Onko käyttämälläsi saippualla väliä?

onko saippualla väliä Saaren Taika

Saippualla on merkitystä ihon terveyden ja hyvinvoinnin kannalta

Kaksi tärkeimmistä ihonhoidon kategorioista, joilla on syvällisiä dermatologisia vaikutuksia, ovat puhdistusaineet ja kosteusvoiteet. Puhdistusaineet koostuvat saippuoista tai synteettisistä pesuaineista.

Tässä artikkelissa kerromme miten saippuan valinnalla on merkitystä esim. ihon kuivumiseen tai iho-ongelmien vähentämiseen. 

Iholle tärkeät vitamiinit ja rasvahapot

Ihon hyvinvoinnille tärkeitä vitamiineja ja rasvahappoja ovat mm. 

  • A-vitamiini, joka ehkäisee mm. auringon aiheuttamaa ihon vanhenemista sekä auttaa taistelussa mm. aknea vastaan.
  • D-vitamiini, joka tasapainottaa ihon värisävyä sekä hillitsee mm. psoriasiksen oireita.
  • C-vitamiini, jolla tiedetään olevan ihon vanhenemisen hidastamiseen liittyviä vaikutuksia sekä myös juonteiden syntymiseen. C-vitamiini on myös ihon kuivuutta vastaan taisteleva vitamiini ja C-vitamiini saattaa joillakin myös nopeuttaa mm. haavojen ja arpien paranemista.
  • E-vitamiini, joka hillitsee mm. auringon aiheuttamia ennenaikaisten vanhenemisen merkkejä.
  • Rasvahapot, kuten Omegat ja linolihapot vahvistavat ihosi suojakerrosta, jonka vuoksi ne myös auttavat ihoasi säilyttämään sen kosteuden, kimmoisuuden sekä nuorekkuuden. 

 

Näitä vitamiineja ja rasvahappoja saadaan mm. erilaisista öljyistä, joita esim. Saaren Taika palasaippuatuotteet sisältävät.

Iho ja terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat ihmisen elämässä kaiken hyvinvoinnin A ja O, mutta voiko pelkällä terveellisellä ruokavaliolla vaikuttaa ihoon? Tiettyyn pisteeseen asti voi, mutta aivan kaikkeen ihon toimintaan ei pelkällä ruokavaliollakaan voi vaikuttaa.

Iho on ihmisen suurin yksittäinen eli, mutta samalla se on viimeinen elin, jonne sisäisesti saadut vitamiinit ja ravintoaineet kulkeutuvat. Ensinnä ravintoaineiden imeytymislistassa ovat tärkeimmät elimemme, kuten sydän, aivot, maksa jne, ja iho on listassa vasta viimeisenä.

Tästä syystä onkin tärkeää antaa iholle ravintoaineita myös ulkoisesti, sillä näillä ulkoisesti annetuilla ravintoaineilla voidaan parhaiten vaikuttaa ihon ulkoiseen olemukseen, eli ihon ulkonäköön ja ihon tuntumaan, kuten kuivuuteen, rasvaisuuteen, kimmoisuuteen jne.

Iho

Iho on suojakerros ulkoisten haittavaikutusten ja elimistömme välillä. Ihon tehtävä on suojata elimiämme mm. patogeeneilta, kemikaaleilta ja ympäristövaikutuksilta.

Iholla on kaksi pääkerrosta; epidermis (orvaskesi) ja dermis, joista epidermis on suojaava kerros ja dermis on rakenteellinen ja ravitsemuksellinen tukiverkosto orvaskeden alla.

Olemme kirjoittaneet aikaisemmin syventävän artikkelin ihon kerroksista ja niiden toiminnoista; Iho ja sen toiminnot, joten emme syvenny nyt enempää siihen, vaan hyppäämme suoraan itse aiheeseen.

Havainnekuva ihon anatomiasta

Aurinko ja iho

Kunnolla toimiva iho paitsi näyttää, myös tuntuu kauniilta. Se on kimmoisa, kauniin värinen, hilseetön, näpytön jne.

Auringonvalo on yksi suurimmista ihon ulkonäköön vaikuttavista asioista. Vaikka miellämmekin usein auringon ruskettaman ihon kauniiksi, aiheuttaa aurinko vahinkoa ihollamme jo paljon ennen kuin se alkaa ruskettaa ihoamme.

Toisin sanoen, aurinko on ihollemme haitallista jo silloin, kun se on täällä Pohjolassakin vasta matalalla eikä juurikaan vielä lämmitä.

Auringonvalo osuessaan ihollemme synnyttää ihollamme vapaita radikaaleja, jotka aikaansaavat mm. juonteiden ja ryppyjen syntymistä.

Aurinkosuojavoiteet ovat yksi vastaus auringon haittavaikutuksia vastaan, mutta töysin ongelmattomia ei nekään ole. Useat aurinkosuojavoiteet saattavat sisältää haitallisia kemikaaleja, jotka nekin tekevät kiusaa ihollemme.
Joidenkin aurinkosuojavoiteiden kemikaalit voivat vahingoittaa tai häiritä ihomme suojakerroksen toimintaa tai aiheuttaa tulehdusreaktioita ihossa.

Koska UV-valolle altistuminen heikentää ihon antioksidanttipitoisuuksia on ihosolujen antioksidanttisen suojan lisääminen ja ihosolujen korjausentsyymien ravitsemustuki tärkeää vaurioiden rajoittamiseksi.

Iho ja ulkoiset vitamiinit sekä ravintoaineet

Ihon päälimmäinen kerros, eli epidermis, ei sisällä verisuonia, jotka toimittaisivat soluille ravinteita; verisuonia löytyy vain dermiksestä. Lisäksi epidermiksen ainutlaatuinen proteiini- ja lipidirakenne estää solunulkoisten nesteiden kierron. Siksi epidermiksen ulommat kerrokset saavat vähemmän ravinteita kuin alla olevat solut.

Siksi ihon terveyteen vaikuttavat ruokavaliotoimenpiteet voivatkin olla teholtaan rajallisia ja tapahtua hitaasti.

Ihon terveyteen ja hyvinvointiin voidaankin parhaiten vaikuttaa ulkoisesti.

Epidermiksen päälimmäinen kerros, stratum corneum, eli sarveissolukerros estää monien erityyppisten molekyylien kulkeutumisen syvemmälle, joten ihollesi käyttämien tuotteiden laadulla ja kemiallisella koostumuksella on suuri merkitys siinä imeytyykö tuotteen sisältämät ravintoaineet ihosi syvempiin kerroksiin, vai jäävätkö ne ihon pinnalle suojaamaan. 

Ihon pinnan kautta annettujen ravintoaineiden pitoisuudet ihon eri kerroksissa voivatkin olla verrattavissa ruokavalion kautta saatuihin, mutta ihon pinnan kautta annettuna ne ovat tehokkaampi ja kohdennetumpi keino ravita ihoa ja vaikuttaa sen ulkonäköön sekä kykyyn torjua ulkoisia haittavaikutuksia.

Onko käyttämälläsi saippualla merkitystä ihon hyvinvointiin

Kaksi tärkeimmistä ihonhoidon kategorioista, joilla on syvällisiä dermatologisia vaikutuksia, ovat puhdistusaineet ja kosteusvoiteet. Puhdistusaineet koostuvat saippuoista tai synteettisistä pesuaineista.

Saippuoissa on paljon eroja liittyen niiden sisältämien raaka-aineiden laatuun sekä määrään.

Useimmat päivittäistavarakaupoissa myytävistä saippuoista sisältävät ihoa kuivattavaa ja ympäristölle haitallista sulfaattia, ja monista tällaisista saippuoista on myös poistettu ihoa kosteuttava glyseriini ja käytetty se muihin ihonhoitotuotteisiin, kuten esim. kosteusvoiteisiin. 

Näillä em. valinnoilla saadaan aikaan edullisia saippuatuotteita, mutta niiden käyttö on monelle meistä lähinnä ihon tilaa kurjistava kokemus, sillä sulfaatit repivät iholta ihoa suojaavan rasvan viimeistäkin pisaraa myöten pois, jolloin ihomme kuivuu ja saattaa myös kutista. Myös glyseriinin poisto tekee saippuatuotteesta ihoa kuivattavamman.

Siksi ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeää on valita saippuatuote, joka sisältää laadukkaita öljyjä eikä sisällä esim. ihoa kuivattavia sulfaatteja tai mahdollisesti ihoa herkistäviä väri-, tuoksu-, säilöntäaineita.

Raaka-aineen laatu ratkaiseen sen tehon

Öljyissäkin on suuria eroja

Kylmäpuristetut neitsytöljyt sisältävät eniten ihollekin tärkeitä vitamiineja, rasvahappoja ja ravintoaineita. Kylmäpuristettu neitsytöljy on aina aikaansaatu siitä ensimmäisestä puristamisesta, ilman lämpökäsittelyä tai kemikaalikäsittelyä.

Nämä öljyt ovat kaupassa niitä kalleimpia, mutta myös parhaimman makuisia, parhaiten säilyviä ja eniten terveyttä edistäviä. Samoin ne toimivat parhaiten myös iholla.

Edullisemmat öljyt on aikaansaatu hedelmän tai kasvinosan loppupään puristuksesta usein lämmön tai kemikaalien avulla ja ovat niin ruokavaliossa, kuin ihollekin käytettyinä niitä heikkolaatuisimpia raaka-aineita, joiden käytöllä ei ole suurtakaan terveyttä edistävää merkitystä.

Saaren Taika käyttää saippuoissaan aina ensimmäisestä puristuksesta aikaansaatuja neitsytöljyjä, jotka ovat myös luomulaatuisia, ja esim. saippuoissa käyttämämme oliiviöljy on Extra Virgin oliiviöljyä, eli sitä laadukkainta mitä maailmasta saa. Käyttämämme öljyt ovat elintarvikelaatuisia, eli ne ovat myös ruokatuotantoon hyväksyttyjä.

Espanjan oliivipuut

Nyt, kun tiedämme, että ihon pinnalle annostelluilla ihonhoitotuotteiden ainesosilla on merkitystä, niin imeytymisen, kuin ravitsemisenkin suhteen, voimme myös päätellä, että saippuan sisältämien öljyjen ravintoaineilla sekä saippuan sisältämillä vitamiineilla ja mineraaleilla on hyvin paljon merkitystä ihomme hyvinvoinnissa.

Tätä päättelyä tukee myös satojen tuotteitamme käyttäneiden asiakkaiden kokemukset, joiden mukaan Saaren Taika saippuoita käyttämällä on voitu vaikuttaa niin ihon parempaan kosteustasapainoon, finnien syntymiseen, couperosan hillitsemiseen, kutinan vähenemiseen kuin jopa psoriasiksen rauhoittumiseenkin. 

Voitkin lukea ohesta asiakkaidemme kokemuksia eri ihovaivojen helpottamisesta Saaren Taika saippuoiden avulla!

Tutustu korkealaatuisiin ja iho-ongelmille hyvin tehoaviin Saaren Taika saippuatuotteisiin verkkokaupassamme tai osta saippuat suoraan alla näkyvän tuoteupotuksen kautta: 

Lähde: 1

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

“Meikitön 47v. ihoni olkoon paras käyntikorttini!“ Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.