Ihonhoidon antioksidantit

Aidot öljyt, muutakin kuin antioksidantteja

Halpa vs. kallis ihonhoitotuote

Minne erinomaisista luonnollisista raaka-aineista katoaa kaikki vitamiinit, mineraalit ja antioksidantit, kun raaka-aine käsitellään ja se muuttuu halvemmaksi?

Ihonhoidon artikkeleita lukiessa usein törmää otsikoihin, joissa mainostetaan, että ”et tarvitse monta eri tuotetta ihonhoitorutiiniisi” tai ”et tarvitse monen kympin ihonhoitotuotteita” jne, ja totta tuossa on se osa, että et tosiaan välttämättä tarvitse.

Mutta mikäli haluat ihonhoidoltasi tuloksia, niin kannattaa lukea eteenpäin. 

Nuori nainen pitää kädessään Saaren Taika Argan Ruusunmarja Luksus kasvoöljyä

Mikä merkitys on ihollasi?

Ennen kuin kerron mikä merkitys ihonhoitotuotteen sisältämillä vitamiineilla ja antioksidanteilla on ihollesi, haluan pohjustaa aihetta, jotta ymmärrät edellämainittujen ainesosien tärkeyden esimerkiksi ryppyjen tai ruusufinnin näkymisessä iholla.

Ihollasi on monia eri tehtäviä, se:

 • sisältää hermoreseptoreita, joiden avulla tunnet kosketuksen, kivun, lämmönvaihtelut, painetta jne
 • auttaa säätelemään neste- ja elektrolyyttitasapainoa
 • auttaa hallitsemaan kehon lämpötilaa
 • suojaa sinua ympäristöltä

Vaikka ihossa on monia eri kerroksia, voidaan se karkeasti jakaa kolmeen pääosaan:

 • uloin kerros, eli epidermis (orvaskesi), sisältää ihosoluja, pigmenttiä ja proteiineja
 • keskiosa, eli dermis (verinahka), sisältää ihosoluja, verisuonia, hermoja, karvatuppeja ja talirauhasia
 • dermiksen alla oleva sisäkerros (ihonalainen kerros) sisältää hikirauhasia, joitain kasvatuppeja, verisuonia ja rasvaa
 • jokainen kerros sisältää myös sidekudosta, jossa on tukea antavia kollageenikuituja sekä joustavuutta ja vahvuutta antavia elastaanikuituja

Ihon vanheneminen

Ihon vanheneminen alkaa heti syntymämme jälkeen, mutta vanhenemisen merkit alkavat näkymään siinä 25 ikävuoden jälkeen.

Ikääntyessämme ihon uloin kerros, epidermis, ohenee, vaikka solukerrosten määrä pysyykin samana. Pigmenttiä sisältävien solujen (melanosyyttien) määrä vähenee ja jäljelle jäävät melanosyytit kasvavat.

Ikääntyvä iho näyttää ohuemmalta, vaaleammalta ja läpinäkyvältä. Maksaläiskiä, eli pigmenttimuutoksia voi alkaa esiintyä mm. kasvoilla ja käsissä.

keski-ikäinen nainen jolla on havaittavissa paljon ryppyjä

Muutokset sidekudoksessa heikentävät ihon lujuutta ja kimmoisuutta.

Dermiksen verisuonet muuttuvat hauraammiksi, joka johtaa helpommin syntyviin mustelmiin ja ihonalaisiin verenpurkaumiin.

Talirauhaset tuottavat vähemmän talia iän myötä. Tämä vaikeuttaa ihon kosteuden säilyttämistä, joka aiheuttaa ihon kuivumista ja saattaa aiheuttaa myös ihon kutinaa.

Kun ihonalainen rasvakerros ohenee, lisääntyy ihovaurioiden riski ja kykysi ylläpitää kehon lämpötilaa vähenee.

Erilaisten ihomerkkien, kuten syylien ja maksaläiskien syntyminen lisääntyy, samoin punaiset karheat läiskät, joista voi myöhemmin kehittyä ihosyöpä.

Ikääntyvä iho ei pysty korjaamaan itseään enää niin nopeasti kuin nuorena. Haavan paraneminen voi olla jopa 4 kertaa hitaampaa. 

Miksi antioksidantit ovat tärkeässä roolissa ikääntymisen merkkien vähentämisessä?

Ihonhoitotuotteen sisältämillä antioksidanteilla on tärkeä rooli ihon näkyvien vanhenemisen merkkien hidastamisessa.

Vähän samoin kuin hedelmän nahistuminen, tapahtuu ihollammekin kemiallisia ketjureaktioita vanhetessamme, eli, kun elektroni siirtyy tilasta toiseen, synnyttäen vapaita radikaaleja ja epävakaita elektroneja.

Vapaiden radikaalien elektronit voivat riehua iholla hallitsemattomasti ja aikaansaada solutason vaurioita ja jopa solujen kuolemista. Tätä ketjureaktiota kutsutaan ikääntymisen merkkien näkymiseksi.

Kun vapaita radikaaleja syntyy liikaa, alkaa niiden toiminta näkymään iholla vanhenemisena, eli kun ihosi rasvahapot kärsivät vapaiden radikaalien aiheuttamasta oksidatiivisesta stressistä, alkaa ihosi vanhenemisen merkit näkyä.

Antioksidantit ovat tärkeitä solujen suojaamisessa hapen epävakaata vaikutusta vastaan. Antioksidantit toimivat pelastajina ja pysäyttävät ketjureaktion neutraloimalla sen lisäämällä elektroneja epävakaille atomeille. Näin ikääntymisen merkkien näkymistä voidaan oikeanlaisilla tuotteilla merkittävästi hidastaa.

Antioksidantit siis suojaavat ihoasi vapaiden radikaalien aiheuttamilta haitoilta, eli käyttämällä runsaasti antioksidantteja sisältäviä ihonhoitotuotteita, voit merkittävästi vähentää ihon vanhenemisen merkkien näkymistä ihollasi.

Miksi tarvitset monta eri tuotetta ihonhoidossasi?

Nainen peilin edessä pitää kädessä Saaren Taika kasvoöljyä

Vaikka vähälläkin pärjää, etenkin nuorempana, niin on yleisesti tiedossa, että oikeanlaisella ihonhoidolla pystytään vähentämään merkittävästi näkyvien ikääntymisen merkkien etenemistä.

Myös erilaisten iho-ongelmien, kuten ruusufinni, akne, atooppinen iho tai psoriasis-iho kotihoitoon on olemassa erilaisia täsmätuotteita ja raaka-aineita, joilla ihon haasteisiin voidaan vastata. 

Tavallinen halpa kosteusvoide sisältää yleensä hyvin vähän, jos lainkaan, tällaisia ainesosia kuten esimerkiksi hyaluronihappoja tai kollageenia, joista molemmat vaikuttavat iholla mm. ryppyjen ja juonteiden näkymiseen. 

Halvoissa ihonhoitotuotteissa on usein myös pitkä ainesosaluettelo sellaisia kemiallisesti pitkälle prosessoituja ainesosia, joita et välttämättä halua ihoosi ja kehoosi imeyttää.

Kerronkin artikkelin lopussa minne erinomaisista luonnollisista raaka-aineista katoaa kaikki vitamiinit, mineraalit ja antioksidantit, kun raaka-aine käsitellään ja se muuttuu halvemmaksi.

Myös raaka-aineen alkuperällä voi olla käyttäjälle merkitystä. Esimerkiksi kiinalaista hyaluronihappoa saa markkinoilta n. 1/10 hinnalla verrattuna EU:sta peräisin olevaan.

Ja todettakoon tässä, mikäli joku ei tiedä, että EU:ssa kaikkien kosmetiikan ja kosmetiikan raaka-aineiden testaaminen eläimillä on kiellettyä, kun taas Kiinassa valmistettu, tai Kiinaan vietävä kosmetiikka on pakollista testata eläimillä, joskin joitakin höllennyksiä tähän lakiin on tullut vuonna 2021. 

Mutta, kuten yllä jo todettiinkin, alkaa ikääntymisen vaikutukset näkyä ja tuntua iholla jo 25 vuotiaasta eteenpäin mm. ihon kosteuden ja kimmoisuuden vähentymisenä.

Ja vaikka saattaisitkin pärjätä ihonhoidossa esim. pelkän kosteusvoiteen avulla, kannattaa lisäkosteutta antavien- sekä antioksidantteja sisältävien ihonhoitotuotteiden käyttö aloittaa viimeistään siinä kolmekymppisenä, jolloin voit merkittävästi vaikuttaa siihen, miten juonteet ja ihosi värimuutokset alkavat tulevina vuosina näkyä ihollasi.

Lisäkosteutta iholle tuovat mm. kasvovedet ja hyaluronihapposeerumit. Ruusufinniä ja aknea vastaan on myös olemassa täsmätuotteita, joilla niiden syntymistä ja näkymistä voidaan vähentää. Ryppyjen näkymistä voidaan vähentää erilaisilla seerumeilla ja täsmätuotteilla. Kosteuden haihtumista voidaan estää mm. kasvoöljyillä jne.

Mikä osa raaka-aineina käytetyistä öljyistä on ihollemme arvokkainta?

Pieni määrä kylmäpuristettua Extra-Virgin öljyä

Ihosi sisältää lipidejä eri muodoissaan, eli öljyinä, vahoina, skvaleenina ja rasvahappoina. Solusi sisältävät n. 50% erilaisia rasvoja.

Luonnolliset kasviöljyt taas koostuvat n. 85-99% rasvahapoista ja lipideistä. Loppu osa öljystä määrittää öljyn värin, tuoksun, ja parantavat ominaisuudet.

Käsittelemättömät kasviöljyt sisältävät siis runsaasti arvokkaita yhdisteitä, jotka ravitsevat, suojaavat, korjaavat ja uudistavat ihoamme.

Öljyistä iso osa on koostunut triglyserideistä ja rasvahapoista, mutta mitä on se pieni, n. 1-15 prosentin osuus eri öljyissä, joka on kaikkein arvokkainta ihonhoidossamme?

Tätä ainetta kutsutaan saippuoitumattomaksi jakeeksi, termi, joka liittyy saippuan valmistukseen, mutta myös öljyjen jalostukseen ja käsitellyissä öljyissä tämä saippuoitumaton jae on eroteltu pois arvokkaamman kosmetiikkateollisuuden käyttöön.

Parantava osa on toinen nimi saippuoitumattomalle jakeelle ja usein kosmetiikkateollisuus käyttääkin mieluummin tätä termiä.

Tämä 1-15% parantava osuus öljystä on erittäin tärkeä ja hyödyllinen, sillä se sisältää öljyn kaikki:

 • vitamiinit
 • antioksidantit
 • polyfenolit
 • karotenoidit
 • ja paljon muita kasviperäisiä aktiiviaineita

Tämä parantava osa antaa öljyille niiden värin, maun, tuoksun, suojaavat antioksidanttiset vaikutukset, ravintoaineet, kivennäisaineet, aromaattiset yhdisteet ja jokaisen öljyn parantavat ominaisuudet ja toiminnallisuudet.

Ja tämä osa on siis se osa, joka käsitellyistä öljyistä on poistettu, jolloin öljyn hintakin tottakai on huomattavasti halvempi.

Saippuoitumaton jae (SAP-arvo), eli parantava osa

Tämä termi kertoo kuinka paljon kustakin öljystä on triglyseridejä ja rasvahappoja, ja kuinka iso osa ei ole. Saippuouitumaton osuus koostuu siis muista kuin triglyserideistä ja rasvahapoista.

Saippuoitumattomat yhdisteet ovat laaja kasviyhdisteiden ryhmä, johon kuuluu mm. terpeenit, terpenoidit, polyfenolit mukaan lukien flavonoidit, fenolihapot jne.

Saippuoitumattomat aineet ovat:

 • vitamiinit ja mineraalit
 • antioksidantit ja tokoferolit
 • tanniinit
 • flavonoidit ja karotenoidit
 • polyfenolit
 • lingaanit
 • terpeenit ja terpenoidit
 • fytosterolit
 • skvaleeni
 • ja monia muita

Raaka-aineen laatu

Oliiveja kerättynä ja valmiina kylmäpuristukseen

Raaka-aineen käsittelystä (tai käsittelemättömyydestä) riippuu onko siinä jäljellä enää edellä mainittuja ihon terveyteen ja toimintaan vaikuttavia aineita.

Useimmat halvat raaka-aineet on käsitelty siten, että tämä arvokas saippuoitumaton osuus on eroteltu esimerkiksi muun kosmetiikkateollisuuden käyttöön ja jäljellä jää vain käsitelty osuus öljystä. 

Ero halvan ja laadukkaan ihonhoitotuotteen välillä

Ja vaikka halpakin ihonhoitotuote voi tuntua iholle levitettäessä ihanalta, jää pidempiaikaiset vaikutukset esim. ryppyjen tai ruusufinnin hoidossa toteutumatta.

Saippuoitumattoman jakeen osuus öljyssä on siis merkittävässä roolissa ihonhoitotuotteiden toiminnan kannalta.

Saippuoitumattomaton osa antaa tuotteelle:

 • antioksidanttisen suojaavuuden
 • vitamiinien ja kivennäisaineiden ravitsevuuden
 • fytosterolien hormonaalista ja tulehduksellista suojaa
 • tuoksun, maun ja värin

Käsittely, eli jalostus

Öljyn käsittely heksaanilla, suuri heksaanitonkka ja pienempiä pulloja, joissa käsiteltyä öljyä

Käsittelyjä, mitä öljyille useimmiten tehdään:

 • fosfolipidien ja sterolien poisto
 • valkaisu, jossa samalla neutraloidaan vapaat rasvahapot
 • luonnollisten vahojen poisto, joilla aikaansaadaan kovettumaton tuote
 • deodorointi, jossa tislaamalla poistetaan tuotteen luonnollinen tuoksu

Saaren Taika käyttää raaka-aineinaan ensisijaisesti vain käsittelemättömiä öljyjä

Saaren Taika käyttää ihonhoitotuotteissaan ja ekopesuaineissaan raaka-aineina ensisijaisesti vain puhtaita, kemiallisesti puhdistamattomia (ei sisällä kemiallisia jäämiä), luomulaatuisia ja kasvin ensimmäisestä puristuksesta, kylmäpuristusmenetelmällä aikaansaatuja kasviperäisiä öljyjä.

Tällaisten öljyjen ravintoaineiden pitoisuudet ovat korkeimmat mahdolliset, jolloin ne myös tuovat parhaimman tehon ihonhoitotuotteeseen.

Olemme ylpeitä siitä, että kaikki valmistamamme tuotteet koostuvat luonnollisista aktiivisista ainesosista, jotka ovat tieteellisesti tutkittu ja testattu sen varmistamiseksi, että ne ovat turvallisia sekä iholla tarkoitukseensa tehokkaita.

Valmistamme luonnolliset ihonhoitotuotteemme sekä ekologiset kodinsiivousaineemme huolellisena käsityönä, pienissä erissä, Suomen Salossa.

Kerromme käyttämistämme raaka-aineista kattavasti blogissamme ja koko valmistusprosessimme on hyvin läpinäkyvää.

Pääset tutustumaan tuotantotiloihimme ja valmistusprosesseihimme kotisivuillamme, blogissamme, somessa, kuten Youtubessa ja TikTokissa, ja mikäli jotakin jäi puuttumaan, voit pyytää lisää tietoa asiakaspalvelustamme sähköpostilla. 

Lähteet; 1,

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.