Sosiaalinen media ja nettikäyttäytyminen

Ihmisten nettikäyttäytyminen

Ihmisten nettikäyttäytyminen ja miten se vaikuttaa työntekijöihin

Silloin alussa, kun Saaren Taika oli juuri perustettu, olin itse monesti se henkilö, joka hoisi niin tuotteiden kehittämisen, valmistamisen, tuotekuvien ottamisen, myyvän tekstin kirjoittamisen tuotteista sekä someen julkaisut, että kommenttien lukemisen ja niihin vastaamisen.

Aika pian huomasin, että jotkin kommentit olivat sellaisia, joista päiväni meni niin sanotusti piloille. Kymmenien positiivisten kommenttien joukosta se yksi negatiivinen tai ilkeä kommentti sai loppupäiväksi pasmat sekaisin, stressin nousemaan, kädet vapisemaan ja vei usein vielä yöunetkin.

Joskus näistä kirjoittelin myös someen ja aina minulle sanottiin, että ”olet vain niin herkkä” tai ”älä ota niitä niin henkilökohtaisesti” tai muuta vastaavaa. Pitkän aikaa kuvittelinkin, että olen itse vain niin herkkä ja otan itseeni, koska tuotteet omat itse tekemiäni.

Jatkuvien äkäpussiviestien vastaanottaminen lopulta väsytti minut niin, että Saaren Taika ei enää reagoinut kommentteihin somessa laisinkaan. Tätä kesti varmaan jotain vuoden verran, kun en kyennyt itse menemään kommentteja katsomaan enää ollenkaan. Tuolloin saatoin myös pikaisesti vain poistaa ilkeämieliset viestit ja jos kirjoittaja jatkoi parjaamistaan, niin estin heidät herkästi.

Myöhemmin tyttäreni, joka nykyään on Saaren Taian toimitusjohtaja, kävi katsomassa aikansa niitä kommentteja, kunnes hänkin väsyi, eikä enää kyennyt.

Nyt olemme olleet bisneksessä neljättä vuotta ja meillä on useita työntekijöitä, jotka ovat apunamme sekä asiakaspalvelun sähköpostissa, kuin eri sosiaalisen median kanavissammekin lukemassa ja vastaamassa asiakkaidemme kysymyksiin.

Nettikommentit raaistuvat päivä päivältä

Enää en ajattele, että olisin mitenkään erityisen herkkänahkainen ilkeille kommenteille. Itseasiassa taidankin lopulta olla se paksunahkaisin, sillä meillä on jo joitakin kuukausia ollut työntekijöitä vastaamassa some kommentteihin kanssamme ja nyt väsymistä sekä stressiä kommettien vuoksi on huolestuttavan paljon ollut havaittavissa. Työntekijämme eivät halua enää mennä someen, sillä joidenkin kommentit ovat niin agressiivisia ja vihamielisiä, että niiden näkeminen saa ahdistumaan ja menettämään yöunia.

Ilmiö on mielestäni todella huolestuttava. Etenkin alustoilla, jonne voi tehdä lukemattomia profiileja ilman omaa nimeään, tuntuvat olevan aikuisten nettikiusaajien suosiossa, ja siellä sitten viljellään raakaa ja jatkuvaa ilkeämielistä kommenttia saaden itselleen jotakin sairasta hyvää oloa siitä.

Tiukka moderointi kommenteille

Yksi vaihtoehto on suorilta käsin estää agressiivisesti tai vihamielisesti kommentoivat profiilit, mutta sekään ei ole ongelmatonta. Saaren Taian tarinan alkutaipaleella, kuten edellä jo kerroinkin, saatoin estää aika herkästi ihmiset, jotka kommentoivat vihamielisellä äänensävyllä, jotta terveyteni olisi sallinut minun jatkaa somessamme. Tämän vuoksi nämä estetyt sitten ovat pahoittaneet mielensä ja kokevat tulleensa estetyiksi väärin perustein.

Estäminen ei koskaan saisi olla se ensimmäinen vaihtoehto. Jokaiselle tulisi antaa mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa ja edelleen osallistua keskusteluun asiallisemmalla äänensävyllä. 

Kommettien poistelu näyttää myös huonolta yrityksen kannalta, koska muut lukijat eivät voi nähdä millainen kommentti on poistettu ja voi herätä epäilys, että poistettu kommentti on ollut asiallinen, mutta tuotetta tai yritystä kritisoiva ja sellaisten kommenttien poistelu taas antaa yrityksestä negatiivisen kuvan.

Mikä olisi sitten se oikea kultainen linjaus kommenttien moderoinnissa? 

Toisaalta meidän tulee ajatella työntekijöidemme työhyvinvointia ja jaksamista, ja toisaalta taas avointa keskustelua asiakkaidemme kanssa.

Sosiaalinen media työpaikkana ja yrityksen tilana

Saaren Taian sosiaalisen median kanavat ovat lopulta meidän työpaikkojamme. Sosiaalisen median kanavamme ovat meidän tilaamme. Ne toimivat sekä mainos- että tuotetietoutta jakavina kanavina tuotteillemme.

Meidän sosiaalisen median kanavat ovat työntekijöidemme työpaikkoja ja heillä on oikeus työrauhaan. Heillä on oikeus tulla töihin paikkaan, jonka ei ahdista, ei väsytä, ei vie yöunia ja jossa heitä kohdellaan arvostavasti ja ystävällisesti, siten, että työ tuntuu mielekkäältä.

Tällä hetkellä somekanavissamme ei näin ole ja ajattelen, että minä Saaren Taika brändin luojana ja perustajana olen lopulta vastuussa siitä millaisessa työympäristössä työntekijämme työskentelevät. Ihan kuten kivijalkakaupassa kauppias on vastuussa omista työntekijöistään. Ja mikäli kauppaan tulee agressiivisesti tai vihamielisesti käyttäytyvä asiakas, voidaan hänet ohjata ulos myyjien sekä muiden asiakkaiden turvallisuuden ja rauhan takaamiseksi. 

Näin me verkossakin yritystä pyörittävät olemme lopulta vastuussa siitä, että meidän nettikanavissamme työrauha säilyy työntekijöillämme ja rauha asiakkaillamme.

Olemme saaneet paljon palautetta netissä seuraajiltamme, että nettikommentit ovat nykyään menneet niin ilkeiksi, että monilla foorumeilla ei enää kukaan uskalla kysyä tai kommetoida mitään viharyöpyn tai asiattomien kommenttien pelossa.

Olemme siis kollektiivisesti kaikki käytännössä nostaneet kädet pystyyn ja luovuttaneet nettikanavamme häiriköille, pikkuhiljaa hiljentäen kaikki tavalliset kysymykset, kommentit ja keskustelut.

Sosiaalisen median tarkoitus

Sosiaalinen media on tietoverkkoja ja tietotekniikkaa hyödyntävä viestinnän muoto, jossa käsitellään vuorovaikutteisesti ja käyttäjälähtöisesti tuotettua sisältöä ja luodaan ja ylläpidetään ihmisten välisiä suhteita.

Sosiaalisessa mediassa yhdistyy käyttäjien välinen kommunikaatio ja oma sisällöntuotanto. Sosiaalisella viitataan yleensä ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja medialla informaatioon sekä kanaviin, joiden myötä sitä jaetaan ja välitetään.

Mikäli annamme nettikiusaajille ja nettihäiriköille vallan jokaisessa somekanavassamme, olemme itseasiassa epäsosiaalistaneet itsemme sekä asiallisesti käyttäytyvät asiakkaamme. Se ei ole sosiaalisen median tarkoitus, vaan sen tarkoitus on päinvastoin tukea ja ylläpitää asiasisältöistä ja hedelmällistä keskustelua, jonka avulla voi oppia uutta tai kehittää vanhaa, saada uusia ideoita ja olla sosiaalinen.

Tulemme lähiaikoina päivittämään somekettimme ja kerromme millaisen linjauksen olemme somekanavissamme tapahtuvalle kommentoinnille asettaneet. 

Jaa kirjoitus

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tämän sivun lomakkeita suojaa Google reCAPTCHA , johon vaikuttavat Googlen yksityisyyden käytännöt  ja palveluehdot.

© Saaren Taika 2022. All rights reserved.

Facebook – Instagram – Pinterest – YouTube

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

0
Kerätty summa

tukemassa

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä – mukana Saaren Taika

AJANKOHTAISTA:

SEURAA NUORISOPROJEKTIN ETENEMISTÄ BLOGISSAMME AVAINSANALLA #NUORISOTYÖ

Saaren Taian ja Aseman Lasten yhteisprojekti Perniön alueen nuorisotyöhön liittyen etsii vapaaehtoisia. 

Etsimme sinua aikuinen – Nuoruuden Veteraani!

Tule tekemään rentoa ja merkityksellistä
vapaaehtoistyötä nuorten kanssa juuri sen verran kuin aikatauluihisi sopii.

 

Lue lisää

Pyydämme apua paikallisten nuorten auttamiseksi

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Saaren Taika päätti lahjoittaa suuren summan paikallisten nuorten hyvinnoinnin parantamiseksi ja haastamme kaikki paikalliset toimijat mukaan!

Tarvitsemme teitä jokaista mukaan jakamaan kustannuksia ja varmistamaan että tämä tärkeä työ pääsee alkamaan paikkakunnallamme ja jatkuu mahdollisimman pitkään.

YKSIN EMME TÄHÄN PYSTY MUTTA YHDESSÄ AIVAN VARMASTI!

Ojennettu käsi kimmeltävä meri taustalla

Saaren Taika (Topaz Oy) avustaa Aseman Lapset ry:tä toteuttamaan vuoden mittaisen kehittämisprojektin Perniön alueella. Projektin arvioitu kustannus on n. 55 000€.

Avustuksen turvin Aseman Lapset Ry työskentelee aktiivisesti Perniön seudun nuorten parissa sekä kehittää paikallista osaamista verkostoitumalla paikallisten nuoriso-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Työntekijä myös starttaa vuodeksi Walkers-toiminnan Perniöön ja rekrytoi sekä kouluttaa 4-8 vapaaehtoistyöntekijää, jotka toimivat nuorisotyöntekijän työpareina jalkautuvassa työssä.

Työtä tehdään syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä syrjäytyneiden nuorten parissa toimimiseksi.

Toiminnan pääkohderyhmänä ovat 16-18-vuotiaat päihteillä ja mielenterveydellisesti oireilevat nuoret. Myös muut ikäluokat huomioidaan toiminnassa tarvittaessa ohjaten heille olemassa oleviin palveluihin (rajautuen kuitenkin 13-20-vuotaisiin nuoriin).

Saaren Taika on lupautunut kattamaan kuluista yli 50%, eli n. 30 000€. Nyt etsimme kumppaneita, yrityksiä ja yhdistyksiä jakamaan keskenään tuon puuttuvan osan, eli 25 000€.

Miten asia koskettaa Saaren Taikaa?

Meillä Saaren Taiassa Perniössä työskentelee monen ikäisiä työntekijöitä, myös hyvin nuoria. Perniöläisten nuorten hätä konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kaksi perniöläistä nuorta menehtyivät vain ihan vähän aikaa sitten. Tämä suuri tragedia kosketti paitsi koko pientä paikkakuntaamme, myös työntekijöitämme, joiden osan ystäväpiiriä nuoret olivat.

Otamme syvästi osaa nuorten menehtymisen johdosta ja toivomme pystyvämme antamaan tukeamme kaikille, joita suru on jollakin tapaa koskettanut. 

Konkreettisena ja nopeana keinona ennaltaehkäistä vastaavia lähdimme selvittämään mitä tukea nuorille Perniöön on saatavilla ja tästä alkoi yhteistyö Walkers-toiminnan kanssa.

Nuori istuu sillalla masentuneena auringonlasku on taustalla

Nuorten mielenterveyden edistäminen ja päihdetyön kehittämistoiminta Perniössä 2022

Toiminnan toteuttaja: Aseman Lapset ry

Toiminnan rahoittaja: Saaren Taika, Topaz Oy

Aseman Lapset ry

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Lisätietoja:

Minna Lahtela
Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava
p. 040 777 8683

Christian Wentzel
Toiminnanjohtaja
p. 040 900 4889

[email protected]
www.asemanlapset.fi

Topaz Oy & Saaren Taika

Topaz Oy perustettiin vuoden 2018 maaliskuussa jatkumona aikaisemmin toimineelle toiminimiyritykselle. Toiminimen Saaren Taika brändin perustaja, Johanna, oli perustanut vuonna 2013. Pitkään masennusta sairastanut Johanna löysi valokuvaamisesta pakokeinon, joka myöhemmin muuntui valokuvatuotteita myyväksi yritykseksi ja siitä myöhemmin käsityöläisten tuotteita myyväksi verkkokaupaksi.

Saaren Taian ”Taikatehtaaksi” kutsuma päämaja sijaitsee eteläisen Salon saaristossa, Särkisalossa, joka on yksi harvaan asutuimpia saaristokuntia täällä Saaristomerellä. Yritys pyrkii vastuullisuuteen muutenkin kuin ympäristönäkökulmasta. Toimimalla vastuullisesti myös sosiaalisesti ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.

Nuorisotyön koordinoijat Saaren Taika: Pinja Parviainen, Susanna Nieminen

p. 050 511 7188

[email protected]
www.saarentaika.com

Mukana tukemassa!

Saaren Taika
TT-Välitys Oy

Kukkakatri

Lions Club Perniö

PBC-Invest Oy

Forsström Karl AB 

Puhelin Pate Oy

Suvera Oy

Lisäksi yksityishenkilöiden nimillä tehtyjä lahjoituksia.

ABC Perniö
S-Market Perniö

Päivitämme sivulle lisätietoja asiasta myöhemmin, sekä täydennämme tietoja projektista, mm. tarkan toimintasuunnitelman, aikataulut jne.