Skandinaavinen iho – Tarvitseeko etnisesti erilaiset ihotyypit erilaista ihonhoitoa?

valitse oikeanlaiset ihonhoitotuotteet skandinaaviselle iholle

Onko etnisyydellä väliä, kun puhutaan ihonhoidosta?

Maapalloamme asuttaa useiden erilaisten etnisten ryhmien ja kulttuurien ihmisiä, joita usein erottaa mm. silmien-, hiusten- ja ihon väri. Me pohjois-eurooppalaiset esimerkiksi olemme yleensä iholtamme vaaleahkoja,  silmämme ovat useimmiten siniset tai vihertävät ja hiuksemme vaaleat, maantienväriset tai ruskeat. Kun taas etelämpänä Euroopassa asuvilla on tummempi iho, usein ruskeat silmät ja tumma tukka. Afrikassa asuvilla usein on todella tumma iho, ruskeat silmät ja musta tukka, kun taas aasialaisilla on kellertävä iho jne. 

Ihon väriin vaikuttaa kolme pääpigmenttiä: melaniini, karoteeni ja hemoglobiini. Melaniinia esiintyy eniten orvaskedessä, karoteenia dermiksessä ja hemoglogiinia dermiksen kapillaarien punasoluissa. Voit lukea lisää ihon kerroksista täällä.

Melaniini on luonnollinen aurinkosuoja, joka suojaa auringon haitallisilta UV säteiltä. Tarkemmin sanottuna tyrosinaasi niminen entsyymi säätele melaniinin tuotantoa ja sitä stimuloi auringonvalolle altistuminen. Me, keillä melanosyytit eivät tuota kovinkaan paljoa tyronaasia, on todennäköisemmin vaaleampi iho emmekä rusketu kovin helposti.

Karoteeni taas on tuttu mm. oransseista vihanneksista, kuten porkkanasta, mutta myös mm. munan keltuaisessa on karoteenia. Karoteeni on vitamiini A:n edeltäjä. Aasialaista tai Amerikan intiaanien syntyperää  omaavilla on enemmän karoteenia ihon dermiksessä ja sarveiskerroksessa kuin meillä eurooppalaisilla.

Genetiikalla on suuri vaikutus ihonväriimme ja sitä kautta ihomme sietokykyyn,  haavoittuvuuteen sekä tiettyihin iho-ongelmiin. Lisäksi ihmisillä, joilla on runsaasti vartalokarvoja, on usein suurempi taipumus rasvaiselle iholle ja tukkeutuneille ihohuokosille, mikä saattaa johtaa näppylöihin ja muihin vastaaviin iho-ongelmiin. Toisaalta ihmisillä, joilla on punaiset hiukset ja erittäin vaalea iho, on yleensä vähemmän ongelmia rasvaisen ihon kanssa, mutta he saattavat palaa helpommin auringossa ja siten heillä on suurempi riski sairastua ihosyöpään.

Eri geneettisten taustojen ihotyypit yleistettynä

Pohjois-eurooppalaista ja Anglo-saksista alkuperää olevilla on yleensä vaalea iho ja siniset silmät. Heidän arvet paranevat yleisesti nopeammin, mutta he myös palavat auringossa yleensä helpommin. Mustelmat ja vastaavat ovat näkyvämpiä sekä ihostyövän riski on suurempi. Ikääntymisen merkit näkyvät hieman aiemmin.

Välimerellistä alkuperää omaavilla ihmisillä on hieman ruskettuneepi iho, se on usein myös rasvaisempi, jossa ikääntymisen merkit näkyvät hieman vaaleaa ihoa myöhemmin. Rustoiset alueet alkavat vanhemmiten roikkua (korva, nenä esim.) Rypyt näkyvät selvemmin paikallisesti (polvet, kyynerpäät esim.) Ihosyövän riski on vaaleita vähäisempi.

Irlantilaista alkuperää omaavilla on usein pisamia ja punertavat hiukset. Ikääntymisen merkit näyttäytyvät hieman skandinavialaisia myöhemmin, mutta ihosyövät taas ovat huomattavasti yleisempiä.

Afrikkalaisilla alkavat ikääntymien merkit näkyä vasta myöhään. Heillä ei ole juurikaan pieniä juonteita, heidän ihosyöpään sairastumisen riskinsä on erittäin harvinainen, mutta heillä saattaa esiintyä enemmän pigmenttimuutoksia. 

Aasialaisilla ikääntymisen merkit näkyvät myös vasta hyvin myöhään. Hienoja ryppyjä heillä ei yleensä esiinny. Samaten ihosyövän riski on hyvin pieni, mutta pigmenttimuutoksia esiintyy useammin. 

Tarvitseeko etnisesti erilaiset ihotyypit erilaista ihonhoitoa?

Yleistetysti ajateltuna vastaus on kyllä. Siinä missä aasialaisen iholle ei tarvita yhtä paljon ikääntymisen merkkejä ehkäiseviä tuotteita kuin pohjoismaalaiselle iholle. Heillä taas ihon rasvoittuminen on suurempi ongelma ja siksi aasialaistyyppisen ihon hoidossa käytetään vähemmän kosteuttavia voiteita kuin suomalaisen ihon hoidossa. 

Tummassa ihotyypissä esiintyvät melanosyytit ovat aktiivisempia kuin vaaleassa ihotyypissä ja tummaihoisilla on usein suuremmat ihohuokoset ja karvatupet, jolloin tummempi ihotyyppi on yleensä rasvoittuvampi, mutta vähemmän akneen taipuvampi kuin vaalea.

Useimmiten meidän ihomme on kuitenkin sekoitus monien edellä mainittujen ihotyyppien geneettisiä ominaisuuksia. Jotkut meistä suomalaisista omaavat enemmän punapigmenttiä ja joillakin meistä on laajentuneet ihohuokoset ja rasvoittuva iho.

Onkin tärkeää tunnistaa oman ihon vahvuudet ja ongelmakohdat, jotta voi tarjota omalle iholleen juuri oikeanlaiset ihonhoitotuotteet tukemaan ihon vahvuuksia ja hoitamaan sen ongelmia.

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja vuosien syvällinen kokemus ihoon ja ihonhoitoon liittyen, erityisesti luonnollisten raaka-aineiden ja niiden vaikutusten osalta. Olen myös erikoistunut luonnonkosmetiikan valmistukseen, mikä on vahvistanut asiantuntemustani. Lisäksi minulla on lähes viiden vuosikymmenen kokemus vaikeiden ihosairauksien parissa, mikä on antanut minulle ainutlaatuista näkökulmaa ja asiantuntemusta alalla.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.