Käytä eteerisiä öljyjä turvallisesti

Käytä eteerisiä öljyjä turvallisesti

Eteeriset öljyt syntyvät aitojen luonnossa esiintyvien kasvien ja kukkien eri osista. Ne ovat eri asia tuoksuöljyjen kanssa, jotka useimmiten ovat keinotekoisia tuoksuja. Eteerisiä öljyjä erotetaan kasveista monilla eri tavoilla. Parhaat tavat laadukkaimpien eteeristen öljyjen aikaansaamiseksi on erottaa öljyt kasveista joko kylmäpuristusmenetelmällä tai höyrytislaamalla. Jotkin eteeriset öljyt erotetaan kasvin osista kemiallisesti liuottamalla esim. heksaanilla, alkoholilla tai vastaavilla.

Aromaattiset ainekset saattavat olla vaarallisia, mutta niiden ohjeen mukainen käyttö määrittää oikean annostuksen ja siten tuotteen turvallisuuden tai vaarallisuuden asteen. Oikea annostus ja käyttö määrittää siis onko tuote vaaraksi vai helpotukseksi. Noudata aina siis ohjeita äläkä ylitä eteeristen öljyjen annostelun määrää!

Useimmat eteeriset öljyt ovat sellaisenaan luontoon päästettynä myös haitallisia ympäristölle. Kosmetiikka- tms. tuotteessa eteeristen öljyjen annostus on
kuitenkin niin vähäinen ettei vaaraa ympäristölle välttämättä ole. Saaren Taian kosmetiikka- ja siivoustuotteet ovat tutkitusti ympäristölle vaarattomia.

Netistä voi löytää monelaisia ohjeita ja annosteluja eteeristen öljyjen käyttöön, mutta huomioitavaa on, että sama annosteluohje ei välttämättä päde kaikkiin eteerisiin öljyihin. On eteerisiä öljyjä joita voi käyttää sellaisenaan suoraan iholle, mutta on myös ihoa vahvasti ärsyttäviä eteerisiä öljyjä, joiden käyttö sellaisenaan voi aikaansaada voimakkaita ja pysyviä ihovaurioita.

Käyttö kylpyvedessä: Huomaathan, että vesi ja öljy EIVÄT sekoitu keskenään. Annostelemalla eteeristä öljyä suoraan kylpyveteen, jää öljy veden pinnalle pisaroina ja saattaa aiheuttaa vakavia iho-oireita koskettaessaan ihoa! Valitse siis öljy, jota voi käyttää myös suoraan iholle tai sekoita eteeriset öljyt ensin toiseen öljyyn ja sitten vasta kylpyveteen. Huomioi silloinkin annostus!

Aromaterapiassa eteeristen öljyjen annostus saattaa olla huomattavasti korkeampi kuin suositukset esim. kosmeettisen valmisteen annostuksessa, jossa nyrkkisääntönä voi pitää, että poishuuhdeltavassa tuotteessa (shampoo, saippua) saa olla yhteensä n. 2% eteerisiä öljyjä, kun taas iholle jätettävässä tuotteessa (voiteet) saa olla n. 1%. Tämä on kuitenkin varsin lavea ohjeistus, sillä on paljon eteerisiä öljyjä, joita ei suositella käytettäväksi edes noinkaan suurina annostuksina!

Etsiessäsi tietoa eteeristen öljyjen turvallisesta käytöstä, tarkasta aina lähteesi luotettavuus. Blogeissa ja muissa “tee-itse”-sivustoissa ohjeet saattavat olla virheellisiä ja vääränlainen annostus saattaa aiheuttaa vakaviakin oireita ja jopa pysyvää herkistymistä jollekin ainesosalle.

Jos valmistat itse kosmeettisia tuotteita, kuten esim. voiteita tai deodorantteja, suosittelen ensin perehtymään luotettaviin kirjallisiin lähteisiin eteeristen öljyjen turvallisesta käytöstä. On olemassa eteerisiä öljyjä, jotka väärin käytettynä saattavat laukaista jopa pysyvän tuoksuyliherkkyyden tai allergian!

Siivouskäytössä eteeriset öljyt ovat mainio ja luonnollinen apu. Esim. pyykkietikan voi helposti ja edullisesti valmistaa itse sekoittamalla eteerisiä öljyjä etikan joukkoon ja ravistamalla pulloa. Löydät Saaren Taian tee-itse pyykkietikka -ohjeen tästä:

Tehokkaan ikkunanpesusuihkeen (500ml) valmistat näin: 1/3 vettä, 2/3 etikkaa, 0,5ml sitruunan eteeristä öljyä. Jos sinulla on käsillä polysorbaattia eteeristen sekoittumiseksi niin lisää sitä saman verran kuin eteeristä öljyä 🙂

saaren taika eteerinen öljy-2911 sitruuna

Muita ekosiivousniksejä sekä sekoitusohjeita Saaren Taika tuotteille löydät alta: