Ihon pH – Miksi ihonhoitotuotteen pH-arvolla ei olekaan niin suurta merkitystä ihonhoidossa?

Ihonhoidon piirissä harva aihe on yhtä laajasti hämmennystä herättävä, kuin ihon pH. Kirjainyhdistelmä ”pH” tarkoittaa ”potential of hydrogen”, vedyn potentiaalia, eli happamuutta, eli positiivisia tai negatiivisia vetyioneita vesipohjaisessa liuoksessa. Hankalan kuuloista, eikö olekin? Ei siis ihme, että ihon- ja ihonhoidon pH:kin on hieman hankala aihe ja siitä on esillä hyvin paljon väärinkäsityksiä.

Usein näkee arvioita ihon ”normaalista” pH-arvosta, jonka on väitetty olevan jotakin pH5 ja pH6 väliltä ja moni pohjaa ihonhoitonsa pH-arvoihin, joilla todellisuudessa on hyvin vähän vaikutusta ihon luonnolliseen pH-arvoon.

Uudemmat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihon pH on itseasiassa alle 5 (n. 4,7) ja tutkijat otaksuvat, että virheellisen korkea pH on saatu aikaan virheellisesti suoritetuilla tutkimuksilla, sillä jopa pelkän veden (veden pH n.7-8) lisääminen ihon pinnalle sai ihon pintakerroksen pH:n pompsahtamaan hetkellisesti ylemmäs normaalista. Tästä johtuen ihon pH on monissa julkaisuissa määritelty lähes aina väärin. 

Optimaalinen terveen ihon pH on siis alle 5. Vastasyntyneen pH on n. 7. Miesten ihon pH on hieman happamampi kuin naisten ja iän myötä meidän kaikkien ihon pH nousee hieman.

Ihon pH-arvoon vaikuttavia seikkoja ovat mm:

  • akne
  • ilmansaasteet
  • antibakteeriset tuotteet
  • vuodenajat (kosteus, kuumuus, kylmyys, jne)
  • kosmetiikka
  • ihon tali, ihon rasvaisuus
  • hiki
  • vesi
  • aurinko
  • liian voimakkaat pesuaineet

Ihon pH-arvo palautuu normaalisti minuuttien tai viimeistään tuntien kuluessa ihonhoitotuotteen käytön, tai esim. pelkän vesihuuhtelun jäljiltä. Ei siis ole syytä huoleen jos ihonhoitotuotteen pH, ei vastaa ihosi pH:ta, ihosi pH palautuu takaisin normaalille tasolleen pian!

Ihon päälimmäisen kerroksen (epidermiksen) päällä on happovaippa (acid mantle), joka suojaa ihon kerroksia ulkoisilta uhilta (mm. saasteet ja epäpuhtaudet). Ihon hapahko pH auttaa myös ihon mikrobiomia pysymään tasapainossa, jotta se taas pystyy taistelemaan haitallisia taudinaiheuttajia vastaan, mutta antaa kuitenkin hyvien ”pöpöjen” kukoistaa iholla.

Rasvainen tai akneiho hyötyy usein hieman emäksisen (alkaline) puhdistustuotteen käytöstä, joka auttaa liiallisen rasvan poistamisessa ihohuokosista. Emäksiset ihonhoitotuotteet auttavat myös mm. psoriasiksen tai ekseema-ihottuman hoidossa. 

pH kaavio
On kiistämättömiä todisteita, joiden mukaan nykypäivän kosmetiikassa hyvin yleisesti käytössä olevat ainesosat, kuten hajusteet, kuivattavat alkoholit, voimakkaat puhdistavat aineet ja mm. SLS, eli natriumlauryylisulfaatti (Sodium Lauryl Sulfate) aiheuttavat suuren osan ihollamme ilmenevistä ongelmista, kuten tulehdukset, akne, ihottumat ja monet muut happovaipan häiriötilat. Siksi pH-arvoa tärkeämpää on suosia tuotteita, jotka sisältävät mahdollisimman paljon luonnollisia ainesosia, joita ihomme pystyy parhaiten hyödyntämään häiriintymättä.

Terve iho on paljon muutakin, kuin vain ihon pH ja vaikka ihon pH onkin tärkeä, on tärkeää myös muistaa, että vaikka käyttäisit ihosi puhdistukseen alkaalista puhdistusainetta, palautuu ihosi normaali pH takaisin muutamassa minuutissa. Keskittymällä vain pH:n seurantaan saatat menettää monta muuta seikkaa, jotka ovat ihon terveydelle ja ihon toiminnalle aivan yhtä tärkeitä!

Ihonhoidossa tärkeää on myös muistaa, että yksi ”hyvä tuote” ei voi parantaa iho-ongelmaasi jos edelleen jatkat toimintaa, joka häiritsee ihosi tasapainoa.

Iho-ongelmille löytyy usein monta muutakin syytä kuin vääränlainen ihonhoito. Liian vähälle huomiolle aikaisemmin on nimittäin jäänyt se tosiseikka, että olemme mitä syömme! Syömämme ravinto ei vaikuta vain mm. lihaksistoomme ja mielialaamme, se vaikuttaa myös hiustemme ja ihomme kuntoon, esim. maitotuotteiden ja sokerien liiallinen nauttiminen saattaa lisätä talin tuotantoa ihossa ja päänahassa. Liika tali taas voi aiheuttaa mm. aknea ja vaikuttaa happovaipan pH-arvoon.

Tieteelliset tutkimukset ovatkin osoittaneet, että ihonkin terveyteen voi vaikuttaa positiivisella tavalla nauttimalla kasvispainoitteista ravintoa ja mahdollisimman vähän prosessoituja hiilihydraatteja.

Tasapainoinen happovaippa pitää kosteuden iholla ja bakteerit ulkopuolella

Epätasapainoisen ihon tunnistaa mm. ihon pinnalla näkyvistä seikoista kuten akne, kuivuminen tai hilseily, liiallinen rasvoittuminen, punaisuus, ihottumat jne. 

Liiallinen talin tuotanto johtaa usein ihon rasvoittumiseen, mutta myös aknen syntymiseen. Liiallinen tali voidaan poistaa miedoilla aineilla, jotka eivät ärsytä ihoa.

Tuotteet, jotka imevät likaa ja liiallista talia iholta ovat suositeltavia akneen taipuvaisen ihon hoidossa. Tällaisia tuotteita ovat mm. Saaren Taika Veera suolasaippua, Tyrni Luksus Spa saippua ja Saaren Taika Teepuusaippua.

Lue ohje kuinka käytät Saaren Taika Teepuusaippuaa kasvojen hellävaraisessa pesussa.

Kuiva iho johtuu ihon päällimmäisen kerroksen riittämättömästä kosteuden saannista, eli ihon luontaisen kosteustasapainon heikkenemisestä. Kuiva iho johtaa yleensä epänormaaliin ihon hajoamiseen, jossa osallisena on useita eri entsyymejä, kuten proteaaseja ja glykosidaaseja, jotka vähentävät korneosyyttien välisiä yhteyksiä. Riittävä ihon kosteutus on olennaista näiden entsyymien toiminnalle ja häiriöt tässä prosessissa johtavat osittain irronneiden korneosyyttien liialliseen kertymiseen, joka taas näkyy iholla valkoisena hilseenä.

Kuivan ihon hoitoon käytetään runsaasti kosteutusta tarjoavia kosmetiikkatuotteita, sekä tuotteita, jotka sitovat vettä itseensä. Tällaisia tuotteita ovat mm. Saaren Taika Veera suolasaippua, Saariston suolasaippua ja Särkisalon suolasaippua.

Käytitpä ihosi puhdistukseen mitä hyvänsä, kannattaa ihon pH tasapainottaa puhdistuksen tai pesun jälkeen kasvovedellä

Kosteuta kasvoveden jälkeen!

Olipa ihosi sitten rasvoittuva tai kuiva, tarvitsee se yhtälailla oikeanlaista kosteutusta toimiakseen kunnolla.

Saaren Taika shopista löydät sekä kuivan ihon tuotteet, että tuotteet rasvoittuvalle iholle!

kuiva iho punoittaa ja kutiaa

Säännöllinen ihon kuorinta kannattaa myös ottaa tavaksi, sillä ihon kuorinta auttaa ihonhoitotuotteitasi imeytymeen paremmin, jolloin ne myös toimivat tehokkaammin.

Valitse kasvojen kuorintaan hellävarainen kuorintatuote, kuten syväpuhdistava Manteli & Kaura kuorinta, joka sisältää ihon paranemista tukevaa kauraa sekä ihosolukkoa suojaavaa mantelia tai Acai & Gojimarja mikrokuorinta, joka soveltuu hyvin myös akne iholle

Lue myös:

Ihon kerrokset ja ihon toiminta

Ongelmaisen ihon hoito

Vinkit psoriasiksen hoitoon kotikonstein

Saaren Taika luonnonkosmetiikan verkkokaupasta löydät kaikille ihotyypeille parhaimmat tuotteet, tervetuloa helpoille ostoksille! Toimitamme tilaukset nopeasti ja vaikka kotiovellesi!

Lähteet: 1, 2

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.