Ihon pH – Miksi ihonhoitotuotteen pH-arvolla ei olekaan niin suurta merkitystä ihonhoidossa?

Ihon pH

Ihonhoidon piirissä harva aihe on yhtä laajasti hämmennystä herättävä, kuin ihon pH. Kirjainyhdistelmä ”pH” tarkoittaa ”potential of hydrogen”, vedyn potentiaalia, eli happamuutta, eli positiivisia tai negatiivisia vetyioneita vesipohjaisessa liuoksessa. Hankalan kuuloista, eikö olekin? Ei siis ihme, että ihon- ja ihonhoidon pH:kin on hieman hankala aihe ja siitä on esillä hyvin paljon väärinkäsityksiä.

Usein näkee arvioita ihon ”normaalista” pH-arvosta, jonka on väitetty olevan jotakin pH5 ja pH6 väliltä ja moni pohjaa ihonhoitonsa pH-arvoihin, joilla todellisuudessa on hyvin vähän vaikutusta ihon luonnolliseen pH-arvoon.

Uudemmat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihon pH on itseasiassa alle 5 (n. 4,7) ja tutkijat otaksuvat, että virheellisen korkea pH on saatu aikaan virheellisesti suoritetuilla tutkimuksilla, sillä jopa pelkän veden (veden pH n.7-8) lisääminen ihon pinnalle sai ihon pintakerroksen pH:n pompsahtamaan hetkellisesti ylemmäs normaalista. Tästä johtuen ihon pH on monissa julkaisuissa määritelty lähes aina väärin. 

Artikkelin lopussa näytän kalibroidulla ihon pH:n mittaukseen tarkoitetulla mittarilla suoritettuja mittauksia ihon pH:sta erilaisten tuotteiden käytön jäljiltä.

Mikä on ihon pH?

Optimaalinen terveen ihon pH on siis alle 5. Vastasyntyneen pH on n. 7. Miesten ihon pH on hieman happamampi kuin naisten ja iän myötä meidän kaikkien ihon pH nousee hieman.

Ihon pH-arvoon vaikuttavia seikkoja ovat mm:

  • akne
  • ilmansaasteet
  • antibakteeriset tuotteet
  • vuodenajat (kosteus, kuumuus, kylmyys, jne)
  • kosmetiikka
  • ihon tali, ihon rasvaisuus
  • hiki
  • vesi
  • aurinko
  • liian voimakkaat pesuaineet

Ihon pH-arvo palautuu normaalisti minuuttien tai viimeistään tuntien kuluessa ihonhoitotuotteen käytön, tai esim. pelkän vesihuuhtelun jäljiltä. Ei siis ole syytä huoleen jos ihonhoitotuotteen pH, ei vastaa ihosi pH:ta, ihosi pH palautuu takaisin normaalille tasolleen pian!

Ihon päälimmäisen kerroksen (epidermiksen) päällä on happovaippa (acid mantle), joka suojaa ihon kerroksia ulkoisilta uhilta (mm. saasteet ja epäpuhtaudet). Ihon hapahko pH auttaa myös ihon mikrobiomia pysymään tasapainossa, jotta se taas pystyy taistelemaan haitallisia taudinaiheuttajia vastaan, mutta antaa kuitenkin hyvien ”pöpöjen” kukoistaa iholla.

Emäksinen eli alkaalinen pH arvo voi olla eduksi

Rasvainen tai akneiho hyötyy usein hieman emäksisen (alkaline) puhdistustuotteen käytöstä, joka auttaa liiallisen rasvan poistamisessa ihohuokosista. Emäksiset ihonhoitotuotteet auttavat myös mm. psoriasiksen tai ekseema-ihottuman hoidossa. 

Alla näkyvästä havainnekuvasta voi jonkin verran päätellä erilaisten asioiden pH arvoa, tosin Saaren Taika saippuoiden pH on 9-10, eikä 12, kuten kuvassa, jossa todennäköisesti viitataan voimakkaisiin päivittäistavarakauppojen saippuoihin.  

pH kaavio

Iho-ongelmien aiheuttajat löytyvät muualta kuin tuotteen pH arvosta

On kiistämättömiä todisteita, joiden mukaan nykypäivän kosmetiikassa hyvin yleisesti käytössä olevat ainesosat, kuten hajusteet, kuivattavat alkoholit, voimakkaat puhdistavat aineet, kuten esim. SLS, eli natriumlauryylisulfaatti (Sodium Lauryl Sulfate) aiheuttavat suuren osan ihollamme ilmenevistä ongelmista, kuten tulehdukset, akne, ihottumat ja monet muut happovaipan häiriötilat.

Siksi pH-arvoa tärkeämpää on suosia tuotteita, jotka sisältävät mahdollisimman paljon luonnollisia ainesosia, joita ihomme pystyy parhaiten hyödyntämään häiriintymättä.

Terve iho on paljon muutakin, kuin vain ihon pH ja vaikka ihon pH onkin tärkeä, on tärkeää myös muistaa, että vaikka käyttäisit ihosi puhdistukseen alkaalista puhdistusainetta, palautuu ihosi normaali pH takaisin muutamassa minuutissa. Keskittymällä vain pH:n seurantaan saatat menettää monta muuta seikkaa, jotka ovat ihosi terveydelle ja ihon toiminnalle aivan yhtä tärkeitä!

Miten ihon pH muuttuu eri tuotteiden käytön jälkeen?

Tein kokeen kotonani laboratoriotason ihon pH:n mittaamiseen tarkoitetulla kalibroidulla laitteella.

Olin ennen kokeen tekemistä käynyt pesulla 6 tuntia aikaisemmin ja suorittanut normaalin ihonhoitorutiinini; pessyt kasvot vedellä ja miedolla Teepuusaippualla, käyttänyt kasvovettä 3 kerrosta ja ohuelti kasvoöljyä. Mitään muuta en ollut kasvoilleni laittanut.

Tein mittaukset sekä vasemmasta, että oikeasta poskesta. Älkää muuten ihmetelkö hassuja ilmeitäni, tein nimittäin tämän alunperin videoksi, mutta siitä tuli lyhennettynäkin aivan liian pitkä, joten päädyin ottamaan kuvakaappaukset videolta tähän blogiin.

Jotta mittari kykenee mittaamaan ihon pH:ta, tulee iholle annostella aivan pieni määrä deionisoitua vettä, sillä mittarin sensori ei kykene lukemaan kuivaa ihoa. En siis erikseen mainitse joka vaiheen kohdalla, että iholle on annosteltu tätä vettä sensoria varten, vaikka tätä vettä tottakai käytettiin joka vaiheessa ennen uutta mittausta. Sensori myös puhdistettiin joka mittauksen välissä puhtaalla alkoholilla, jotta mittaustulos on luotettava.  

Oikean poskeni pH kokeen alussa, eli kasvojen puhdistuksesta oli kulunut n. 6 tuntia eikä iholle ollut laitettu mitään muuta kuin tippa vettä mittarin sensoria varten. Ihon pH oli 5.43

Kuvassa pH mittari poskessa sekä mittarin näyttämä lukema

Ja vasemman posken pH kokeen alussa, ennen minkään tuotteen annostelua, oli 5.52

Seuraavaksi suoritin normaalin kasvojenpesuni, eli hieroin Saaren Taika Teepuusaippuaa kostutettuun kestovanulappuun, jonka olin huuhdellut veden alla ja puristanut ylimääräiset vedet pois.

Mittasin oikean posken välittömästi saippuapesun jälkeen ja ihon pH oli 6.00

Seuraavaksi annostelin pelkkää kasvovettä vasempaan poskeeni, johon ei siis tässä välissä ollut laitettu mitään muuta ainetta, ja mittasin ihon pH:n välittömästi kasvoveden laittamisen jälkeen. Ihon pH nousi 5.91:teen, eli ei mitenkään merkittävästi korkeammalle, kuin pelkällä saippuallakaan. 

Sitten kokeilin mitä pelkkä hanavesi tekee ihon pH:lle tässä kohtaa. Meillä hanasta tulee omasta kallioperästä peräisin olevaa vettä, joka menee voimakkaan aktiivihiilisuodatuksen läpi, eli sen kaikki mineraalit sekä epäpuhtaudet ovat jääneet suodattimeen ja jäljellä on täysin puhdas lisäaineeton vesi, jonka pH on vähän päälle 8.

Pelkällä vedellä kostutella kestovanulapulla pyyhkimisen jälkeen oikean posken pH pomppasi 6.42:teen.

Ja sen jälkeen kokeilin vasempaan poskeen pelkkää vettä ja ihon pH oli  6.02

Sitten kokeilin puhdistaa vasemman posken kasvojen puhdistusaineella, jonka jälkeen ihon pH pomppasi 6.24:ään.

Seuraavana päivänä kokeilin vielä toiseen poskeen erään valmistajan mikrobiomi kasvojenpuhdistusainetta, jonka jäljiltä ihon pH hyppäsi 5.96:teen.

Ja toiseen poskeen Saaren Taian kasvoille tarkoitettua öljyä, jonka jäljiltä ihon pH näytti 5.47:ää.

Öljyillähän ei itsellään oikeastaan ole pH arvoa, sillä pH:ta voidaan mitata vain vettä sisältävistä aineista. Eli kuten artikkelin alussa todettiinkin; kirjainyhdistelmä ”pH” tarkoittaa ”potential of hydrogen”, vedyn potentiaalia, eli happamuutta, eli positiivisia tai negatiivisia vetyioneita vesipohjaisessa liuoksessa.

Tässä kohtaa joku voi päätellä, että pelkällä öljyllä puhdistettaessa kasvot pysyisivät ”kunnossa”, muistutan kuitenkin, että moni öljy itsessään jo tukkii ihohuokosia, eli kannattaa vähintäänkin valita tarkkaan öljy, jota haluaa käyttää ”puhdistuksessa”.

Lopputulema ihon pH:n muutoksista eri tuotteita käytettäessä

Kokeella ei voitu siis todistaa, että ainakaan Saaren Taika Teepuusaippuan käyttö nostaisi ihon pH:ta merkittävästi, sillä pelkän vedenkin käyttö iholla nosti pH:ta enemmän kuin itse Teepuusaippua.

Myös kasvoille tarkoitettu puhdistusaine nosti ihon pH:ta enemmän kuin kokeessa käyttämäni Saaren Taika Teepuusaippua.

Mikäli siis käyt suihkussa ja vaikka pesisit kasvosi pelkällä vedellä, nousee ihosi pH mitä todennäköisemmin korkeammalle, kuin jos pesisit sen miedolla Saaren Taika saippualla.

Näin siis kumoan väitteen, että saippuapesu olisi ihon pH:n kannalta erityisen haitallista, näin ei ole, ainakaan, mikäli käyttää mietoja ja ihoystävällisiä Saaren Taika saippuoita!

Terveen ihon salaisuus on paitsi geenit, myös terveelliset elämäntavat sekä omalle iholle parhaiten sopiva ihonhoito.

Väärillä ihonhoitotuotteilla, tai ihonhoidon laiminlyömisellä voi saada aikaan haittoja iholla, mutta onneksi nämä kaikki voidaan useimmiten korjata säätämällä ihonhoitorutiinia vastaamaan oman ihon tarpeita!

Olethan siis yhteydessä meihin, mikäli koet, että kaipaat neuvoja oikeanlaisten ihonhoitotuotteiden löytämisessä ja ihonhoitorutiinisi säätämisessä.

Tasapainoinen happovaippa pitää kosteuden iholla ja bakteerit ulkopuolella

Epätasapainoisen ihon tunnistaa mm. ihon pinnalla näkyvistä seikoista kuten akne, ihon kuivuminen tai hilseily, liiallinen rasvoittuminen, punaisuus, ihottumat jne. 

Rasvainen iho

Liiallinen talin tuotanto johtaa usein ihon rasvoittumiseen, mutta myös aknen syntymiseen. Liiallinen tali voidaan poistaa miedoilla aineilla, jotka eivät ärsytä ihoa.

Tuotteet, jotka imevät likaa ja liiallista talia iholta ovat suositeltavia akneen taipuvaisen ihon hoidossa. Tällaisia tuotteita ovat mm. Saaren Taika Veera suolasaippua, Tyrni Luksus Spa saippua ja Saaren Taika Teepuusaippua.

Lue ohje kuinka käytät Saaren Taika Teepuusaippuaa kasvojen hellävaraisessa pesussa.

Kuiva iho

Kuiva iho johtuu ihon päällimmäisen kerroksen riittämättömästä kosteuden saannista, eli ihon luontaisen kosteustasapainon heikkenemisestä.

Kuiva iho johtaa yleensä epänormaaliin ihon hajoamiseen, jossa osallisena on useita eri entsyymejä, kuten proteaaseja ja glykosidaaseja, jotka vähentävät korneosyyttien välisiä yhteyksiä.

Riittävä ihon kosteutus on olennaista näiden entsyymien toiminnalle ja häiriöt tässä prosessissa johtavat osittain irronneiden korneosyyttien liialliseen kertymiseen, joka taas näkyy iholla valkoisena hilseenä.

Kuivan ihon hoitoon käytetään runsaasti kosteutusta tarjoavia kosmetiikkatuotteita, sekä tuotteita, jotka sitovat vettä itseensä. Tällaisia tuotteita ovat mm. Saaren Taika Veera suolasaippua, Saariston suolasaippua ja Särkisalon suolasaippua.

Käytitpä ihosi puhdistukseen mitä hyvänsä, kannattaa ihon kosteuspitoisuutta kannattaa lisätä puhdistuksen tai pesun jälkeen kasvovedellä

Kasvovesi tuo iholle vesikosteutta (tiesithän, että vesi on ainoa kosteutta lisää iholle tuova ainesosa ihonhoitotuotteissa?)

Kylmän vuodenajan aikaan voit kerrostaa kasvovettä jopa 8 kerrosta antaaksesi ihollesi sen vaatimaa lisäkosteutta.

Kosteuta kasvoveden jälkeen!

Olipa ihosi sitten rasvoittuva tai kuiva, tarvitsee se yhtälailla oikeanlaista kosteutusta toimiakseen kunnolla.

Rasvoittuvan ihon syynä saattaakin usein olla laiminlyöty kosteutus, jonka vuoksi ihon talin tuotanto voi olla lisääntynyt.

Saaren Taika shopista löydät sekä kuivan ihon tuotteet, että tuotteet rasvoittuvalle iholle!

kuiva iho punoittaa ja kutiaa

Säännöllinen ihon kuorinta kannattaa myös ottaa tavaksi, sillä ihon kuorinta auttaa ihonhoitotuotteitasi imeytymään paremmin, jolloin ne myös toimivat tehokkaammin.

Valitse kasvojen kuorintaan hellävarainen kuorintatuote, kuten syväpuhdistava Manteli & Kaura kuorinta, joka sisältää ihon paranemista tukevaa kauraa sekä ihosolukkoa suojaavaa mantelia tai Acai & Gojimarja mikrokuorinta, joka soveltuu hyvin myös akne iholle

Lähteet: 1, 2

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.