Varovasti netin tee-se-itse ohjeiden kanssa – eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Varovasti netin tee-se-itse ohjeiden kanssa

Blogeista löytyy toinen toistaan mielenkiintoisempia tee-se-itse ohjeita monenlaisiin kotona valmistettaviin ekoaineiseen, jotka sisältävät eteerisiä öljyjä tehoaineinaan. Monet ohjeista ovat ihan hyödyllisiä ja on mukavaa, että tänä päivänäkin ihmisiä kiinnostaa luonnollinen ja itse tehty kaiken kiireen, valmistuotteiden ja teknologian keskellä 🙂

Eteeriset öljyt ovat turvallinen lisäaine niin kauan kuin sen käyttäjällä on tietoa eteeristen öljyjen sisältämistä ainesosista sekä niiden turvallisen käytön rajoista.

Varovaisuutta kannattaa kuitenkin noudattaa, etenkin sellaisten tuotteiden kohdalla, jotka joutuvat ihokosketuksiin. Eteeriset öljyt ovat luonnon superaineita ja voimakkuudeltaan niin vahvoja, että suora ihokosketus laimentamattomaan eteeriseen öljyyn voi aiheuttaa voimakkaita allergia- ja ärsytysoireita. Laimennettunakaan kaikki eteeriset öljyt eivät ole täysin vaarattomia ja jatkuva altistuminen saattaa aiheuttaa myöhemmin ilmeneviä iho-oireita, jotka saattavat myös jäädä pysyviksi.

Siksi onkin tärkeää, että ihokosketukseen joutuvia tee-se-itse ohjeita kannattaa hieman tutkia ennen niiden käyttöä.

Netissä kerrotaan usein virheellistä ja jopa vaarallistakin tietoa eteeristen öljyjen käytöstä. Jotkin blogit saattavat mainita, että eteerisiä öljyjä on turvallista käyttää iholle esim 1-2%, mikä onkin hyvä yleissääntö, mutta valitettavasti täysin paikkaansa pitämätön. On eteerisiä öljyjä, joita saa käyttää ihokosketuksiin joutuvassa tuotteessa jopa vain 0.01 % ja on eteerisiä öljyjä, joita on turvallista käyttää iholle ihan sellaisenaan eli 100%.

Mistä tavallinen eteeristen öljyjen turvallisuuteen perehtymätön ihminen sitten voi tietää mikä on millekin eteeriselle öljylle se turvallisen ihokosketuksen raja?

Ei ainakaan netistä! Siksi suosittelen äärimmäistä harkintaa ja varovaisuutta tee-se-itse reseptien toteuttamisessa.

Eteeristen öljyjen säilyttämisessä kotona tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta etenkin jos kotona on pikkulapsia tai lemmikkejä. Joidenkin eteeristen öljyjen joutuminen suun kautta elimstöön voi aiheuttaa pahimmillaan jopa (hitaan) kuoleman (15min-3pvää).

Jotkin eteeriset öljyt ovat aurinkoherkkiä ja saattavat aiheuttaa oireita ihokosketuksessa auringolle altistuttaessa. Eteeristen öljyjen turvallinen ihokosketuksen määrä riippuu myös käyttäjästään. Aikuiselle voi valmistaa voimakkaampia seoksia kuin lapsille, joiden ihokerros on huomattavasti ohuempi ja aineita itseensä helpommin imevämpi. Joillakin eteerisillä öljyillä tiedetään liian suurina annoksina olevan vaikutuksia mm. veren hyytymiseen, hengitykseen ja moniin muihin, joita en nyt tässä artikkelissa lähde erikseen luettelemaan.

Neurotoksiset aineet voivat aiheuttaa väliaikaisia tai pysyviä haittoja hermosoluihin, kuten kognitiivisia ongelmia, mielialan muutoksia, väsymystä tai lihaksiin liittyviä ongelmia, kuten lihasheikkoutta, puutumista ja motoriikan ongelmia. Siksi on tärkeää tuntea käyttämiensä eteeristen öljyjen koostumus ja välttää esim. neurotoksiineja sisältävien eteeristen öljyjen liian voimakkaita annostuksia.

Neurotoksiineja ovat mm. kamferi ja tujoni, joita useat suositut eteeriset öljyt sisältävät. Eteeriset öljyt ovat turvallinen lisäaine niin kauan kuin niiden käyttäjällä on tietoa niiden sisältämistä ainesosista sekä turvallisen ihokoskeuksen rajoista. Monilta tee-se-itse bloggareilta valitettavasti tämä tieto puuttuu tai on vaillinaista ja silloin saattaa nettiin eksyä jopa vaaralliseksi luokiteltavia ohjeita.

Blogien ja PInterestin ohjeissa saatetaan usein neuvoa mittaamaan eteeriset öljyt tipoittain, joka on etenkin ihokosketuksiin joutuvissa tuotteissa väärä tapa. Eri eteeristen öljyjen koostumus on hyvinkin erilaista ja 10 tippaa yhtä voi olla huomattavasti enemmän kuin 10 tippaa toista. Alla havainnekuva, jossa molemmissa teelusikoissa on 10 tippaa eteeristä öljyä. Oikeanpuoleisessa on selvästi enemmän kuin vasemmanpuoleisessa:

Kosmetiikkaa ja kodin ekojuttuja itse tehdessä kannattaakin noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja iskostaa mieleen, että netti ei ole vältämättä luotettava paikka etsiä tietoa vaaralliseksi luokiteltavien aineiden annostuksista.

Lisää lukemista aiheesta:

Käytä eteerisiä öljyjä turvallisesti

Eteeriset öljyt raskauden ja imetyksen aikana

DIY pyykkietikka ohje

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.