Miten hoidan aikuisiän aknea?

Aikuisiän aknen hoito

Hoidon valinnassa tulee ottaa huomioon useita tekijöitä, kuten:

 • aknen vakavuus
 • vaste aikaisempiin hoitoihin
 • psykososiaalinen vaikutus
 • raskauden mahdollisuus
 • hidas hoitovaste
 • herkän ihon ärsytyksen lisääntynyt riski
 • yksilölliset mieltymykset
 • kustannukset

Paikallinen ihon kotihoito on laajimmin käytetty ja tehokkain vaihtoehto kohtalaisen aikuisiän aknen hoidossa ja ylläpitohoidossa.

Oikeanlaisten ihonhoitotuotteiden siedettävyys iholle sekä niiden tuoma teho, edistävät jaksamista säännöllisen ihonhoitorutiinin noudattamisessa ja siten lisäävät kotihoidolla aikaansaatavia tuloksia hormonaalisen aknen iho-ongelmassa.

Ihonhoitorutiini aikuisiän aknesta kärsiville:

Akneihon hoidossa painotetaan kolmea seikkaa;

 • Akneihon puhdistus (esim. Saaren Taika Teepuusaippua, joka tutkitusti estää aknea)
 • Akneihon paikallisvoiteet (esim salisyylihappovoide tai Spot Control finnivoide)
 • Akneihon Kosteutus (kasvovesillä ja esim. retinoliseerumilla tai retinolia sisältävillä voiteilla), sillä myös rasvainen/akneiho voi olla kuiva ja kosteutuksella ehkäistään ihon kuivuudesta johtuva liiallinen talin tuotanto, joka voi aiheuttaa näppyjä.

Akneihoa kannattaa myös kuoria, sillä kuorimalla ihoa säännöllisesti saa poistettua ihon pinnalla olevaa kuollutta ihosolukkoa, joka ajanmittaan kerääntyy ihohuokosten sisään aiheuttaen mustapäitä ja finnejä.

Akneihoa suositellaan kuorittavan maksimissaan kerran viikossa ja erittäin hellävaraisilla kuorinnoilla.

Puhdista ihosi aamuin illoin

Päivän mittaan ihohuokosiin kertyneet lika, pöly ja ilmansaasteet kannattaa puhdistaa iltaisin huolella, sillä iho uudistuu öisin ja on silloin vastaanottavaisimmillaan sille annetuille ihonhoitotuotteiden tehoaineille. 

Käytä akneihon puhdistukseen Saaren Taika Teepuusaippuaa.

Se on markkinoiden ainoa teepuusaippua, joka on kliinisesti ja dermatologisesti testattu ja joka tutkitusti estää aknea.

Saaren Taika Teepuusaippuan havaittiin myös dermatologisissa testeissä olevan hyvin siedetty.

Saaren Taika Teepuusaippua sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti se sopii akneiholle, näppylöistä ja kutinasta kärsiville.

Antibakteerinen, vegaaninen ja luonnollinen palasaippuamme ei kuivata ihoasi. Teepuusaippua auttaa ehkäisemään mm. näppyjä ja kutinaa, ja se on kehitetty vaativan ihon päivittäiseen pesuun.

Kannattaako akneihoa kuoria?

Myös akneen taipuvaa ihoa kannattaa kuoria säännöllisesti, mutta vain hellävaraisilla kuorinnoilla. Kuorimalla ihoasi säännöllisesti, estät kuolleen ihosolukon kertymisen ihohuokosiin, jonne ne saattavat jäädä tukkimaan, jolloin näppyjä ja mustapäivä voi alkaa kehittyä.

Anti-age vaikuttainen tehokas Acai & Gojimarja mikrokuorinta kasvoille sopii kaikille ihotyypeille, mutta hellävaraisuutensa vuoksi se sopii erityisesti akneihon kuorintaan.

Mikrokuorinta-aineen luonnolliset ainesosat poistavat hellävaraisesti kuollutta ihosolukkoa, auttaen ihon luonnollisia öljyjä toimimaan iholla, jättäen ihohuokoset puhtaiksi sekä ehkäisten mm. aknen muodostumista.

Entsyymikuorinta sopii hyvin mm. herkälle tai kuivalle iholle, joille mekaanisesti kuorivat tuotteet voivat olla liian voimakkaita

Kuorintanaamion sisältämät luonnolliset entsyymejä jakavat ainesosat poistavat kuollutta ihosolukkoa sekä mustapäitä, ja palauttavat iholle sen hehkuvan ja raikkaan ilmeen.

Kuorinnan jälkeen käytetään aina naamiota

Kasvonaamio kuljettaa ihoa ravitsevia ja hoitavia ainesosia syvälle ihon eri kerroksiin ja tasapainottaa näin esim. liiallista talintuotantoa, joka saattaa aiheuttaa esim. aknea, tai kosteuttaen kuivaa ihoa ja atooppista, tai raviten ikääntyvää ihoa ja ehkäisten näin esim. juonteiden näkymistä.

Valitse aikuisiän akneiholle Detox-vaikutteinen ihohuokosia syväpuhdistava Aktiivihiili & Savi kasvonaamio.
Erityisesti rasvaiselle tai epäpuhtaalle iholle, mutta sopii hellävaraisuutensa vuoksi aivan kaikille ihotyypeille

Miten kosteuttaa akneihoa?

Paras tapa kosteuttaa akneihoa on laittaa ihonhoitorutiinin ensimmäisenä vaiheena akneiholle sopivaa kasvovettä. Kasvovesi tuo iholle vesikosteutta (tiesithän, että vesi on ainoa kosteutta tuova ainesosa ihonhoitotuotteissa?).

Etenkin kuiva akne iho kaipaa runsaasti kosteutusta, joka ei tuki ihohuokosia. Myös rasvoittuvaa akneihoa kannattaa kosteuttaa.

Kasvovesi on tärkeää myös, mikäli käytät ihonhoidossasi seerumeita, sillä seerumit ilman kosteuttajia voivat lopulta kuivattaa ihoa lisää, mikä taas voi kiihdyttää ihon omaa talintuotantoa ja lisätä näppyjen syntymistä.

Aloe Retinoli kasvoseerumi sopii hormonaaliselle akneiholle ja aikuisiän akneen.

Retinoli edistää ihosolujen nopeampaa uudistumista, rauhoittaa tulehduksia ja tasapainottaa ihon talintuotantoa. Retinolilla voidaan ehkäistä valkopäisten finnien,  mustapäiden sekä ihon sisäisten finnien syntymistä.

Retinolin ihon sävyä tasoittavat ominaisuudet saattavat myös häivyttää iholta finnien jättämiä jälkiä ja arpia.

Retinolin ihon sävyä tasoittavat ominaisuudet saattavat myös häivyttää iholta finnien jättämiä jälkiä ja arpia.

Aloe retinoli kasvoseerumin tehoaineena on hyaluronihappoa sekä retinyylipalmitaattia. Retinyylipalmitaatti on ihon alempia kerroksia suojaava A-vitamiinin muoto, joka on hyvin siedetty ja, joka sopii myös herkälle ja nuorelle iholle.

Retinyylipalmitaatin säännöllisellä käytöllä saadaan samoja hoitotuloksia kuin vahvemmillakin A-vitamiinimuodoilla. Retinyylipalmitaatilla on mieto kyky neutraloida UV-säteitä ja siksi se sopii päiväkäyttöön myös kesäaikaan.

Tehokkaat täsmävoiteet finneille ja näppylöille

Spot Control tehovoide näppyjä vastaan.
Tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia sisältävä tyrniöljy sekä antibakteerisia ominaisuuksia sisältävä teepuuöljy toimivat tehoaineina tässä näppyjä vastaan tehokkaasti kamppailevassa ihonhoidon täsmätuotteessa.

Salisyylihappo tehovoide näppyjä vastaan.

Voiteen sisältämät ainesosat ehkäisevät tulehduksia, taistelevat arpeutumista vastaan, rauhoittavat ihoa ja auttaa säilyttämään ihon puhtaana ja kirkkaana.

Sisältää salisyylihappoa, joka lisää herkkyyttä UV-valolle. Suojaa ihosi auringolta tai käytä aurinkosuojaa.

Kasvovoide aikuisiän akne iholle

Valitse akneihon kosteutukseen kevyitä ja ei-komedogeenisiä kasvovoiteita.

Sheavoi on yksi harvoja ihohuokosia tukkimattomia öljyjä ja jonka paikallinen käyttö voi vähentää aknea aiheuttavien bakteerien määrää iholla.

Hyaluronihappo & Vitamiinit ACE kosteusvoide on erityisen hyvä rasvaiselle iholle. Voide on sekä mies-, että naisasiakkaidemme suosiossa! Se on kevyt voide, jossa on vähän tuoksua.

A-Vitamiini Kollageeni kasvovoide on tuoksuton ja myös kevyt voide, joka sopii akneiholle sekä ikääntyvälle iholle.

Akneiholle sopivalla kasvoöljyllä tehostat ihosi kosteutumista

Jojoba & Teepuu suojaava kasvoöljy erityisesti akneiholle.

Saaren Taika Jojobaöljy & Teepuu kasvoöljy on pehmentävä ja suojaava kasvoöljy, jolla on tulehduksia estäviä ominaisuuksia, siksi sopii erityisen hyvin mm. vaurioituneelle tai akneiholle.

Jojobaöljy on helposti imeytyvä, mutta mattapintaisen suojakerroksen jättävä öljy, joka on erittäin hyvin siedettyä ja ihoa rauhoittavaa. Se auttaa ihoasi talintuotannon tasapainottamisessa ja saattaa siksi hillitä myös aknen syntymistä.

Antiseptinen teepuun eteerinen öljy auttaa ehkäisemään ihotulehduksia ja infektioita.

Voiko kasvoja pestä saippualla?

Saaren Taian palasaippuoista lähes kaikki sopivat myös kasvojen pesuun ja useimmissa palasaippuoissamme onkin jo reseptin kehittämis vaiheessa otettu kuivaihoiset sekä kasvojen pesu huomioon, sillä tuotteiden kehittäjällä itselläänkin on atooppinen, kuiva ja herkästi reagoiva iho.

Kasvoille sopivissa palasaippuoissa puhdistavuuden ja kosteuttavuuden tasapaino on tarkoin optimoitu, jolloin saippua kykenee puhdistamaan ylimääräistä talia iholta silti poistamatta liikaa ihon omia hyödyllisiä rasvoja.

Etenkin akneen taipuvaista ihoa tulisi nimenomaan pestä kasvoille sopivilla miedoilla saippuoilla öljypuhdistajien sijaan, sillä moni öljy voi jäädä ihon pinnalle tukkimaan ihohuokosia, joka taas saattaa aiheuttaa lisää aknea.

 1. Kostuta kasvot haalealla vedellä.
 2. Kasta pesulappu, sipaise sillä saippuaa, kasta pesulappu uudestaan ja purista liiat vedet pois, pyyhi kasvot hellästi kauttaaltaan, vältä saippuan joutumista silmiin.
 3. Huuhtele runsaalla haalealla vedellä. Vältä lämmintä vettä, sillä se saa ihohuokoset laajenemaan sekä ihon oman talin sulamaan ja huuhtoutumaan pois.
 4. Kosteuta kasvot pesun jälkeen kasvovedellä ja kosteusvoiteella tai kasvoöljyllä.

Aikuisiän hormonaalinen akne on lisääntynyt naisilla

Akne vaikuttaa kasvavaan määrään aikuisia naisia heikentäen heidän elämänlaatuaan ja aiheuttaen mm. kielteisiä psykologisia ja sosiaalisia vaikutuksia heidän arkeensa.

Akne, jota esiintyy yli 25-vuotiailla naisilla ja jota on ilmennyt jatkuvasti tai ajoittain teini-iästä lähtien, tai ilmaantunut ensimmäistä kertaa tänä aikana, määritellään aikuisiän akneksi.

Geneettiset ja hormonaaliset tekijät vaikuttavat aikuisiän aknen esiintymiseen. Aikuisiän hormonaalinen akne vaatii jatkuvaa ja säännöllistä ylläpitohoitoa, joskus jopa vuosienkin ajan.

Itselläni on usein ennen kuukautisia ilmaantunut leukapieleen ärsyttäviä finnejä, joista eroon pääseminen on toisinaan kestänyt aivan sinne seuraaviin menkkoihin saakka!

Olen saanut aikuisiän aknen taltutettua kohdallani käyttämällä kasvojeni pesuun Saaren Taika Teepuusaippuaa ja tässä artikkelissa kerron, miten Saaren Taika Teepuusaippualla pesu tehdään akne iholle sopivan hellävaraisesti.

Tehokas, mutta samalla hellävarainen hormonaalisen aknen voide on Spot Control tehovoide näppyjä vastaan, illalla, kun sivelee, on näpyt aamulla yleensä poissa!

Tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia sisältävä tyrniöljy sekä antibakteerisia ominaisuuksia sisältävä teepuuöljy toimivat tehoaineina tässä näppyjä vastaan tehokkaasti kamppailevassa ihonhoidon täsmätuotteessa.

”Selkeästi auttanut teinien akneihoon. Finnit ovat vähentyneet. Olen myös itse käyttänyt hormoninäppyihin. Tilaan jatkossakin.”

”Olen käyttänyt tuotetta nyt noin pari viikkoa hormonaaliseen akneen. Huomasin ihoni rauhoittuneen jo muutaman päivän käytön jälkeen, näpyt pienenevät ja paranevat nopeasti sekä voide sopii myös koko kasvojen kosteutukseen erinomaisesti!”

Mistä aikuisiän akne johtuu?

Naisten aikuisiän akne saattaa liittyä joskus ahdistuneisuuteen ja masennukseen, ja se voi jatkua murrosiästä lähtien tai ilmaantua ensimmäistä kertaa aikuisiässä.

Toisin kuin teini-ikäisten akne, aikuisiän aknen hallinta on paljon monimutkaisempaa.

Kerron tässä artikkelissa tärkeää tietoa aikuisiän akneen liittyen sekä annan vinkkejä, joiden avulla ylläpitohoidat aikuisiän aknea ihoasi ärsyttämättä.

Mistä tunnistat aikuisiän aknen?

Aikuisiän aknen näppylät sijaitsevat yleensä kasvojen alaosassa, eli leuan alueella, suunympärys- eli perioraalisella alueella.

Aikuisiän aknelle on tunnusomaista lievät tai kohtalaiset tulehdukselliset ilmentymät, näppylät ja märkärakkulat, joiden joukossa voi olla myös tukkeutuneita ihohuokosia tai mikrokystia.

Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio, eli ihon värisävyn muutos (punoitus) on yleistä, ja akne arpia saattaa myös esiintyä.

Lisäksi iho voi olla yleisesti herkistynyt.

Mistä aikuisiän hormonaalinen akne johtuu?

Vaikka kaikkia syitä aikuisiän aknen syntymiselle ei ollakaan vielä pystytty varmasti selvittämään, on löydetty useita tekijöitä, jotka voivat laukaista tai pahentaa aikuisiän aknea.

Näitä ovat:

 • altistuminen ultraviolettisäteilylle
 • stressi
 • liikalihavuus
 • ruokavalio
 • tupakointi
 • unihäiriöt
 • vääränlainen kosmetiikka
 • lääkkeet
 • liian voimakkailla aineilla peseytyminen

Myös ihon suojakerroksen toiminnan puute on yksi syy aikuisiän aknen syntymiselle. Ihon suojakerroksen epätasapaino ja siitä johtuva lisääntynyt kosteuden haihtuminen voivat olla syynä tulehdustilaan, joka edesauttaa aknen syntymistä.

Myös geneettinen taipumus akneen on yksi syy aikuisiän aknen puhkeamiselle sekä hormonitoiminnan tasapaino.

Ihon kemialliset muutokset aikuisiän akneen liittyen

Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että aikuisiän aknesta kärsivien ihoilla on tapahtunut muutoksia. Ihon linolihapon ja välttämättömän rasvahapon määrä oli vähentynyt ja nämä muutokset sekä vapaiden radikaalien esiintyminen iholla, vaurioittivat ihokerrosta, mikä lisäsi ihon tulehdustilaa ja edesauttoi aknen syntymistä.

 

Rasvahapot, kuten Omegat ja linolihapot vahvistavat ihosi suojakerrosta, jonka vuoksi ne myös auttavat ihoasi säilyttämään sen kosteuden.

Näitä vitamiineja ja rasvahappoja saadaan mm. erilaisista öljyistä, joita esim. Saaren Taika palasaippuatuotteet sisältävät.

Ruokavaliosta peräisin olevat aknea lisäävät tekijät

Aknen pahenemiseen on yhdistetty runsaasti glykeemistä kuormitusta sisältävien elintarvikkeiden ja maitotuotteiden kulutus sekä lihasmassan kasvattamiseen tarkoitettujen ravintolisien käyttö.

Terveellinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat ihmisen elämässä kaiken hyvinvoinnin A ja O, mutta voiko pelkällä terveellisellä ruokavaliolla vaikuttaa ihoon? Tiettyyn pisteeseen asti voi, mutta aivan kaikkeen ihon toimintaan ei pelkällä ruokavaliollakaan voi vaikuttaa.

Iho on ihmisen suurin yksittäinen eli, mutta samalla se on viimeinen elin, jonne sisäisesti saadut vitamiinit ja ravintoaineet kulkeutuvat. Ensinnä ravintoaineiden imeytymislistassa ovat tärkeimmät elimemme, kuten sydän, aivot, maksa jne, ja iho on listassa vasta viimeisenä.

Tästä syystä onkin tärkeää antaa iholle ravintoaineita myös ulkoisesti, sillä näillä ulkoisesti annetuilla ravintoaineilla voidaan parhaiten vaikuttaa ihon ulkoiseen olemukseen, eli ihon ulkonäköön ja ihon tuntumaan, kuten kuivuuteen, rasvaisuuteen, kimmoisuuteen jne

Stressi ja akne

Tutkimukset ovat osoittaneet, että naisten kiireiseen elämäntyyliin ja stressiin liittyvä unen puute voi myös olla aknea pahentava tekijä.

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.