Iho ja sen toiminnot

hoida ihoasi oikein

Tässä artikkelisarjassa, jonka jatkossa löydät sivupalkista kategorista ”raaka-aineemme” käsittelemme ihon toimintoja, hoitoa, sekä käymme läpi raaka-aineet, joita käytämme Saaren Taika luonnonkosmetiikkasarjassa.

Iho ei tietenkään ole raaka-aine, mutta ensimmäinen artikkeli ihosta pohjustaa hyvin artikkelisarjan jatkoa ja ymmärrystä miksi jokin raaka-aine on valittu tuotteeseen ja miten se edistää ihon terveyttä ja kauneutta.

Iho on ihmisen suurin yksittäinen elin. Se kattaa lähes 2m² alueen meistä ja liki 20% painostamme. Iholla on useita elintärkeitä tehtäviä, joiden vuoksi ihon terveydestä tuliskin huolehtia hyvin mm. nauttimalla riittävästi oikeanlaista ravintoa, liikkumalla, sekä käyttämällä ihon terveyttä tukevia kosmetiikkatuotteita.

Iho toimii suojaavana kerroksena sekä sisäisille elimillemme, että ulkoisia ”pahiksia” vastaan. Se ehkäisee trans-epidermaalista kosteuden katoamista, vähentää ulkoisten kemikaalien imeytymistä elimistöömme, suojaa ulkoisia (mekaaninen, kemikaalinen, mikrobinen, utravioletti, jne.) rasituksia vastaan, sekä säätelee elimistömme lämpötilaa.

Iho on suurin tunteva elin, joka reagoi lämmönvaihteluihin, paineen- ja kivun tunteeseen ja se on hyös iso osa immuunijärjestelmäämme.

Ihon eri kerrokset ja niiden tehtävät

Iholla on kolme ”pääkerrosta”; epidermis (orvaskesi), dermis (verinahka) ja ihonalainen kudos. Epidermis on näkyvä, eli ihon kaikkein uloin kerros. Se on ihon ohuin kerros. Sillä ei ole verenkiertoa eikä sidekudosta, ja se saa ravinteensa alempaa dermiksestä. Epidermiksen pääkomponentit ovat solut nimeltään keratinosyytit.

Keratinosyyteillä on jatkuva muuttumisen prosessi käynnissä, kun ne nousevat neliönmuotoisina soluina alemmista kerroksista kohti ihon ulointa kerrosta samalla muuttaen muotoaan ensin pyöreämmiksi ja sitten litteiksi soluiksi, jolloin niiden aineenvaihdunta pysähtyy. Tämän prosessin kesto normaalisti on n. 28 päivää, mutta mitä vanhemmaksi tulemme, sen pidempään prosessi voi kestää. Päällimmäisessä kerroksessa näitä litteitä keratonisyytti-soluja, joita nyt kutsutaan korneosyyteiksi on n. 10-15 kerrosta.

Epidermis ja dermis ovat yhteydessä ohuen pohjakalvon kautta, jolla on erittäin monimutkainen solumatriisiverkko sisältäen mm. kollageenia. Pohjakalvo ohenee iän myötä, jolloin myös iän tuomat juonteet muuttuvat näkyvämmiksi.

Dermis on sidekudosta sisältäen verisuonia, talirauhasia ja hermoja. Dermiksen uloin kerros; papillaarikerros sisältää verisuonia, kollegeeni- ja elastiinikuituja. Tämän alla sijaitsee retikulaarinen kerros, jolla on vähemmän verenkiertoa, mutta paljon sidekalvoa. Kerroksen mikroverenkierto mahdollistaa ihon ravinteiden- sekä hapen saannin, haavojen parantumisen, immuunivastuksen ja lämmönsäätelyn.

Dermiksen sidekudos muodostuu pääasiassa fibroblast-soluista, jotka ovat erittäin aktiivisia aineenvaihdunnaltaan. Ne tuottavat kollageenia, elastiinia ja lukuisia muita proteiineja ja entsyymejä. Dermis sisältää myös immuunisoluja, joilla on tärkeä tehtävä immuunijärjestelmämme ylläpidossa, samoin kuin tulehduksien ehkäisemisessä.

Dermiksen sidekudoksen ympärillä on solunulkoinen matriisi, joka varmistaa oikeanlaisen kudosrakenteen. Se sisältää ”pohja-aineen”, joka on vettä. Vesi sisältää liuenneita yksinkertaisia molekyylejä, eli suola- ja sokerimolekyylejä, sekä monimutkaisempia molekyylejä.

Sidekudoksessa erityisesti kollageeni ja elastiinikuidut antavat iholle sen tyypilliset ominaisuudet, eli kiinteyden, kimmoisuuden ja joustavuuden.

Ihon massasta n. 70% on kollageenia. Kollageeni näyttelee myös suurta osaa ihomme ikääntymisprosesseissa. Elastiinikuituja on dermiksen massasta n. 5% ja niiden tehtävä on antaa ihollemme kimmoisuutta ja joustavuutta.

Dermiksen alla on hypodermis, joka toimii lämmönsäätelijänä ja varastona energialle sekä lipidiliukoisille vitamiineille, kuten A-, D-, E-, ja K-vitamiineille. Se suojaa sisäisiä elimiä ulkoisilta vammoilta, kiinnittää ihon alapuoliseen lihaskudokseen, mahdollistaa ihon sujuvan liikkumisen ja antaa ihle sen ulkopuolisen muodon.

Ihotyypit

Rasvainen iho

Rasvainen iho muodostuu silloin kun ihon talirauhaset tuottavat liikaa seebumia eli talia. Rasvainen iho on tuhansien naisten ja miesten ongelma, ja varsin yleistä etenkin nuorilla mm. hormonien vaikutuksen vuoksi.

Rasvainen iho saattaa aiheuttaa joillekin myös aknea, joka pahimmillaan voi johtaa negatiiviseen minäkuvaan kosmeettisen epämukavuutensa ansiosta.

Rasvaisen ihon tunnusmerkkejä ovat kiiltävä ihon pinta sekä suurentuneet ihohuokoset, etenkin ihon T-alueella, eli otsa, nenä ja leuka.

Rasvaista ihoa edesauttaa geneettiset tekijät, hormonit, stressi ja epäterveellinen ruokavalio.

Kesäaikaan kiiltävä iho ei välttämättä ole rasvainen, vaan ihon öljyisyys saattaa useimmiten johtua ihon lipidien muuttuneesta viskositeetista.

Talirauhaset sijaitsevat karvatuppien lähellä ja niitä on eniten kasvoissa, rinnassa ja yläselässä, juuri näillä alueilla missä iho on öljyisintä ja jonne aknekin useimmiten ilmaantuu. Talirauhasten määrä pysyy suunnilleen samana koko ikämme, mutta vanhetessamme niiden koko kasvaa. Talirauhaset muodostavat iholle talia (seebumia), joka taas muodostaa iholle suojaavan kerroksen. Talin tehtävä on mm. ehkäistä ihon kosteuden haihtumista.

Iholla on myös muita sen omia aineita, kuten glyserolia, jonka tehtävä on ylläpitää ihon kosteustasapainoa, ja tokopherolia (E-vitamiinia), joka suojaa ihoa oksidatiivista stressiä vastaan.

Talin ja hien hydrofiiliset komponentit yhdessä solujen välisten lipidien kanssa muodostavat iholle sitä suojaavan, niin kutsutun happovaipan (acid mantle). Tämän suojakerroksen pH on n. 4.7 ja sen tehtävä on suojata sarveiskalvoa auttaen sitä säilyttämään sen normaali mikrofloora.

Oikeanlaisella ihon kosteutuksella on suuri vaikutus tämän suojakerroksen toiminnallisuuden ylläpidossa.

Liiallinen tali voidaan poistaa miedoilla aineilla, jotka eivät ärsytä ihoa. Rasvaisen ihon pesuun käytetään antimikrobisia pesuaineita, sekä hellästi kuorivia tuotteita. Ihon hellä kuorinta saattaa joissakin tapauksissa ehkäistä aknen muodostumista. Runsaasti pehmittäviä voiteita ja rasvoja taas tulisi välttää akneen taipuvaisen ihon hoidossa.

Tuotteet, jotka imevät likaa ja liiallista talia iholta ovat suositeltavia akneen taipuvaisen ihon hoidossa. Tällaisia tuotteita ovat mm. Saaren Taika Veera suolasaippua, Tyrni Luksus Spa saippua ja Saaren Taika Teepuusaippua. Voiteet rasvaiselle tai akneen taipuvalle iholle löydät Saaren Taika verkkokaupasta.

Kuiva iho

Kuiva iho johtuu ihon päällimmäisen kerroksen riittämättömästä kosteuden saannista, eli ihon luontaisen kosteustasapainon heikkenemisestä, tai muuttuneesta lipidien toiminnallisuudesta. Myös ihon heikentynyt suojamekanismi voi johtaa ihon kosteuden liialliseen poistumiseen/haihtumiseen.

Normaali iho sisältää n. 13%-20% vettä ja tärkein seikka ihon normaalissa kosteustasapainossa ovat ihon omat luonnolliset kosteustekijät sekä solujen väliset lipidit. Luonnolliset kosteustekijät liittyvät ihon korneosyytteihin. Korneosyyttien sisällä on pienimolekyylisiä komponentteja, jotka muodostuvat filaggriinin (säikeinen proteiini, joka muodostaa keratiinin rungon) uudistumisen aikana.

Filagriinin muodostuminen on ihon luonnollinen prosessi, joka on epäsuorasti vastuussa ihon riittävästä kosteudesta. Muita ihon kosteudesta vastuussa olevia komponentteja ovat mm. aminohapot ja niiden suolat, sekä lukuisat eri hydroskooppimolekyylit. Kaikilla tuollaisilla molekyyleillä on suuri kosteudensitomiskyky ja siksi normaali iho kykenee säilyttämään kosteustasapainonsa jopa hyvin kuivassakin ilmassa.

Ihon kosteustasapainon säilyminen ja toiminta ovat ratkaisevassa asemassa varmistamassa sopivat olosuhteet entsyymien normaaleille toiminnoille. Kuiva iho johtaa yleensä epänormaaliin ihon hajoamiseen, jossa osallisena on useita eri entsyymejä, kuten proteaaseja ja glykosidaaseja, jotka vähentävät korneosyyttien välisiä yhteyksiä.

Riittävä ihon kosteutus on siis olennaista näiden entsyymien toiminnalle ja häiriöt tässä prosessissa johtavat osittain irronneiden korneosyyttien liialliseen kertymiseen, joka taas näkyy iholla valkoisena hilseenä.

Liian vähäinen veden juominen, kuiva ympäristö, viileä ilmasto, tuuli, ilmansaasteet ja ilmastointi muiden muassa edes auttavat ihon kuivumista. Myös ihon heikentynyt suojakerroksen toiminta voi aiheuttaa ihon kuivumista. Ihon suojakerroksen toiminta voi heikentyä jos käytetään paljon sopimattomia tai liian voimakkaita puhdistusaineita iholla.

Iho määritellään kuivaksi yleensä mikäli sen sisältämä vesi on alle 10%. Kuiva iho on elottoman näköinen, se ei ole kovin kimmoisa ja siinä voi esiintyä hilseilyä tai jopa haavaumia. Sen tekstuuri on epätasaista ja karheaa. Kuiva iho tuntuu kutiavalta, kiristävältä ja joskus jopa kivuliaalta!

Kuivan ihon hoitoon käytetään runsaasti kosteutusta tarjoavia kosmetiikkatuotteita, sekä tuotteita, jotka sitovat vettä itseensä. Tällaisia tuotteita ovat mm. Saaren Taika Veera suolasaippua, Saariston suolasaippua ja Särkisalon suolasaippua.
Parhaiten kuivalle iholle sopivat voiteet löydät Saaren Taika Shopista!

Sekaiho

Henkilöillä, joilla on rasvainen iho T-alueella ja kuiva muualla, on sekaiho. Myös henkilöillä, joiden kasvojen iho on rasvainen, mutta iho muualla vartalossa on kuivaa, on sekaiho.

Herkkä iho

Herkkä iho on sellainen, joka reagoi kosmeettisiin valmisteisiin, erilaisiin sääolosuhteisiin, kuten kylmään, aurinkoon, viiman ja nopeisiin säätilan vaihteluihin, mutta ilman selviä näkyviä kliinisiä syitä.

Herkän ihon oireet ja reagointi saattavat voimistua stressin myötä, mausteisesta ruuasta tai alkoholin käytöstä. Oireet saattavat olla mm. ihon pistely, kuumottaminen, kutiaminen, ihon kiristämisen tunne tai jopa kipu iholla, mutta kuitenkaan iholla ei ole pysyviä näkyviä oireitaeli hilseilyä, punoitusta, kuivumista jne, vaan näitä voi olla havaittavissa hetkellisesti.

Herkästä ihosta kärsii useat ja vaikka sen synty on epävarmaa, uskotaan sen johtuvan ihon uloimman kerroksen suojafunktion ”viallisuudesta” sekä liiallisesta kosteuden poistumisesta sen kautta. Tämä johtuu useimmiten solujen välisten lipidien muuttuneesta ja vaurioituneesta rakenteesta.

Herkästä ihosta kärsiviä henkilöitä on enenevissä määrin ja naisista suurin osa kuvailee ihoaan herkäksi ja miehistäkin noin puolet. Herkkä iho voi johtua kolmesta ”pää syystä”.

  1. Ihon heikentänyt suojakerros
  2. Tulehdus
  3. Normaali ihon suojakerroksen toiminta, ei tulehduksia, mutta iho reagoi herkästi muutoksiin ja tiloihin, joita edellä mainittiin. Reagoiva iho voidaan jakaa vielä kolmeen eri alaryhmään;
    1. erittäin herkkä ja helposti reagoiva iho
    2. ympäristön muutoksille herkästi reagoiva iho
    3. kosmeettisille aineille herkästi reagoiva iho

Erittäin herkkä ihreagoi voimakkaasti sekä ulkoisiin, että sisäisiin ärsykkeisiin ja iholla voi olla sekä kroonisia, että akuutteja oireita. Erittäin herkkä iho reagoi myös psyykkisiin ärsykkeisiin.

Ympäristön muutoksille herkästi reagoiva iho on usein kuiva ja ohut, ja se punakoituu helposti, kun taas kosmeettisille aineille herkkä iho reagoi tiettyihin kosmeettisiin ärsykkeisiin.

Myös herkästi aknella reagoivaa ihoa voisi kutsua herkäksi ihoksi.

Herkän ihon hoito voi olla haasteellista ja itselleen sopivien tuotteiden löytäminen työlästä. Siksi onkin tärkeää ymmärtää oman herkän ihon lähtökohdat sekä syyt ja olla pohjatietoutta kosmetiikkatuotteiden ainesosaluetteloille.

Saaren Taika tuotteissa ei ole käytetty mitään keinotekoisia ainesosia.
Ne eivät sisällä synteettisiä tuoksuja tai puhdistusaineita, jotka saattavat aiheuttaa oireita herkäihoisille. Raaka-aineemme eivät käy läpi kemiallisia puhdistusmenetelmiä, joiden jäljiltä niihin olisi saattanut jäädä kemiallisia jäämiä aineista, jotka saattaisivat aiheuttaa oireita herkimmille.

Saaren Taika tuotteissa käytetään mahdollisimman vähiä ainesosia. Emme “hienostuta” tuotteitamme pitkillä ja hienoilla ainesosaluetteloilla, vaan jokaisen tuotteen ainesosat pidetään niin vähäisinä kuin se suinkin on mahdollista, kuitenkin niin, että tuotteella saavutetaan sen haluttu teho. Tällä saadaan taattua tuotteiden sopivuus mahdollisimman suurelle osalla herkästä ihosta kärsiviä.

Herkälle iholle suunnitellut tuoksuttomat Saaren Taika tuotteet; Saariston suolasaippua, kutiavalle iholle Kamomilla Sheavoide. Päänahan psoriin Vihreä tee & Kamomilla shampoo. Rasvoittuville hiuksille Teepuushampoo. Akneiholle Teepuusaippua, kaikki Saaren Taika suolasaippuat.

Aikuinen iho

Ikääntymisen ensi merkit näkyvät iholla, sillä iho on ensisijainen este sisäisen ja ulkoisen välillä. Aikuinen tai ikääntyvä iho on usein kuiva, epätasainen, kalpea, löysä ja juonteikas, jossa saattaa myös esiintyä pigmenttihäiriöitä. Ikääntynyt iho on rakenteellisten ja toiminnallisten muutosten seurausta, joka johtuu ihon ikääntymisestä.

Ikääntyminen on kahden pääprosessin seuraus; sisäinen vanheneminen ja ulkoinen vanheneminen. Sisäinen vanheneminen on luonnollinen prosessi johon vaikuttaa geenit, hormonit ja aineenvaihdunta, kun taas ulkoista vanhenemista lisää erityisesti tupakointi, kemikaalit ja ultraviolettisäteily. Reaktiiviset happilajit näyttelevät keskeistä osaa ulkoisessa vanhenemisessa. Pitkäaikaisen ja jatkuvan ultravioletti altistuksen jälkeen ihon oma antioksidanttijärjestelmä on ns. tyhjä. Seurauksena siitä alkaa oksidatiivista stressiä esiintyä, joka johtaa dna: n, ihon proteiinien ja muiden komponenttien kontrolloimattoman hapettumisreaktion aiheuttamaan ihon vanhenemiseen. Vanhenemisen merkit ovat hyvin samankaltaisia, kuin luonnollisessa vanhenemisessa, mutta ovat näkyvillä huomattavasti nopeammin ja selvemmin. Ihon vanhenemisen nopeutumiseen vaikuttavat myös lääkitys, säteilyt, huono elämäntapa (epäterveellinen ruokavalio, stressi, tupakointi, alkoholi).

Vaikka ikääntyminen tapahtuu kaikissa ihon kerroksissa, on se näkyvintä dermiksessä tyypillisenä kollageenin, ihon elastiinikuitujen ja hyaluronihapon puutteena.

Ikääntyvä iho on ohenevaa ja se näyttää hyvin samankaltaiselta päältä kuin kuiva iho, sillä ikääntyvä iho saattaa usein hilseillä heikentyneen ihon suojakerroksen ja kosteustasapainon vuoksi. Vanhenevalla iholla on noin 20% ohuempi dermis ja siten myös solujen ja verisuonten määrä on vähentynyt. Tämä johtaa riittämättömään ravinteiden ja hapen kuljetukseen, joka johtaa mm. ihon kalpenemiseen.

Jotta voit ymmärtää ihosi tilaa, täytyy ensin ymmärtää ihon monimutkaisuus, sekä mitkä ovat oikeanlaiset kosmeettiset tuotteet ihollesi, jotta voit tukea sen terveyttä ja kauneutta.

Ikääntyvälle iholle suunniteltu Saaren Taika saippua on Tyrni Luksus Spa saippua (tyrniuutteen tiedetään auttavan taistelussa ikääntymisen merkkejä vastaan).

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.