Ihon pH – Miksi ihonhoitotuotteen pH-arvolla ei olekaan niin suurta merkitystä ihonhoidossa?

Ihonhoidon piirissä harva aihe on yhtä laajasti hämmennystä herättävä, kuin ihon pH. Kirjainyhdistelmä ”pH” tarkoittaa ”potential of hydrogen”, vedyn potentiaalia, eli happamuutta, eli positiivisia tai negatiivisia vetyioneita vesipohjaisessa liuoksessa. Hankalan kuuloista, eikö olekin? Ei siis ihme, että ihon- ja ihonhoidon pH:kin on hieman hankala aihe ja siitä on esillä hyvin paljon väärinkäsityksiä.

Usein näkee arvioita ihon ”normaalista” pH-arvosta, jonka on väitetty olevan jotakin pH5 ja pH6 väliltä ja moni pohjaa ihonhoitonsa pH-arvoihin, joilla todellisuudessa on hyvin vähän vaikutusta ihon luonnolliseen pH-arvoon.

Uudemmat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihon pH on itseasiassa alle 5 (n. 4,7) ja tutkijat otaksuvat, että virheellisen korkea pH on saatu aikaan virheellisesti suoritetuilla tutkimuksilla, sillä jopa pelkän veden (veden pH n.7-8) lisääminen ihon pinnalle sai ihon pintakerroksen pH:n pompsahtamaan hetkellisesti ylemmäs normaalista. Tästä johtuen ihon pH on monissa julkaisuissa määritelty lähes aina väärin. 

Optimaalinen terveen ihon pH on siis alle 5. Vastasyntyneen pH on n. 7. Miesten ihon pH on hieman happamampi kuin naisten ja iän myötä meidän kaikkien ihon pH nousee hieman.

Ihon pH-arvoon vaikuttavia seikkoja ovat mm:

  • akne
  • ilmansaasteet
  • antibakteeriset tuotteet
  • vuodenajat (kosteus, kuumuus, kylmyys, jne)
  • kosmetiikka
  • ihon tali, ihon rasvaisuus
  • hiki
  • vesi
  • aurinko
  • liian voimakkaat pesuaineet

Ihon pH-arvo palautuu normaalisti minuuttien tai viimeistään tuntien kuluessa ihonhoitotuotteen käytön, tai esim. pelkän vesihuuhtelun jäljiltä. Ei siis ole syytä huoleen jos ihonhoitotuotteen pH, ei vastaa ihosi pH:ta, ihosi pH palautuu takaisin normaalille tasolleen pian!

Ihon päälimmäisen kerroksen (epidermiksen) päällä on happovaippa (acid mantle), joka suojaa ihon kerroksia ulkoisilta uhilta (mm. saasteet ja epäpuhtaudet). Ihon hapahko pH auttaa myös ihon mikrobiomia pysymään tasapainossa, jotta se taas pystyy taistelemaan haitallisia taudinaiheuttajia vastaan, mutta antaa kuitenkin hyvien ”pöpöjen” kukoistaa iholla.

Rasvainen tai akneiho hyötyy usein hieman emäksisen (alkaline) puhdistustuotteen käytöstä, joka auttaa liiallisen rasvan poistamisessa ihohuokosista. Emäksiset ihonhoitotuotteet auttavat myös mm. psoriasiksen tai ekseema-ihottuman hoidossa. 

pH kaavio
On kiistämättömiä todisteita, joiden mukaan nykypäivän kosmetiikassa hyvin yleisesti käytössä olevat ainesosat, kuten hajusteet, kuivattavat alkoholit, voimakkaat puhdistavat aineet ja mm. SLS, eli natriumlauryylisulfaatti (Sodium Lauryl Sulfate) aiheuttavat suuren osan ihollamme ilmenevistä ongelmista, kuten tulehdukset, akne, ihottumat ja monet muut happovaipan häiriötilat. Siksi pH-arvoa tärkeämpää on suosia tuotteita, jotka sisältävät mahdollisimman paljon luonnollisia ainesosia, joita ihomme pystyy parhaiten hyödyntämään häiriintymättä.

Terve iho on paljon muutakin, kuin vain ihon pH ja vaikka ihon pH onkin tärkeä, on tärkeää myös muistaa, että vaikka käyttäisit ihosi puhdistukseen alkaalista puhdistusainetta, palautuu ihosi normaali pH takaisin muutamassa minuutissa. Keskittymällä vain pH:n seurantaan saatat menettää monta muuta seikkaa, jotka ovat ihon terveydelle ja ihon toiminnalle aivan yhtä tärkeitä!

Ihonhoidossa tärkeää on myös muistaa, että yksi ”hyvä tuote” ei voi parantaa iho-ongelmaasi jos edelleen jatkat toimintaa, joka häiritsee ihosi tasapainoa.

Iho-ongelmille löytyy usein monta muutakin syytä kuin vääränlainen ihonhoito. Liian vähälle huomiolle aikaisemmin on nimittäin jäänyt se tosiseikka, että olemme mitä syömme! Syömämme ravinto ei vaikuta vain mm. lihaksistoomme ja mielialaamme, se vaikuttaa myös hiustemme ja ihomme kuntoon, esim. maitotuotteiden ja sokerien liiallinen nauttiminen saattaa lisätä talin tuotantoa ihossa ja päänahassa. Liika tali taas voi aiheuttaa mm. aknea ja vaikuttaa happovaipan pH-arvoon.

Tieteelliset tutkimukset ovatkin osoittaneet, että ihonkin terveyteen voi vaikuttaa positiivisella tavalla nauttimalla kasvispainoitteista ravintoa ja mahdollisimman vähän prosessoituja hiilihydraatteja.

Tasapainoinen happovaippa pitää kosteuden iholla ja bakteerit ulkopuolella

Epätasapainoisen ihon tunnistaa mm. ihon pinnalla näkyvistä seikoista kuten akne, kuivuminen tai hilseily, liiallinen rasvoittuminen, punaisuus, ihottumat jne. 

Liiallinen talin tuotanto johtaa usein ihon rasvoittumiseen, mutta myös aknen syntymiseen. Liiallinen tali voidaan poistaa miedoilla aineilla, jotka eivät ärsytä ihoa.

Tuotteet, jotka imevät likaa ja liiallista talia iholta ovat suositeltavia akneen taipuvaisen ihon hoidossa. Tällaisia tuotteita ovat mm. Saaren Taika Veera suolasaippua, Tyrni Luksus Spa saippua ja Saaren Taika Teepuusaippua.

Lue ohje kuinka käytät Saaren Taika Teepuusaippuaa kasvojen hellävaraisessa pesussa.

Kuiva iho johtuu ihon päällimmäisen kerroksen riittämättömästä kosteuden saannista, eli ihon luontaisen kosteustasapainon heikkenemisestä. Kuiva iho johtaa yleensä epänormaaliin ihon hajoamiseen, jossa osallisena on useita eri entsyymejä, kuten proteaaseja ja glykosidaaseja, jotka vähentävät korneosyyttien välisiä yhteyksiä. Riittävä ihon kosteutus on olennaista näiden entsyymien toiminnalle ja häiriöt tässä prosessissa johtavat osittain irronneiden korneosyyttien liialliseen kertymiseen, joka taas näkyy iholla valkoisena hilseenä.

Kuivan ihon hoitoon käytetään runsaasti kosteutusta tarjoavia kosmetiikkatuotteita, sekä tuotteita, jotka sitovat vettä itseensä. Tällaisia tuotteita ovat mm. Saaren Taika Veera suolasaippua, Saariston suolasaippua ja Särkisalon suolasaippua.

Käytitpä ihosi puhdistukseen mitä hyvänsä, kannattaa ihon pH tasapainottaa puhdistuksen tai pesun jälkeen kasvovedellä

Kosteuta kasvoveden jälkeen!

Olipa ihosi sitten rasvoittuva tai kuiva, tarvitsee se yhtälailla oikeanlaista kosteutusta toimiakseen kunnolla.

Saaren Taika shopista löydät sekä kuivan ihon tuotteet, että tuotteet rasvoittuvalle iholle!

kuiva iho punoittaa ja kutiaa

Säännöllinen ihon kuorinta kannattaa myös ottaa tavaksi, sillä ihon kuorinta auttaa ihonhoitotuotteitasi imeytymeen paremmin, jolloin ne myös toimivat tehokkaammin.

Valitse kasvojen kuorintaan hellävarainen kuorintatuote, kuten syväpuhdistava Manteli & Kaura kuorinta, joka sisältää ihon paranemista tukevaa kauraa sekä ihosolukkoa suojaavaa mantelia tai Acai & Gojimarja mikrokuorinta, joka soveltuu hyvin myös akne iholle

Lue myös:

Ihon kerrokset ja ihon toiminta

Ongelmaisen ihon hoito

Vinkit psoriasiksen hoitoon kotikonstein

Saaren Taika luonnonkosmetiikan verkkokaupasta löydät kaikille ihotyypeille parhaimmat tuotteet, tervetuloa helpoille ostoksille! Toimitamme tilaukset nopeasti ja vaikka kotiovellesi!

Lähteet: 1, 2

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Suosittua blogissamme

Avainsanoja artikkeleistamme

Kategoriat

Seuraa meitä

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.