Korkea vai alhainen pesulämpötila

Korkea vai alhainen pesulämpötila

Pyykinpesun pesulämpötilasta kuulee usein eriäviä mielipiteitä. Toiset tykkäävät pestä pyykkinsä hellävaraisesti 30 – 40 asteessa, kun toiset ovat vakuuttuneita, ettei pyykki lähde puhtaaksi alle 60-asteisessa vedessä. Kyseessä voi olla myös arvokysymys – halutaanko erittäin hygieeninen lopputulos vai kuormittaa ympäristöä vähemmän?

KUUMA LÄMPÖTILA JA YLIHYGIEENISYYS

Hygienia on toki tärkeä asia ja varsinkin vallitsevassa maailmantilanteessa. Olemme viimeisen kahden vuoden aikana pesseet käsiämme enemmän kuin koskaan ja käyttäneet litroittain desinfioivia käsihuuhteita, kaikkia muita varotoimia unohtamatta. 

Paljon kuulee puhuttavan ylihygieenisyydestä. Voiko liiallinen hygienia olla haitaksi? Nykyään joidenkin allergioiden ja autoimmuunisairauksien uskotaan liittyvän ylihygieeniseen ympäristöön. Ylihygieenisyys voi lopulta tehdä hallaa vastustuskyvyllemme ja pahentaa esimerkiksi allergioita ja flunssia. 

Mitä pyykinpesuun tulee, voi korkeasta pesulämpötilastakin olla haittaa. Kuumat pesulämpötilat poistavat tekstiileistämme kaikki bakteerit ja mikrobit, jotka ovat hyödyllisiä terveytemme kannalta. 

Ihminen sisältää noin 1,5kg bakteereja, joita ilman emme selviytyisi montaakaan viikkoa. Ihmisen oma bakteeristo toimii ensilinjan puolustuksena tunkeutujabakteereja, -sieniä ja -viruksia vastaan.

EKOLOGISTA PUHDISTUSTA ALHAISEMMASSA LÄMPÖTILASSA

Monella ei välttämättä tule mieleen edes ajatella pesulämpötilaa sen kummemmin. Olemme oppineet tiettyjä kodinhoidollisia tapoja vanhemmiltamme ja noudattaneet niitä läpi elämän. Itse olen aina pessyt pyykkini 40 asteessa, mutta tiedän monen ystäväni käyttävän aina vain 60-asteista ohjelmaa. 

Tiesitkö, että laskiessasi pesulämpötilan 60:stä 40:een, sähkön kulutus jopa puolittuu? Jopa 90% pesukoneen käyttämästä energiasta menee pesuveden lämmittämiseen. Pyykit voi hyvin pestä jopa 20:ssä asteessa. Tekstiileistä löytyvässä pesulapussa ilmoitettu pesulämpötila on ylin, jonka tekstiili kestää, eikä sen yli kannata mennä. Sen alle voi kuitenkin mennä, eikä tuo merkintä ole suoraan verrannollinen tekstiilin puhdistumiseen. 

On hyvä myös muistaa, että nykyiset pesukoneet ovat ihan eri juttu, kuin pesukoneet vielä 10 vuotta sitten. Pesukoneiden kehittynyt teknologia yhdistettynä nykyaikaisiin pesuaineisiin mahdollistaa sen, että lika ja tahrat lähtevät pyykistä alhaisemmissa lämpötiloissa. Kehittyneempien pesuaineiden ansiosta lämpötilalla ei ole enää niin suurta merkitystä, vaikka toisinaan, tekstiilin käytöstä riippuen, on viisasta käyttää lämpimämpiäkin pesuohjelmia. Pesutulos perustuu nykyään kuitenkin pääasiassa pesuaineen sisältämiin erilaisiin entsyymeihin, jotka pilkkovat likaa. 

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.