Pesuaineiden ympäristövaikutukset – Miksi käyttää ekologisia pesuaineita?

PESUAINEIDEN EROT JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

Pesuaineiden erot ja ympäristövaikutukset

Moni miettii, että mitä eroa on erilaisilla pesuaineilla? On ekologista, on biohajoavaa ja sitten on niitä kauppojen perinteisiä, mutta millaisia eroja niillä on ja onko ne kaikki ympäristölle yhtä turvallisia?

Markettien perinteiset pesuaineet

Puhun markettien perinteisistä pesuaineista tässä kohtaa, kun tarkoitan sellaisia kaupan hyllyiltä löytyviä pesuaineita, joita meistä jokainen on varmasti joskus käyttänyt. Näitä ovat mm. astioiden pesuun käsin tarkoitetut pesuaineet, pyykinpesuun ja -huuhteluun käytettävät pesuaineet sekä yleiset kodin siivoukseen tarkoitettavat liuokset ja suihkeet.

Pesuaineiden ympäristövaikutukset

Ekologinen

Sana ekologinen tarkoittaa ihmisen ja ympäristön keskinäisiä suhteita tai mahdollisimman vähän energiaa ja/tai resursseja kuluttavaa.

Biohajoava

Biohajoavaa materiaalia on sanan laajassa merkityksessä kaikki, joka hajoaa kohtuullisessa ajassa bakteerien entsyymitoiminnan tai hydrolyyttisen hajoamisen seurauksena.

Saippua (sulfaatiton, parfyymitön, luonnollinen) hajoaa ympäristöön joutuessaan muutamassa päivässä erilaisiksi hiiliyhdisteiksi, eikä kuormita luontoa.

(Keinotekoiset) Hajusteet (parfum) ovat monimutkaisia kemiallisia tuoksuyhdistelmiä, jotka aiheuttavat tarpeetonta ympäristökuormitusta, ja joiden hajoaminen luontoon voi kestää tavattoman pitkään.

Entsyymit (ovat aineita, jotka hajottavat valikoivasti likaa. Tietty entsyymi pilkkoo vain yhden tyyppistä likaa, kuten proteaasi-entsyymi proteiineja, amylaasi-entsyymi tärkkelystä ja lipaasi-entsyymi rasvoja. Tästä syystä pyykinpesuaineissa käytetään yleensä erilaisia entsyymejä. Entsyymit hajoavat luonnossa, eivätkä kuormita sitä.

Tensidit (surfacants) (anioniset, ioniset, kationiset, amfoteeriset; alentavat pintajännitystä, parantavat veden kostutuskykyä, irrottavat ja pilkkovat kuiduista tehokkaasti likaa, estävät sähköisten ominaisuuksiensa ansiosta lian tarttumisen takaisin puhdistettavalle pinnalle.) Tensidien eli surfakanttien hajoavuus luonnossa vaihtelee.

Jotkin tensideistä on myrkyllisiä ja joidenkin raaka-aineet hajoavia, mutta uusiutumattomia (öljyä) ja siksi suositeltavaa välttää. Käytössä olevien tensidien on alitettava asetetut myrkyllisyysrajat.

Zeoliitti (luonnollinen tai kemiallinen) ei hajoa, lisää puhdistamolietteen määrää ja kertyy putkistoihin aiheuttaen tukoksia.

Fosfanaatit hajoavat erittäin hitaasti ja ne rehevöittävät vesistöjä. Jäteveden puhdistusprosesseissa vain n. 90% saadaan kerättyä talteen.

Valkaisu ja desinfiointiaineet (jotka perustuvat klooriin) ovat myrkyllisiä ympäristölle ja voivat lisäksi muodostaa haitallisia klooriyhdisteitä.

Optiset kirkasteet aiheuttavat tarpeetonta ympäristökuormitusta ja hajoavat hitaasti. Vain n. 90% niistä saadaan kerättyä talteen jätevedenpuhdistusprosesseissa.

Perinteiset huuhteluaineet sisältävät mm. fosfonaatteja, tensidejä ja liuottimia, ja ovat ympäristön kannalta haitallisia. 

Tahranpoistoaineet sisältävät mm. sitruunahappoa, happipohjaisia valkaisuaineita, tensidejä, ja fosfonaatteja. Monet tahranpoistoaineet ovat  ympäristön kannalta haitallisia. Lisäksi ne usein ovat tulenarkoja, huumaavia ja myrkyllisiä.

Muita perinteisistä pesuaineista tuttuja ainesosia ja niiden haittavaikutuksia

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) eli Natriumlauryylisulfaatti on yleinen ei-luonnollisessa kosmetiikassa (saippuat, shampoot, hammastahnat, jne) käytetty pinta-aktiivinen aine ja anioninen tensidi, joka saa tuotteen vaahtoamaan, puhdistaa tehokkaasti ja toimii emulgaattorina.

SLS:ää on myös joissakin ihovoiteissa. SLS on käytössä yleisesti myös useissa teollisuuspesuaineissa hyvän pesutehonsa vuoksi.

SLS on yksi ärsyttävimpiä pinta-aktiivisia aineita kosmetiikassa ja sitä käytetäänkin usein tieteellisissä tutkimuksissa tukittaessa jonkin toiseen aineen mahdollista ihoärsytystä. Tutkittavan aineen aiheuttamaa ärsytystä verrataan SLS:n aiheuttamaan (taattuun) ihoärsytykseen. 2-5 % pitoisuus SLS:a ärsyttää useiden ihmisten ihoa ja voi aiheuttaa myös herkistymistä ja allergisia reaktioita.

Luonnonkosmetiikka-sertifikaattien kriteerit vaihtelevat, mutta yleisesti ottaen natriumlauryylisulfaatti ei ole sallittu aine luonnonkosmetiikassa. Pro Luonnonkosmetiikka ry:n Suomalainen luonnonkosmetiikkaohjeistus määrittelee sulfaatit ei-sallituiksi.

Natriumlauryylisulfaatti on myrkyllinen vesi-eliöille.

Methylisothiazolinone on allergeeni. Allergeenit aiheuttavat nimensä mukaisesti allergiaa.

Käytännössä se on homeenestoaine, jota on käytetty monissa mm. pesuaine tuotteissa jo vuosia. Sen on kuitenkin havaittu aiheuttavan esimerkiksi viivästynyttä allergista kosketusihottumaa, jo pieninäkin pitoisuuksina.

Methylisothiazolinonelle herkistyneiden määrä on viime vuosina yleistynyt, sillä se on korvannut useassa tuotteessa ennen säilöntäaineena käytetyt parabeenit.

Ekologiset ja biohajoavat Saaren Taika pesuaineet, siivoussaippua, pyykkietikka ja saippuat

Saaren Taika Siivoussaippua

On markkinoiden monipuolisin ekologinen pesuaine. Sillä voit pestä käsin astiat sekä pyykkiä, voit pestä sillä nahkaa, mokkaa, lasia, terästä ja puuta, muiden muassa.

Saaren Taika siivoussaippualla voit pestä kylpyhuoneesi lattiasta kattoon ilman haitallisten yhdisteiden hengitykseen menemistä. 

Saaren Taika siivoussaippuaa käytettäessä, ei ole välttämätöntä käyttää siivouskäsineitä, sillä Saaren Taika Siivoussaippua ei kuivata tai ärsytä ihoasi!

Saaren Taika Siivoussaippua käy niin keittiön, kuin wc:nkin siivoukseen. Peset sillä Wc-pöntön yhtälailla, kuin hellan ja uuninkin. 

Ulkokäytössä Saaren Taika Siivoussaippualla voit pestä auton, veneen, asuntovaunun, puutarhakalusteet, talosi puupinnat ja niiden hometäplät sekä lähestulkoon mitä tahansa, mitä vain keksitkään pestä!

Retkellä ja matkalla paras, ja pienin ekologinen monikäyttöpesuaine mukaan otettavaksi on Saaren Taika Siivoussaippua. Se on mitoiltaan kämmeneen menevä, kiinteä, eli sen saa ottaa vaikka lentokoneen käsimatkatavaroihin! 

Saaren Taika Siivoussaippualla peset niin nyrkkipyykin, kuin retkiastiatkin ja voit ympäristöä kuormittamatta suodattaa pesemiseen käytetyn veden takaisin luontoon, sillä Saaren Taika Siivoussaippua on biohajoava ja ekologinen.

Saaren Taika pyykkietikka

On 100% luonnollinen pyykinhuunteluaine sekä pesuaine, joka ei sisällä keinotekoisia hajusteita, vaan niiden tuoksut on aikaansaatu luonnon omilla kukista ja kasveista saatavilla eteerisillä öljyillä. 

Pyykkietikka pehmentää ja raikastaa pyykkisi tukkimatta tekstiilien kuituja tai kotisi putkistoja. Itseasiassa pyykkietikkaa säännöllisesti käyttämällä pyykinpesukoneesi puhdistuksen ja raikastuksen tarve vähenee merkittävästi, ja samalla putkistoissasi mahdollisesti olevat kertymät vähenevät. 

Voit käyttää pyykkietikkaa perinteisenä isoäitien vanhanajan pyykinhuuhteluaineena, joka pehmentää ja raikastaa pyykkisi luontoa kuormittamatta!

Tai laimentaa sitä suihkepulloon ja käyttää tunkkaisten tekstiilien raikastussuihkeena, siivoussuihkeena sekä silityssuihkeena.

Pyykkietikkasuihkeella peset mm. kylpyhuoneesi tai keittiösi kovat pinnat. Pyykkietikasta tehty pesuainesuihke raikastaa ja kirkastaa pinnat sekä poistaa epämiellyttävät tuoksut ja liuottaa kalkkisaostumia!

Itse olen käyttänyt pyykkietikkaa jo vuosien ajan, enkä ole tänä aikana kertaakaan joutunut raikastamaan, tuulettamaan tai puhdistamaan pyykinpesukonettamme epämiellyttävien tuoksujen tai pesuaineista kertyvien ”möhnien” vuoksi.

Käytän Raikas pyykkietikkaa myös astianpesukoneemme huuhtelukirkasteena, joskin tämä niksi on sitten ihan DIY, eli omalla vastuulla käyttöön, mikäli aiot käyttää 🙂

Saaren Taika saippuat eivät sisällä SLS:ää, parabeeneja, eikä muitakaan iholle tai luonnolle haitallisia ainesosia. 

Saaren Taika luonnonkosmetiikan palasaippuat eivät kuivata ihoa, kuten monet muut palasaippuat tekevät ja siksi ne ovatkin herkkäihoisten ja kuivaihoisten keskuudessa niin rakastettuja!

Osta parhaimmat ekologiset siivoussaippuat Saaren Taika shopista! Nopea toimitus, jopa seuraavaksi päiväksi!

Lähteet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.