Kuiva päänahka ja hilse, näin hoidat ja ehkäiset!

Kuiva päänahka ja hilse, näin hoidat ja ehkäiset

Kuiva päänahka ja hilseily

Hilse aiheuttaa päänahan hilseilyä, joka näkyy muun muassa valkoisina pisteinä tummissa vaatteissa tai valkoisina hiutaleina hiusten seassa. Hilse johtuu yleensä päänahan infektiosta, kun taas kuivan päänahan aiheuttama hilseily johtuu siitä, että päänahka ei muodosta tai ylläpidä riittävää kosteustasapainoa. 

Ymmärtämällä eron kuivan päänahan ja hilseen välillä, voit valita itsellesi sopivammat hiustenhoitotuotteet ja näin hillitä ja ennaltaehkäistä oireita. 

Hilsettä tummissa vaatteissa

Kuiva päänahka

Päänahka muuttuu kuivaksi, kun päänahan iho ei muodosta riittävästä öljyä päänahan kosteutasapainon ylläpitoon. 

Kuten kuiva ihoa muuallakin kehossa, tämä voi aiheuttaa kutinaa, hilseilyä ja ihoärsytystä. Se voi myös saada hiukset näyttämään kuivilta, koska päänahan erittämä öljy auttaa hoitamaan ja kosteuttamaan hiuksia.

Ihmiset, joilla on kuiva iho, ovat alttiimpia myös kuivalle päänahalle. Tämä tarkoittaa, että monet asiat, jotka aiheuttavat kuivaa ihoa, voivat myös aiheuttaa kuivaa päänahkaa, kuten: 

  • kuiva ilma, erityisesti talvikuukausina
  • liian voimakkailla pesuaineilla peseminen
  • ihosairaudet, kuten esimerkiksi ekseema

Hilse

Päänahka, kuten muukin iho, kehittää pinnalleen kuolleita ihosoluja. Tämä on täysin normaali ihon uudistumiskierto, joka on noin neljän viikon pituinen sykli. Hilsettä syntyy, kun tämä prosessi toimii epänormaalin nopeasti. Hilsehiutaleet ovat itse asiassa kuolleita ihosoluja.

Mitä nopeammin päänahka kehittää kuollutta ihosolukkoa, sen pahemmaksi hilse muuttuu. Tietyt tekijät voivat muuttaa ihon uudistuiskiertoa.

Mahdollisia hilseen syitä ovat:

  • päänahan infektiot
  • päänahan erittämät öljyt
  • herkkyys tietyille aineille, esimerkiksi hiustuotteissa


Nämä kolme tekijää voivat yhdessä pahentaa hilsettä. Esimerkiksi ihmisille, joilla on päänahan infektio, voi kehittyä pahempaa hilsettä, jos heillä on herkkä iho tai erittäin rasvainen päänahka.

Mistä erotan hilseen ja kuivan päänahan aiheuttaman hilseilyn?

Ihmiset, joilla on kuiva päänahka, voivat huomata hiutaleiden irtoamista päänahastaan. Toisin kuin todelliset hilsehiutaleet, kuivaan päänahkaan liittyvät hiutaleet ovat kuitenkin yleensä pienempiä ja valkoisempia.

Hilsehiutaleet ovat suurempia ja voivat olla keltaisia ​​tai näyttää öljyisiltä. Vaikka sekä hilse että kuiva päänahka tulevat ja menevät, infektiosta johtuva hilse ei todennäköisesti parane ilman hoitoa.

Kuiva päänahka voi kuitenkin parantua valitsemalla päänahalle hellävaraisempia, eli sulfaatittomia sekä luonnollisia shampoita ja hoitoaineita.

Molemmat ongelmat voivat saada päänahan kutisemaan ja ärsyyntymään. Jos oireet ovat vakavia, saattaa kutina aiheuttaa voimakasta raapimista, joka taas voi johtaa päänahan vahingoittumiseen sekä haavaumiin.

Kuivan tai hilseilevän päänahan hoito kotikonstein

Useimmiten kuivan tai hilseilevän päänahan hoito onnistuu kotikonstein vaihtamalla shampooseen, joka ei sisällä sulfaatteja.

Tällaisia ovat mm. Saaren Taika Tyrni palashampooTyrni & kehäkukka nesteshampooSaaren Taika TeepuushampooGreippishampoo ja Vihreä Tee & Kamomilla shampoo.

Hilseestä eroon päästäkseen, kannataa shampoo valita oman päänahan mukaan. Kuivalle päänahalle sopii paremmin eri shampoo kuin rasvaiselle.

Kuivalle päänahalle suositellut shampoot

Tyrnishampoo on päänahkaa rauhoittava, hiuksia tuuheuttava, hellävarainen palashampoo.

Hoitava shampoo kaikille hiustyypeille. Shampoo sisältää hoitavina ainesosina kookosöljyä, oliiviöljyä, jojobaöljyä, auringonkukkaöljyä ja tyrninlehtiuutetta (kaikki luomua).

Jojobaöljy shampoossa kosteuttaa päänahkaa ja ravitsee hiuksia. Se sisältää runsaasti B-, C- ja E-vitamiineja, sekä sinkkiä ja kuparia. Jojobaöljy edistää hiusten kasvua ja ehkäisee hiustenlähtöä.

”Olen kaksi kertaa käyttänyt tätä shampoota, olen tyytyväinen. Mulla kutiseva päänahka ei siis hilsettä, ja mielestäni jo kahden kerran jälkeen ei kutise niin paljon. Pidän myös kun tuo shampoo vaahtoaa. pehmeän tuntuinen.”

Saaren Taika Vihreä Tee & Kamomilla palashampoo sopii kaikenlaisille hiuksille, mutta erityisesti kuivalle ja kutiavalle päänahalle.

Shampoossa käytetty kamomillan eteerinen öljy helpottaa psoriasiksen oireita ja auttaa ehkäisemään hilseilyä sekä rauhoittaa päänahkaa. Vihreä Tee shampoossa taas auttaa kuivaa ja kutiavaa päänahkaa voimaan paremmin.

Vihreä tee & Kamomilla on paras palashampoo, jota olen kokeillut. Hilse hävisi jo kolmannella pesukerralla.”

Saaren Taika Greippihampoo sopii erityisesti kuivalle päänahalle. Greippi palashampoo pitää hiukset ilmavina ja tuuheina koko päivän kuivattamatta latvoja. Shampoo sopii normaaleille ja kevyesti rasvoittuville hiuksille.

Greippishampoo pelasti päänahkani muutaman käyttökerran jälkeen. Ei enää hilseile ja hiukseni voivat hyvin. Ei tarvitse enää hoitoainetta. Paras tuote”

Hilseilevälle päänahalle suositelolut shampoot

Saaren Taika Teepuushampoo sopii loistavasti rasvoittuvalle päänahalle ja hiuksille, sekä kutinan tai hilseen ehkäisyyn.  Shampoo sopii loistavasti myös kuivalle päänahalle. Saippuassa käytetty teepuun eteerinen öljy on antiseptista ja se tuo tehokkaan avun päänahan ongelmiin kuten hilseilyyn ja kutinaan.

Teepuun eteerinen öljy tuo shampooseen myös ihanan raikkaan ja puhtaan tuoksun!

Teepuushampoolla on atoopikko teinitytön kutiava ja hilseilevä päänahka ja nopeasti rasvoittuvat hiukset pysyneet hyvässä kunnossa.”

Jos palashampoon käyttö tuntuu liian vieraalta, on vaihtoehtona ihana nestemäinen Saaren Taika Ecolution Tyrni Kehäkukka shampoo.

Se sisältää tyrni- rosmariini-, sitruunamelissa-, takiais-, laventeli, kehäkukka-, kamomilla-, minttu-, peltokorte- ja nokkosuutetta. Luonnolliset yrtti- ja kasviuutteet ehkäisevät hilseen syntymistä ja rauhoittavat päänahkaa tehokkaasti.

Tyrni Kehäkukka shampoon kanssa suosittelemme käyttämään Tyrni Kehäkukka hoitoainetta, joka tukee shampoon vaikutusta sekä vahvistaa ja hoitaa hiuksiasi tehokkaasti.

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.