Kasnäsin Meripäivät 2019 ja pala Högsåran ja Taalintehtaan historiaa

kasnäs meripäivät

Saaren taika on mukana Kasnäsin meripäivillä 2021!

saaren taika kasnäs dagen meripäivät

Kasnäsin Meripäivät alkoivat aamulla tavaroiden pakkaamisella autoomme ja muutaman retkituolin noutamisella venesatamasta, jossa aamun usvassa rennosti laiturilla kökötti kaksi haikaraa. Ikäväkseni en ollut riittävän nopea kännyköineni saadakseni molempia kuvaan ja niinpä toinen ehti liihottaa jo läheiselle kivelle ja vain toinen jäi laiturin nokkaan harmaana hahmona meitä katsomaan ennen poistumistaan kaverinsa perään!

Itse tapahtumassa meidän osaksemme jäi lähinnä myyntitelttamme pystytys, sillä itse en sairauteni takia pysty kovin helposti ihmispaljoudessa olemaan. Onneksi meistä saarentaikalaisista löytyy myös sosiaalisissa tilaisuuksissa hyvin pärjääviä henkilöitä, kuten aina avuksi tuleva äitini ja asiakaspalvelumme ammattilainen Iida, jotka hoisivat tapahtuman myynnin loistavasti!

Kemiönsaarelta löytyy paljon kaikkea nähtävää ja tänään kävimme tutustumassa minulle ja miehelleni vielä vieraaseen Högsåraan, jonne pääsee Kasnäsin läheltä lautalla. Högsåra tunnetaan vanhoista luotsiasemistaan, joita saarella on ollut ainakin 1700-luvulta lähtien!

Saaren pohjoispoukamassa on Suuriruhtinas Aleksanteri III viettänyt useita kesiään, josta juontuu paikalle nimi Keisarinsatama 🙂 Högsårassa on myös upeita hiekkarantoja, joista Sandvikinlahti on osa Saaristomeren Kansallispuistoa. Nyt lahdelta näkyi meripäivien purjevenekilpailijoita 🙂

Keräsimme paikalta myös jollekin kuuluvat rikkinäiset aurinkolasit, eli jos tunnistat omaksesi, niin tiedoksi: näiden paikka ei ole kansallispuistomme vesirajassa!

Kesäisin toimiva idyllinen kahvila on paikan vetonaula, jonka mekin halusimme kokea! Kahvilan legendaarinen pizza on aitoa italialaista juureen tehtyä pizzaa puu-uunissa ulkona paistettuna!

Kahvilan alueella oli nähtävillä suloisia pupuja ja lampaita, ja pidemmälle saareen ajettaessa vastaan tuli myös mulleja.

Saaren kylän vanhat tilat ovat pääosin 1700-lukulaisia luotsitiloja.

Högsårassa olisi ollut varmasti paljon enemmän nähtävää mitä ehdimme lyhyessä ajassa katsomaan ja olenkin aika varma, että palaamme sinne vielä uudelleen! Mutta tämän päivän reissu ja tarinointi ei loppunut vielä tähän!

Högsårasta jatkoimme matkaa Taalintehtaalle, joka on toiminut rauta-alan tehtaana yli 300 vuotta, eli perustamisestaan 1680-luvulta aina vuoteen 2012 asti!

Alunperin Dahlin kylässä asusteli muutama talonpoika, kun Taalintehdas (Dalsbruk) perustettiin sinne Ruotsin kruunun vallan aikaan. Rautaruukkeja perustettiin Suomeen Ruotsin huolestuessa metsistään, sillä raudan valmistus vaati paljon puuhiiltä ja siten myös metsää. Taalintehtaan masuuni on Suomen vanhin masuuniruukki. Tehtaan jäljiltä on kylärannassa edelleen vanhan masuunin ja hiilihuoneen perustuksia ja Taalintehtaalla on nähtävissä upeita vanhoja työläisten taloja, jotka todellakin täytyy käydä valokuvaamassa joku päivä!

Työntekijöiden ja virkailijoiden asuinrakennukset muodostavat poikkeuksellisen hyvin säilyneen, historiallisesti kerrostuneen kokonaisuuden 1700-luvulta nykypäiviin. Vanhimmat Taalintehtaan hirsiset 1700-luvun työväenasunnot sijaitsevat ns. Norrbackenin etelärinteellä. Kaksikerroksinen työväenkasarmi on 1830-luvulta ja kaksi osittain slagitiilestä muurattua kasarmia 1800-luvun lopulta. Omaa erikoista rakennustyyppiään ovat Taalintehtaan kaksikerroksiset luhtikäytävätalot 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. 1930-luvulla Taalintehtaalla on rakennettu runsaasti työväenasuinrakennuksia. 1900-luvun alkupuolen työväen asuinrakentamista edustaa Nedre Sabbelsin yhtenäinen asuinrakennusten ketju. 

Merenrannassa on kaksitoista slagitiilestä 1880-luvulla rakennettua hiiliuunia ja vanhassa laivarannassa empiretyyliset talli, viljamakasiini ja varastorakennus. Myös 1921 alunperin metodistikirkoksi rakennettu Taalintehtaan kirkko ja koulurakennus ovat slagitiilestä.  Lähde: Museovirasto

Itse muistan Taalintehaan jo lapsuudestani, sillä isäni omisti aikoinaan erikoispitkille kuljetuksille sopivan rekka-auton, jonka kanssa käytiin monet, monet kerrat Taalintehtaalla hakemassa pitkiä rakennuselementtejä kuljetettavaksi ympäri Suomea. Eräs 80-luvulla sattunut kerta on erityisesti jäänyt mieleen kovan pakkasensa vuoksi. Silloin pakkanen paukutteli -40 asteen lukemia ja purkupaikassa työkoneet kieltäytyivät käynnistymässä siinä kylmyydessä. Lasti oli kuitenkin saatava purettua ja sen homman lopulta tuli tekemään helikopteri 🙂

Meripäivien suosikki oli tottakai Teepuusaippuamme, joka on auttanut useita, useita iho-ongelmaisia mm. mustapäiden ja aknen vähentämisellä. Lue käyttäjien jättämiä palautteita Teepuusaippuastamme alta 🙂

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Suosittua blogissamme

Avainsanoja artikkeleistamme

Kategoriat

Seuraa meitä

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.