Vinkit lomailuun Särkisalossa (Salon saaristo)

Vinkit lomailuun Särkisalossa (Salon saaristo)

Vinkkejä Särkisalon (Salo) merellisistä lähimatkailu ja retkeily kohteista!

Särkisalo on yksi Suomen aurinkoisimpia paikkoja, ja se tarjoaa luonnonkauniita maisemia sekä monipuolisia aktiviteetteja kaikille vierailijoille, olitpa sitten matkalla pyörällä, autolla tai veneellä. 

Kerron sinulle muutamia mahtavia esimerkkejä siitä, miksi kannattaa sisällyttää Särkisalo reissusi varrelle! 

Särkisalo on yksi harvoja paikkoja, jossa voit iltasella nähdä Linnunradan paljaalla silmällä! Kuvan Linnunrata on kuvattu Förbyn uimarannalta Särkisalossa. 

Linnunrata Särkisalossa

Tarina kertoo, että lähes sukupuuttoon kuolleen merikotkan pelastamiseen oleellisesti vaikuttanut henkilö pitää mökkiään Särkisalossa.

Merikotka

Särkisalo on kuuluisa kalavesistään, mutta riittää täällä lintubongareillekin nähtävää ja sen lisäksi myös ihasteltavaa toki kaikille muillekin luonnon rauhaa ja kauneutta arvostaville. 

joutsenet Petussa

Saapuminen Särkisaloon

Särkisalo sijaitsee Salon kunnassa, n. 1h 45min ajomatkan päässä Helsingistä ja n. 1h 10min ajomatkan päässä Turusta.

Särkisalon naapureina merellä ovat Kemiönsaari, Padva ja Brovarv.

Kaukassalo

Särkisaloon saavutaan Kaukassalon saaren läpi, jota harva saareksi tunnistaa, sillä vain kapea suntti erottaa sen mantereesta.

Kaukassalosta löytyy Särkisalon paras uimaranta, jolla on nyt pari kesää ollut Ihana Kioski Rannalla -niminen jäätelökioski.

Meripitin rannalla on kuvattu monet Saaren Taian tuotekuvista! Rannalta löytyy 2 Saaren Taian sponsoroimaa ”valehtelijan penkkiä” sekä paljon lasten hiekkaleluja! Rannalla on pukukopit ja puucee.

Rannan ohessa sijaitsee myös Meripirtin Kerhon juhlatila

Pehmeät hamam-pyyhkeet voit muuten ostaa Saaren Taika tehtaanmyymälästä, joka sijaitsee Perniössä, kätevästi kauppa- tai tankkausmatkasi varrella!

Finby eli Särkisalo

Kaukassalosta pääsaareen Isoluotoon päästään pengertien ja sillan yli.

Sillan kupeeseen kannattaa jäädä bongailemaan hyljettä ja onpa vastarannalla Kemiönsaaressa kerran bongattu myös delfiinit!

Särkisalon kylä, eli Finby sijaitsee aika pian sillan jälkeen vasemmalla ja tunnistat sen maamerkistämme Särkisalon majakasta.

Särkisalon keskustassa on Tiirannan vierasvenesatama, erinomainen ravintola ja kauppa, jossa palveluina on niin Posti, Veikkaus, kuin suihku- ja pyykinpesu mahdollisuuskin! Veneilijöille ja asuntomatkalijoille siis täyden palvelun paikka. Esiintyjiä etenkin kesäaikaan!

Matkalta kannattaa tietenkin hankkia mukaan myös oma Särkisalon majakka, joita voi ostaa monessa eri koossa ja värissä Tiirannasta tai tilata suoraan valmistajalta, hänen yhteystietonsa ovat yleensä Tiirannan ulkoilmoitustaululla!

Särkisalon majakka

Förby

Samalla Isoluodon saarella sijaitsee myös Karl Forsströmin vanha kalkkikaivos. Kaivoksen portille on jätetty vanha kaivostorni sekä kaivosvaunuja kulkijoiden ihailtavaksi. Nämä ovatkin etenkin lasten mielestä todella jännittäviä!

Förbyn kalkkikaivos

Förbyn kaivoksella sattui sortuma vuonna 1982 ja aitojen sisäpuolelle meneminen on ehdottomasti kiellettyä sen vaarallisuuden vuoksi. Voit kuitenkin kurkistaa sortuma-aluetta videolta:

Förbyn kylän toisessa päässä sijaitsee Förby marina, jossa on myös vierasvenesatama, tankkauspiste, wc, suihku, vanhaan vinssirakennukseen tunnelmallisesti sisustettu kesäkahvila Cafe Vinssi, josta saattaa löytyä myös pieni valikoima Saaren Taika tuotteita, sekä uimaranta mahtavine hyppytorneineen!

Förbyn uimarannalta kulkee pieni soma silta saareen, jonka kalliolla on ainakin 50-luvulta lähtien ollut mahtava puinen hyppyteline!

Tämä jos joku on upea paikka kuvailla vaikkapa tuotteita tai somemateriaalia tai tuoda lapset kokemaan jännittävä vanhanajan hyppytorni sekä ohiajavien veneiden tuomat laineet!

Niin lapset, kuin aikuisetkin saavat kesäpäivän hyvin kulumaan täällä uiden, saaristomaisemia ja ohi purjehtivia veneitä ihaillen ja kahvilan paikallisherkkuja nauttien! 

Pimeään vuoden aikaan paikka sopii oivallisesti Linnunradan kuvaamiseen!

Förbyn hyppytorni
Cafe Vinssi
Cafe Vinssi
Förby Marina

Niksaari

Juuri ennen Niksaarta löytyy Armonlaakson Kalastajakylä, josta voi vuokrata mäkkejä.

Niksaaren sileät kalliot houkuttavat pysähtymään matkalla Ulkoluotoon ja Pettuun. 

Niksaaressa on myös kesäravintola sekä kunnan tarjoama Niksaaren vuokrasauna, jonne kannattaa osta liput Tiirannasta. Niksaaressa voi harrastaa myös avantouintia!

Niksaaren silokalliot

Upea Ulkoluoto

Ulkoluodon tunnetuin retkeilykohde on Värkasberget, jonka kalliot kohoavat korkealle, yli 50 metrin korkeuteen paljastaen edestään upeat maisemat aina Kemiönsaarelle ja Hiittisiin asti.

Matkalla kallion huipulle voit kokea n. hehtaarin kokoisen muinaisrannan, eli pirupellon ja kallioiden sivusta pääset laskeutumaan alas Vårkasbergetin luoliin.

Ulkoluodon silta
Vårdkasberget pirunpelto
Vårdkasberget
Vårdkasberget luolat

Lautalla Pettuun

Pettu on Särkisalon viimeinen saari, jonne pääsee autolla. Lossikyyti Pettuun on etenkin pikkulasten mieleen! Kesäaikaan Petussa toimii kartanokahvila ja kartanossa järjestetään toisinaan myös tapahtumia. Petun kartanolla on myös mökkivuokrausta

Pettu
Pettu

Majoitus Särkisalossa

Särkisalossa on useita vaihtoehtoja tunnelmalliseen mökkimajoitukseen, monet niistä aivan meren äärellä:

  1. Finnholm
  2. Kalastajakylä Armonlaakso
  3. Lönnviken mökit
  4. Nennebo
  5. Petun Saaristotila

Pyöräilyreitit

Särkisalossa on ihanteelliset olosuhteet pyöräilyyn. Rannikkoreitti on laajentunut, joten poikkea nyt myös merelliseen Särkisaloon, missä voit nauttia useiden idyllisten kesäkahviloiden tunnelmasta.

”Tour de Pettu” -reitti kulkee kauniiden maisemien läpi. Reitti alkaa Särkisalon kirkonkylästä Finbystä ja jatkuu Isoluodon kautta Niksaareen ja edelleen Ulkoluodolle.

Tiet ovat hyvässä kunnossa, ja matkan varrella voi ihailla merimaisemaa, avokalliota, mäntymetsää, kuusikkokorpea sekä tietenkin luonnon ihmeitä!

Petun saarella pääsee ajamaan ympäriinsä. Saarella on rauhalliset tiet, jotka ovat loistavia pyöräilyyn. Nykyisin Petussa asuu reilusti yli kymmenen ihmistä, mutta kesäasukkaiden määrä on noin kymmenkertainen​.

Reitin varrella voi bongailla erilaisia perhosia ja lintuja. Pyöräilymatkan kokonaispituus on noin 51 km​.

Venereitit

Koillisväylä – venereitti Hangosta Airistolle kulkee Suomen ainoan vuorovesialueen, Strömman kanavan läpi. Matkan varrelle osuu monta mukavaa satamaa, kuten Särkisalon Förby Marina ja Mathildedalin Mathildan Marina.

Kahvilat ja ravintolat Särkisalossa

Tiiranta Särkisalon keskustassa

Cafe Vinssi Förbyssä

Petun kartanon Kahvila ja Puoti Petussa

Ulkoiluvälinevuokraamot Särkisalossa

Särkisalossa voi vuokrata Valla Ouotdoorsin kajakkeja mm. Meripirtiltä ja suppilautoja Aktiviteettiovuokraamosta Förbystä Cafe Vinssin edustalta: Aktiviteettivuokraamon itsepalvelupiste sijaitsee Förbyn satamassa Cafe Vinssin vieressä. Itsepalvelupisteen kautta vuokrataan kahta SUP-lautaa, joiden varaaminen tapahtuu nettivarauksen kautta.

Pakopeli

Särkisalossa voit kokea Salon seurakunnan pakohuoneen, joka sijaitsee Särkisalon seurakuntakodin takkahuoneessa, Kirkkopolku, Särkisalo. Pelaaminen on ilmaista. Varaukset p. 040 9655916/Lotta

Saaristolääkäri

Särkisalon saaristossa toimii myös saaristolääkäri, jonka palveluja voi käyttää niin automatkan päässä, kuin venematkan päässäkin. 

Tervetuloa viihtymään idylliseen Särkisaloon!

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.