Miksi pyykkietikka on niin kallista 2

pyykkietikka Saaren Taika ekologinen biohajoava

Meille tulee aika ajoin kysymyksiä valveutuneilta kuluttajilta liittyen pyykkietikoiden suhteellisen kalliiseen hintaan. Voisin avata hinnan muodostumista pikkuisen jospa se auttaisi ymmärtämään mistä se ”kallis” hinta muodostuu.

!Ensinnäkin etikoissa on eroja! Aika monilla on sellainen käsitys, että etikka kuin etikka on luontoystävällistä ja vaaratonta käytössä. Ei ole! Vain väkiviinaetikka on luonnolle ja terveydelle vaaratonta.
-Tavallinen etikka on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jonka raaka-aine on maaöljy tai -kaasu.

!Moni ajattelee, että itse sekoittelemalla hajusteita tai eteerisiä öljyjä pyykkietikkaan saadaan turvallinen tuote. Ei välttämättä!
-Tuoksuissa on tarkat prosenttimäärät miten paljon mitäkin tuoksua saa olla riippuen jääkö tuote iholle vai koskettaako se vain väliaikaisesti ihoa, myös eri tuoksuilla on eri prosenttimäärät kuinka paljon niitä voi annostella tuotteeseen, kaikkia samankaan kaltaisia tuoksuja ei saa laittaa samaa prosenttimäärää tai voi aiheuttaa käyttäjälle vakavia oireita. ➡ Osa eteerisistäkin öljyistä on haitallista luonnolle, osa on haitallisia vain ylittäessään tietyn annostusmäärän.
-Ja sitten on vielä ne allergeenit, aika harva “harrastelija” tietää mitä allergeeneja mikäkin tuoksu sisältää.
-Jotkut tuoksut saattavat myös olla haitallisia peuskoneesi tiivisteille, jotkut saattavat olla haitallisia vain ylittäessään tietyn anostelumäärän.

Ja vaikka jollakin olisikin hallussa kaikki annosteluun ja sekoituksiin liittyvä tietotaito, ei omaan kulutukseen valmistettavan tuotteen hankintahintaa voi verrata ammattimaisesti kuluttajille myytävän tuotteen hintaan.

-Meille tuotteen valmistajille tulee hankintahinnan lisäksi kaikki tuotteen turvallisuuteen liittyvät tutkimus- ja rekisteröintikulut, suurimmillaan ne voivat olla jopa tuhat euroa per tuote ja koko pyykkietikkasarja ei todellakaan ole yksi tuote, vaan jokaiselle tuoksuvariaatiolle tarvitaan omat turvallisuusdokumentit. Vastuullisen valmistajan turvallisuusdokumentit löytyvät muuten Tukesin ylläpitämästä Kemidiki-palvelusta.

-Valmistettaessa myyntiin tarvitaan suuremmat tuotantotilat, kuluttajille myytäviä tuotteita ei voi valmistaa missään olkkarin nurkassa tai keittiön tiskipöydällä vaan tarvitaan omat erilliset tilat jotka täyttävät tietyt hygienia-, ilmanvaihto,- puhdistus-, ja rajattavuuskriteerit, muiden kriteerien lisäksi.

-Tarvitsemme huomattavasti enemmän sähköä valmistaessamme tuhansia pulloja kuukaudessa, kuin jos valmistaisin itselleni vaikka yhden pullon per viikko.

-Tarvitsemme huomattavasti suuremmat säilytystilat kuin oman siivouskaapin hyllyn nurkka, säilytystilankin täytyy täyttää tietynlaiset vaatimukset, missään vaatehuoneen hyllyllä ei voi kuluttajille myytäviä tuotteita säilytellä.

-Meillä on lisäksi mm. vuokrakulut, vesikulut, kotisivukulut, verkkokauppakulut, rahaliikenteen kulut, vakuutukset, nettiliittymät, laitekulut, tuotteen suunnittelukulut, etikettien suunnittelukulut, mainoskulut, työntekijäkulut ja paljon sellaisia kuluja joita ei tule ehkä ajatelleeksi, kun ostaa sen euron pullon väkiviinaetikkaa marketista ja muutaman euron pikkupullon eteeristä öljyä ja sekoittaa itselleen yhden pullon tuoksuvaa pyykkietikkaa.

!Kaikki edellä mainittu vaikuttaa tietenkin kuluttajalle myytävän tuotteen hintaan. Itse itselleen tehtäessä sama tuote on tottakai edullisempi. Itse itselleen tehtäessä myös vastuu tuotteen käytöstä tai sen mahdollisesti aiheuttamista ongelmista on kuluttajalla. Meillä tuotteen valmistajilla taas on vastuu valmistamistamme tuotteista ja siksi ne ovat tutkittuja ja turvallisia, ja joidenkin mielestä myös kalliita.

Toivottavasti vastaus hiukan selkiytti pyykkietikoiden kulurakennetta ja hinnan muodostumista 🙂 Kiitos, että jaksoit lukea loppuun asti <3

Asiasta lisää:

Mistä tunnistat vastuullisen valmistajan?

Mistä tunnistat pyykkietikan vastuullisen valmistajan?

Vastuullisen valmistajan turvallisuusdokumentit löytyvät muuten Tukesin julkisesta Ketu-rekisteristä.

Mistä tunnistat vastuullisen valmistajan?

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.