Näin säästät sähkölaskussasi

vinkit sähkölaskussa säästämiseen

Vinkit sähkön säästämiseen

Meillä jokaisella on tällä hetkellä varmasti enemmän tai vähemmän mielessä sähkön hinta ja tulevan talven mukanaan tuomat sähkölaskut. 

Maamme hallitus on pyytänyt meistä jokaista osallistumaan sähkön säästötalkoisiin, jotta mahdollisilta sähkön sääntelyn aiheuttamilta sähkökatkoksilta voitaisiin välttyä.

Kerron tässä blogikirjoituksessa omat hyväksi havaitsemani sähkön säästövinkit!

Seuraa sähkön hintaa Fingrid sovelluksen avulla

Vaikka et osallistuisikaan sähkön säästötalkoisiin kaikkein aktiivisimmin, kannattaa kännykkään silti ladata maksuton Fingrid sovellus. Saat sen AppStoresta tai PlayKaupasta.

Sovelluksesta näet sähkön hinnan parhaillaan sekä sähkön hinnan seuraavina tunteina.

Tämä on hyödyllinen tieto, mikäli haluaa osallistua sähkön säästötalkoisiin välttämällä käyttämästä paljon sähköä kuluttavia kodinkoneita tai sähkölaitteita silloin, kun sähkönkulutus verkossa on suurimmillaan.

Voit nimittäin päätellä verkon kuormituksen suoraan sähkön hinnasta! Sähkö on kalleimmillaan silloin, kun kulutus on suurinta, eli silloin, kun suurin osa meistä suomalaisista käyttää eri sähkölaitteitaan.

fingrid sovellus

Vältä sähkön kulutusta verkon ruuhka-aikana

Voit seurata sähkön hintaa Fingrid sovelluksesta ja ajastaa esimerkiksi pesukoneen tai astianpesukoneen käymään silloin, kun sähkö on halvimmillaan ja sähköverkossa ei ole ruuhkaa. 

Käyttämällä paljon sähköä kuluttavia sähkölaitteita halvempina aikoina, autat kaikkia suomalaisia välttymään mahdollisilta sähkökatkoksilta, joita joudutaan tekemään, mikäli verkon kulutuspiikit ylittävät saatavilla olevan sähkön määrän.

sähkö hinta tulevina tunteina

Ajasta pyykinpesukone ja astianpesukone

Meillä on jo jonkin aikaa käytetty pesukoneiden ajastusmahdollisuuksia, vaikka meillä onkin kiinteä sähkönhinta, kuten varmaan suurimmalla osalla on. 

Ajastamalla pesukoneet yöksi päälle, saamme osaltamme vähennettyä verkon ruuhkaa kulutuspiikkien aikaan. 

Jos käytät pörssisähköä, näkyy tämä ajan ja hinnan seuraaminen suoraan myös sähkölaskullasi.

pesukoneen ajastus

Käytä ekologista, mutta tehokasta astianpesukonetablettia, sen avulla voit pestä astiasi viileämmässä lämpötilassa!

“Todellakin toimii, hakkaa markettien ”johtavat” merkit mennen tullen, tarkoituksella testailtu äärioloissa jättämällä esipesemättä sellaisia astioita mistä tiedän ettei ole muilla aineilla tullut puhdasta. Luukkua pesun jälkeen avatessa ei ole vastassa kemikaalipilvi. Jää meille pysyvään käyttöön.”
ekologinen konestiskiaine

Pyykillä ei ole niin väliä, jos se on koneessa muutaman tunnin, mikäli käytät pyykinhuuhtelussa pyykkietikkaa. Saaren Taika pyykkietikat eivät nimestään huolimatta tuoksu etikalle, vaan raikkaalle!

Lue kuinka liki viikon koneessa muhineet märät pyykit raikastuivat Saaren Taika pyykkietikalla!

Lue myös miten saat pesukoneen tunkkaisen tuoksun pois?

"Jättää pyykin pehmeäksi ja raikkaaksi. Poistaa tunkkaiset hajut. Kuivuneeseen pyykkiin ei jää hajuja."
Pyykkietikka Kukkaketo

Sähkön säästäminen näkyy myös sähkölaskulla

Suomi on pitkään saanut nauttia poikkeuksellisen halvoista sähkönhinnoista, eikä monikaan ole tullut ajatelleeksi miten erilaiset sähkölaitteet kuluttavat sähköä.

Esimerkiksi liian lämpimällä oleva lattialämpö on varsinainen sähkösyöppö ja joudun nyt ikäväkseni tunnustamaan, että meillä tästä mukavuudesta oli nautittu vähän liiaksikin.

Mutta nyt sähkön hintaan ja kulutuspiikkeihin enemmän huomiota kiinnittäneenä, tulen sammuttaneeksi lattialämmitykset, muista kuin kosteista tiloista, aina kun olemme pidempään pois kotoa ja oheisesta kuvasta voikin katsoa miten se on vaikuttanut meidän sähkölaskuumme.

Kolmen päivän aikana on sähköyhtiö maksanut meille n. 64€ meidän aurinkovoimalan tuottamasta ylijäämäsähköstä. Meillähän aikaisemmin on mennyt kaikki tuotto omaan kulutukseen eikä takaisinpäin ole tullut juurikaan euroja. 

sähkön kulutus ja tuotto

Myös laturit,  Tv ja muut viihdelaitteet tuovat lisähintaa sähkölaskulle, mikäli niitä pidetään turhaan pistorasiassa tai valmiusvirroissa. Nyt onkin hyvä hetki tutkailla mitä kaikkea siellä pistorasioissa onkaan ja nyppiä turhat sähköjohdot pois kulutusta kasvattamasta.

Sitten on toki nämä nyt paljon tapetilla olevat muut vinkit, eli

  • Huonelämpöä asteen matalammalle.
  • Kuumalla säällä viilennä huone pitämällä verhoja kiinni, kylmällä säällä anna auringon lämmittää.
  • Ota lyhyempiä lämpimiä suihkuja tai säädä suihkuvettä reilusti viileämmälle.
  • Sammuta turhat valot, eli valot pois jos poistut tilasta yli 10 minuutiksi.
  • Käytä ruuanlaitossa uunin jälkilämpöä hyväksesi.
  • Älä jätä sähkökiuasta tarpeettomasti päälle saunan jälkeen.
  • Tarkasta kylmälaitteesi; jääkaapin oikea lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta, jokainen aste lisää sähkönkulutusta. Kylmälaitteet tulee sijoittaa erilleen astianpesukoneesta, liedestä, pattereista ja muista lämmönlähteistä.
  • Älä pese vajaita koneellisia pyykkiä tai asioita. Käsitiskaaminen kuluttaa enemmän lämmintä vettä, kuin astianpesukone.

Ja omaan, ja varmasti monen muukin, kokemukseen perustuvat vinkit, joilla voi säästää mm. lämpimän veden käytössä.

Palasaippualla peseytyminen nimittäin säästää vettä, sillä palasaippua huuhtoutuu iholta huomattavasti nopeammin, kuin nestesaippuat, etenkin halvemmat marketti nestesaippuat, joista tahtoo jäädä iholle ”limakerros”, jonka huuhtomiseen kuluu paljon lämmintä vettä.

Pyykkietikkaa, kun käyttää huuhtelussa, niin pyykit kuivuu pikkuisen nopeammin, tämä säästää sähköä siinä tapauksessa, että käyttää kuivausrumpua tai kuivatuskaappia pyykin kuivattamiseen.

Luonnolliset shampoot ja hoitoaineet huuhtoutuvat hiuksista nopeammin, kuin esimerkiksi silikonia sisältävät hoitoaineet, joissa taas se silikoni on huonosti pois huuhtoutuvaa ja sen huuhtomiseen kuluu enemmän lämmintä vettä.

Palasaippualla peseytyvä nainen suihkussa

Tuota itse sähköä

Aurinkopaneelit ovat tällä hetkellä todella kysyttyjä ja moni varmaan miettii, että kannattaisiko sellaiset nyt asennuttaa.

Aurinkopaneelien markkinat ovat tällä hetkellä ylikuumentuneet ja siellä toimiikin nyt todella paljon kokemattomia yrityksiä asennuksia tekemässä.

Kuulun itse ”Aurinkoenergiaa” ryhmään Facebookissa ja siellä näkyy paljon epäonnistuneita ja jopa vaarallisia asennuksia.

Kannattaakin siis tutkia asentavan firman taustoja ennen ostopäätöstä! Itse valitsimme firman valtion ylläpitämästä Motivan hakemistosta, sillä sieltä löytyy sertifioidut asentajat.

Jos haluat lukea tarkemmin mihin paneeleihin me itse päädyimme ja millä perustein, niin omassa blogissani kerron siitä tarkemmin.

Meidän Taikalaakson aurinkovoimalan tuottoa voi pian seurata myös ihan livenä, kun saamme lähiaikoina asennettua tänne kotisivuillemme tuotosta kertovan mittarin. 

aurinkopaneelit
Miten pyykkietikkaa käytetään

Miten pyykkietikkaa käytetään?

Pyykkietikka on etikasta ja tuoksuaineista sekoitettu neste, joka käy pyykinhuuhtelun lisäksi moneen siivoukseen ja raikastamiseen.

Käyttö huuhteluaineena: Lorauta n. 1-2 ruokalusikallista pyykinpesukoneen huuhteluainelokeroon ja pyykistäsi tulee paitsi raikasta ja pehmeää, myös pyykinpesukoneesi säilyy raikkaana!

Käyttö raikastussuihkeena: Laimenna suihkepulloon 20-50% pyykkietikkaa ja loput vettä, suihkuttele tunkkaiselle pinnalle, kuten verho, sohva, lenkkarit, treenikassi, vaatekaappi, patjat jne. Anna tuulettua kuivaksi ja nauti uudesta raikkaudesta!

Lue lisää »

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.