Mikä on ihon mikrobiomi ja miten se vaikuttaa ihmisen terveyteen?

Ihon mikrobiomi vaikuttaa terveyteesi kokonaisvaltaisesti

Mikrobiomi-ihonhoito on tämän hetken kuumin kauneustrendi ja mikrobiomiprobioottisia ihonhoitotuotteita tulee jatkuvasti  enemmän ja enemmän kuluttajien saataville.

Mutta mikä on ihon mikrobiomi ja miksi se puhuttaa nyt niin paljon ympäri maailmaa?

Kaiken takana on iho!

Iho on suurin elimemme ja ihomme mikrobiomilla on suurempi yhteys terveyteemme, kuin aiemmin on ymmärretty.

Ihomme päätehtävä on toimia rajapintana ulkoista ympäristöä vastaan ja siksi ihollamme asustaa monenkaltaista elämää, josta hyvin harva on tietoinen. 

Ihomme mikrobiomi koostuu erilaisista bakteereista (hyvistä ja huonoista), sienistä, viruksista, punkeista ja sen sellaisista. Nykyisillä tutkimuksilla on voitu havaita, että ihomme mikrobikanta on selvästi laajempi, mitä aiemmin ajateltiin. 

Nainen levittää metsämikrobivoidetta sääriin

Mitä enemmän tieteessä on tutkittu ihon mikrobiomia, sen enemmän on alkanut varmistumaan käsitys, että ympärillämme olevalla maailmalla (elinympäristö, elämäntapa) on suuri vaikutus ihomme ja suolistomme elinympäristölle (mikrobiomille), joka taas vaikuttaa mm. immuunijärjestelmäämme, jonka häiriön ensimmäiset merkit ovat mm. ruoka-aine allergiat ja ekseematyyppiset ihottumat.

Suomalaiset tutkimusryhmät ovat olleet kansainvälisesti etulinjassa: muun muassa julkaisseet useita tutkimuksia biodiversiteetin vähentymisen ja atooppisten sairauksien yhteydestä.

Epätasapainossa oleva ihon mikrobiomi

Ihon mikrobiomin epätasapainolla uskotaankin olevan yhteys useisiin eri ihosairauksiin, kuten ekseemaan, hilseeseen, akneen ja dermatiittiin sekä myös joihinkin ihoinfektioihin.

Suoliston epätasapainossa olevan mikrobikannan vaikutusta mm. masennuksen syntyyn tutkitaan parhaillaan tiedeyhteisöissä ja onkin mielenkiintoista nähdä mihin kaikkeen elinympäristömme supistunut mikro-organismikanta ja ihmisen vähentynyt luontoyhteys vaikuttaa.

Iho nimittäin on suojamuurimme ulkoisen ympäristön ja kehomme välillä, mutta samalla se on myös immunologinen elin, jonka reseptoreissa tunnistetaan iholle tulleet ärsykkeet. 

Ihon reseptorit sijaitsevat karvatupeissa ja ihohuokosissa, ja iholle välittyvät ärsykkeet vaikuttavat reseptorien sytokiinien määrään.

Sytokiinit taas ovat proteiineja, joilla on ihmisen immuunijärjestelmän toiminnassa olennainen osa. Sytokiinit ohjaavat ja säätelevät immuunijärjestelmämme toimintaa ja sytokiinien epätasapaino taas aiheuttaa häiriöitä immuunijärjestelmämme toiminnassa. 

Alustavaa tietoa mikrobiomin muutoksista on toistaiseksi saatu myös psoriaasissa, seborrooisessa ihottumassa, aknessa ja kroonisissa haavoissa.

Ihmisen mikrobialtistus

Ympäri maailman räjähdysmäisesti lisääntyneet autoimmuunisairaudet, kuten allergiat, astma, tyypin 1 diabetes ja atopia saattaa tiedemiesten mukaan liittyä siihen, että ihmisillä on siistimpi kasvu- ja elinympäristö.

Modernilla ihmisellä ei enää ole riittävää kosketusta luontoon, jota kautta hän altistuisi erilaisille mikrobeille päivittäin. 

Kehon puolustusjärjestelmä

Tutkijat ympäri maailmaa ovat todenneet, että monipuolisella mikrobiympäristöllä on vaikutusta erilaisten sairauksien esiintyvyyteen. Mitä monipuolisemmin mikrobeja, sitä vähemmän sairauksia.

Kehomme puolutusjärjestelmä siis tarvitsee erilaisten mikrobien antamia ärsykkeitä kehittääkseen toimivan vastustuskyvyn. Kaupungistuminen ja päivittäisen luontoyhteyden puuttuminen on vaikeuttanut immuunijärjestelmämme kehittymistä ja toimintaa.

Mikrobialtistus

Jotta immuunijärjestelmämme voisi kehittyä, tarvitsee se jo lapsesta asti altistumista niin hyville, kuin huonoillekin mikrobeille. Mikrobi altistus kouluttaa vastustuskykyämme ja immuunijärjestelmäämme, mutta kaupuniympäristössä elävien on haastavampaa saada riittävää mikrobialtistusta luonnosta, kuin esimerkiksi maaseudulla asuvien. 

Auttaako mikrobiomi kosmetiikka?

Uute Scientific Oy toteutti in vivo tutkimuksen, jossa todettiin Re-Connecting Nature® uutetta sisältävän voiteen vahvistavan ihon suojakerrosta jo kolmen viikon säännöllisellä käytöllä.

Ihonhoidolliset hyödyt näkyivät jo kolmessa viikossa ihon korkeampana stressinsietokykynä.

Uutetta sisältävien tuotteiden käytöllä on useita hyötyjä iholle:

 • auttaa palauttamaan ihon luonnollisen mikrobiomi tasapainon
 • vahvistaa ihon suojakerrosta
 • tukee ihon luonnollisen mikrobiomin monimuotoisuutta
 • tukee ihon suojakerroksen toimintaa alentamalla tulehdusta edistävien sytokiinien määrää, jotka on yhdistetty ihon suojakerroksen toiminnan häiriöihin useissa tutkimuksissa
 • auttaa säilyttämään ihon suojakerroksen normaalitoiminnan ja kollageenin muodostumista ikääntyvässä ihossa ja stressaavissa elämäntilanteissa
 • nopeuttaa ihon uusiutumista ja korjaantumista
 • helpottaa ihon punoitusta ja ärsytystä

Vielä on paljon tutkittavaa ja ymmärrettävää ihon mikrobiomista ja mikrobiomi ihonhoidosta, mutta jo nyt on tiedossa, että ihon mikrobiomin tasapainon ylläpitämisellä on suuri vaikutus ihomme terveyteen ja kehomme vastustuskykyyn. 

Immuunijärjestelmä tarvitsee jatkuvaa altistusta ympäristöstä toimiakseen kunnolla. 

Ympäristön mikro-organismeille altistuminen tuo monimuotoisuutta iholle ja suolistoon, ja auttaa immuunijärjestelmäämme tunnistamaan haitalliset signaalit ja toimimaan kehoa suojaavasti niitä vastaan. 

Kehossamme esiintyvien mikrobien laatu perustuu mikrobien esiintymisalueeseen ja siksi usein myös iho-ongelmat ovat hyvin paikkakohtaisia.

Ihomme ei ole täysin samanlaista koko vartalon alueella. On rasvoittuvampia kohtia, kuten kasvojen iho ja päänahka, on kuivempia kohtia, kuten kädet ja käsivarret, ja on kosteampia paikkoja, kuten esimerkiksi jalat ja kainalot.

Mikrobiomi ihonhoitotuotteita kehitettäessä tulee ottaa huomioon tuotteen hellävaraisuus, sen sisältämän mikrobiomia tukevan aktiiviaineen laatu sekä tuotteen käyttötarkoitus.

Ihon pinnalla käytettävä tuote toimii parhaiten jos se saa vaikuttaa iholla pitkään, näin ollen pois huuhdeltavista tuotteista ei saa samanlaista hyötyä, kuin esimerkiksi yöksi iholle levitettävistä.

Re-Connecting Nature® mikrobiuute

Suomessa kehitetty mikrobiuute antaa runsaasti monimuotoista mikrobialtistusta ja soveltuu erityisen hyvin heille, joilta päivittäinen monipuolinen luontoyhteys puuttuu.

Uusin in vitro -tutkimus osoittaa, että Re-Connecting Nature® tuotteiden käyttö vähensi tulehdusta edistävien sytokiinien määrää iholla ja on linjassa aikeisempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan luonnollisen mikrobiomin palauttaminen päiväkotilasten iholle paransi heidän veren sytokiinipitoisuutta heikennetyn tulehdussignaalin suhteen.

Mikrobiomi kosmetiikka, prebiootit, probiootit, metsämikrobit

Monille on tuttua varmasti jo prebioottiset ja probioottiset tuotteet?

Probiootit ovat suoliston bakteerikantaa tasapainottavia hyviä bakteeraja, mutta ne sisältävät yleensä vain muutamia mikro-organismeja.

Prebiootit taas ovat kuituja, joilla ruokitaan näitä suoliston probiootteja ja autetaan niitä lisääntymään. 

Re-Connecting Nature® mikrobiuute taas on miljardeja monimuotoisia mikro-organismeja sisältävä patentoitu ja turvallinen raaka-aine.

Se on kehitetty Suomessa, sillä mikä muu paikka olisi turvallisempi ja monimuotoisempi paikka luontoyhteyden ylläpitoon, kuin Suomi?

Suomalainen metsämikrobiuute ihonhoitotuotteissa

Suomessa on maailman puhtain ilma ja vesi. Harvaan asutusta maastamme yli 75% on metsien peitossa ja Suomi onkin kymmeneksi metsäisin maa koko maailmassa!

Re-Connecting Nature® -uute tuo runsaan, luonnosta peräisin olevan biologisen monimuotoisuuden turvallisesti ja helposti käytettävässä muodossa ihonhoitotuotteisiin.

Re-Connecting Nature®

 • Auttaa palauttamaan ihon luonnollisen mikrobiomi tasapainon
 • Tarjoaa mahdollisuuden olla yhteydessä rikkaaseen biologiseen monimuotoisuuteen.
 • Tukee ihon suojatoimintoja
 • Auttaa lisäämään kollageenin tuotantoa
 • Auttaa nopeuttamaan ihon uusiutumista ja paranemista
 • Vähentää punoitusta ja auringonpolttaman ihon ärsytystä
 • Sopii kaikille ihotyypeille, myös herkälle iholle

Saaren Taika Metsämikrobi kosmetiikka

Saaren Taika Metsämikrobi ihonhoitosarjan tuotteet:
 • sisältävät Re-Connecting Nature® metsämikrobiuutetta
 • ovat 100% luonnollisia
 • eivät sisällä väriaineita
 • eivät sisällä säilöntäaineita
 • eivät sisällä keinotekoisia kemikaaleja
 • eivät sisällä keinotekoisia hajusteita
 • eikä yleisimmin ihoärsytystä aiheuttavia ainesosia

Osta Saaren Taika metsämikrobi ihonhoitotuotteet Saaren Taika Shopista! Nopea toimitus, jopa seuraavaksi päiväksi!

Lähteet: 1, 2, 3, 4

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.