. Ulkonäkö ja koostumus

Jos haluat välttää valkoisen kerroksen iholla, kannattaa valita näkymätöntä sinkkiosidia sisältävä Saaren Taika aurinkovoide. Jos ulkonäkö ei ole sinulle tärkein tekijä, voit kokeilla muitakin fysikaalisia aurinkorasvoja ja löytää itsellesi sopivan tuotteen.

4. Ympäristöystävällisyys

Ympäristötietoisuus on nykyään tärkeää monille. Jos haluat valita ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon, kannattaa tutkia aurinkorasvojen ainesosaluetteloita ja valita tuotteita, jotka eivät sisällä haitallisia kemikaaleja tai ovat biohajoavia, kuten Saaren Taika aurinkovoiteet.

5. Suojaustaso

Riippumatta siitä, valitsetko fysikaalisen tai kemiallisen aurinkorasvan, varmista, että se tarjoaa riittävän suojan auringon haitallisilta säteiltä. Valitse tuote, joka on suunniteltu tarjoamaan laajan spektrin suojan sekä UVB- että UVA-säteitä vastaan, kuten Saaren Taika aurinkovoiteet.

Löydä oma suosikkisi

Fysikaaliset aurinkorasvat ja kemikaaliset aurinkorasvat molemmat tarjoavat suojaa auringon haitallisilta säteiltä, mutta ne eroavat koostumukseltaan ja käyttökokemukseltaan. Valinta riippuu omista tarpeistasi ja mieltymyksistäsi.

Paras tapa löytää oma suosikkisi on kokeilla erilaisia tuotteita ja nähdä, mikä sopii sinulle parhaiten. Muista, että aurinkosuoja on tärkeä osa päivittäistä ihonhoitoa, ja sen käyttö auttaa ehkäisemään auringon aiheuttamia vaurioita ja pitämään ihosi terveenä.

Pidä huolta ihostasi, nauti aurinkoisista päivistä ja valitse aurinkorasva, joka tekee sinut onnelliseksi ja suojaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla!

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.