Kasnäsin Meripäivät 2019 ja pala Högsåran ja Taalintehtaan historiaa

kasnäs meripäivät

Saaren taika on mukana Kasnäsin meripäivillä 2021!

saaren taika kasnäs dagen meripäivät

Kasnäsin Meripäivät alkoivat aamulla tavaroiden pakkaamisella autoomme ja muutaman retkituolin noutamisella venesatamasta, jossa aamun usvassa rennosti laiturilla kökötti kaksi haikaraa. Ikäväkseni en ollut riittävän nopea kännyköineni saadakseni molempia kuvaan ja niinpä toinen ehti liihottaa jo läheiselle kivelle ja vain toinen jäi laiturin nokkaan harmaana hahmona meitä katsomaan ennen poistumistaan kaverinsa perään!

Itse tapahtumassa meidän osaksemme jäi lähinnä myyntitelttamme pystytys, sillä itse en sairauteni takia pysty kovin helposti ihmispaljoudessa olemaan. Onneksi meistä saarentaikalaisista löytyy myös sosiaalisissa tilaisuuksissa hyvin pärjääviä henkilöitä, kuten aina avuksi tuleva äitini ja asiakaspalvelumme ammattilainen Iida, jotka hoisivat tapahtuman myynnin loistavasti!

Kemiönsaarelta löytyy paljon kaikkea nähtävää ja tänään kävimme tutustumassa minulle ja miehelleni vielä vieraaseen Högsåraan, jonne pääsee Kasnäsin läheltä lautalla. Högsåra tunnetaan vanhoista luotsiasemistaan, joita saarella on ollut ainakin 1700-luvulta lähtien!

Saaren pohjoispoukamassa on Suuriruhtinas Aleksanteri III viettänyt useita kesiään, josta juontuu paikalle nimi Keisarinsatama 🙂 Högsårassa on myös upeita hiekkarantoja, joista Sandvikinlahti on osa Saaristomeren Kansallispuistoa. Nyt lahdelta näkyi meripäivien purjevenekilpailijoita 🙂

Keräsimme paikalta myös jollekin kuuluvat rikkinäiset aurinkolasit, eli jos tunnistat omaksesi, niin tiedoksi: näiden paikka ei ole kansallispuistomme vesirajassa!

Kesäisin toimiva idyllinen kahvila on paikan vetonaula, jonka mekin halusimme kokea! Kahvilan legendaarinen pizza on aitoa italialaista juureen tehtyä pizzaa puu-uunissa ulkona paistettuna!

Kahvilan alueella oli nähtävillä suloisia pupuja ja lampaita, ja pidemmälle saareen ajettaessa vastaan tuli myös mulleja.

Saaren kylän vanhat tilat ovat pääosin 1700-lukulaisia luotsitiloja.

Högsårassa olisi ollut varmasti paljon enemmän nähtävää mitä ehdimme lyhyessä ajassa katsomaan ja olenkin aika varma, että palaamme sinne vielä uudelleen! Mutta tämän päivän reissu ja tarinointi ei loppunut vielä tähän!

Högsårasta jatkoimme matkaa Taalintehtaalle, joka on toiminut rauta-alan tehtaana yli 300 vuotta, eli perustamisestaan 1680-luvulta aina vuoteen 2012 asti!

Alunperin Dahlin kylässä asusteli muutama talonpoika, kun Taalintehdas (Dalsbruk) perustettiin sinne Ruotsin kruunun vallan aikaan. Rautaruukkeja perustettiin Suomeen Ruotsin huolestuessa metsistään, sillä raudan valmistus vaati paljon puuhiiltä ja siten myös metsää. Taalintehtaan masuuni on Suomen vanhin masuuniruukki. Tehtaan jäljiltä on kylärannassa edelleen vanhan masuunin ja hiilihuoneen perustuksia ja Taalintehtaalla on nähtävissä upeita vanhoja työläisten taloja, jotka todellakin täytyy käydä valokuvaamassa joku päivä!

Työntekijöiden ja virkailijoiden asuinrakennukset muodostavat poikkeuksellisen hyvin säilyneen, historiallisesti kerrostuneen kokonaisuuden 1700-luvulta nykypäiviin. Vanhimmat Taalintehtaan hirsiset 1700-luvun työväenasunnot sijaitsevat ns. Norrbackenin etelärinteellä. Kaksikerroksinen työväenkasarmi on 1830-luvulta ja kaksi osittain slagitiilestä muurattua kasarmia 1800-luvun lopulta. Omaa erikoista rakennustyyppiään ovat Taalintehtaan kaksikerroksiset luhtikäytävätalot 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. 1930-luvulla Taalintehtaalla on rakennettu runsaasti työväenasuinrakennuksia. 1900-luvun alkupuolen työväen asuinrakentamista edustaa Nedre Sabbelsin yhtenäinen asuinrakennusten ketju. 

Merenrannassa on kaksitoista slagitiilestä 1880-luvulla rakennettua hiiliuunia ja vanhassa laivarannassa empiretyyliset talli, viljamakasiini ja varastorakennus. Myös 1921 alunperin metodistikirkoksi rakennettu Taalintehtaan kirkko ja koulurakennus ovat slagitiilestä.  Lähde: Museovirasto

Itse muistan Taalintehaan jo lapsuudestani, sillä isäni omisti aikoinaan erikoispitkille kuljetuksille sopivan rekka-auton, jonka kanssa käytiin monet, monet kerrat Taalintehtaalla hakemassa pitkiä rakennuselementtejä kuljetettavaksi ympäri Suomea. Eräs 80-luvulla sattunut kerta on erityisesti jäänyt mieleen kovan pakkasensa vuoksi. Silloin pakkanen paukutteli -40 asteen lukemia ja purkupaikassa työkoneet kieltäytyivät käynnistymässä siinä kylmyydessä. Lasti oli kuitenkin saatava purettua ja sen homman lopulta tuli tekemään helikopteri 🙂

Meripäivien suosikki oli tottakai Teepuusaippuamme, joka on auttanut useita, useita iho-ongelmaisia mm. mustapäiden ja aknen vähentämisellä. Lue käyttäjien jättämiä palautteita Teepuusaippuastamme alta 🙂

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.