Miksi pyykkietikka on niin kallista verrattuna tavalliseen etikkaan?

Kaksi pyykkietikkapulloa Hamam-pyyhkeen päällä meren rannalla

Tervehdys arvoisa lukijani! Aina toisinaan meille esitetään kysymys siitä, että miksi pyykkietikka on niin kallista verrattuna esim. tavalliseen kaupassa myytävään etikkaan?

Saaren Taika Pyykkietikan hinnan koostuminen

No, eihän se etikka siinä mitään maksa, se on se kaikki muu ”näkymätön tilpehööri” siinä ympärillä; turvallisuus, tuotteistaminen, pakkaus, markkinointi, varastointi, viralliset byrokratiat, nettisivut, sähköt, myyntiin saattaminen. Mutta ei se yksi pullo itse tehtynä omaan kotikäyttöön toki mitään maksakaan.

Kerron sinulle muutamia seikkoja jotka toivottavasti avaavat hiukan hinnan koostumista sekä tuotteen turvallisuutta.

Etikka tosiaan on halpaa, kun sen itse kaupasta ostaa ja jokainen voi sekoittaa etikkaansa hajusteita oman mielensä mukaan ja pestä sillä pyykkiä ja olla tyytyväinen halpaan aikaansaannokseensa.

Mistä sitten muodostuu hinta, kun tuotetta myydään kuluttajille nimellä ”pyykkietikka” ja miksi on turvallisempaa ostaa valmista pyykkietikkaa kuin sekoitella sellaista itse?

Suunnittelu, testaus ja turvallisuus

Ennen kuin kukaan voi myydä pyykkietikkaa kuluttajille, täytyy tuote suunnitella, testata ja sen turvallisuus varmistaa. Suunnittelussa otetaan huomioon muutamia seikkoja, joista tärkein meille Saaren Taikalaisille on tietenkin luontoystävällisyys ja heti sen jälkeen käyttäjäystävällisyys.

Kaksi pyykkietikkapulloa kalliolla meren rannalla

Emme käytä pyykkietikoissamme edullisempia keinotekoisia hajusteita (hajuste, parfum), sillä suurin osa niistä ei ole ympäristöystävällisiä.

Saaren Taika käyttää pyykkietikoissaan ainoastaan luonnollisia, kasveista puristettuja eteerisiä öljyjä tuoksuina, jotka ovat huomattavasti hintavampia kuin esim. keinotekoiset hajusteet, joita joissakin pyykkietikoissa käytetään.

Otetaan esimerkiksi ruusuntuoksu, jota saa keinotekoisena 35 euron litrahinnalla, kun vastaavasti ruusun eteerinen öljy maksaa yli 400 euroa/litra. Luonnon omia eteerisiä öljyjä sisältävät Saaren Taika pyykkietikat ovatkin miedompi tuoksuisia kuin keinotekoisia hajusteita sisältävät pyykkietikat.

Tuoksujen annostus

Myös tuoksujen annostuksessa saa olla tarkkana; mitään tuoksuainetta ei saa annostella lopputuotteeseen yli suositusten tai saattaa aiheuttaa käyttäjälle oireita.

Tuoksuissa on tarkat prosenttimäärät mitä saa olla riippuen jääkö iholle vai koskettaako vain väliaikaisesti ihoa, myös eri tuoksuilla on eri prosentit, kaikkia samankaan kaltaisia tuoksuja ei saa laittaa samaa prosenttimäärää tai voi aiheuttaa käyttäjälle vakavia oireita, ja sitten on vielä ne allergeenit, jotka täytyy lain mukaan kertoa etiketissä, aika harva ”harrastelija” tietää mitä allergeeneja mikäkin tuoksu sisältää ja tähän tarvitaan taas sen ammattilaisen (maksullista) apua.

Aineosien luokitus

Suunnittelun ja testaamisen jälkeen selvitetään mitä aineita, ja kuinka paljon prosentteina valmis pyykkietikka sisältää. Tämän jälkeen selvitetään onko aineosilla luokitus ja jos on, niin minkälainen luokitus.

Väkiviinaetikka sisältää etikkahappoa, joka on luokiteltu aine. Jos etikkahappoa on lopullisessa tuotteessa eli pyykkietikassa yli 1% (väkiviinaetikassa sitä on 10% ja sama määrä on laimentamattomassa pyykkietikassa), tulee tuotteesta tehdä kemikaali-ilmoitus (tämän tekee yleensä kemikaali- ja ympäristöasioihin perehtynyt asiantuntijataho, suunnilleen 500-1000€/ilmoitus hintaan).

Lisäksi luokituksessa tulee ottaa huomioon käytetyt hajusteet. Useat hajusteet ovat luokiteltu herkistäväksi. Jokainen käytetty tuoksu tulee merkitä pakkaukseen sen virallisella INCI-nimellä sekä ilmoittaa mahdolliset allergeenit. Allergeenien määrittelyssä apua saa jälleen edellä mainituilta asiantuntijatahoilta.

Pakkaus

Luokitusten selvittämisen ohessa tulee huolehtia myös tuotteen pakkaukseen tulevista merkinnöistä. Myös tässä apua saa edellä mainituilta asiantuntijatahoilta.

Kun kaikki vaaditut ilmoitukset on tehty ja pakkaukseen vaadittavat turvallisuusmerkinnät selvillä, suunnitellaan ja teetetään/hankitaan pakkaus, eli Saaren Taika pyykkietikoiden kohdalla pullo ja etiketti. Pullojenkin kohdalla tarvitaan asiantuntemusta, sillä kaikki muovipullot eivät sovellu pyykkietikalle. Tämän jälkeen alkaa tuotteen lanseeraaminen ja mainostaminen, jotka myös maksavat.  Ja toki myös  massavalmistukseen vaadittavat tilat maksavat (+välineet, varastointi, jne.) 🙂

Paljon pyykkietikkapulloja hyllyssä

Etikoissa on eroja

Avaan hieman lisää hinnan muodostumista:

Ensinnäkin etikoissa on eroja!

Aika monilla on sellainen käsitys, että etikka kuin etikka on luontoystävällistä ja vaaratonta käytössä. Ei ole!

Vain väkiviinaetikka on luonnollinen etikka.

-Tavallinen etikka on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jonka raaka-aine on maaöljy tai -kaasu.

Moni ajattelee, että itse sekoittelemalla hajusteita tai eteerisiä öljyjä pyykkietikkaan saadaan turvallinen tuote. Ei välttämättä!

– Tuoksuissa on tarkat prosenttimäärät miten paljon mitäkin tuoksua saa olla riippuen jääkö tuote iholle vai koskettaako se vain väliaikaisesti ihoa, myös eri tuoksuilla on eri prosenttimäärät kuinka paljon niitä voi annostella tuotteeseen, kaikkia samankaan kaltaisia tuoksuja ei saa laittaa samaa prosenttimäärää tai voi aiheuttaa käyttäjälle vakavia oireita. Osa eteerisistäkin öljyistä on haitallista luonnolle, osa on haitallisia vain ylittäessään tietyn annostusmäärän.

– Ja sitten on vielä ne allergeenit, aika harva “harrastelija” tietää mitä allergeeneja mikäkin tuoksu sisältää.

– Jotkut tuoksut saattavat myös olla haitallisia pesukoneesi tiivisteille, jotkut saattavat olla haitallisia vain ylittäessään tietyn annostelumäärän.

Ja vaikka jollakin olisikin hallussa kaikki annosteluun ja sekoituksiin liittyvä tietotaito, ei omaan kulutukseen valmistettavan tuotteen hankintahintaa voi verrata ammattimaisesti kuluttajille myytävän tuotteen hintaan.

Tutkimus- ja rekisteröintikulut

Meille vastuullisille tuotteen valmistajille tulee hankintahinnan lisäksi kaikki tuotteen turvallisuuteen liittyvät tutkimus- ja rekisteröintikulut.

Suurimmillaan ne voivat olla jopa tuhat euroa per tuote ja koko pyykkietikkasarja ei todellakaan ole yksi tuote, vaan jokaiselle tuoksuvariaatiolle tarvitaan omat turvallisuusdokumentit. Vastuullisen valmistajan turvallisuusdokumentit löytyvät muuten Tukesin julkisesta Ketu-rekisteristä. Rekisterissä oleminen maksaa myös. Vuosimaksun suuruus riippuu myydyn pyykkietikan litramääristä.

Tuotantokulut

Valmistettaessa myyntiin tarvitaan suuremmat tuotantotilat.

Kuluttajille myytäviä tuotteita ei voi valmistaa missään olkkarin nurkassa tai keittiön tiskipöydällä vaan tarvitaan omat erilliset tilat jotka täyttävät tietyt hygienia-, ilmanvaihto,- puhdistus-, ja rajattavuuskriteerit, muiden kriteerien lisäksi.

Tarvitsemme huomattavasti enemmän sähköä valmistaessamme tuhansia pulloja kuukaudessa, kuin jos valmistaisin itselleni vaikka yhden pullon per viikko.

-Tarvitsemme huomattavasti suuremmat säilytystilat kuin oman siivouskaapin hyllyn nurkka, säilytystilankin täytyy täyttää tietynlaiset vaatimukset, missään vaatehuoneen hyllyllä ei voi kuluttajille myytäviä tuotteita säilytellä. Lisäksi sekä tiloilla, että itse tuotteilla tulee olla riittävät vakuutukset. Arvaat varmaan, että tuhansien litrojen vaarallisen aineen varastoimisen vakuutukset eivät ole ihan verrattavissa kodin perusvakuutukseen? 😀 Ja entäpä vastuuvakuutus sitten.. 😉

Meillä täällä Taikatehtaalla varastoidaan normaalioloissa 3 kappaletta tuhannen litran etikkakonttia, videolla saapuville konteille raivattuna juuri yksi seinusta taas puhtaaksi. Ja tietenkin se vielä vajaa tuhannen litra etikkakontti pitää mahtua jonnekin. Olisi aika riskaabelia tilata uudet vasta kun viimeinenkin vanha on saatu tyhjäksi ja ulos! Saisitko sinä mahtumaan kylppärisi nurkkaan 4 kappaletta noin neliömetrin tilaa vievää nestekonttia ja pullot toki myös?? 😀

Etikkakonttia työnnetään eteenpäin

Etikkakontti varastossa

Muut kulut

Meillä on lisäksi mm. vuokrakulut, vesikulut, kotisivukulut, verkkokauppakulut, rahaliikenteen kulut, vakuutukset, nettiliittymät, laitekulut, tuotteen suunnittelukulut, etikettien suunnittelukulut, mainoskulut, työntekijäkulut ja paljon sellaisia kuluja joita ei tule ehkä ajatelleeksi, kun ostaa sen euron pullon väkiviinaetikkaa marketista ja muutaman euron pikkupullon eteeristä öljyä ja sekoittaa itselleen yhden pullon tuoksuvaa pyykkietikkaa.

Kaikki edellä mainittu vaikuttaa tietenkin kuluttajalle myytävän tuotteen hintaan. Itse itselleen tehtäessä sama tuote on tottakai edullisempi. Itse itselleen tehtäessä myös vastuu tuotteen käytöstä tai sen mahdollisesti aiheuttamista ongelmista on kuluttajalla. Meillä tuotteen valmistajilla taas on vastuu valmistamistamme tuotteista ja siksi vastuullinen valmistaja tutkittuttaa ne ja ne ovat turvallisia käyttää 🙂

Pyykkietikan hinta – Yhteenveto

Näistä seikoista koostuu siis hinta Saaren Taika pyykkietikoille, jotka ovat luvatusti aidosti luontoystävällisiä. Saaren Taika tuotteilla sekä niiden valmistuksella on täysi läpinäkyvyys; kaikki tuotteissa käytetyt ainesosat ovat lueteltuina sekä kotisivuilla, että tuotteen pakkauksessa ja myös tuotantomenetelmät, sekä tuotteiden turvallisuus on esitelty Saaren Taian kotisivuilla, eikä tuotteista ole kerrottu ainuttakaan tyhjää ”luontolupausta”.

Toivottavasti vastaus hiukan selkiytti pyykkietikoiden kulurakennetta ja hinnan muodostumista ? Kiitos, että jaksoit lukea loppuun asti <3

Lue lisää:

Miksi pyykkietikka on niin kallista, osa 2

Mistä tunnistat pyykkietikan vastuullisen valmistajan? (Vastuullisen valmistajan turvallisuusdokumentit löytyvät muuten Tukesin ylläpitämästä Kemidiki-palvelusta)

Vastuullisuus

Miten pyykkietikkaa käytetään?

Täysekologinen Saaren Taika pyykkietikka kokemuksia

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.