Parhaat uimarannat Särkisalossa

parhaat uimarannat Särkisalo

Särkisalon upeimmat uimarannat!

Särkisalo on mereltä Bromarvin ja Kemiönsaaren välissä. Maalla se kuuluu Salon eteläiseen osaan ja sijoittuu lähelle Perniötä, Kemiönsaarta, Teijoa, Mathildedalia, Tenholaa ja Saloa.

Matka tänne kestää: Vain 15 min. Perniöstä tai Mathildedalista, 20 min. Kemiönsaarelta, 30 min. Tenholasta ja 35 min. Salosta.

Särkisalo on vanhaa kaivos- ja kalastus aluetta ja seudulla on nähtävillä edelleenkin upeita nähtävyyksiä niihin liittyen. Tervetuloa Särkisaloon uimaan, nauttimaan upeista saaristomaisemista, syömään ja viihtymään!

Särkisaloon saavutaan Kemiöntieltä, Ylönkylän risteyksestä ja tovin hyväkuntoista asfalttitietä ajettaessa ennen isoa siltaa, Särkisalon pengersiltaa, näkyy kyltti vasemmalla missä lukee MERIPIRTTI.

Meripirtin kerhon kaunis historiallinen punainen puurakennus seisoo ylväänä heti portilta tultaessa ja urheilukenttä sen edessä.

Talon takana on ensimmäinen yleinen uimaranta, jossa on myös Särkisalon paras hiekkaranta! Rannalta löytyy penkit evästelyyn, hiekkaleluja leikkeihin, pukukopit, vessa ja laituri missä kahdet tikkaat. Laituri on syvällä ja siihen voi kiinnittäytyä myös pienehköllä veneellä (ei yöpymistä).

Meripirtin uimaranta
meripirtin uimaranta särkisalo

Ranta on hiekkaranta, ei äkkisyvä, eli oikein sopiva myös pikkuväelle. Vesi on kirkasta ja harvoin on näkynyt sinilevää lauttoina.

Sillan suunnalle kannattaa tähyillä aurongonlaskun aikaan, sillä se on erityisen upea Meripirtiltä!

Meripirtin rannalla saatat tavata joutsenperheen ja voit myös nähdä hylkeen sillan kupeessa!

kirkas vesi särkisalossa
hylje särkisalossa
kirkas vesi särkisalossa (1)
auringonlasku meripirtiltä (2)
Meripirtin jälkeen tulee Särkisalon silta, jota pitkin tullaan Särkisalon pääsaareen, Isoluotoon. Heti sillan ja kallioleikkauksen jälkeen vasemmalla on TIIRANTA.
Tiirannassa on ravintola, kahvila, pikkukauppa ja vierasvenelaiturit. Ei uintimahdollisuutta, näköala on auringonnousun suuntaan. Ravintolasta saa mm. burgereita ja pihviannoksia, arkisin myös lounasta.
 
Tämän samaisen saaren toisssa päässä on FÖRBY. Förbyyn mentäessä tien oikealla puolella näkyy opaste Omyan tehtaalle. Sinne kannattaa poiketa ihastalemaan vanhaa kalkkilouhoksen tornia sekä kalkkijunia ja kalkkikärryjä, jotka ovat risteyksestä ihan muutaman sadan metrin päässä tien vieressä. 
förbyn kaivostorni ja linnunrata särkisalossa
Kaivoksen risteyksestä jatketaan vielä muutama kilometri ja saavutaan saaren päähän, Förbyyn.  FÖRBYSSÄ on kahvila CAFE VINSSI upealla paikalla, purjeveneiden vieressä meren äärellä.
 
Cafe Vinssi on vanhan laivojen korjaukseen ja telakointiin käytetyin vinssirakkennuksen sisällä, ja sen suuri vanhaa aikaa huokuva vinssikin on säästetty ja löytyy kahvilan edestä.
 
Vinssillä on iso terassi ja tarjoiluna saa kahvilatuotteita sekä pienen valikoiman paikallisia tuotteita (mm. Saaren Taikaa) esim. viemisiksi tai matkamuistoiksi. Terassilta on näköala auringonlaskun suuntaan. 
cafe vinssi
cafe vinssi (1)

Vinssiltä parin sadan metrin päässä on vierasvenesatama ja siitä parin sadan metrin päässä Särkisalon toinen yleinen uimaranta. Rannalta löytyy pukukopit, laituri, hiekkaranta, penkit ja hyppytorni.

Vierasvenesatamassa on jätteen keräys, kierrätys, suihkut, vessat, tankkaus jne.

förbyn uimaranta (1)
förbyn uimaranta

Särkisalon kolmas yleinen uimapaikka löytyy Niksaaresta. Sinne käännytään kaivoksen jälkeen, mutta hiukan ennen Förbyyn toista päätä, Niksaaren kyltin luota Särkisalontieltä vasemmalle. 

Niksaaressa sijaitsee Armonlaakson kalastajakylä, jonka vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvulta. Niksaaressa on myös vanhoja kaivoslouhoksia nähtävillä, jotka ovat täyttyneet jo vedellä. 

Niksaareen mentäessä pääset ylittämään kapeita pengersiltoja ja näet upeita merimaisemia! Poikkea myös ravintola Nixorissa, joka on Niksaaren yleistä saunaa vastapäätä. Liput yhteissaunaan voi ostaa Tiirannasta. Saunalla on ranta ja laituri, jotka ovat yleisessä uimakäytössä myös ilman lippua. Ei hiekkarantaa.

Nixorin luona on vierasvenepaikkoja ja saunan parkkipaikalle mahtuu asuntoautolla. Nixorin tarjontaan kuuluvat mm. burgerit.

Niksaaren jälkeen näet Särkisalon mahtavimma sillan, jota pitkin pääset Ulkoluotoon. Se on viimeinen saari, jonne Särkisalossa pääsee autolla, mutta todellakin poikkeamisen arvoinen. Ulkoluodolla asuu maailmanluokan freestyle motocrossin ammattilainen Sebastian Westberg, joka järjestää mm. stunttileirejä lapsille ja nuorille sekä Särkisalon suurinta tapahtumaa; SebFMX festiä. 

Saaren päästä voit tehdä lyhyen lauttamatkan Pettuun, jossa sijaitsee Petun kartanokahvila sekä Petun historiallinen tuulimylly.

petun tuulimylly

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Suosittua blogissamme

Avainsanoja artikkeleistamme

Kategoriat

Seuraa meitä

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.