Metsämikrobikosmetiikka vahvistaa ihon suojatoimintoja

Metsämikrobikosmetiikka vahvistaa ihon suojatoimintoja

Ihon suojatoiminnot ja ihon mikrobiomi

Ihon mikrobiomilla ja ihon suojatoiminnoilla on symbioottinen suhde toisiinsa. Tutkimuksissa on havaittu mm. ihon mikrobiomin epätasapainoa aknepotilailla. Myös mikrobiomin epätasapainoa ja psoriasiksen syntymistä on tutkittu ja havaittu mikrobiomin epätasapainolla olevan siihen vaikutusta.

Mikrobiomikosmetiikalla terveempi iho

Metsämikrobituutetta sisältävät ihonhoitotuotteet ovat uusinta uutta kauneudenhoidossa ja niiden vaikutuksesta ihon mikrobiomiin ja sitä kautta ihmisen kokonaisterveyteen tutkitaan parhaillaan ympäri maailman.

On olemassa jo lukuisia tieteellisiä tutkimuksia, joissa on havaittu, että käyttämällä metsämikrobiuutetta sisältäviä ihonhoitotuotteita, voidaan vaikuttaa mm. atooppisen ihon oireisiin.

Nainen ottaa sormella hajusteetonta Metsämikrobi vartalovoidetta lasirasiasta

Ihon suojakerros ja sen toiminta

Iho on ihmisen suurin elin ja sen ensisijainen tehtävä on suojata kehoamme ulkoisilta tekijöiltä.

Iho tarjoaa kehollemme suojaavan esteen mekaanisia-, lämmön aiheuttamia-, fyysisiä vaurioita- ja vaarallisia aineita vastaan samalla, kun se antaa immunologista suojaa meille sairauksia vastaan.

Iho estää myös kosteuden menetyksen sekä vähentää UV-säteiden haitallisia vaikutuksia kehollemme.

Mikrobiomi

Ihmisen mikrobiota määritellään kokonaiseksi mikrobiyhteisöksi, joka esiintyy rinnakkain ihmiskehossa, kun taas mikrobiomi viittaa näiden mikro-organismien kollektiiviseen genomiin. Ihon mikrobit eivät vain asu iholla, vaan ovat vuorovaikutuksessa ihon kanssa monin eri tavoin vaikuttaen merkittävästi ihon suojakerroksen toimintaan.

Nainen levittää metsämikrobivoidetta sääriin

Iho koostuu kerrostuneesta keratinisoituneesta epiteelistä, joka käy läpi terminaalisen erilaistumisen saadakseen vahvan rakenteen.

Normaali ihon pinta on hapan, runsaasti suolaa sisältävä, kuiva ja aerobinen ympäristö, mutta talirauhaset ja karvatupit taas ovat melko anaerobisia ja niissä on paljon lipidejä (rasva-aineita).

Ihmisen keho on yhteydessä monimutkaiseen mikrobiyhteisöön, joita ovat mm. bakteerit, sienet ja virukset, jotka elävät ihon pinnalla.

Nämä mikro-organismit sekä niitä ympäröivä ympäristö on mikrobiomi.

Tämä mikro-organismien yhteiselo on välttämätöntä ihon suojakerroksen ylläpitämiseksi osallistumalla olennaisiin ihossa tapahtuviin fysiologisiin prosesseihin.

Erityisesti mikrobiomi osallistuu fysikaalisilla, kemiallisilla, mikrobisilla ja sekä synnynnäisillä, että adaptiivisilla immunologisilla tavoilla hoitamaan ihon suojatoimintoja.

Nämä keskinäiset suhteet ovat seurausta hyvin hallitusta ja herkästi tasapainotetusta mikrobiomista.

Kuitenkin jatkuva altistuminen erilaisille ulkoisille ja sisäisille tekijöille vaikuttaa tähän tasapainoiseen järjestelmään, mikä voi johtaa patofysiologisiin ongelmiin ja aiheuttaa tulehduksellisia ihosairauksia, kuten infektioita, allergisia sairauksia ja autoimmuunisairauksia (nivelreuma, tyypin 1 diabetes, jne).

Ihon mikrobiomin rooli ihon suojatoimintojen muodostamisessa

Jokaisella meillä on erilainen ihon mikrobiomi ja se on valtavan monipuolinen, niin organismien lukumäärän, kuin toiminnankin suhteen.

Ihmisen ihon mikrobiomin koostumus riippuu ihon fysiologiasta, eli kosteudesta, kuivuudesta ja talipitoisuudesta. Lisäksi ihon mikrobiomi muuttuu eri ikäkausina.

Ihon mikrobiomiin vaikuttaa myös ympäristötekijät, kuten ruokavalio, antibiootit, lihavuus, jne.

Ihmisen eri kehon osissakin mikrobiomi on erilainen ja sitä ohjaa lähinnä karvatuppien ja rauhasten koostumus. Talipitoisissa paikoissa (kasvojen T-alue, selkä) elää runsaasti lipofiilisia (rasvaliukoisia) Cutibacterium-lajeja, jotka liittyvät läheisesti acne vulgarisiin.

Kosteissa paikoissa, kuten kyynerpäät, polvet ja varpaat, elää runsaasti Staphylococcus- ja Corynebacterium-lajeja sekä beeta-proteobakteereja.

Kuivissa paikoissa, kuten kyynärvarsissa elää pääasiassa Cutibacterium acnes- ja Corynebacterium -lajeja.

Bakteerien lisäksi iholla elää lukuisia eri sieniä sekä viruksia. 

Ihon mikrobiomin muutokset

Ihon mikrobiomi muuttuu koko elinkaaremme ajan. Ihon mikrobiomin muodostuminen alkaa jo sikiönä ja normaalin alatiesynnytyksen aikana vastasyntynyt altistuu äidin synnytyskanavien mikrobeille. 

Murrosiässä ihon mikrobiomissa tapahtuu suuria muutoksia, jotka liittyvät sukupuolihormonien erittymiseen. Tällöin talirauhaset kypsyvät ja talintuotanto kiihtyy.

Murrosiän jälkeen ihon mikrobikoostumus säilyy suhteellisen vakaana. Mikrobiomien stabiilisuutta ylläpitää mikro-organismien isännän (ihmisen) ja mikro-organismien välinen symbioottinen suhde, jossa Cutibacterium acnesin ja talirauhasten välisellä suhteella on merkittävä rooli.

Ihon mikrobiomi ja ihon suojatoiminnot

Ihon mikrobiomilla ja ihon suojatoiminnoilla on symbioottinen suhde toisiinsa. Mikrobiomi toimii myös vuorovaikutuksessa ihon pinnalla olevien patogeenisten (tautia aiheuttavien) mikro-organismien kanssa. 

Iho toimii ensimmäisenä fysiologisena esteenä ulkopuoliselle tunkeutumiselle, oli ne sitten auringonsäteet, bakteerit, myrkylliset aineet, vesi, kuumuus, jne.

Ihon suojakerros koostuu useista ohuista kerroksista mm. keratinosyyttejä, jotka käyvät läpi terminaalisen muodonmuutoksen muodostaen sarveiskerroksen, johon mikrobiomi sitten vaikuttaa. Keratinosyytit muodostavat tiukan, lähes läpäisemättömän kerroksen, jossa ne ovat toisissaan kiinni.

Tutkimuksissa on havaittu, että mikrobiota on välttämätöntä, jotta tämä kerros on ehjä ja voi toimia esteenä ulkopuolisille vaaran aiheuttajille. 

Mikrobiomi stimuloi myös synnynnäisiä immuunivasteita ihossa ja suojaa ihoa mm. infektioilta. Adaptiivisen immuniteetin ja mikro-organismien välinen suhde on tärkeä. Mikrobien tasapainoinen suhde toimii esteenä hyökkääviä taudinaiheuttajia sekä epätasapainoa hyväksikäyttäviä mikrobeja vastaan.

Atooppinen ihottuma ja ihon mikrobiomi

Atooppisesta ihottumasta kärsivillä on havaittu Staphylococcus aureuksen lisääntynyttä esiintymistä samalla, kun on havaittu vähentynyttä mikrobien monimuotoisuutta verrattuna terveeseen ihoon.

Henkilöillä, joilla on vaikeampi atooppinen ihottuma, on ihon monimuotoisuus vähentynyt. Nämä monimuotoisuuden vähenemiset voidaan havaita myös atooppisen ihottuman akuuttien pahenemisvaiheiden yhteydessä.

Staphylococcus aureus voi tuhota symbioottisen mikribiomin ja aiheuttaa atooppisen ihottuman pahenemisen. 

Staphylococcus aureus häiritsee isännän immuunivastetta, vahingoittaa suoraan ihon suojakerrosta ja heikentää adaptiivista immuniteettia. 

Atooppinen ihottuma pikkulapsella

Psoriasis ja ihon mikrobiomi

Mikrobiomilla on tärkeä rooli erään Th17-solun immuunivasteeseen. Th17 kautta tapahtuva tulehdusreitti on avainasemassa psoriasiksen patogeneesissä. Vaikka tutkimukset tämän osalta ovat edelleen kesken, on epäilty, että Staphylococcus aureuksen lisääntyminen voi johtaa psoriasiksen yhteydessä havaituun Th17-tulehdukseen. 

Psoriasis laikkuja kehossa

Akne ja ihon mikrobiomi

Vaikka Cutibacterium acne onkin tärkeässä osassa ihon normaalissa floorassa (lajistossa), edistää tämä bakteeri myös aknen taudinaiheuttajia. 

Tutkimuksissa on havaittu, että aknesta kärsivillä on mikrobien monimuotoisuuden sekä Cutibacterium acne bakteerityyppien välisen tasapainon heikkenemistä. 

Myös suoliston mikrobiomi saattaa vaikuttaa ihon suojakerroksen toimintaan. Aknepotilaita tutkittaessa on havaittu, että suoliston mikrobiomikoostumus on erilainen keskivaikeasta ja vaikeasta aknesta kärsivillä. 

Ihon mikrobiomin epätasapaino yhteydessä sairauksiin

Vaikka mikrobiomia edelleen tutkitaan aktiivisesti ja tutkimukset monilta osin ovat aika alkutekijöissään, on jo nyt havaittu, että mikrobiomin epätasapaino vahingoittaa ihon suojatoimintoja, jotka liittyvät vahvasti tulehdullisiin ihosairauksiin. 

Viime aikoina valmistuneissa tutkimuksissa on myös havaittu, että kosmeettisten mikrobivalmisteiden käytöllä on ollut positiivisia vaikutuksia ihosairauksiin. 

Mikrobiomin lisääminen auttaa palauttamaan ihon suojatoimintoja sekä voi auttaa parantamaan sairauksia  ja nämä uudet tutkimukset avaavat uusia suuntia tulehduksellisten ihosairauksien hoitoon.

Immuunijärjestelmämme tarvitsee mikrobialtistusta – Re-Connecting Nature® -uutteen tuoma monimuotoinen mikrobialtistus tukee immuunijärjestelmän toimintaa.

In vitro tutkimuksen mukaan Re–Connecting Nature® käsittely vähentää tulehdusta edistävien sytokiinien muodostumista ihomallissa ja
viimeisin in vivo tutkimus tukee saatuja in vitro havaintoja.

Ihon suojakerroksen toiminta vahvistui Re–Connecting Nature® –uutetta
sisältäneen voiteen käytöllä jo kolmessa viikossa.

Tulos on linjassa aiempien yliopistotutkimusten kanssa, joissa lisätty kontakti luontoon vaikutti myönteisesti päiväkotilasten immuunipuolustusta säätelevien sytokiinien tasoon.

Lähde: Uute Scientific

Saaren Taika Metsämikrobi ihonhoitosarja

Saaren Taika Metsämikrobi ihonhoitosarjan tuotteet:

  • sisältävät Re-Connecting Nature® metsämikrobiuutetta
  • ovat 100% luonnollisia
  • eivät sisällä väriaineita
  • eivät sisällä säilöntäaineita
  • eivät sisällä keinotekoisia kemikaaleja
  • eivät sisällä keinotekoisia hajusteita
  • eikä yleisimmin ihoärsytystä aiheuttavia ainesosia

Lähteet: 1, 2

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Picture of Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja vuosien syvällinen kokemus ihoon ja ihonhoitoon liittyen, erityisesti luonnollisten raaka-aineiden ja niiden vaikutusten osalta. Olen myös erikoistunut luonnonkosmetiikan valmistukseen, mikä on vahvistanut asiantuntemustani. Lisäksi minulla on lähes viiden vuosikymmenen kokemus vaikeiden ihosairauksien parissa, mikä on antanut minulle ainutlaatuista näkökulmaa ja asiantuntemusta alalla.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.