Raaka-aineemme mustikkauute

Mustikka kasvovoide

Luomusertifioidun perniöläisen metsän vihreiltä mättäiltä käsin kerätyt mustikalehden uutetaan itse täällä meillä tehokkaaksi mustikkauutteeksi, joka toimii Chosen by Johanna Mustikka kasvovoiteessamme yhtenä vaikuttavana ainesosana.

Mustikanlehdet

Mustikkauute ihonhoidossa

Mustikanlehtiuutteella on useita hyötyjä ihon hoidossa. Sen sisältämät bioaktiiviset yhdisteet, kuten anthosyaanit ja polyfenolit, tarjoavat antioksidanttista suojaa, vähentävät tulehdusta ja toimivat antimikrobisesti.

Nämä aineet suojaavat ihoasi ympäristötekijöiden aiheuttamilta vaurioilta, kuten otsonin ja UV-säteilyn haitoilta. Lisäksi ne estävät ihosi kollageenin hajoamista ja parantavat ihon suojatoimintoja, mikä auttaa ehkäisemään UV-säteilyn aiheuttamaa ihon kuivumista ja ryppyjen muodostumista.

Mustikanlehtiuute edistää myös ihon sileyttä ja kosteustasapainoa.

Mustikkauute

Mustikan bioaktiiviset yhdisteet ja niiden vaikutukset

Mustikat ovat runsas bioaktiivisten yhdisteiden lähde, joilla on antioksidanttisia, tulehdusta ehkäiseviä, immunomoduloivia ja antimikrobisia ominaisuuksia. Näitä yhdisteitä ovat muun muassa flavonoidit ja muut polyfenoliset yhdisteet.

Anthosyaanin merkitys mustikassa

Anthosyaani on mustikan pääasiallinen polyfenoli, joka antaa sille sinisen värin. Anthosyaania esiintyy myös sekä punaisissa että vihreissä mustikanlehdissä. Tällä yhdisteellä on voimakkaat antioksidanttiset, tulehdusta ehkäisevät ja antibakteeriset ominaisuudet.

Mustikan polyfenoliset yhdisteet ja niiden hyödyt

Mustikan muita polyfenolisia yhdisteitä ovat flavonolit, ellagitanniinit, proantosyanidiinit, hydroksikinnamihapot, gallotanniinit ja hydroksibentsoehapot. Mustikoiden nauttimisen jälkeen nämä yhdisteet muuttuvat merkittävästi aineenvaihdunnassa, mikä johtaa useiden polyfenolimetaboliittien tuottamiseen, joita voidaan havaita veressä.

Mustikan metaboliittien vaikutus terveyteen

Mustikasta peräisin olevien metaboliittien katabolia suolistomikrobiston toimesta voi tarjota suojaa useita terveysongelmia vastaan, kuten ruoansulatusongelmia, diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja, neurodegeneratiivisia sairauksia sekä syöpiä vastaan.

Polyfenolien lisäksi mustikat ovat runsas A-, C- ja E-vitamiinien lähde, joilla on hyvin tunnettuja hyödyllisiä vaikutuksia iholle.

Mustikan ulkoinen käyttö ja ihon suojaus

Tutkimukset, jotka tutkivat fytoaineiden ulkoista käyttöä, ovat osoittaneet, että mustikassa esiintyvät bioaktiiviset yhdisteet, kuten C-vitamiini, E-vitamiini ja resveratroli, tarjoavat suojaa yleisiä ympäristötekijöitä vastaan.

Mustikan vaikutus ihon suojatoimintoon ja uv-säteilyn torjunta

Kirjallisuuden mukaan mustikasta peräisin olevien fytokemikaalien ja uutteiden suora ulkoinen käyttö vähentää otsoni- ja UV-säteilyn aiheuttamaa ihon tulehdusta.

Mustikkauutteen vaikutus ihosoluihin perustuu siihen, että se estää otsonin aiheuttamaa keratinosyyttien, eli ihon pintaosassa sijaitsevien solujen, liiallista lisääntymistä ja siirtymistä. Mustikkauutteen käyttö näyttää siis auttavan säilyttämään ihosolujen normaalin toiminnan ja ehkäisemään otsonin haitallisia vaikutuksia ihoon.

Mustikan hyödyt eri ihokerroksille

Mustikan anthosyaanin käytöllä ihon dermaalisten fibroblastien, eli syvempien ihosolujen, hoidossa on havaittu vähentävän tulehdusta aiheuttavan ydinfaktori kappa B:n (NFkB) aktivoitumista ja estävän kollageenin, joka on tärkeä ihon rakenneproteiini, hajoamista. Tämä tarkoittaa, että mustikkauute suojaa ihoa otsonin ja UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta vähentämällä tulehdusta ja oksidatiivista stressiä.

Lisäksi mustikkauute auttaa vähentämään UV-säteilyn aiheuttamaa tulehdusta ja parantamaan ihon antioksidanttista suojaa vaikuttamalla erityisiin solujen toimintapolkuihin.

Toinen mustikan ulkoisen käytön terveyshyöty on ihon suojatoiminnon parantuminen. UV-säteilyn aiheuttama ihon proteiinien filagriinin ja involukriinin hajoaminen on vastuussa suojatoiminnon heikkenemisestä ja kroonisen ihon tulehduksen aiheuttamisesta. Mustikan ulkoinen käyttö on osoitettu lisäävän näiden proteiinien määriä suojatakseen UV-säteilyltä.
Mustikkauutteen ulkoinen käyttö naisten iholla, jotka kärsivät diabeteksesta, näyttää parantavan ihon sileyttä ja kosteustasapainoa.

Ihoa vanhentavat ympäristötekijät

Ympäristötekijät, kuten ilmansaasteet, otsoni (O3) ja ultraviolettisäteily (UV), tunnetaan ihon vahingoittajina ja ennenaikaisen ihon vanhenemisen aiheuttajina. Liiallinen altistuminen näille stressitekijöille voi johtaa reaktiivisten happilajien (ROS) krooniseen tuotantoon, mikä voi heikentää ihon puolustusjärjestelmää sekä aiheuttaa oksidatiivista stressiä ja ennenaikaista vanhenemista.

Ihon puolustuslinja ympäristötekijöitä vastaan

Ihmisen iho koostuu kolmesta pääkerroksesta: epidermiksestä, dermiksestä ja hypodermiksestä. Epidermis on ihon uloin kerros ja toimii ensimmäisenä puolustuslinjana ympäristötekijöitä, mikro-organismeja ja fyysistä traumaa vastaan.

Ihon puolustusjärjestelmä koostuu useista entsymaattisista ja ei-entsymaattisista antioksidanteista, jotka toimivat yhdessä vapaaradikaaleja poistavina aineina, estävät lipidien peroksidaatiota ja vähentävät tulehdusta. Lipidien peroksidaatio on haitallinen reaktio ja voi vaurioittaa soluja ja kudoksia.

Lipidien peroksidaatio voi häiritä solukalvojen eheyttä ja toimintaa, mikä voi johtaa soluvaurioon ja solukuolemaan. Lisäksi lipidien peroksidaatiotuotteet voivat olla syöpää aiheuttavia ja edistää tulehduksellisia prosesseja.

Antioksidanttien merkitys ihon hoidossa

Antioksidantit, kuten E-vitamiini, C-vitamiini ja glutationi, ovat tärkeitä lipidien peroksidaation estäjiä, koska ne neutraloivat vapaita radikaaleja ja vähentävät näin ollen solujen ja kudosten vaurioita. Vapaa radikaali on pieni hiukkanen, joka kaipaa lisää elektroneja, mikä tekee siitä epävakaa ja reaktiivisen. Tämä epävakaus voi aiheuttaa vaurioita soluissa, kun vapaa radikaali reagoi muiden hiukkasten kanssa.

Katalaasi, superoksididismutaasi ja glutathioniperoksidaasi ovat tärkeitä entsyymejä, jotka toimivat antioksidantteina ja suojaavat ihoa. Nämä aineet ovat yleisempiä ihon uloimmassa kerroksessa, epidermiksessä, kuin sen alla olevassa dermiksessä. Lisäksi on olemassa ei-entsymaattisia antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, E-vitamiinia, glutationia, virtsahappoa ja ubikinolia. Näitä aineita löytyy myös enemmän epidermiksessä verrattuna dermikseen. Ne auttavat suojaamaan ihoa vaurioilta ja ylläpitämään sen terveyttä.

Lähde: 1

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja vuosien syvällinen kokemus ihoon ja ihonhoitoon liittyen, erityisesti luonnollisten raaka-aineiden ja niiden vaikutusten osalta. Olen myös erikoistunut luonnonkosmetiikan valmistukseen, mikä on vahvistanut asiantuntemustani. Lisäksi minulla on lähes viiden vuosikymmenen kokemus vaikeiden ihosairauksien parissa, mikä on antanut minulle ainutlaatuista näkökulmaa ja asiantuntemusta alalla.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.