Parhaat uimarannat Särkisalossa

parhaat uimarannat Särkisalo

Särkisalon upeimmat uimarannat!

Särkisalo on mereltä Bromarvin ja Kemiönsaaren välissä. Maalla se kuuluu Salon eteläiseen osaan ja sijoittuu lähelle Perniötä, Kemiönsaarta, Teijoa, Mathildedalia, Tenholaa ja Saloa.

Matka tänne kestää: Vain 15 min. Perniöstä tai Mathildedalista, 20 min. Kemiönsaarelta, 30 min. Tenholasta ja 35 min. Salosta.

Särkisalo on vanhaa kaivos- ja kalastus aluetta ja seudulla on nähtävillä edelleenkin upeita nähtävyyksiä niihin liittyen. Tervetuloa Särkisaloon uimaan, nauttimaan upeista saaristomaisemista, syömään ja viihtymään!

Särkisaloon saavutaan Kemiöntieltä, Ylönkylän risteyksestä ja tovin hyväkuntoista asfalttitietä ajettaessa ennen isoa siltaa, Särkisalon pengersiltaa, näkyy kyltti vasemmalla missä lukee MERIPIRTTI.

Meripirtin kerhon kaunis historiallinen punainen puurakennus seisoo ylväänä heti portilta tultaessa ja urheilukenttä sen edessä.

Talon takana on ensimmäinen yleinen uimaranta, jossa on myös Särkisalon paras hiekkaranta! Rannalta löytyy penkit evästelyyn, hiekkaleluja leikkeihin, pukukopit, vessa ja laituri missä kahdet tikkaat. Laituri on syvällä ja siihen voi kiinnittäytyä myös pienehköllä veneellä (ei yöpymistä).

Meripirtin uimaranta
meripirtin uimaranta särkisalo

Ranta on hiekkaranta, ei äkkisyvä, eli oikein sopiva myös pikkuväelle. Vesi on kirkasta ja harvoin on näkynyt sinilevää lauttoina.

Sillan suunnalle kannattaa tähyillä aurongonlaskun aikaan, sillä se on erityisen upea Meripirtiltä!

Meripirtin rannalla saatat tavata joutsenperheen ja voit myös nähdä hylkeen sillan kupeessa!

kirkas vesi särkisalossa
hylje särkisalossa
kirkas vesi särkisalossa (1)
auringonlasku meripirtiltä (2)
Meripirtin jälkeen tulee Särkisalon silta, jota pitkin tullaan Särkisalon pääsaareen, Isoluotoon. Heti sillan ja kallioleikkauksen jälkeen vasemmalla on TIIRANTA.
Tiirannassa on ravintola, kahvila, pikkukauppa ja vierasvenelaiturit. Ei uintimahdollisuutta, näköala on auringonnousun suuntaan. Ravintolasta saa mm. burgereita ja pihviannoksia, arkisin myös lounasta.
 
Tämän samaisen saaren toisssa päässä on FÖRBY. Förbyyn mentäessä tien oikealla puolella näkyy opaste Omyan tehtaalle. Sinne kannattaa poiketa ihastalemaan vanhaa kalkkilouhoksen tornia sekä kalkkijunia ja kalkkikärryjä, jotka ovat risteyksestä ihan muutaman sadan metrin päässä tien vieressä. 
förbyn kaivostorni ja linnunrata särkisalossa
Kaivoksen risteyksestä jatketaan vielä muutama kilometri ja saavutaan saaren päähän, Förbyyn.  FÖRBYSSÄ on kahvila CAFE VINSSI upealla paikalla, purjeveneiden vieressä meren äärellä.
 
Cafe Vinssi on vanhan laivojen korjaukseen ja telakointiin käytetyin vinssirakkennuksen sisällä, ja sen suuri vanhaa aikaa huokuva vinssikin on säästetty ja löytyy kahvilan edestä.
 
Vinssillä on iso terassi ja tarjoiluna saa kahvilatuotteita sekä pienen valikoiman paikallisia tuotteita (mm. Saaren Taikaa) esim. viemisiksi tai matkamuistoiksi. Terassilta on näköala auringonlaskun suuntaan. 
cafe vinssi
cafe vinssi (1)

Vinssiltä parin sadan metrin päässä on vierasvenesatama ja siitä parin sadan metrin päässä Särkisalon toinen yleinen uimaranta. Rannalta löytyy pukukopit, laituri, hiekkaranta, penkit ja hyppytorni.

Vierasvenesatamassa on jätteen keräys, kierrätys, suihkut, vessat, tankkaus jne.

förbyn uimaranta (1)
förbyn uimaranta

Särkisalon kolmas yleinen uimapaikka löytyy Niksaaresta. Sinne käännytään kaivoksen jälkeen, mutta hiukan ennen Förbyyn toista päätä, Niksaaren kyltin luota Särkisalontieltä vasemmalle. 

Niksaaressa sijaitsee Armonlaakson kalastajakylä, jonka vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvulta. Niksaaressa on myös vanhoja kaivoslouhoksia nähtävillä, jotka ovat täyttyneet jo vedellä. 

Niksaareen mentäessä pääset ylittämään kapeita pengersiltoja ja näet upeita merimaisemia! Poikkea myös ravintola Nixorissa, joka on Niksaaren yleistä saunaa vastapäätä. Liput yhteissaunaan voi ostaa Tiirannasta. Saunalla on ranta ja laituri, jotka ovat yleisessä uimakäytössä myös ilman lippua. Ei hiekkarantaa.

Nixorin luona on vierasvenepaikkoja ja saunan parkkipaikalle mahtuu asuntoautolla. Nixorin tarjontaan kuuluvat mm. burgerit.

Niksaaren jälkeen näet Särkisalon mahtavimma sillan, jota pitkin pääset Ulkoluotoon. Se on viimeinen saari, jonne Särkisalossa pääsee autolla, mutta todellakin poikkeamisen arvoinen. Ulkoluodolla asuu maailmanluokan freestyle motocrossin ammattilainen Sebastian Westberg, joka järjestää mm. stunttileirejä lapsille ja nuorille sekä Särkisalon suurinta tapahtumaa; SebFMX festiä. 

Saaren päästä voit tehdä lyhyen lauttamatkan Pettuun, jossa sijaitsee Petun kartanokahvila sekä Petun historiallinen tuulimylly.

petun tuulimylly

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.