Mitkä öljyt tukkivat ihohuokosia, eli komedogeeniset öljyt

Mitkä öljyt tukkivat ihohuokosia, eli komedogeeniset öljyt

Öljyt ihonhoidossa

Erilaiset öljyputsarit ja ihonhoitoöljyt ovat parhaillaan nousemassa yhä suuremmiksi ihonhoitotrendeiksi ja siitä syystä onkin hyvä käydä hieman läpi eri öljyjen koostumusta ja toimintaa iholla.

Öljyputsareiden käyttöä on perusteltu usein juuri sillä, että ”öljy poistaa öljyä” ja, että öljy olisi iholle hellävaraisempaa kuin esimerkiksi saippua, johtuen saippuapesun väitetystä ihon pH arvon nostamisesta.  Nämä kummatkin väittämät on tehokkaasti kumottu ja artikkelit niihin liittyen lyödätkin tämän artikkelin lopusta. 

Ei nimittäin ole aivan yhdentekevää millaisella öljyllä ihoaan hoitaa tai puhdistaa, sillä eri öljyillä on erilaisia ominaisuuksia, kuten imeytyvyys ja komedogeenisyys, eli ihohuokosten tukkivuus.

Tätä komedogeenisyyttä seurataan asteikolla ja tässä artikkelissa kerron yleisimpien ihonhoitoöljyjen komedogeenisyys arvot. Kannattaa kuitenkin muistaa, että erittäin komedogeenisetkään öljyt eivät tuki kaikkien ihohuokosia, mutta mikäli ihosi on esimerkiksi akneen taipuvainen, kannattaa ihonhoitoöljyn komedogeenisyys ottaa huomioon ihonhoitorutiinia suunnitellessa.

Miten komedogeeninen öljy tukkii ihohuokosia?

Komedogeeniset öljyt sisältävät molekyylejä ja rasvahappoja, jotka jäävät jumiin ihohuokosiin. Tämä voi johtaa ihosolujen nopeaan kerääntymiseen ihohuokoseen, joka taas johtaa ihohuokosen tukkiutumiseen. Tukkiutuneeseen ihohuokoseen muodostuu mustapää, joka muuttuu finniksi. 

Komedogeeniset öljyt

Kun puhutaan komedogeenisistä, eli ihohuokosia mitä todennäköisemmin tukkivista öljyistä, puhutaan niistä juuri öljymuodossa. Eli esimerkiksi saippuassa öljy ei enää ole öljynä, vaan se on muuttunut kemiallisen prosessin aikana saippuaksi, eli se on saippuoitunutta öljyä. Tällöin öljystä on tullut rasvaa liuottava ainesosa, eikä se enää kykene tukkimaan ihohuokosia.

Kookosöljy esimerkiksi on komedogeenisessä asteikossa hyvin alhaalta, eli se mitä todennäköisemmin voi tukkia ihohuokosia, mutta saippuassa käytettynä se onkin muuttunut erittäin tehokkaaksi puhdistajaksi ja rasvan irroittajaksi, joka toimii iholla juuri päinvastaisella tavalla.

Kookosöljy on sellaisenaan myös pidemmällä aikavälillä kuivattava öljy, eli vaikka jotkut vannovatkin kookosöljyn nimeen, itse en suosittelisi sitä sellaisenaan säännölliseen käyttöön ihon tai hiusten hoidossa, vaikka lyhyellä käytöllä siitä voikin olla hyötyä.

Komedogeeniset arvot eli ihohuokosten tukkeutumisen asteikko

0 – Ei tukkeudu ihohuokosiin

1 – Pieni todennäköisyys

2 – Kohtalaisen alhainen

3 – Kohtalainen

4 – Melko korkea

5 – Suurella todennäköisyydellä tukkii ihohuokoset

Alla muutamia ihonhoidossa yleisimmin käytettyjä öljyjä sekä niiden komedogeeniset arvot

  • Aprikoosinsiemenöljy 2
  • Arganöljy 0
  • Auringonkukkaöljy 0
  • Avokadoöljy 2
  • babassuöljy 2
  • Baobabin siemenöljy 2
  • Chiansiemenöljy 3
  • Granaattiomenansiemenöljy 1
  • Hamppuöljy 0
  • Helokkiöljy 2
  • Jojobaöljy 2
  • Kaakaovoi 4
  • Karpalonsiemenöljy 2
  • Kandelillavaha 1
  • Karnaubavaha 1
  • Kookosöljy 4
  • Kukui pähkinäöljy 2
  • Kurpitsansiemenöljy 2
  • Lanoliini 1
  • Luumunsiemenöljy 2
  • Maissiöljy 3
  • Makadamianpähkinäöljy 3
  • Mangovoi 1
  • Manteliöljy 2
  • Marulaöljy 4
  • Mehiläisvaha 0-2
  • Mustaherukansiemenöljy 1
  • Mustikansiemenöljy 1
  • Neemöljy 1
  • Ohdakeöljy 2
  • Oliiviöljy 2
  • Palmuöljy 4
  • Pellavansiemenöljy 4
  • Persikansiemenöljy 3
  • Porkkanansiemenöljy 3
  • Risiiniöljy 3
  • Ruusunmarjaöljy 1
  • Ruusuöljy 3
  • Rypäleensiemenöljy 2
  • Seesaminsiemeöljy 2
  • Sheavoi 0
  • Soijaöljy 3
  • Tyrniöljy 2
  • Vadelmansiemenöljy 1
  • Vehnänalkioöljy 5

Komedogeenisyysasteikko antaa sinulle suuntaa erilaisten öljyjen valinnassa, mutta yhtä tärkeää on myös huomioida oma ihotyyppi.

Komedogeeniset, ihoa suojaavat ja ihon suojakerrosta parantavat öljyt voivat olla todella hyödyllisiä herkkäihoisille sekä kuivasta ihosta kärsiville, kun taas vähemmän suojaavat, eli ei-komedogeeniset öljyt voivat olla kuivalle ihotyypille hyödyttömiä.

Voit tutustua Saaren Taian käyttämiin öljyihin, sekä niiden iho lupauksiin raaka-aine esittelyissämme.

Huomionarvoista on myös tiedostaa, että asteikko määrittää 100% öljyn komedogeenisyysarvon.

Kun öljyjä käytetään kosmetiikassa, sitä harvoin on tuotteessa yksinään, eli 100%:lla vahvuudella. Moni öljy onkin parhaimmillaan yhdessä muiden öljyjen kanssa, jolloin niiden käyttötarkoitukseensa sopiva suhde toisiinsa on optimaalinen tuotteen ihonhoitolupausta ajatellen.

Saaren Taian valikoimasta löydät ihoa siloittavat ja kuulautta lisäävät kasvoöljyt sekä kasvöljyt, jotka sopii akneiholle.

Paras kasvoöljy on kevyt ja nopeasti imeytyvä, mutta samaan aikaan kosteuden säilyttävä ja vitamiinipitoinen!
Saaren Taika kasvoöljyt pitävät kasvosi mattapintaisena koko päivän.

Saaren Taian kasvoille käytettävät kasvoöljyt ja puhdistusöljyt on kehitetty vain ihohuokosia tukkimattomista raaka-aineista. Niiden reseptiikassa on huomioitu tarkasti kunkin ihon tarpeet ja valittu niiden kirkastavat, pehmentävät, ravitsevat, puhdistavat, kosteuttavat, heleyttävät, tasoittavat ja kiinteyttävät ainesosat ovat kaikki komedogeenisessä asteikossa ei-tukkivasta päästä.

Saaren Taian hajusteeton Argan Ruusunmarja Luksus kasvoöljy sisältää yhdistelmän tarkkaan valittuja arvokkaita ja tehokkaita öljyjä kasvojen ihon sileyden ja kuulauden aikaansaamiseksi.

Arganöljy auttaa rauhoittamaan ärtynyttä ihoa ja sen ihon elastisuutta parantavien ominaisuuksiensa ansiosta sitä käytetään niin arpien häivyttämisessä, kuin taistelussa ikääntymisen näkyviä merkkejä vastaan.

Jojobaöljyn käytöllä on suotuisia vaikutuksia ihosi kollageenintuotannolle ja se auttaa myös ihosolujesi uudistumisprosesseissa.

Ruusunmarjaöljy sisältää runsaasti rasvahappoja, A- ja C-vitamiineja. Nämä ainesosat auttavat ehkäisemään tehokkaasti ikääntymisen merkkejä, sekä saattavat vähentävää ihon pigmettiläiskiä.

Sisältää: Helokkiöljy (2), Arganöljy (0) , Jojobaöljy (2), Ruusunmarjaöljy (1)

Saaren Taika Jojobaöljy & Teepuu kasvoöljy on pehmentävä ja suojaava kasvoöljy, jolla on tulehduksia estäviä ominaisuuksia, siksi sopii erityisen hyvin mm. vaurioituneelle tai akneiholle.

Jojobaöljy on helposti imeytyvä, mutta mattapintaisen suojakerroksen jättävä öljy, joka on erittäin hyvin siedettyä ja ihoa rauhoittavaa. Se auttaa ihoasi talintuotannon tasapainottamisessa ja saattaa siksi hillitä myös aknen syntymistä.

Jojobaöljyn käytöllä on suotuisia vaikutuksia ihosi kollageenintuotannolle ja se auttaa myös ihosolujesi uudistumisprosesseissa.

Sisältää: Jojobaöljy (2), Teepuun eteerinen öljy

Öljyjen sisältämät rasvahapot

Rasvahapot ovat kasviöljyjen tärkeimmät ainesosat ja etenkin kaksi tiettyä rasvahappoa ovat avainasemassa ihonhoidossa; linolihappo ja öljyhappo.

Näiden kahden rasvahapon suhde toisiinsa määrittää myös kyseisen öljyn komedogeenisyyden, eli pelkästään korkea öljyhappopitoisuus ei välttämättä tarkoita, että öljy olisi komedogeeninen tai toisinpäin, vaan oleellista on näiden rasvahappojen suhde toisiinsa.

Linolihappo

Linolihappo on ihon luonnollisten keramidien välttämätön rakennusaine sekä yksi ihon tärkeimmistä kosteuttajista ja ihon suojakerroksen ylläpitäjistä.

Linolihappo on ihanteellinen rasvahappo mm. akneen taipuvalle iholle sekä rasvaiselle iholle, sillä se täydentää puuttuvaa linolihappo tasapainoa näillä ihotyypeillä.

Linolihapon puutetta on usein havaittu aknesta kärsivillä ja sen onkin arveltu voivan olla yksi syy aknen syntyyn. 

Öljyhappo

Öljyhappo taas ravitsee ihoa sekä rauhoittaa ihon suojakerrosta. Öljyhappo myös korjaa ihovaurioita sekä parantaa ihon suojakerrosta. Siksi se onkin oivallinen mm. kuivalle iholle.

Linolihappo ja akne

On tieteellisesti todistettu, että akneen taipuva ihotyyppi tuottaa enemmän öljyä, kuin muut ihotyypit. Kuitenkaan kaikki öljyisen/rasvaisen ihon omaavat eivät ole taipuvaisia akneen.

Vaikka liika öljy, eli tali, on välttämätön komponentti aknen syntymiselle, ei ihon korkea öljytaso yksistään riitä aiheuttamaan aknea. Ihon erittämän öljyn lisäksi ihon öljyssä on koostumuksellisia eroja (esim. linolihappopitoisuuksissa) aknelle altiiden ja ei-altiiden ihmisten ihojen välillä.

Ihon tali eli sebum

Ihmisen ihon seebumi, eli tali koostuu pääasiassa luonnollisista rasvoista. Triglyseridit ja rasvahapot muodostavat lähes 60% ihmisen ihon talista ja 25% talista on vahaestereitä, kun loput 15 prosenttia on skvalaania.

Aknesta kärsivillä henkilöillä on hyvin dokumentoituna mm. ihon linolihapon lasku, ja siihen taas liittyy ihon skvalaanipitoisuuden nousua. Tällä epidermaalisella lipidien muutoksella on keskeinen rooli aknen patogeeneissä.

Linolihappo on tiettyjen keramidien rakennusaine ihossa. Alhaiset linolihapon tasot akneen taipuvaisten potilaiden talissa johtavat näiden keramidien riittämättömään tuotantoon, mikä auttaa selittämään keramidien puutoksen, joka on osoitettu aknea sairastavilla henkilöillä.

Itse asiassa keramidin puutteen ja aknen vaikeusasteen välillä on osoitettu olevan selkeä yhteys. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vaikeampi akne liittyy suurempaan keramidien puutteeseen ihossa.

Keramidien puute lisää ihon suojakerroksen toimintahäiriötä, joka on suoraan sidottu follikulaariseen (karvatupen) hyperkeratinisaatioon, joka lisää ihotukkeumien muodostumista.

Kun keratinosyytit tarttuvat karvatuppeen, se luo esteen, joka vangitsee talin huokosiin. Talipitoisuuden kasvaessa ihohuokoset laajenevat. Viime kädessä tämä voi johtaa karvatupen seinämän repeämiseen ja aiheuttaa tulehduksen.

Skvaleeni on lipidi, jota löytyy ainutlaatuisesti ihon talista, mutta ei mistään muualta ihmiskehossa.

Sen uskotaan antavan suojaavia ja pehmentäviä ominaisuuksia iholle. Aknelle taipuvaisten henkilöiden on osoitettu tuottavan normaalia korkeampia skvaleenitasoja ihon talissaan, ja sen epäillään suoraan myötävaikuttavan aknen kehittymiseen.

Skvaleenin uskotaan reagoivan ympäristön stressitekijöiden kanssa prosessissa, joka tunnetaan nimellä lipidiperoksidaatio.

Siinä epidermaaliset lipidit, kuten skvaleeni, hapettuu, jolloin muodostuu reaktiivisia ja tulehduksellisia yhdisteitä. Kun skvaleeni altistuu ympäristön oksidatiivisille stressitekijöille, kuten ilman saasteille ja auringon UV-valolle, se muuttuu skvaleeniperoksideiksi, jotka lisäävät aknelle tyypillistä tulehduksellista tilaa ihossa.

E-vitamiini on ihon talissa oleva antioksidantti.  Alentuneet E-vitamiinitasot korreloivat skvaleeniperoksidipitoisuuden nousun ja sitä seuraavan tulehduksen kanssa.

Iholla on oma luonnollinen antioksidanttijärjestelmänsä, joka neutraloi tämän prosessin, pääasiassa talin sisältämän E-vitamiinin avulla.

Aknesta kärsivillä on myös osoitettu olevan E-vitamiinipitoisuuden vähenemistä, mikä taas korreloi skvaleeniperoksidipitoisuuden nousun kanssa.

Öljyinen/rasvainen iho vs. akneen taipuva iho

Akneen taipuvaisten ihon talilla on erilainen koostumus, kuin ei-akneen taipuvaisilla ja tämä on huomion arvoinen seikka aknen patogeenin ymmärtämisessä.

Talin erilainen koostumus auttaa selittämään eroja akneen taipuvaisen ihon, sekä rasvaisen ihon omaavien välillä, joka taas auttaa valitsemaan oikeanlaiset ihonhoitotuotteet juuri omalle ihotyypille. 

Näin selvität helposti oman ihotyyppisi!

Kokeella ei voitu siis todistaa, että ainakaan Saaren Taika Teepuusaippuan käyttö nostaisi ihon pH:ta merkittävästi, sillä pelkän vedenkin käyttö iholla nosti pH:ta enemmän kuin itse Teepuusaippua.

Myös kasvoille tarkoitettu puhdistusaine nosti ihon pH:ta enemmän kuin kokeessa käyttämäni Saaren Taika Teepuusaippua.

Mikäli siis käyt suihkussa ja vaikka pesisit kasvosi pelkällä vedellä, nousee ihosi pH mitä todennäköisemmin korkeammalle, kuin jos pesisit sen miedolla Saaren Taika saippualla.

Näin siis kumoan väitteen, että saippuapesu olisi ihon pH:n kannalta erityisen haitallista, näin ei ole, ainakaan, mikäli käyttää mietoja ja ihoystävällisiä Saaren Taika saippuoita!

Voiko kasvoja pestä saippualla?

Kasvojen iho on ehkä kehomme eniten kuivuva osa,  onhan kasvot lähes tauotta kosketuksissa ilman kanssa, jolloin kasvojen ihon kosteus pääsee jatkuvasti haihtumaan.

Siksi kasvojen ihon puhdistukseen tulisikin kiinnittää erityistä huomiota ja välttää liian peseviä ja voimakkaita puhdistusaineita.

Monet saippuat sisältävät ihoa kuivattavaa ja joidenkin ihoa ärsyttävää sulfaattia (SLS, Sodium Lauryl Sulfate) ja siksi tällaisia saippuoita ei missään nimessä tulisi käyttää iholle, etenkään kasvojen iholle. 

Myös moni luonnollinen saippua saattaa olla kasvoille liian rajusti pesevä ja turhan kuivattava. Omille kasvoille parhaiten sopivan saippuan löytääkin oikeastaan vain kokeilemalla tai kysymällä kokemuksia tuttavilta.

Mikä saippua käy kasvojen pesuun?

Saaren Taian palasaippuoista lähes kaikki sopivat myös kasvojen pesuun ja useimmissa palasaippuoissamme onkin jo reseptin kehittämis vaiheessa otettu kuivaihoiset ja kasvojen pesu huomioon, sillä tuotteiden kehittäjällä, eli minulla itsellänikin on atooppinen, kuiva ja herkästi reagoiva iho. 

Saaren Taika palasaippuathan ovat alunperin omiin iho-ongelmiini kehitettyjä ja ihosairauksista koko elämäni kärsineenä uskon, että iho-ongelmien ansiosta minulla on ensikäden kokemusperäistä tietoa aidosti kosteuttavien palasaippuoiden valmistamisesta. 

Myös sadat asiakkaamme ovat kertoneet, että Saaren Taika saippuat eivät kuivata useimpien ihoa!

Korkealaatuiset ja luonnolliset Saaren taika ihonhoitotuotteet helposti netistä!

Lähteet: 1, 2

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.