Vinkkejä Saaren Taika eteeristen öljyjen käyttöön

vinkkejä eteeristen öljyjen käyttöön saaren taika

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää usealla eri tavalla. Moni on varmasti kuullut niiden käytöstä aromaterapiassa ulkoisesti mm. hieromalla, mutta eteerisiä öljyjä voi helposti käyttää myös itsenäisesti kotonaan.

Eteerisillä öljyillä on havaittu olevan terveydellisiä hyötyjä, kuin myös hyötyä ihmisen vireystasoon ja mielialaan. Alla kerron hiukan mihin kaikkeen Saaren Taian eteerisiä öljyjä voi käyttää kotona.

Appelsiinin eteerinen öljy

saaren taika eteerinen öljy-2893 appelsiini

Appelsiinin eteeristä öljyä käytetään nostamaan mielialaa ja lievittämään stressiä. Appelsiinin eteerisen öljyn virkistävä tuoksu sopii myös aromadiffuusereihin ja tuoksulyhtyihin.

Se on toimiva ainesosa myös luonnollisessa kodin siivoamisessa esim. etikkaan tai veteen sekoitettuna. Appelsiinin eteerinen öljy on antibakteerista ja se tehoaa mm. E.colibakteeriin ja stafylokokkiin (lähde, lähde). Appelsiinin eteerisen öljyn tiedetään myös ehkäisevän eräitä homeita. Se on siis oivallinen apu kodin siivoamisessa mikäli siivoaminen halutaan tehdä luonnollisemmin.

Eukalyptuksen eteerinen öljy

saaren taika eteerinen öljy-2888 eucalyptus

Eukalyptuksen eteerisen öljyn tiedetään irroittavan limaa kurkusta ja helpottavan yskän oireita. Voit käyttää eukalyptysöljyä esim. höyryhengityksessä.

Höyryhengitys: Keitä n. 1-2 litraa vettä ja kaada se laakeaan kuumankestävään kulhoon. Tiputa 1-7 tippaa eteeristä öljyä veteen. Aseta liina pääsi ylle ja kurota kasvoilla kohti kulhoa. Varo polttamasta kasvojasi! Hengitä höyryä 1-2 minuutin ajan (ei enempää!)

Tuoksuttelu kankaasta: Tiputa 1-3 tippaa eteeristä öljyä pumpulipalloon tai nenäliinaan ja vie se nenäsi alle. Hengitä tuoksua 2-10 hengenvetoa. Älä kosketa eteerisellä öljyllä suoraan ihoasi!

Flunssabalsamina: Käytä jotakin kotoasi löytyvää iholle sopivaa öljyä kuten manteliöljyä, auringonkukkaöljyä, makadamiaöljyä tms. Mittaa 1 desilitra öljyä ja 5ml Eukaluptuksen eteeristä öljyä, sekoita aineet hyvin esim. lasipulloon tai -purkkiin. Ota esim. puhtaalla lusikalla pieni määrä flunssabalsamia ja hiero kaulaan ja rintaan helpottaaksesi hengitystä ja kurkkukipua. Eukalyptuksen eteerisen öljyn maksimivahvuus ihokäytössä on 20%. Edellä mainitun ohjeen Eukaluptyksen määrä on 10%. Älä ylitä ohjeannostusta!

Greipin eteerinen öljy

saaren taika eteerinen öljy-2905 greippi

Greipin eteerinen öljy on makean kirpeä tuoksunautinto, jolla voidaan hoitaa ahdistuksen oireita ja tasata mielialaa.

Se on mainio apu myös ekologisessa kodin puhdistuksessa, sillä greipin eteerisellä öljyllä on antimikrobisia ja antibakteerisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se toimii erityisesti erilaisia bakteereja, kuten stafylokokki, enterokokki ja E.coli vastaan (lähde, lähde). Käytä esim. sekoitettuna veteen tai etikkaan.

Laventelin eteerinen öljy

Laventelin eteeristä öljyä käytetään yleisesti rentoutumiseen, unettomuuteen, infektioihin, hiustenlähtöön sekä haavojen parantamiseen.

Kotikäytössä se soveltuu erityisen hyvin mm. makuuhuoneeseen rauhoittamaan unta ja antamaan levollisemman mielen. Voit sekoittaa laventelin eteeristä öljyä n. 1% suhteessa veteen ja suihkauttaa lähelle tyynyäsi. Laventelin eteerinen öljy soveltuu myös erityisen hyvin aromadiffuuserissa tai tuoksulyhdyssä käytettäväksi.

Piparmintun eteerinen öljy

saaren taika eteerinen öljy-2899 piparminttu

Piparmintun eteeristä öljyä voidaan käyttää flunssan oireita lievittämään mm. höyryhengittämällä tai aromadifuuserin kautta. Se on myös virkistävä ja piristävä tuoksu, joka soveltuu erityisen hyvin haihduttimien kautta kotisi raikastamiseen. Piparminttu on tuoksuna voimakas, joten ota tämä seikka huomioon annostellessasi tuotetta!

Sitruunan eteerinen öljy

saaren taika eteerinen öljy-2911 sitruuna

Pirteä ja raikas sitruunan eteerinen öljy soveltuu niin kodin ekologiseen siivoamiseen, kuin mielialan virkistämiseenkin.

Sitruunan eteeristä öljyä voidaan käyttää keittiössä esim. puisten leikkuulautojen ja muiden vastaavien desinfioimisessa: Annostele astiaan vettä ja muutama tippa sitruunan eteeristä öljyä, sekoita hyvin ja liota rättiä tai kangasta aineessa hetki. Pyyhi sen jälkeen rätillä puiset aluset ja leikkuulaudat. Voit pyyhkiä tällä myös kaikki keittiön kovat pinnat.

Sitruunan eteerinen öljy toimii tehokkaasti myös mm. liimatahrojen irroittamisessa. Se poistaa myös rasvaa ja likaa niin käsistä kuin työkaluistakin.

Hyttyset ja muut ötökät taas eivät juurikaan pidä sitruunan tuoksusta ja tätä voidaankin käyttää myös luonnollisena hyttyskarkotteena.

Sitruunaruohon eteerinen öljy

saaren taika eteerinen öljy-2908 sitruunaruoho3

Sitruunaruohon eteerinen öljy on raikas ja pirteä. Sitä voidaan käyttää aromadiffuuserissa mm. helpottamaan päänsärkyä ja ahdistusta.

Kodin luonnollisessa siivoamisessa sen tiedetään voivan taistella mm. pneumoniaa aiheuttavaa bakteeria vastaan (lähde). Käytä esim. laimennettuna veteen tai etikkaan.

Teepuun eteerinen öljy

saaren taika eteerinen öljy-2896 teepuu

Teepuun eteerinen öljy on oma suosikkini! Ehkä suurimmalta osin siksi, että sen avulla olen saanut oman ihottumani kuntoon kädestäni. Käytämme siis täällä Saaren Taialla teepuun eteeristä öljyä mm. Teepusaippuassamme, joka onkin todella tehokas ihottumille, aknelle ja muille sellaisille ongelmille. Älä kuitenkaan missään nimessä annostele teepuun eteeristä öljyä suoraan sellaisenaan ihollesi, kuten ei muitakaan eteerisiä öljyjä.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että teepuun eteerinen öljy pystyy tappamaan useita eri bakteereja ja viruksia mm. E.colia-, pneumoniaa- ja influenssaa aiheuttavia (lähde).

Teepuun eteeristä öljyä sisältävät saippuat ovatkin siis oivallisia juuri nyt, kun maailmalla jyllää hengenvaarallinen korona virus. Löydät valikoimistamme myös Teepuuöljyä sisältävän luonnollinen antibakteerisen käsisaippuan:

antibakteerinen käsissaippua

Teepuun eteerinen öljy on mainio apu kodin ekologisessa siivoamisessa jos tarvitaan tehokasta yleispuhdistusainetta. Sekoita suihkepulloon 20 tippaa teepuun eteeristä öljyä, n. 2 desilitraa vettä ja n. 1 desilitraa etikkaa. Sekoita hyvin ja käytä siivoussuihkeena.

Muistathan! Käyttäessäsi eteerisiä öljyjä esim. veteen tai etikkaan sekoitettuna, että pakkausta tulee ravistaa aina ennen käyttöä. Eteeriset öljyt ovat muita nesteitä kevyempiä ja nousevat usein nesteen pinnalle. Sekoittamalla aina hyvin ennen käyttöä varmistat tuotteen oikeanlaisen annostelun pinnalle ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Luonnollisen punkkikarkotteen ohjeen löydät blogista. Punkkisuihke on ollut käytössä nyt neljättä vuotta täällä saaristossa ja on osoittautunut tehokkaaksi ja riittääväksi omassa käytössämme:

Alla lisää eteeristen öljyjen turvallisesta käytöstä kotioloissa.

Käytä eteerisiä öljyjä turvallisesti

Eteeriset öljyt

Helpota flunssan oireita eteeristen öljyjen avulla

Eteeriset öljyt raskauden ja imetyksen aikana

Lihaskivut ja -jumit pois eteeristen öljyjen avulla!

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.