Saaren Taika® artesaanisaippuoiden valmistus

Moikka!

Huomasin eilen somessa kysymyksen ”millaista sisältöä toivotte blogiin” Facebookissa ja ajattelin tarttua usean kommentoijan toivomaan aiheeseen, nimittäin kertoa teille lukijoille ja kiinnostuneille miten Saaren Taika® saippuoita valmistetaan!

Aihe onkin yksi lempiaiheitani ja juuri eilen naureskeltiin mieheni kanssa illalla sängyssä, että meillä on nykyään vain yksi puheenaihe; saippuat!

Saippuan valmistuksesta olen blogannut aikaisemminkin, mutta nyt ajattelin tehdä hieman yksityiskohtaisemman kirjoituksen ja kertoa hiukan myös välineistä ja miten olen päätynyt niihin saippuaresepteihin mitä meillä tällä hetkellä valmistetaan.

Saippuathan on keksitty jo ainakin 5000 vuotta sitten jossakin kaukana Babyloniassa, mutta täällä Euroopassa ne ovat yleistyneet ihmisten peseytymiseen vasta siinä 1800-luvun loppu puolella. Aiemmin saippuaa käytettiin kankaiden puhdistukseen, astioiden ja välineiden pesuun sekä myös haavanhoidossa. Kuitenkin on tiedonrippeitä joiden mukaan muinaiset egyptiläiset olisivat jo tienneet lisätä esim. merisuolaa saippuoihinsa ihonhoitotarkoituksessa.

Silloin tuhansia ja satoja vuosia sitten saippuoissa käytettiin niitä aineksia mitä oli helposti saatavilla; useimmiten rasvoina käytettiin eläinten rasvoja ja saippuan teho saattoikin tulla huomatuksi ihan vahingossa kun ”joltakin uhrivuorelta” oli valunut alas tuhkaperäiseen maastoon uhrattujen eläinten rasvaa ja alhaalla virranneen joen rannoilla pyykkäävät naiset huomasivat joessa erityisen puhdistavan vaikutuksen; tali ja tuhka olivat saippuoituneet matkalla ja valuessaan jokeen tehneet vedestä ”saippuavettä”.

Tällä samalla periaatteella tänä päivänäkin saippuoitumisprosessi tapahtuu, eli lipeä, joka voi olla joko koivuntuhkasta valmistettua tai ruokasuolasta valmistettua, saa öljyn kanssa yhdessä aikaan kemiallisen reaktion, jossa lipeän kanssa kosketuksiin joutuneet rasvat muuttuvat saippuaksi ja öljy ja lipeä ”katoavat”.

Teollisessa tuotannossa saippuoista yleensä poistetaan myös saippuoitumisprosessin aikana muodostunut glyseroli, sillä glyseriini on todella hyvä kosteuttaja ja sitä käytetään paljon muussa kosmetiikassa. Saaren Taian saippuoihin kasviperäinen glyseriini on jätetty vaikka sillä ei pois huuhdeltuna olekaan niin suurta kosteuttavaa vaikutusta kuin esim. iholle jätettävässä voiteessa.

Saaren Taika® saippuoissa käytetään pelkästään kasviperäisiä rasvoja ja kaikki tuotteemme ovatkin 100% vegaanisia ja myös 100% luonnollisia, sillä emme käytä myöskään keinotekoisia ainesosia kuten hajusteita, väri- tai muitakaan lisäaineita.

Saippuoiden ainesosat ovat pidetty niin vähäisinä kuin suinkin mahdollista, koska mitä enemmän aineita jossakin tuotteessa on, sen suurempi todennäköisyys, että siinä on jollekin käyttäjälle herkistäviä ainesosia ja olen halunnut kehittää tuotteita jotka sopivat erityisesti herkkäihoisille, kuten itselleni 😀

Saippuoita meiltä löytyy valikoimista useita ja kehitteillä on jatkuvasti uusia käyttäjien toiveiden täyttämiseksi! Täällä meillä onkin suihkuhuoneessa varsinainen saippuatulva, kun kaikki koe-eräsaippuat ovat siellä koko perheen testattavina ja myös sukulaisille saippuoita on kärrätty koko loppu elämän tarpeiksi 😀

Aina kaikki kokeilut eivät ole niin onnistuneita ja kehitettyjä reseptejä joudutaan säätämään ja uusien saippuoiden tuotekehitys onkin aikaa vievää puuhaa, kun saippuoiden täytyy antaa kypsyä ennen testaamista 😀

Teepuusaippua ja suolasaippuat ovat kehitetty ihan ensisijaisesti omaan tarpeeseeni; teepuusaippua on antibakteerinen ja auttaa minun stressistä pahentuvaa käsi ihottumaani olemaan kutiamatta. Suolasaippuoilla taas on hienhajua neutraloiva vaikutus ja ne myös kosteuttavat jonkun verran ihoa, ja olenkin niiden myötä säästynyt sekä megamyrkyllisiltä alumiinideodoranteilta, että myös löträämästä koko vartalolle kosteusvoidetta! Rasvanäpin saippua taas on autonkorjaaja-isäni käsien pesuun kehitetty ja kehuja se onkin saanut, että voittaa mennen tullen kaikki autonkorjaajille tarkoitetut pesuaineet 🙂 Kastilian ja Marseillen saippuat taas ovat valikoimissamme ihan niiden historiallisen aspektin tähden; historia nimittäin kiehtoo minua ihan äärettömän paljon ja joskus nuorena serkkuni silloin historianopettajamies onkin joskus tokaissut, että minulla on historiaan loppumaton tiedonjano!

Myyntiin valmistettaessa täytyy ottaa huomioon muutama seikka; välineitä ja tiloja täytyy olla riittävästi, jotta voidaan varmistaa ettei raaka-aineet, välineet ja valmiit tuotteet pääse missään tilanteissa kosketuksiin minkään sellaisen kanssa josta voisi tapahtua kontaminaatiota eli aineiden sekoittumista tai tarttumista jonnekin minne ne eivät kuulu. Kosmetiikan valmistuksen hygieniasäännöt ovat paikoin jopa tiukemmat kuin elintarvikkeissa joissa niissäkin vallitsee meillä hyvin tiukat säännöt. Tiloja tarvitaan myös saippuoiden kypsyttämiselle sekä kosmetiikkatuotteiden ”eräkappaleiden” säilyttämiselle. Kutsun eräkappaleeksi sitä yhtä kappaletta joka ikisestä tuotteesta joka valmistajan täytyy säilyttää kunnes sen parasta ennen päiväys on kulunut loppuun. Tätä kappaletta voidaan tarvita esim. laboratoriakokeissa jos jostakin tuotteesta löytyy vika joka pitää selvittää, myös Tukes saattaa näitä eräkappaleita vaatia nähtäville tarkistusten yhteydessä.

Myyntiin valmistettaessa täytyy myös olla muutama erikoislaite, joita harrastuspohjalta valmistava ei tarvitse (ellei myy tuotteitaan), kuten hyväksytty vaaka kalibrointitodistuksella, joka kalibroidaan uudestaan aina kolmen vuoden välein.

Ennen varsinaista valmistusta puetaan päälle suojavarusteet; tällä hetkellä käytän kertakäyttöisiä suojapäähinettä, kumihanskoja ja suojatakkia, mutta toisinaan saatan käyttää myös muovista suojaessua. Silmille laitan silmälasit suojaksi siinä kohtaa, kun alan käsitellä lipeää. Lipeää käsiteltäessä on hyvä olla juoksevaa vettä ja etikkaa saatavilla, sillä jos lipeää sattuu roiskumaan esim. käsille, saa ne nopeasti huuhdottua vedellä ja lopuksi pyyhittyä etikkaan kastetulla talouspaperilla (etikka neutraloi lipeän jolloin kirvely lakkaa ja voin kertoa, että tuota lipeää on roiskunut mulla milloin käsiin, milloin kasvoille, vaarallista se alkaa olla siinä kohtaa jos satut kippaamaan sitä enemmälti päällesi). Lipeää on kuitenkin aivan turha pelätä, sillä jos käsittelet sitä suunnilleen samalla varovaisuudella kuin kiehuvaa vettä, olet hyvin turvassa 🙂

Kaikki tarvittavat ainesosat sekä astiat, välineet ja muotit on myös laitettava helposti saataville sillä saippuan valmistus on toisinaan aika nopeaa hommaa ja riippuen saippuan reseptistä saattaa ”saippuataikina” jämähtää hyvinkin nopeasti eikä isoissa satseissa varsinkaan aikaa jää tavaroiden etsimiseen siinä välissä. Tästä syystä pidän myös puhelinta äänettömällä aina saippuaa tehdessäni sillä muutaman kymmenen sekunnin puhelimeen vastaaminen saattaa pilata koko saippuasatsin!

Lämpötiloilla on aika oleellinen osa saippuaa tehdessä sekä kypsytettäessä ja ekan Taikatehtaan alun lämpötilaongelmien vuoksi meillä tulikin alkuvuodesta 2018 paljon viallista saippuaa ja valehtelematta varmaan joka satsista meni 2/3 piloille 🙁

Saippuaa tehdessä myyntiin on myös kaikista käytetyistä aineosista pidettävä tarkkaa kirjaa. Jokainen käytetty ainesosa on tarkistettava ennen käyttöä ja merkattava käytetty määrä sekä tuotteen päiväys ja eränumero saippuapäiväkirjaan, näitä tietoja saattaa joskus tarvita jos ilmenee, että tuotteessa on ollut jokin vika jonka alkuperä täytyy selvittää. Myös Tukes saattaa tällaista päiväkirjaa joskus vaatia nähtäville muiden tarkistusten yhteydessä. Samaten Tukes vaatii nähdä valmistuksessa käytetyn vaa’an tarkkuustodistuksen joka pitää uusia aina kolmen vuoden välein.

Lipeää sekoittaessa tulee käyttää myös hengityssuojainta, sillä lipeän höyry on hengitettynä erittäin vaarallista. Sekoittuessaan veteen lipeä kuumenee noin 100 asteiseksi ja onkin tarpeen huomauttaa, että jos valmistat itse saippuaa vaikka harrastusmielessä, niin huolehdi aina ettet aiheuta vaaraa esim. pienille lapsille tai lemmikeille lipeää käsitellessäsi.

Lipeän ja öljyjen yhteensekoittamisessa ovat myös lämpötilat avainasemassa ja liian kuuma lipeä yhdessä liian viileän öljyn kanssa, tai toisinpäin, saattaa aiheuttaa saippuan valmistuksessa suuriakin ongelmia.

Joillakin ihmisillä on muuten outo pelko ”lipeäsaippuoita” kohtaan ja olenkin törmännyt kommentteihin kuten ”ai teidän saippuat sisältää lipeääkin” jne; tässä pikkuinen infopläjäys, saippuaa ei synny ilman lipeää, jokainen saippua valmistetaan lipeästä, ja valmiissa saippuassa ei ole enää lipeää, koska se on muuttunut saippuaksi 😀 Eli jos olet koskaan pessyt itseäsi saippualla, olet 100% varmasti myös käyttänyt ”lipeäsaippuaa” 🙂

Sitten kun ainekset on tarkkaan punnittu astioihinsa alkaa niiden yhdistäminen ja sekoittaminen, veteen liuotettu lipeä sekoitetaan öljyihin ja vatkataan kunnes lipeä ja öljy ovat kunnolla sekoittuneet, tämän jälkeen lisätään loput ainesosat eli tässä Greippishampoossa luonnolliset eteeriset öljyt kuten greippi ja sitruuna. Huomatkaa muuten, että jos olette esim. sitrushedelmille allergisia, olette myös sitrusten eteerisille öljyille sillä eteeriset öljyt ovat juurikin näistä luonnonantimista puristettuja öljyjä, eli sitrusallergikoille ei välttämättä sovi kosmetiikka joka sisältää sitrusten eteerisiä öljyjä 🙂

Kun kaikki aineet on kunnolla sekaisin, kaadetaan ”saippuataikina” muotteihin, tehdään pinnan kuvioinnit ja riippuen käytetyistä ainesosista; annetaan niiden jämähtää 1-2 vuorokautta muoteissaan, jonka jälkeen ne irroitetaan ja asetetaan ilmavaan paikkaan kypsymään vähintään neljäksi viikoksi ja joskus pidemmäksikin aikaa.

Jokainen saippua on uniikki yksilönsä sillä myös saippuan pinnan kuvionti tehdään vapaalla kädellä.

Kypsymisajan päätyttyä saippua pääsee tarkempaan tutkimukseen jossa varmistetaan kypsyys, joko käsituntumalla tai tarvittaessa ph mittarilla, ja mikäli saippua on valmis käyttöön, aloitetaan niiden viimeistely käsin, jonka jälkeen ne kääritään ekosilkkipaperiin sekä vyötteeseen, liimataan taakse eränumeron- ja päivämäärän kertova tarra, ja asetellaan ne omiin säilytyslaatikoihinsa odottamaan kutsua jonkun ihanan pienen ja henkilökohtaista palvelua tarjoavan liikkeen hyllylle <3 

Tällä tavoin siis valmistuvat ihanat Saaren Taika® artesaanisaippuat, toivottavasti viihdyit valmistusprosessimme parissa <3

Saaren Taika® tuotteita voit ostaa pienistä asiantuntevista erikoisliikkeistä, joissa ihanat Saaren Taika® jälleenmyyjät palvelevat sinua henkilökohtaisesti. Täällä https://saarentaika.com/jalleenmyyjat/ lueteltuna ensin verkkokaupat ja sitten kivijalkaliikkeet paikkakunnittain.

%d bloggaajaa tykkää tästä: