12 parasta probioottista ruoka-ainetta parempaan vatsan terveyteen

Suoliston mikrobiomilla vaikutus on terveyteesi

Olemme kirjoittaneet aiemmin blogissamme ihon mikrobiomista ja sen vaikutuksesta ihmisen terveyteen, mutta emme ole vielä perehtyneet vatsan ja suoliston mikrobiomin vaikutuksesta kokonaisterveyteesi, joten tässä tulee tietoa probioottisista ruoka-aineista, joiden avulla voit vaikuttaa hyvinvointiisi.

Mikä on suoliston mikrobiomi?

”Suoliston mikrobiomi” koostuu biljoonista mikro-organismeista ja niiden geneettisestä materiaalista, jotka elävät suolistossasi. Nämä pääasiassa bakteereista koostuvat mikro-organismit osallistuvat terveytesi ja hyvinvointisi kannalta kriittisiin toimintoihin.

Mikrobiomi koostuu mikrobeista, jotka ovat sekä hyödyllisiä että mahdollisesti haitallisia. Suurin osa niistä on symbioottisia (joissa sekä ihmiskeho että mikrobisto hyötyvät) ja osa, pienemmässä määrin, patogeenisiä (edistää sairauksia).

Terveessä kehossa patogeeninen ja symbioottinen mikrobisto elävät rinnakkain ilman ongelmia. Mutta mikäli tässä tasapainossa on häiriö, kuten tartuntataudit, tietyt ruokavaliot tai pitkäaikainen antibioottien tai muiden bakteereja tuhoavien lääkkeiden käyttö, ilmaantuu dysbioosi, joka pysäyttää nämä normaalit vuorovaikutukset. Tämän seurauksena keho voi tulla alttiimmaksi sairauksille.

Probioottisilla ruoka-aineilla parempi terveys

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka edistävät hyvien bakteerien kasvua suolistossamme. Ne eivät ole välttämättömiä vain terveelle suolistolle, vaan myös yleiselle hyvinvoinnillemme.

Probiootit on liitetty mm. masennuksen vähenemiseen, edistämään sydämen terveyttä, vahvistamaan immuunijärjestelmää ja parantamaan ihon kuntoa ja ulkonäköä.

Yksi teoria siitä, miksi probioottiset ruoat parantavat koko terveyttämme, on se, että hyvät suoliston bakteerit edistää tervettä aineenvaihduntaa, mikä voi estää monenlaisia ​​häiriöitä, kuten liikalihavuutta ja diabetesta.

Parhaat probioottiset ruoat terveelle suolistolle

Jogurtti

jogurtti on hyvä probioottien lähde

Helpoin ja nopein tapa saada lisää probiootteja on nautti jogurttia, joka sisältää Lactobacillus acidophilus (Acidofilus) tai Lactobacillus rhamnosus (Gefilus) bakteereja, tunnistat nämä esimerkiksi A+ merkistä tai g merkistä.

Probioottisia maitohappobakteereja sisältävän jogurtin lisääminen päivittäiseen ruokavalioon on helppoa, sillä niitä löytyy useissa eri muodoissa ja makuvaihtoehdoissa, helposti nautittavana vaikka suoraan pakkauksestaan!

Kimchi

kimchiä

Kimchi on perinteinen korealainen suosikki, joka valmistetaan fermentoimalla vihanneksia probioottisten maitohappobakteerien kanssa.

Kimchi antaa sinulle runsaasti probiootteja samalla, kun se lisää ruokavalioosi terveellisiä ainesosia, kuten vihanneksia, valkosipulia, inkivääriä ja muita. Kimchi on ihana lisuke, joka tarjoillaan perinteisesti höyrytetyn riisin kanssa.

Suolakurkut

suolakurkkuja purkissa

Saatat yllättyä kuullessasi, että suolakurkku voi sisältää probiootteja. Varmista kuitenkin pakkauksesta, että ostat fermentoituja suolakurkkuja, eli hapatettuja.

Ennen vanhaan suolakurkun nimi oli hapankurkku, joka viittasi sen valmistustapaan hapattamalla. Nykyään sitä kutsutaan suolakurkiksi, kun taas etikkakurkku on nimellä maustekurkku. Maustekurkut eivät yleensä ole hapatettuja. 

Jotkut ihmiset jopa juovat tai käyttävät ruuanlaittoon suolakurkun mehun. Huomaa, että purkissa oleva suolakurkku sisältää yleensä paljon suolaa!

Hapanjuurileipä

hapanjuuri ja hapanleipä sisältää probiootteja

Hapanjuuri sisältää maitohappobakteereja. Juuri on ympäristö, jossa hiiva ja hyvät bakteerit kasvavat kuluttamalla vettä ja jauhoja.

Luonnolliset prebiootit ja probiootit on listattu tutkimuksessa yhdeksi hapanleivän eduista.

Hapanleivän etuja on myös parempi verensokerin hallinta, alentunut kolesteroli, pienempi diabeteksen riski, alentunut sydän- ja verisuonisairauksien riski sekä parantunut painonhallinta. Lisäksi siitä tulee herkullista leipää!

Kefiiri

kefiirijuoma lasissa

Kefiiri on hapatettu maito, joka on valmistettu käyttäen kefirin jyviä. Sen pohjana on tavallisesta lehmän- tai vuohenmaitoa, johon on lisätty viljamaista hiiva- ja maitohappobakteerikantaa nimeltä kefir.

Seoksen annetaan käydä noin vuorokausi, minkä jälkeen siitä suodatetaan pois jyvät, jolloin saadaan kefiirijuoma. Kefiirijuoma sisältää yleensä enemmän probiootteja kuin jogurtti. Kefiirijuomiakin on tänäpäivänä runsaasti saatavilla kaupoista valmiina juomina!

Kombucha

kombucha pulloja

Kombucha on terveysjuoma, joka on noussut erittäin suosituksi viime aikoina. Löydätkin sitä helposti useimmista  ruokakaupoista!

Juoma on itse asiassa fermentoitua teetä, joten saat sen myötä myös teen terveyshyödyt käyttöösi. 

Kombucha valmistetaan lisäämällä bakteerikantoja, hiivaa ja sokeria joko mustaan ​​tai vihreään teehen, mikä luo juomaan probiooteille hyödyllisen ympäristön.

Juoman annetaan käydä noin viikon tai hieman pidempään, kunnes sen päälle kasvaa sienimäinen rakenne. Sieni suodatetaan pois ja näin syntyy uusi kombucha.

Hapankaali

hapankaalia lautasella

Tämä saksalaisten lohturuoka on fermentoitu kaali, joka on valmistettu laktofermentoimalla vihannesta suolavedessä. Tämän luonnollisen käymisprosessin aikana hapankaaliin tulee probiootteja.

Myös tätä tuotetta valmiina ostettaessa tulee olla tarkkana, että valitset nimenomaan fermentoidun hapankaalin, joka sisältää probiootteja, sillä moni valmistaja käyttää hapankaalinsa valmistukseen etikkaa ja sokeria. Tuote voi myös olla pastöroitu, mikä vähentää bakteerien kasvua ja tappaa probiootteja.

Misokeitto

misokeitto sisältää probiootteja

Tätä japanilaisten lohturuokaa tarjoillaan monien aterioiden lisukkeena. Miso on tyypillisesti fermentoiduista soijapavuista valmistettu tahna, joka toimii mausteena kastikkeiden, levitteiden ja keittoliemien valmistuksessa.

Miso-keitossa käytetään tätä tahnaa liemenä. Koska miso on fermentoitu ruoka-aine, se sisältää runsaasti probiootteja. Miso-keitto sopii mainiosti ruuan alkupalaksi tai kevyeksi välipalaksi!

Omenaviinietikka

omenaviinietikkaa lasipullossa

Omenaviinietikka on kahdesti fermentoitua omenamehua. Omenaviinietikka on ollut jo vuosia suosittua terveyslisäaineena. Muistanpa itsekin isoäitini, eli Muorin, ottaneen päivittäin lusikallisen omenaviinietikkaa terveydelleen!

Omenaviinietikassa on käymisprosessista peräisin olevia luonnollisia probiootteja. Useimmat omenaviinietikan terveyshyödyistä ovat vähäisiä, mutta monet ihmiset käyttävät sitä lähes kaikkeen mahdolliseen aina närästyksen lievittämisestä painonpudotukseen.

Omenaviinietikasta saat valmistettua herkullisen salaatinkastikkeen tai marinadin!

Jotkut juustot

probiootteja sisältäviä juustoja

Joissain juustoissa on myös probiootteja. Pitkään kypsennetyissä juustoissa, joita ei ole kuumennettu kypsennyksen jälkeen, on yleensä probiootteja.

Esimerkkejä ovat Swiss, Gouda, cheddar, Edam, Gruyere, raejuusto ja provoloni. Joten hyvä uutinen on, että monissa suosituissa juustotyypeissä on probiootteja, mukaan lukien raejuusto, josta saat mehevän lisukkeen ihan sellaisenaan tai vaikkapa kulholliseen hedelmiä lisättynä!

Marinoidut kasvikset

Hapatettuja ja marinoituja kasviksia

Hapatettujen marinoitujen vihannesten käyttö on loistava tapa  säilöä vihanneksia sesongin ulkopuolella.

Kirnupiimä

Kirnupiimää

Perinteinen kirnupiimä voi olla erinomainen probioottien lähde.

Kirnupiimä -nimellä kulkee monia eri ​​fermentoituja meijerijuomia, mutta perinteinen kirnupiimä on voin valmistusprosessista kuorittua nestettä.

Tarkista jälleen pakkausesta, että valitsemasi kirnupiimä tosiaan sisältää probiootteja!

Probioottiset pesuaineet arjen helpotukseksi!

Probioottinen Saaren Taika pyykinpesuaine poistaa tehokkaasti tahrat tekstiileistä!

Pyykinpesuneste käy sekä konepyykille, että käsipyykille ja sen käyttölämpötila on 20-90 astetta. Pesuneste sopii myös villalle ja silkille, sekä vauvan pyykille 🙂

Luonnollisista ainesosista valmistettu pyykinpesuneste sisältää probioottisia bakteereita, jotka auttavat ylläpitämään hyvää bakteeritasapainoa ja irroittamaan likaa.

Hajusteeton pyykinpesuaine hoitaa ja suojaa hellävaraisesti pyykkiäsi.

Sopii vauvojen vaatteiden pesuun sekä kaikille kankaille, myös villalle ja silkille. Voidaan käyttää niin kone- kuin käsinpesussa 20–90 asteessa.

Kehitetty erityisesti herkälle iholle.

Probioottinen Saaren Taika käsitiskiaine poistaa tehokkaasti rasvat ja pinttymät.

Luonnollisista ainesosista valmistettu hellävarainen astianpesuaine sisältää probioottisia bakteereita, jotka auttavat ylläpitämään hyvää bakteeritasapainoa ja irroittamaan likaa.

Hajusteeton astianpesuaine pitää huolta niin astioista kuin käsistäsikin.

Kehitetty erityisesti herkälle iholle. Ihotauti- ja allergialääkäreiden hyväksymä tuote.

Saaren Taika pribioottinen astianpesuaine on vegaaninen, luonnollinen ja pakattu kierrätettävään muovipulloon.

Nainen ottaa sormella hajusteetonta Metsämikrobi vartalovoidetta lasirasiasta

Monipuolisella mikrobiympäristöllä on vaikutusta erilaisten sairauksien, kuten allergioiden ja astman esiintyvyyteen. Mitä monipuolisemmin mikrobeja, sitä vähemmän sairauksia.

Mikrobiomi-ihonhoito on tämän hetken kuumin kauneustrendi ja mikrobiomiprobioottisia ihonhoitotuotteita tulee jatkuvasti  enemmän ja enemmän kuluttajien saataville.

Mutta mikä on ihon mikrobiomi ja miksi se puhuttaa nyt niin paljon ympäri maailmaa?

Lähteet: 1, 2, 3

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.