Retinoli lisää kollageenin tuotantoa ja vähentää ryppyjä

Retinoli lisää kollageenin tuotantoa ja vähentää ryppyjä

Ehkäisevä vanhenevan ihon hoito on tehokkaampaa kuin vanhenemisen peruuttaminen

Jotkut asiat on parempi hoitaa ennakoiden, mukaan lukien ikääntyvä iho. Ennaltaehkäisevä ihonhoito on luonnollisesti helpompaa, kun jo syntyneiden juonteiden ja ryppyjen häivyttäminen.

Jotta ihosi säilyy kiinteänä ja kirkkaana, kannattaa ihonhoitorutiiniin ottaa mukaan retinoli.

Retinoli on suosittu ikääntyvän ihon tuote

Retinoli on ehkä eniten käytetty anti-age ainesosa modernissa ihonhoidossa. 70-luvulla retinolia käytettiin pääasiassa aknen hoitoon, mutta pian huomattiin retinolin myös vähentävän juonteita ja ryppyjä sekä haalistavan pigmenttiläiskiä, ja niin retinolista tuli suosittu ainesosa muuhunkin kauneudenhoitoon

Retinoli vähentää juonteita ja ryppyjä

Retinoidit vähentävät ryppyjä ja juonteita lisäämällä ihon kollageenin tuotantoa. Ne stimuloivat myös uusien verisuonien tuotantoa ihossa, mikä parantaa ja tasoittaa ihon värisävyä.

Retinoli sitoo itsensä ihosoluissasi oleviin retinoidireseptoreihin, joka aktivoi ja säätelee kollageenin tuotantoa. On tutkittua tietoa, jonka mukaan retinolihoito stimuloi aikuisen ja ikääntyvän ihon kollageenituotantoa, mikä vähensi ryppyjen esiintymistä koehenkilöillä.

Retinoli haalistaa pigmenttiläiskiä ja ikäpisteitä

Retinolituotteiden säännöllinen käyttö auttaa myös haalistamaan pigmenttiläiskiä sekä iän myötä ilmaantuvia ikäpisteitä. 

Retinoli silottaa ihoa

Retinolituotteet auttavat pehmentämään karheita ihoalueita sekä silottamaan epätasaista ihoa. 

Miten nopeasti retinolin käytön tulokset näkyvät?

Ikääntyvän ihon hoidossa retinolituotteen käyttöä kannattaa jatkaa vähintään 3-6 kuukautta, ennen kuin ryppyjen tasoittuminen alkaa näkyä. Parhaimmat tulokset näkyvät vasta n. 6-12 kk kuluttua.

Sama juttu, mikäli retinolia käytetään aknen hoitoon, tulokset alkavat näkyä vasta n. 4-6kk kuluttua käytön aloittamisesta. 

Saaren Taika Ecolution Aloe retinoli kasvoseerumin tehoaineena on hyaluronihappoa sekä retinyylipalmitaattia. Retinyylipalmitaatti on ihon alempia kerroksia suojaava A-vitamiinin muoto, joka on hyvin siedetty ja, joka sopii myös herkälle ja nuorelle iholle.

Retinyylipalmitaatin säännöllisellä käytöllä saadaan samoja hoitotuloksia kuin vahvemmillakin A-vitamiinimuodoilla.

Retinyylipalmitaatilla on mieto kyky neutraloida UV-säteitä ja siksi se sopii päiväkäyttöön myös kesäaikaan.

Retinolin ja retinoidin erot

Mitä on retinoidi?

Retinoidit ovat A-vitamiinin johdannaisia, jotka on muutettu retinoiinihapoksi yleensä reseptillä saatavissa ihonhoitotuotteissa.

Retinoidi on yleistermi perus ihonhoitotuotteiden retinolille että reseptiretinoideille.

Kun ihomme ikääntyy, alkaa luonnollinen kollageenin tuotantomme ja solujen vaihtuvuusprosessimme hidastua.

Tämän vuoksi ihollamme alkaa näkymään ikääntymisen merkkejä, kuten ihon veltostumista, juonteita, ryppyjä ja pigmenttiläiskiä.

Retinoidit stimuloivat ihomme fibroblasteja (kollageenista vastuussa olevia soluja), joka taas käynnistää solujen uudistumisen.

Tämä prosessi johtaa kuulaampaan, kirkkaampaan ihoon, jossa on vähemmän näkyviä juonteita ja ryppyjä sekä iho pysyy täyteläisempänä ja kiinteämpänä.

Koska retinoidit nopeuttavat kollageenin tuotantoa ja solujen uudistumista, ne voivat myös auttaa vähentämään aknea.

Mitä on retinoli?

Retinoli viittaa tyypillisesti retinoidityyppiin, jota käytetään reseptivapaissa ihonhoitotuotteissa.

Suurin ero on retinolin ja retinoidin välillä on retinolin molekyylirakenne. Retinoli on retinoiinihapon esiaste.

Ihossa retinoli muuttuu retinaldehydiksi, joka sitten muuttuu retinoiinihapoksi – molekyyliksi, jolla on myönteinen vaikutus ihoon. Retinaldehydi ei herkistä ihoa valolle, joten sen käyttö on turvallista myös auringossa.

Koska retinoli vaatii ylimääräisen muutoksen iholla retinoiinihapoksi, se on ei ole yhtä tujua, kuin retinoidit. Tämä on kuitekin eduksi mm. niille, joiden iho ei siedä suuria A-vitamiinipitoisuuksia.

Tämän vuoksi retinolia sisältävät ihonhoitotuotteet ovat huomattavasti siedetympiä kuin retinoideja sisältävät.

Retinoidien ja retinolin haittavaikutukset

Retinoidien haittavaikutukset ovat niin surullisen kuuluisia, että niille on keksitty nimikin! On olemassa kokonaisia Reddit-ketjuja, joissa jaataan vinkkejä ”overcoming the Retinoid uglies”, eli retinoid-rumuuksien voittamiseen.

Retinoidien haittavaikutuksia ovat mm. hilseily, punoitus, ihoärsytys, ihoherkkyys ja ihon kuivuminen.

Saaren Taian valikoimasta löydät luonnolliset retinolia sisältävät ihonhoitotuotteet, joiden käytössä ei ole kesälläkään rajoituksia.

Lähde: 1, 2

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.