Tukkiiko saippuan rasva putkistot?

Tukkiiko saippua putkistoja

Meiltä kysytään aika ajoin, että tukkiiko palasaippuoissa käytetty rasva putkistoja. Useimmiten tämä kysymys nousee siivoussaippuan yhteydessä ja koitan vastata kysymykseen mahdollisimman hyvin.

Saaren Taika Siivoussaippuat eivät sisällä lainkaan niin sanottua ylirasvoitusta, eli saippuoitumatta jäänyttä öljyä tai rasvaa.

Saippuoituminen on se kemiallinen reaktio, joka tapahtuu kun rasvojen esterit ja alkali (lipeä) yhdistyvät. Ilman lipeän mahdollistamaa kemiallista reaktiota ei voi syntyä saippuaa, saippuan syntymiseen on siis käytetty aina lipeää. Lipeä katoaa tuon kemiallisen reaktion vaikutuksesta n. vuorokaudessa eikä valmis saippua sisällä enää lainkaan lipeää.

Saaren Taika Siivoussaippuoissa ei siis ole sellaista rasvaa, joka voisi jäädä tukkimaan viemäreitä. Viemäreistään tulee silti pitää huolta, sillä sinne kertyy paljon sellaista, joka ajan mittaan voi aiheuttaa tukoksia tai hajuja.

Lemmikki- ja lapsiperheissä esim. ulkoa kulkeutuva hiekka on sellainen, jota ei saisi päästää viemäreihin, vaan tulisi puhdistaa pois jo pihalla. Hiekka kertyy ajanmittaan viemäreiden ja putkistojen pohjille, eikä pääse sieltä kulkeutumaan minnekään.

Keittiössä eniten tukosvaaraa aiheuttaa käsin tiskaaminen. Tämän päivän konetiskiaineet on suunniteltu siten, että ne puhdistavat samalla myös itse konetta ja putkistoja, mutta käsin tiskatessa kaikki ruuan rasvat jäävät pikkuhiljaa putkistojen seinustoille, sillä ruuista, kuten lihasta, salaatinkastikkeista, eineksistä jne. jää rasvajäämiä astioihin.

Yleinen putkistojen tukkija onkin niin tavallinen asia kuin ruokaöljy! Kahvinporoja tai kananmunan kuoria ei myöskään pidä huuhtoa viemäriin, sillä ne eivät liukene veteen vaan saattavat jäädä putkistojen pohjille keräämään muuta likaa ja aiheuttamaan tukoksia.

Muita kodin ruoka-aineita, jotka kannattaa puhdistaa pois astioista ennen huuhtomista tai tiskikoneeseen laittamista ovat mm. jauhot, riisinjyvät ja makaronit/pastat (turpoavat putkistoissa ja saattavat jäädä tukkimaan) Mitään lääkkeitä ei myöskään pidä missään nimessä huuhtoa alas viemäreistä (aiheuttavat vahinkoa luonnolle)!

Ihonhoidosta huuhtoutuu rasvajäämiä (ja kemikaalijäämiä) mm. suihkun aikana viemäreihin. Myös suihkusaippuoissa ja vartaloemulsioissa on usein käytetty öljyjä, jotka huuhtoutuvat suihkun aikana viemäriin. Iho itsessään kehittää talia, tuota melko tömäkkää ja rasvaista ainetta, jonka pesemme suihkussa alas viemäristä. Samaten hiusten rasva.

Viemärien kunnosta kannattaakin huolehtia, vaikkei käyttäisikään saippuaa tai omistaisikaan lemmikkiä.

Vähintään kerran kuukaudessa kannattaa kaataa pannullinen kiehuvaa vettä jokaiseen viemäriin. Kiehuva vesi liuottaa lian ja rasvajäämät pois putkistoista. Huuhtelua voi tehostaa kaatamalla kupillisen ruokasoodaa ja kupillisen etikkaa viemäriin ensin ja perään pannullinen kiehuvaa vettä. Jos tukos on jo kehittynyt tai epäilet sellaista, niin kaada ruokasoodaa ja etikkaa viemäriin ja anna vaikuttaa tarpeen mukaan esim. puolesta tunnista yön yli ja huuhdo lopuksi runsaalla määrällä kiehuvaa vettä.

Lue uussaaristolaiset blogista ekologinen astianpesukoneen puhdistus -niksi:

https://www.uussaaristolaiset.com/ekoniksit/astianpesukoneen-puhdistus-myrkyttomasti/

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Suosittua blogissamme

Avainsanoja artikkeleistamme

Kategoriat

Seuraa meitä

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.