Tukkiiko saippuan rasva putkistot?

Tukkiiko saippua putkistoja

Meiltä kysytään aika ajoin, että tukkiiko palasaippuoissa käytetty rasva putkistoja. Useimmiten tämä kysymys nousee siivoussaippuan yhteydessä ja koitan vastata kysymykseen mahdollisimman hyvin.

Saaren Taika Siivoussaippuat eivät sisällä lainkaan niin sanottua ylirasvoitusta, eli saippuoitumatta jäänyttä öljyä tai rasvaa.

Saippuoituminen on se kemiallinen reaktio, joka tapahtuu kun rasvojen esterit ja alkali (lipeä) yhdistyvät. Ilman lipeän mahdollistamaa kemiallista reaktiota ei voi syntyä saippuaa, saippuan syntymiseen on siis käytetty aina lipeää. Lipeä katoaa tuon kemiallisen reaktion vaikutuksesta n. vuorokaudessa eikä valmis saippua sisällä enää lainkaan lipeää.

Saaren Taika Siivoussaippuoissa ei siis ole sellaista rasvaa, joka voisi jäädä tukkimaan viemäreitä. Viemäreistään tulee silti pitää huolta, sillä sinne kertyy paljon sellaista, joka ajan mittaan voi aiheuttaa tukoksia tai hajuja.

Lemmikki- ja lapsiperheissä esim. ulkoa kulkeutuva hiekka on sellainen, jota ei saisi päästää viemäreihin, vaan tulisi puhdistaa pois jo pihalla. Hiekka kertyy ajanmittaan viemäreiden ja putkistojen pohjille, eikä pääse sieltä kulkeutumaan minnekään.

Keittiössä eniten tukosvaaraa aiheuttaa käsin tiskaaminen. Tämän päivän konetiskiaineet on suunniteltu siten, että ne puhdistavat samalla myös itse konetta ja putkistoja, mutta käsin tiskatessa kaikki ruuan rasvat jäävät pikkuhiljaa putkistojen seinustoille, sillä ruuista, kuten lihasta, salaatinkastikkeista, eineksistä jne. jää rasvajäämiä astioihin.

Yleinen putkistojen tukkija onkin niin tavallinen asia kuin ruokaöljy! Kahvinporoja tai kananmunan kuoria ei myöskään pidä huuhtoa viemäriin, sillä ne eivät liukene veteen vaan saattavat jäädä putkistojen pohjille keräämään muuta likaa ja aiheuttamaan tukoksia.

Muita kodin ruoka-aineita, jotka kannattaa puhdistaa pois astioista ennen huuhtomista tai tiskikoneeseen laittamista ovat mm. jauhot, riisinjyvät ja makaronit/pastat (turpoavat putkistoissa ja saattavat jäädä tukkimaan) Mitään lääkkeitä ei myöskään pidä missään nimessä huuhtoa alas viemäreistä (aiheuttavat vahinkoa luonnolle)!

Ihonhoidosta huuhtoutuu rasvajäämiä (ja kemikaalijäämiä) mm. suihkun aikana viemäreihin. Myös suihkusaippuoissa ja vartaloemulsioissa on usein käytetty öljyjä, jotka huuhtoutuvat suihkun aikana viemäriin. Iho itsessään kehittää talia, tuota melko tömäkkää ja rasvaista ainetta, jonka pesemme suihkussa alas viemäristä. Samaten hiusten rasva.

Viemärien kunnosta kannattaakin huolehtia, vaikkei käyttäisikään saippuaa tai omistaisikaan lemmikkiä.

Vähintään kerran kuukaudessa kannattaa kaataa pannullinen kiehuvaa vettä jokaiseen viemäriin. Kiehuva vesi liuottaa lian ja rasvajäämät pois putkistoista. Huuhtelua voi tehostaa kaatamalla kupillisen ruokasoodaa ja kupillisen etikkaa viemäriin ensin ja perään pannullinen kiehuvaa vettä. Jos tukos on jo kehittynyt tai epäilet sellaista, niin kaada ruokasoodaa ja etikkaa viemäriin ja anna vaikuttaa tarpeen mukaan esim. puolesta tunnista yön yli ja huuhdo lopuksi runsaalla määrällä kiehuvaa vettä.

Lue uussaaristolaiset blogista ekologinen astianpesukoneen puhdistus -niksi:

https://www.uussaaristolaiset.com/ekoniksit/astianpesukoneen-puhdistus-myrkyttomasti/

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.