Miksi pyykkietikka on niin kallista verrattuna tavalliseen etikkaan?

Kaksi pyykkietikkapulloa Hamam-pyyhkeen päällä meren rannalla

Tervehdys arvoisa lukijani! Aina toisinaan meille esitetään kysymys siitä, että miksi pyykkietikka on niin kallista verrattuna esim. tavalliseen kaupassa myytävään etikkaan?

Saaren Taika Pyykkietikan hinnan koostuminen

No, eihän se etikka siinä mitään maksa, se on se kaikki muu ”näkymätön tilpehööri” siinä ympärillä; turvallisuus, tuotteistaminen, pakkaus, markkinointi, varastointi, viralliset byrokratiat, nettisivut, sähköt, myyntiin saattaminen. Mutta ei se yksi pullo itse tehtynä omaan kotikäyttöön toki mitään maksakaan.

Kerron sinulle muutamia seikkoja jotka toivottavasti avaavat hiukan hinnan koostumista sekä tuotteen turvallisuutta.

Etikka tosiaan on halpaa, kun sen itse kaupasta ostaa ja jokainen voi sekoittaa etikkaansa hajusteita oman mielensä mukaan ja pestä sillä pyykkiä ja olla tyytyväinen halpaan aikaansaannokseensa.

Mistä sitten muodostuu hinta, kun tuotetta myydään kuluttajille nimellä ”pyykkietikka” ja miksi on turvallisempaa ostaa valmista pyykkietikkaa kuin sekoitella sellaista itse?

Suunnittelu, testaus ja turvallisuus

Ennen kuin kukaan voi myydä pyykkietikkaa kuluttajille, täytyy tuote suunnitella, testata ja sen turvallisuus varmistaa. Suunnittelussa otetaan huomioon muutamia seikkoja, joista tärkein meille Saaren Taikalaisille on tietenkin luontoystävällisyys ja heti sen jälkeen käyttäjäystävällisyys.

Kaksi pyykkietikkapulloa kalliolla meren rannalla

Emme käytä pyykkietikoissamme edullisempia keinotekoisia hajusteita (hajuste, parfum), sillä suurin osa niistä ei ole ympäristöystävällisiä.

Saaren Taika käyttää pyykkietikoissaan ainoastaan luonnollisia, kasveista puristettuja eteerisiä öljyjä tuoksuina, jotka ovat huomattavasti hintavampia kuin esim. keinotekoiset hajusteet, joita joissakin pyykkietikoissa käytetään.

Otetaan esimerkiksi ruusuntuoksu, jota saa keinotekoisena 35 euron litrahinnalla, kun vastaavasti ruusun eteerinen öljy maksaa yli 400 euroa/litra. Luonnon omia eteerisiä öljyjä sisältävät Saaren Taika pyykkietikat ovatkin miedompi tuoksuisia kuin keinotekoisia hajusteita sisältävät pyykkietikat.

Tuoksujen annostus

Myös tuoksujen annostuksessa saa olla tarkkana; mitään tuoksuainetta ei saa annostella lopputuotteeseen yli suositusten tai saattaa aiheuttaa käyttäjälle oireita.

Tuoksuissa on tarkat prosenttimäärät mitä saa olla riippuen jääkö iholle vai koskettaako vain väliaikaisesti ihoa, myös eri tuoksuilla on eri prosentit, kaikkia samankaan kaltaisia tuoksuja ei saa laittaa samaa prosenttimäärää tai voi aiheuttaa käyttäjälle vakavia oireita, ja sitten on vielä ne allergeenit, jotka täytyy lain mukaan kertoa etiketissä, aika harva ”harrastelija” tietää mitä allergeeneja mikäkin tuoksu sisältää ja tähän tarvitaan taas sen ammattilaisen (maksullista) apua.

Aineosien luokitus

Suunnittelun ja testaamisen jälkeen selvitetään mitä aineita, ja kuinka paljon prosentteina valmis pyykkietikka sisältää. Tämän jälkeen selvitetään onko aineosilla luokitus ja jos on, niin minkälainen luokitus.

Väkiviinaetikka sisältää etikkahappoa, joka on luokiteltu aine. Jos etikkahappoa on lopullisessa tuotteessa eli pyykkietikassa yli 1% (väkiviinaetikassa sitä on 10% ja sama määrä on laimentamattomassa pyykkietikassa), tulee tuotteesta tehdä kemikaali-ilmoitus (tämän tekee yleensä kemikaali- ja ympäristöasioihin perehtynyt asiantuntijataho, suunnilleen 500-1000€/ilmoitus hintaan).

Lisäksi luokituksessa tulee ottaa huomioon käytetyt hajusteet. Useat hajusteet ovat luokiteltu herkistäväksi. Jokainen käytetty tuoksu tulee merkitä pakkaukseen sen virallisella INCI-nimellä sekä ilmoittaa mahdolliset allergeenit. Allergeenien määrittelyssä apua saa jälleen edellä mainituilta asiantuntijatahoilta.

Pakkaus

Luokitusten selvittämisen ohessa tulee huolehtia myös tuotteen pakkaukseen tulevista merkinnöistä. Myös tässä apua saa edellä mainituilta asiantuntijatahoilta.

Kun kaikki vaaditut ilmoitukset on tehty ja pakkaukseen vaadittavat turvallisuusmerkinnät selvillä, suunnitellaan ja teetetään/hankitaan pakkaus, eli Saaren Taika pyykkietikoiden kohdalla pullo ja etiketti. Pullojenkin kohdalla tarvitaan asiantuntemusta, sillä kaikki muovipullot eivät sovellu pyykkietikalle. Tämän jälkeen alkaa tuotteen lanseeraaminen ja mainostaminen, jotka myös maksavat.  Ja toki myös  massavalmistukseen vaadittavat tilat maksavat (+välineet, varastointi, jne.) 🙂

Paljon pyykkietikkapulloja hyllyssä

Etikoissa on eroja

Avaan hieman lisää hinnan muodostumista:

Ensinnäkin etikoissa on eroja!

Aika monilla on sellainen käsitys, että etikka kuin etikka on luontoystävällistä ja vaaratonta käytössä. Ei ole!

Vain väkiviinaetikka on luonnollinen etikka.

-Tavallinen etikka on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jonka raaka-aine on maaöljy tai -kaasu.

Moni ajattelee, että itse sekoittelemalla hajusteita tai eteerisiä öljyjä pyykkietikkaan saadaan turvallinen tuote. Ei välttämättä!

– Tuoksuissa on tarkat prosenttimäärät miten paljon mitäkin tuoksua saa olla riippuen jääkö tuote iholle vai koskettaako se vain väliaikaisesti ihoa, myös eri tuoksuilla on eri prosenttimäärät kuinka paljon niitä voi annostella tuotteeseen, kaikkia samankaan kaltaisia tuoksuja ei saa laittaa samaa prosenttimäärää tai voi aiheuttaa käyttäjälle vakavia oireita. Osa eteerisistäkin öljyistä on haitallista luonnolle, osa on haitallisia vain ylittäessään tietyn annostusmäärän.

– Ja sitten on vielä ne allergeenit, aika harva “harrastelija” tietää mitä allergeeneja mikäkin tuoksu sisältää.

– Jotkut tuoksut saattavat myös olla haitallisia pesukoneesi tiivisteille, jotkut saattavat olla haitallisia vain ylittäessään tietyn annostelumäärän.

Ja vaikka jollakin olisikin hallussa kaikki annosteluun ja sekoituksiin liittyvä tietotaito, ei omaan kulutukseen valmistettavan tuotteen hankintahintaa voi verrata ammattimaisesti kuluttajille myytävän tuotteen hintaan.

Tutkimus- ja rekisteröintikulut

Meille vastuullisille tuotteen valmistajille tulee hankintahinnan lisäksi kaikki tuotteen turvallisuuteen liittyvät tutkimus- ja rekisteröintikulut.

Suurimmillaan ne voivat olla jopa tuhat euroa per tuote ja koko pyykkietikkasarja ei todellakaan ole yksi tuote, vaan jokaiselle tuoksuvariaatiolle tarvitaan omat turvallisuusdokumentit. Vastuullisen valmistajan turvallisuusdokumentit löytyvät muuten Tukesin julkisesta Ketu-rekisteristä. Rekisterissä oleminen maksaa myös. Vuosimaksun suuruus riippuu myydyn pyykkietikan litramääristä.

Tuotantokulut

Valmistettaessa myyntiin tarvitaan suuremmat tuotantotilat.

Kuluttajille myytäviä tuotteita ei voi valmistaa missään olkkarin nurkassa tai keittiön tiskipöydällä vaan tarvitaan omat erilliset tilat jotka täyttävät tietyt hygienia-, ilmanvaihto,- puhdistus-, ja rajattavuuskriteerit, muiden kriteerien lisäksi.

Tarvitsemme huomattavasti enemmän sähköä valmistaessamme tuhansia pulloja kuukaudessa, kuin jos valmistaisin itselleni vaikka yhden pullon per viikko.

-Tarvitsemme huomattavasti suuremmat säilytystilat kuin oman siivouskaapin hyllyn nurkka, säilytystilankin täytyy täyttää tietynlaiset vaatimukset, missään vaatehuoneen hyllyllä ei voi kuluttajille myytäviä tuotteita säilytellä. Lisäksi sekä tiloilla, että itse tuotteilla tulee olla riittävät vakuutukset. Arvaat varmaan, että tuhansien litrojen vaarallisen aineen varastoimisen vakuutukset eivät ole ihan verrattavissa kodin perusvakuutukseen? 😀 Ja entäpä vastuuvakuutus sitten.. 😉

Meillä täällä Taikatehtaalla varastoidaan normaalioloissa 3 kappaletta tuhannen litran etikkakonttia, videolla saapuville konteille raivattuna juuri yksi seinusta taas puhtaaksi. Ja tietenkin se vielä vajaa tuhannen litra etikkakontti pitää mahtua jonnekin. Olisi aika riskaabelia tilata uudet vasta kun viimeinenkin vanha on saatu tyhjäksi ja ulos! Saisitko sinä mahtumaan kylppärisi nurkkaan 4 kappaletta noin neliömetrin tilaa vievää nestekonttia ja pullot toki myös?? 😀

Etikkakonttia työnnetään eteenpäin

Etikkakontti varastossa

Muut kulut

Meillä on lisäksi mm. vuokrakulut, vesikulut, kotisivukulut, verkkokauppakulut, rahaliikenteen kulut, vakuutukset, nettiliittymät, laitekulut, tuotteen suunnittelukulut, etikettien suunnittelukulut, mainoskulut, työntekijäkulut ja paljon sellaisia kuluja joita ei tule ehkä ajatelleeksi, kun ostaa sen euron pullon väkiviinaetikkaa marketista ja muutaman euron pikkupullon eteeristä öljyä ja sekoittaa itselleen yhden pullon tuoksuvaa pyykkietikkaa.

Kaikki edellä mainittu vaikuttaa tietenkin kuluttajalle myytävän tuotteen hintaan. Itse itselleen tehtäessä sama tuote on tottakai edullisempi. Itse itselleen tehtäessä myös vastuu tuotteen käytöstä tai sen mahdollisesti aiheuttamista ongelmista on kuluttajalla. Meillä tuotteen valmistajilla taas on vastuu valmistamistamme tuotteista ja siksi vastuullinen valmistaja tutkittuttaa ne ja ne ovat turvallisia käyttää 🙂

Pyykkietikan hinta – Yhteenveto

Näistä seikoista koostuu siis hinta Saaren Taika pyykkietikoille, jotka ovat luvatusti aidosti luontoystävällisiä. Saaren Taika tuotteilla sekä niiden valmistuksella on täysi läpinäkyvyys; kaikki tuotteissa käytetyt ainesosat ovat lueteltuina sekä kotisivuilla, että tuotteen pakkauksessa ja myös tuotantomenetelmät, sekä tuotteiden turvallisuus on esitelty Saaren Taian kotisivuilla, eikä tuotteista ole kerrottu ainuttakaan tyhjää ”luontolupausta”.

Toivottavasti vastaus hiukan selkiytti pyykkietikoiden kulurakennetta ja hinnan muodostumista ? Kiitos, että jaksoit lukea loppuun asti <3

Lue lisää:

Miksi pyykkietikka on niin kallista, osa 2

Mistä tunnistat pyykkietikan vastuullisen valmistajan? (Vastuullisen valmistajan turvallisuusdokumentit löytyvät muuten Tukesin ylläpitämästä Kemidiki-palvelusta)

Vastuullisuus

Miten pyykkietikkaa käytetään?

Täysekologinen Saaren Taika pyykkietikka kokemuksia

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Suosittua blogissamme

Avainsanoja artikkeleistamme

Kategoriat

Seuraa meitä

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.