Varovasti netin tee-se-itse ohjeiden kanssa – eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Varovasti netin tee-se-itse ohjeiden kanssa

Blogeista löytyy toinen toistaan mielenkiintoisempia tee-se-itse ohjeita monenlaisiin kotona valmistettaviin ekoaineiseen, jotka sisältävät eteerisiä öljyjä tehoaineinaan. Monet ohjeista ovat ihan hyödyllisiä ja on mukavaa, että tänä päivänäkin ihmisiä kiinnostaa luonnollinen ja itse tehty kaiken kiireen, valmistuotteiden ja teknologian keskellä 🙂

Eteeriset öljyt ovat turvallinen lisäaine niin kauan kuin sen käyttäjällä on tietoa eteeristen öljyjen sisältämistä ainesosista sekä niiden turvallisen käytön rajoista.

Varovaisuutta kannattaa kuitenkin noudattaa, etenkin sellaisten tuotteiden kohdalla, jotka joutuvat ihokosketuksiin. Eteeriset öljyt ovat luonnon superaineita ja voimakkuudeltaan niin vahvoja, että suora ihokosketus laimentamattomaan eteeriseen öljyyn voi aiheuttaa voimakkaita allergia- ja ärsytysoireita. Laimennettunakaan kaikki eteeriset öljyt eivät ole täysin vaarattomia ja jatkuva altistuminen saattaa aiheuttaa myöhemmin ilmeneviä iho-oireita, jotka saattavat myös jäädä pysyviksi.

Siksi onkin tärkeää, että ihokosketukseen joutuvia tee-se-itse ohjeita kannattaa hieman tutkia ennen niiden käyttöä.

Netissä kerrotaan usein virheellistä ja jopa vaarallistakin tietoa eteeristen öljyjen käytöstä. Jotkin blogit saattavat mainita, että eteerisiä öljyjä on turvallista käyttää iholle esim 1-2%, mikä onkin hyvä yleissääntö, mutta valitettavasti täysin paikkaansa pitämätön. On eteerisiä öljyjä, joita saa käyttää ihokosketuksiin joutuvassa tuotteessa jopa vain 0.01 % ja on eteerisiä öljyjä, joita on turvallista käyttää iholle ihan sellaisenaan eli 100%.

Mistä tavallinen eteeristen öljyjen turvallisuuteen perehtymätön ihminen sitten voi tietää mikä on millekin eteeriselle öljylle se turvallisen ihokosketuksen raja?

Ei ainakaan netistä! Siksi suosittelen äärimmäistä harkintaa ja varovaisuutta tee-se-itse reseptien toteuttamisessa.

Eteeristen öljyjen säilyttämisessä kotona tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta etenkin jos kotona on pikkulapsia tai lemmikkejä. Joidenkin eteeristen öljyjen joutuminen suun kautta elimstöön voi aiheuttaa pahimmillaan jopa (hitaan) kuoleman (15min-3pvää).

Jotkin eteeriset öljyt ovat aurinkoherkkiä ja saattavat aiheuttaa oireita ihokosketuksessa auringolle altistuttaessa. Eteeristen öljyjen turvallinen ihokosketuksen määrä riippuu myös käyttäjästään. Aikuiselle voi valmistaa voimakkaampia seoksia kuin lapsille, joiden ihokerros on huomattavasti ohuempi ja aineita itseensä helpommin imevämpi. Joillakin eteerisillä öljyillä tiedetään liian suurina annoksina olevan vaikutuksia mm. veren hyytymiseen, hengitykseen ja moniin muihin, joita en nyt tässä artikkelissa lähde erikseen luettelemaan.

Neurotoksiset aineet voivat aiheuttaa väliaikaisia tai pysyviä haittoja hermosoluihin, kuten kognitiivisia ongelmia, mielialan muutoksia, väsymystä tai lihaksiin liittyviä ongelmia, kuten lihasheikkoutta, puutumista ja motoriikan ongelmia. Siksi on tärkeää tuntea käyttämiensä eteeristen öljyjen koostumus ja välttää esim. neurotoksiineja sisältävien eteeristen öljyjen liian voimakkaita annostuksia.

Neurotoksiineja ovat mm. kamferi ja tujoni, joita useat suositut eteeriset öljyt sisältävät. Eteeriset öljyt ovat turvallinen lisäaine niin kauan kuin niiden käyttäjällä on tietoa niiden sisältämistä ainesosista sekä turvallisen ihokoskeuksen rajoista. Monilta tee-se-itse bloggareilta valitettavasti tämä tieto puuttuu tai on vaillinaista ja silloin saattaa nettiin eksyä jopa vaaralliseksi luokiteltavia ohjeita.

Blogien ja PInterestin ohjeissa saatetaan usein neuvoa mittaamaan eteeriset öljyt tipoittain, joka on etenkin ihokosketuksiin joutuvissa tuotteissa väärä tapa. Eri eteeristen öljyjen koostumus on hyvinkin erilaista ja 10 tippaa yhtä voi olla huomattavasti enemmän kuin 10 tippaa toista. Alla havainnekuva, jossa molemmissa teelusikoissa on 10 tippaa eteeristä öljyä. Oikeanpuoleisessa on selvästi enemmän kuin vasemmanpuoleisessa:

Kosmetiikkaa ja kodin ekojuttuja itse tehdessä kannattaakin noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja iskostaa mieleen, että netti ei ole vältämättä luotettava paikka etsiä tietoa vaaralliseksi luokiteltavien aineiden annostuksista.

Lisää lukemista aiheesta:

Käytä eteerisiä öljyjä turvallisesti

Eteeriset öljyt raskauden ja imetyksen aikana

DIY pyykkietikka ohje

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.