Prosessoidun ja prosessoimattoman raaka-aineen ero tuotteen turvallisuudessa ja tehossa

Prosessoidun ja prosessoimattoman raaka-aineen ero tuotteen turvallisuudessa ja tehossa

Ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää tietää mitä käytämme ravinnoksemme, yhtä lailla, kun on tärkeää tietä mitä laitamme ihollemme. Ihomme on suurin elimemme, ja se imee itseensä kaiken mitä siihen levitämme. 

Jalostamatonta sheavoita

Usein puhutaan jalostetuista tai prosessoiduista ja jalostamattomista tai prosessoimattomista raaka-aineista, mutta miten tämä vaikuttaa ihonhoitotuotteisiisi?

Ainesosien ymmärtäminen voi olla haastavaa, ellei tiedetä, miten ne on valmistettu ennen niiden lisäämistä ihonhoitotuotteeseen.

Voit ja öljyt

Voit ja öljyt ovat yleensä pääkomponentteja balmeissa, voiteissa tai seerumissa, ja ne muodostavat suuren osan valmiin tuotteen koostumuksesta.

Mikä on ero prosessoitujen ja prosessoimattomien öljyjen välillä?

Jalostamattomat, eli prosessoimattomat öljyt valmistetaan kylmäpuristamalla. Näitä öljyjä kutsutaan ”neitsyt-”, ”ekstraneitsyt-” tai ”raakaöljyiksi”. Ne ovat vähemmän käsiteltyjä verrattuna jalostettuihin öljyihin. 

Jalostamattomat öljyt prosessoidaan hellävaraisilla uuttomenetelmillä, säilyttäen useimmat kasvin ravinteikkaat ainesosat, kuten vitamiinit, antioksidantit ja polyfenolit.

Vitamiinit ja luonnolliset yhdisteet pysyvät ehjinä, vahvistaen ihoamme tarvittavilla antioksidanteilla, ravinteilla ja entsyymeillä, jolloin saamme maksimaalisen tehon ihonhoitotuotteestamme ja näemme sen tulokset ihollamme.

Jalostamattomien öljyjen tunnusmerkkejä ovat niiden voimakkaampi tuoksu ja syvät, rikkaat värit.

LUE MYÖS: Jalostamattomien öljyjen antioksidanttien merkitys ihon vanhenemisen ehkäisyssä

Kaikki jalostettu katsotaan luonnossa muunnelluksi

Jalostetut öljyt ovat voimakkaasti prosessoituja ja niitä käsitellään eri menetelmillä, kuten:

  • liuotin-käsittelyllä
  • valkaisulla
  • korkean lämpötilan menetelmillä (kuumentamalla jopa 99 asteeseen)

joilla niistä poistetaan hajuja, epäpuhtauksia ja väriä. 

Öljyn käsittely heksaanilla, suuri heksaanitonkka ja pienempiä pulloja, joissa käsiteltyä öljyä

Liuotinuuton menetelmiin kuuluvat heksaanin, bentseenin, tolueenin, petrooli-eteerin, kloroformin ja isopropanolin käyttö. Vaikka liuotinuuttomenetelmällä saadaankin siemenestä enemmän öljyä ulos, vaikuttavat prosessissa käytetyt kemikaalit öljyn laatuun ja jättää jäämiä, jotka voivat olla haitallisia sekä ihmisten terveydelle että ympäristölle.

Lämpöpuristusmenetelmässä ainesosaa kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jopa 99°C asti, mikä vahingoittaa useimpia ravinteikkaita kasviyhdisteitä.

Prosessoidut öljyt sisältävät vähemmän aktiivisia yhdisteitä

Jalostetuilla öljyillä on pidempi säilyvyysaika ja ne ovat halvempia prosessoida verrattuna neitsytöljyihin, mikä tekee niistä kannattavampia käyttää kosmetiikassa. Siksi useimmat kosmetiikkavalmistajat käyttävätkin näitä halvempia ja prosessoituja raaka-aineita tuotteissaan.

Prosessoidut öljyt sisältävät vähemmän aktiivisia yhdisteitä verrattuna prosessoimattomiin öljyihin, koska niiden lisäkäsittely vahingoittaa tai muuttaa näitä elementtejä.  

Toisin sanoen prosessoidusta öljyistä on poistettu kaikki ihoa parantavat ainesosat, kuten:

  • Vitamiinit ja mineraalit
  • Antioksidantit ja tokoferolit
  • Tanniinit
  • Flavonoidit ja karotenoidit
  • Polyfenolit
  • Lingaanit
  • Terpeenit ja terpenoidit
  • Fytosterolit
  • Skvaleeni
  • Sekä monia muita tärkeitä aineosia

Nämä aineosat ovat juuri niitä, jotka tekevät luonnonmukaisista ja käsittelemättömistä öljyistä erityisen ravinteikkaita ja hyödyllisiä ihonhoidossa.

Jalostamattomat öljyt sisältävät enemmän aktiivisesti vaikuttavia ainesosia

Me Saaren taiassa käytämme ensisijaisesti vain sertifioituja ja jalostamattomia luomuöljyjä tuotteissamme.

Nämä korkealaatuiset, tuoreet, kylmäpuristetut kasviainesosat varmistavat, että ihonhoitotuotteemme ravitsevat ihoa tehokkaasti aktiivisilla ravinteilla, edistäen ihon terveyttä ja kimmoisuutta. Tämä takaa, että tuotteemme ovat paitsi tehokkaita, myös ympäristöystävällisiä ja kehon kannalta turvallisia.

Esimerkiksi Argan Ruusunmarja Luksus kasvoöljymme yhdistää neljää erittäin ravintoainerikasta kasviöljyä ihonhoitotuotteeksi, jolla on tulehduksia ehkäiseviä, ikääntymistä vastaan taistelevia, sävyä kirkastavia ja juonteita tasoittavia ominaisuuksia.

”Rauhoittaa ja imeytyy helposti kosteuttaen ihoa. Ei jää ihon pinnalle vaan imeytyy heti. Huomasin viikon käytön jälkeen ryppyjen ja juonteiden tasoittumista.”

Kamomilla Sheavoiteemme on ylivertainen ihon suojakerroksen palauttamisessa ja ihoa suojaavissa ominaisuuksissa, yhdistäen neljää raakaa kasviöljyä ja -uutetta, se auttaa rauhoittamaan ja korjaamaan ihovauroita sekä ravitsemaan ihoa  ja parantamaan ihon kimmoisuutta.

”Sain viime talvena käsi-ihottuman paranemaan tällä voiteella ja minulla on ollut sitä siitä asti. Kun se oli loppu vähän aikaan, ongelma palasi. Nyt en luovu enää tästä tuotteesta!”

Prosessoitujen öljyjen hyvät ja huonot puolet

Prosessoidut öljyt sisältävät vähemmän aktiivisia yhdisteitä verrattuna prosessoimattomiin öljyihin. 

Prosessoidut öljyt ovat edullisempia ja niillä on pidempi säilyvyysaika kuin prosessoimattomilla öljyillä. Ne voivat kuitenkin kestää paremmin kuumuutta, joten ne voivat olla parempia ainesosia tuotteille, joiden valmistus vaatii korkeita lämpötiloja.

Tästä syystä Saaren Taian valmistusprosesseissa vältetäänkin ainesosien liikaa kuumennusta, sillä käyttämämme raaka-aineet eivät ole prosessoituja ja haluamme säilyttää kaikki niiden sisältämät ihoa parantavat ominaisuudet. 

Mistä tietää onko tuotteen raaka-aineet prosessoituja vai eivät?

100% varmaa tapaa tähän ei ole, mutta tässä muutamia keinoja, joiden avulla voit päätellä onko ihonhoitotuotteessasi käytetyt raaka-aineet prosessoituja;

  1. Tutkimalla valmistajan antamia tuotetietoja voit päästä jo pitkälle.
  2. Hinta on toinen seikka, joka voi kertoa, että tuotteessa on käytetty prosessoituja raaka-aineita, sillä ne ovat usein hyvin paljon halvempia hankkia, kuin luomulaatuiset ja prosessoimattomat.
  3. Säilyvyysaika, etenkin säilöntäaineettomassa tuotteessa, sillä prosessoidut öljyt säilyvät huomattavasti pidempään, kuin prosessoimattomat ja tuotteen säilyvyysaika voi olla jopa 2-3 vuotta.

Esimerkkinä vaikkapa valmistamamme Jojoba & Teepuu kasvoöljy, jollaisia on markkinoilla useita eri hintaisia.

Jojobaöljyä voidaan uuttaa kolmella eri tavalla;

  1. Pelkällä puristuksella
  2. Puristuksella ja sen jälkeisellä liuotinuuttamisella
  3. Pelkällä liuotinuutolla

Liuotinuuton menetelmiin kuuluvat heksaanin, bentseenin, tolueenin, petrooli-eteerin, kloroformin ja isopropanolin käyttö. Vaikka liuotinuuttomenetelmällä saadaankin siemenestä enemmän öljyä ulos, vaikuttavat prosessissa käytetyt kemikaalit öljyn laatuun ja jättää jäämiä, jotka voivat olla haitallisia sekä ihmisten terveydelle että ympäristölle.

Kylmäpuristusmenetelmä puolestaan säilyttää öljyn luonnolliset ominaisuudet paremmin, mutta siemenestä saadaan vähemmän öljyä, joka taas nostaa raaka-aineen hinnan huomattavasti kalliimmaksi.

Prosessoimattoman öljyn huonot puolet

Kuten tuossa ylempänä ehdinkin jo kirjoittaa, on prosessoimattoman öljyn säilyvyysaika lyhyempi kuin prosessoidun. Tämä johtuu siitä, että prosessoimattomat öljyt sisältävät enemmän luonnollisia yhdisteitä, kuten vitamiineja ja kasvisteroleja, jotka voivat hajota tai oksidoitua nopeammin, lyhentäen tuotteen säilyvyysaikaa.

Me Saaren Taiassa suosimme prosessoimattomia öljyjä tuotteissamme, sillä niiden minimaalinen käsittely takaa korkealaatuisen, ravintorikkaan ja luonnollisen öljyn, joka säilyttää aidon tuoksunsa, makunsa ja värinsä. 

Tiesithän, että käyttämämme raaka-aineet ovat elintarvikekelpoisia, eli voisit myös syödä niitä!

LUE MYÖS: Syötävän hyvistä raaka-aineista

Jotkin prosessoimattomat ainesosat, kuten sheavoi, granaattiomena, avokado- ja tyrniöljy, omaavat luonnostaan voimakkaan tuoksun, joka voi joidenkin mielestä olla epämiellyttävä.

Tuoksu kuitenkin kertoo vain, että ainesosaa ei ole kemiallisesti käsitelty ja se on tehokkaampi iholle sekä haitattomampi keholle ja ympäristölle.

Lähteet: 1

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja vuosien syvällinen kokemus ihoon ja ihonhoitoon liittyen, erityisesti luonnollisten raaka-aineiden ja niiden vaikutusten osalta. Olen myös erikoistunut luonnonkosmetiikan valmistukseen, mikä on vahvistanut asiantuntemustani. Lisäksi minulla on lähes viiden vuosikymmenen kokemus vaikeiden ihosairauksien parissa, mikä on antanut minulle ainutlaatuista näkökulmaa ja asiantuntemusta alalla.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.