Atooppinen ihottuma, mistä johtuu ja hoito

Atooppinen ihottuma, mistä johtuu ja hoito

Mikä on atooppinen ihottuma?

Olen itse kärsinyt atooppisesta ihottumasta ihan pikkulapsesta asti ja siksi sen oireet ja hoito ovat minulle tuttuja. 

Suomalaisista lapsista n. 10-20% kärsii atooppisesta ihottumasta ja aikuisista n. 25-30% on kärsinyt joskus elämänsää aikana atooppisesta ihottumasta. Voikin siis sanoa, että atooppinen ihottuma on todella yleinen ihosairaus.

Ekseema

Taapero jolla on atooppista ihottumaa suun ympärillä

Atooppinen ihottuma on yleisin ekseeman tyyppi. Se on ihosairaus, joka saa ihon kutiamaan ja voi tehdä punaisia läiskiä kasvoille, käsivarsiin tai jalkoihin.

Vaikka useimmiten atooppista ihottumaa esiintyy lapsilla, niin uskotaan, että maapallon aikuisväestöstä noin 18 miljoonaa aikuista on tämän sairauden vaikutuksen piirissä.

Atooppiselle ekseema ihottumalla tyypillistä on ajoittain pahenevat ihottumakaudet. 

Atooppisen ihottuman oireet

Useimmilla ihmisillä ensimmäiset ekseeman merkit alkavat ennen 5-ikävuotta. Itselläni ihottumat alkoivat jo paljon ennen, enkä itse edes muista aikaa ilman ihottumia.

Vauvoilla atooppinen ekseema ihottuma ilmenee yleisimmin poskissa, päänahassa tai käsivarsien ja jalkojen etuosassa punaisina hilseilevinä alueina. 

Lapsilla ja aikuisilla esiintyy yleisimmin kutiavia, punaisia ihottuma-alueita niskassa, polvissa ja kyynerpäissä. Myös kasvoissa, ranteissa ja käsivarsissa voi esiintyä ihottumaa.

Kutina pahenee yleensä iltaa kohti ja voikin olla pahimmillaan yöllä, kuten itselläni aikusiässä.

Muita atooppisen ihottuman oireita ovat: 

 • kuiva, hilseilevä iho
 • ihottumapaukamat, joiden sisällä on nestettä
 • halkeileva iho, joka voi olla kivulias tai jopa vuotaa verta tai nestettä
 • ryppyiset silmänaluset ja kämmenen iho
 • silmien ympärystän tummentunut iho

Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Atooppista ihottumaa

Lääkärit eivät vielä ole ihan varmoja mistä ekseema ihottuma johtuu. Toisten mielestä se voisi olla perinnöllistä?

Meillä ainakin suvussa on useammalla jäsenellä samanlaisia ihottumaoireita, kuin itselläni, eli perinnöllisyys voi hyvin olla yksi laukaiseva tekijä. 

Perheissä, joissa lapsilla on atooppinen ekseema ihottuma, on usein jollakin perheenjäsenellä allergioita, astmaa tai heinänuhaa, näin myös meillä!

Noin puolet atooppista ihottumaa sairastavista lapsista kärsii myöhemmin elämässään astmasta ja heinänuhasta, aivan kuten itsekin. 

Ruoka-aine allergiat eivät aiheuta atooppista ihottumaa, mutta ihottuma voi lisätä ruoka-aine allergioiden riskiä.

Atooppinen ihottuma ei myöskään tartu ihmisestä toiseen. 

Mikä laukaisee tai pahentaa atooppista ihottumaa?

Ihosi saattaa olla hyvässä kunnossa pitkään, mutta sitten tapahtuu jotakin, joka aiheuttaa ihottumaa tai kutinaa.

Asiat, jotka laukaisevat tai pahentavat atooppista ihottumaa:

 • vahvat saippuat ja pesuaineet, yleisimmin sulfaatteja sisältävät
 • jotkut kangasmateriaalit, kuten villa
 • jotkut hajuvedet ja ihonhoitotuotteet sekä meikit
 • home tai siitepöly
 • eläinten hilse
 • tupakansavu
 • stressi tai vihan tunteet
 • talvi, kuiva ilma
 • pitkät kuumat suihkut ja kylvyt (ihon oma tali alkaa sulaa jo 32 asteessa, eli liian lämpimät suihkut poistavat ihosi kosteutta)
 • kuiva iho
 • hikoilu
 • ihotulehdus
 • hormonit
 • pöly tai hiekka
 • tietyt elintarvikkeet, yleensä muna, maitotuotteet, vehnä, soija ja pähkinät

Itselläni yleisesti useimmat saippuat ja voiteet aiheuttavat voimakasta ihon kutinaa, kirvelyä ja lopulta ihottumaa. Siksi alunperin kehitinkin monet Saaren Taika tuotteista.

Myös villa on aina ollut päälläni kutittavaa ja muistan pikkulapsesta asti kiukuttelu- ja itkukohtaukset, kun vaatteet kiristävät, raapivat ja tuntuvat epämukavilta.

Suurin osa ihonhoitotuotteista aiheuttaa kutinaa ja ihon kiristelyä, siksi itselläni on aina jopa hotelleissankin mukana omat Saaren Taika tuotteet, ihan shampoosta lähtien voiteisiin asti aivan kaikki, sillä en voi käyttää 99,9% tuotteista, joita yleisimmin on esillä missään.

Siitepölyallergia minulle on kehittynyt tässä aikuisiällä ja lapsellani taas on kissa-, koira-, lintu- ja hevosallergia.

Stressi pahentaa voimakkaasi iho-oireitani ja ihottuman raapimista on stressiaikoina vaikeaa hillitä. Onneksi saan Teepuusaippualla ja Kamomilla Sheavoiteella helpotusta kutinaan, joskaan pahimpina stressiaikoina kaikkea raapimista en voi niillä hillitä. Ihoni paranee kuitenkin nopeasti, kun stressi on helpottanut.

Johannan käsivarsi, jossa hilseilevä iho

Talvella ihoni on aina kuivempi ja kiristävämpi ja esimerkiksi nyt, kun pakkaset paukkuivat taas tuonne yli -10 asteeseen ja olimme samaan aikaan käyneet kahdesti päivässä uimassa kloorivedessä, on ihoni ollut erittäin kuiva ja hilseilevä.

Käsivarsissa ja selässä iho on niin pahasti kuivunut, että käsivarren liikuttaminenkin sattuu ja nukkumaan mennessä tuntuu kuin vatsan ja selän alueen iho repeilisi!

Nyt olenkin ottanut avuksi Saaren Taika suolasaippuan, jolla pesen käsivarret ja selän ja samalla kuorin ihottumaista kerrosta pois, jolloin voiteet imeytyvät paremmin ja toimivat tehokkaammin. Tuloksia käytön edetessä löytyy jutun lopusta!

Käytössäni ihottuma-alueille on nyt uutena tuotteena hajusteeton Metsämikrobivoide, sillä mikrobiomikosmetiikan mullistavan raaka-aineen, metsäuutteen kehittäjät ovat saaneet kliinisissä testeissään jo kolmessa viikossa tuloksia atooppisen ihon hoidosta metsämikrobi ihonhoitotuotteilla

Myös mm. pöly, hiekka ja pahvin käsittely aiheuttaa minulle ihon kuivumista, kiristelyä ja ihon rikkoutumista.

Atooppisen ihottuman toteaminen

Mikäli epäilet kärsiväsi atooppisesta ekseema ihottumasta, kannattaa aina konsultoida lääkäriä. 

Atooppisen ihottuman hoito ja kotihoito

Ekseemaa ei voi parantaa, mutta voit helpottaa sen oireita hyvällä kotihoidolla. Tässä omat kokemukseen perustuvat vinkkini atooppisen ekseema ihottuman kotihoitoon.

 • käytä ilmankostutinta talviaikoina, sillä kuiva huoneilma haihduttaa iholtasi nopeammin kosteutta, joka lisää ihon kuivumista ja atooppisen ihottuman oireita
 • vältä raapimasta ihoasi, käytä puhtaalle iholle kutinaa hillitseviä voiteita, kuten Kamomilla Sheavoide tai hajusteeton Metsämikrobivoide (tämä sopii kaikille yli 2kk ikäisille)
 • pidä iho puhtaana, sillä päivän mittaan iholle laskeutuneet epäpuhtaudet voivat lisätä oireita, pesu auttaa poistamaan iholta tulehdusta aiheuttavat bakteerit, jotka pahentavat ihottumaa ja kutinaa, käytä pesuun ihoa kuivattamattomia Saaren Taika suolasaippuoita
 • varsinkin hikisen liikunnan jäljiltä atooppinen iho tulisi pestä mahdollisimman nopeasti!
 • vältä kiristäviä tai kutittavia vaatteita
 • käytä suihkun ja kylvyn jälkeen paksuja voiteita, jotka estävät kosteuden haihtumista iholta ja nopeuttavat ihosi parantumista, Saaren Taika sheavoiteet ovat tällaisia voiteita
 • voit vielä lisätä kasvo- tai vartaloöljyn pitämään kosteuden ihollasi paremmin

Tuloksia Metsämikrobivoiteen käytöstä atooppisella iholla

Lähdin koemielessä kokeilemaan miten Saaren Taika Metsämikrobi vartalovoide tehoaa omaan yllättäin pahentuneeseen atooppiseen ihottumaani.

Olen siis kärsinyt atooppisesta ihosta pikkulapsesta asti ja aina ennen se paheni juuri talviaikaan. Nyt viimeiset vuodet ihottuma on pysynyt kohtalaisesti kurissa, eli tällaisia käsivarren kokoisia ihottuma alueita ei ole enää ollut.

Uskon syynä olevan sen, että käytän vartaloni päivittäisessä pesussa vain ihoa kuivattamattomia Saaren Taika palasaippuoita ja rasvaan itseni Saaren Taika Sheavoille tai Kamomilla Sheavoilla aina suihkun jälkeen.

Nyt kuitenkin uusista ihoöljyistämme innostuneena aloin loppukesästä käyttämään pelkästään vartaloöljyä suihkun jälkeen ja se olikin täysin riittävä kosteuden ylläpitäjä aina tänne kevääseen asti.

Talvilomallamme kuitenkin kävimme kahdesti päivässä hotellin uima-altaalla kloorivedessä uimassa ja samaan aikaan pakkaset kiristyvät päiviksi tuonne reippaasti yli -10 asteeseen.

Nämä olosuhteet saivat aikaan atooppisen ihottumani räjähtämisen, jonka seurauksena koko kroppani iho kiristelee, kutiaa ja hilseilee. Parhaiten tämä näkyy käsivarsissa, joista myös seurantakuvat olen ottanut. 

Ensimmäinen kuva on otettu 8.3.2023 ja kuvaan käsivarren aina aamulla, ennen suihkua ja seuraavaa rasvaamista.

Toinen kuva on otettu 12.3.2023 ja mielestäni kuvissa on jo nyt havaittavissa hieman lohkeilevan valkoisen ohuen kerroksen vähenemistä ihon pinnassa. 

17.3. otetussa kuvassa halkeileva ja hilseilevä ihokerros on jo selkeästi sileämmän tuntuinen ja iho ehjemmän näköinen.

20.3. otettu kuva, jossa voiteen käyttöä 12 päivää takana ja hilseilevät ihokohdat alkavat olla melkolailla ehjät, joskin hieman karheutta tuntuu vielä kädellä koittaessa. 

Olenkin positiivisen toiveikas, että saan ihoni nopeasti kuntoon tällä metodilla, että pesu Saaren Taika suolasaippualla kuorien ja päälle Metsämikrobi vartalovoide (hajusteeton).

Vaikka ihosairautta ei voikaan parantaa ihonhoitotuotteilla, voit kuitenkin merkittävästi parantaa elämäsi laatua sekä ihosairauden oireiden ilmenemistä käyttämällä ihosi terveyttä tukevia ihonhoitotuotteita.

Tällaisia ovat mm. ihoa kuivattamattomat Saaren Taika saippuat, jotka edesauttavat ihosi kosteustasapainon säilymistä samalla, kun ne puhdistavat epäpuhtaudet iholtasi tehokkaasti. Ihon kuivuminen on nimittäin merkittävässä osassa ihon suojatoiminnoissa ja kuivunut iho onkin yksi syy erilaisten ihosairauksien syntyyn. 

Jotta ihosi saa riittävästi sen tarvitsemia rakennusaineita pysyäkseen eheänä ja terveenä, kannattaa käyttää runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja sisältäviä luonnollisiin kasviöljyihin pohjautuvia voiteita, kuten Saaren Taika Sheavoiteet ja Metsämikrobivoiteet. 

Edullisemmat ihonhoitotuotteet eivät useinkaan sisällä riittävästi tai lainkaan ihosi tarvitsemia ravintoaineita. Voit lukea täältä minne halvoista raaka-aineista katoavat kaikki vitamiinit?

Saaren Taian valikoimasta löydät tuotteet atooppisen ihon hoitoon sekä ekseemaihon hoitoon!

Lähteet: 1, 2

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.