Vältä haitallisten kemikaaliyhdisteiden kertyminen kehoosi, käytä luonnonkosmetiikkaa

Vältä haitallisten kemikaaliyhdisteiden kertyminen kehoosi, käytä luonnonkosmetiikkaa

Vuoden 2022 lopulla media käsitteli paljon PFAS-kemikaaleja meikkituotteissa (per- ja polyfluorihiilivedyt). Tässä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää.

Mikä on PFAS-kemikaali?

PFAS-kemikaalit ovat pitkäkestoisia aineita, joiden komponentit hajoavat hyvin hitaasti ajan myötä. Yli 4 500 erilaista yhdistettä – joita kutsutaan ”ikuisiksi kemikaaleiksi” – voi löytyä valtavasta valikoimasta kaupallisia ja teollisia tuotteita.

Tuhannet yhdisteet reagoivat kehoon ja ympäristöön eri tavoin. Useimmissa PFAS-muodoissa on yksi hiili- ja fluoriatomi, jotka ovat osa niiden rakennetta. Tämä kemiallinen yhteys on erittäin vahva, jonka vuoksi ne eivät hajoa helposti luonnossa.

Yhdeksää eri PFAS-kemikaalia käytetään yleisesti kosmetiikka- ja henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa.

Yleisimmät kosmetiikassa käytetyt PFAS-yhdisteet ovat PTFE (polytetrafluorietyleeni), perfluorooktyylitrietoksisilaani, perfluorononyylidimetikoni, perfluoridekaliini ja perfluoriheksaani.

PFAS-yhdisteet vaurioittavat kilpirauhasen toimintaa

”Asiantuntijat selvittivät, miten PFAS-yhdisteet vaikuttivat kehon luonnollisiin kemikaaleihin molempien ryhmien tutkittavissa. Ensin tutkijat mittasivat kemikaalien määrää veressä ja arvioivat niiden tasoja sen jälkeen, kun lapset olivat altistuneet PFAS-yhdisteille.

Kilpirauhashormoni on tärkeässä osassa lasten kasvussa etenkin murrosiän aikaan. Se on oleellinen hormoni esimerkiksi aivojen ja luuston kehityksen kannalta.

Kilpirauhasen toiminnan vaurioituminen voisi mahdollisesti lisätä lasten diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja syövän kehittymismahdollisuuksia.”
Lähde: MTV Uutiset

Miksi meikeissä ja ihonhoitotuotteissa käytetään PFAS-yhdisteitä?

Tiettyjä PFAS-yhdisteet lisätään tietoisesti ainesosiksi pienessä määrin kosmeettisiin tuotteisiin, kuten voiteisiin, puhdistusaineisiin, kynsilakkoihin, partavaahtoon, meikkivoiteeseen, huulipunaan, silmänrajauskynään, luomiväriin ja ripsiväriin.

Tämä johtuu siitä, että ne tekevät tuotteesta useimmiten sileämmän, helpomman levittää ja entistä vedenkestävämmän.

Kemiallisesti aikaansaatuja yhdisteitä on myös joissakin hiustenhoitotuotteissa, koska ne antavat lisää kiiltoa ja estävät pörröisyyttä.

Tutkimukset, jotka tutkivat laajaa altistumista PFAS-yhdisteille, ovat osoittaneet, että ne voivat aiheuttaa monenlaisia ​​reaktioita, mukaan lukien kehityshäiriöt syntymättömille lapsille, lisääntynyt raskauden keskeytymisriski ja kivessyöpä.

Saaren Taika kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteet eivät sisällä PFAS-kemikaaleja!

Korkeat PFAA-tasot liittyivät vähentyneeseen normaalien siittiöiden määrään.

Huomattavia määriä perfluorooktaanisulfonihappoa (PFOS), perfluorooktaanihappoa (PFOA) ja perfluoriheksaanisulfonihappoa havaittiin Pohjoismaisissa tutkimuksissa kaikilla tutkimukseen osallistuneilla nuorilla miehillä.

Korkeat PFAA-tasot liittyivät vähentyneeseen normaalien siittiöiden määrään. Tämän vuoksi korkeat PFAA-tasot voivat edistää muuten selittämättömän matalaa siemennesteen laatua, joka usein ilmenee nuorilla miehillä.

Missä kaikkialla PFAS-kemikaaleja esiintyy?

Kuten aiemmin mainitsin, PFAS-kemikaaleja käytetään monissa erilaisissa tuotteissa, joihin niiden avulla lisätään monia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Niitä käytetään muun muassa sadevaatteissa, jotta ne hylkivät öljyä ja vettä, sammutusvaahdoissa ja palosuojavaatteissa, tarttumista estävänä pinnoitteena paistinpannuissa ja kattiloissa, elintarvikepakkauksissa kuten mikropopcornpusseissa ja pikaruokakääreissä, kosmetiikkatuotteissa, huonekalutekstiileissä, pintakäsittelyaineena muissa tekstiileissä ja matoissa, maaleissa, kromipäällysteissä, aurinkopaneelien pinnalla olevissa kalvoissa sekä rakennusmateriaaleissa, kuten metallien ja laattojen pintakerroksissa.

Tässä oli vain muutamia esimerkkejä PFAS-yhdisteiden eri käyttötavoista.

Lue Koti saaressa -blogista: Kosmetiikan, kuten aurinkovoiteen, kemikaalit jäävät kehoosi ja ympäristöön erittäin pitkäksi ajaksi

Teflonpannu

Mitkä ovat PFAS-yhdisteiden terveysvaikutukset?

Laajamittaisella PFAS-aineiden käytöllä on ollut vakavia vaikutuksia ympäristöön, sillä ne ovat saastuttaneet juomavettä ja maaperää Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

PFAS-aineita on käytetty jo 1940-luvulta lähtien, ja niitä on ehtinyt kertyä ympäristöön, koska ne eivät hajoa. Jotkin näistä aineista kertyvät myös ihmisiin ja eläimiin.

PFAS-aineiden terveysvaikutukset ovat vakavia: tutkimukset ovat osoittaneet, että jotkin näistä aineista suurentavat kolesterolipitoisuutta, heikentävät immuunijärjestelmää ja aiheuttavat munuais- ja kivessyöpää sekä maksavaurioita. Lähes kaikkien testattujen amerikkalaisten verestä on löydetty useita PFAS-aineita.

Miten välttää PFAS-kemikaaleja?

PFAS-kemikaalien täydellinen välttäminen on haasteellista, sillä niitä käytetään laajalti erilaisissa tuotteissa. Näihin kemikaaleihin voi altistua esimerkiksi ruoan, juomaveden, vaatteiden, kosmetiikan ja monien muiden tuotteiden välityksellä.

Silti on olemassa joitakin keinoja, joilla altistumista näille yhdisteille voi vähentää.

Yksi tapa on ostaa luonnollisia ihonhoitotuotteita, kuten Saaren Taika tuotteita, sillä Saaren Taika ei käytä kyseisiä kemikaaleja, eikä niitä sisältäviä raaka-aineita tuotteissaan.

Kannattaa valita myös ympäristömerkittyjä tuotteita tai tuotteita, joissa on merkintä PFAS-kemikaalittomuudesta.

Lisäksi voi välttää esimerkiksi pikaruokapakkauksia, käyttää kasvispohjaisia astianpesuaineita ja välttää teflonpannujen käyttöä.

Juomavetenä kannattaa suosia hanavettä, sillä kaupalliseen pullovesiin saattaa liittyä PFAS-aineiden riski.

Suuri osa haitallisista aineista ympäristössämme tulee hajakuormituksena

Pienetkin teot voivat vaikuttaa merkittävästi tähän kuormitukseen, sillä jokainen meistä voi olla osa ongelmaa esimerkiksi käyttäessämme tekokuituisia vaatteita ja runsaasti kemiallisesti aikaansaatuja ainesosia sisältäviä kosmetiikkatuotteita.

Onneksi myös jokainen meistä voi olla osa ratkaisua ja vähentää haitallisten aineiden kuormitusta omilla arkisilla valinnoillaan käyttämällä esimerkiksi luonnollisista raaka-aineista valmistettuja ihonhoitotuotteita, kuten Saaren Taikaa.

Jojoba teepuu kasvoöljy finnejä vastaan

Pyykkäyspäivä. Urheiluvaatteet ovat seisseet pyykkikopassa ja alkavat haista, joten lorautanpa tuplamäärän pesuainetta. Fleecetakki, joka on ollut vain muutaman kerran päällä, lojuu tuolin selkänojalla. Se on edelleen puhdas, mutta päätät laittaa senkin koneeseen, kun se kerran sattui silmään. Kuulostaako tutulta?

Nykyään kehittyneissä maissa jätevedet puhdistetaan pääsääntöisesti, mutta tiettyjä aineita ja kemikaaleja voi silti kulkeutua puhdistamoiden läpi. Osa näistä haitallisista aineista päätyy puhdistetun veden mukana vesistöihin, ja osa jää jäljelle jätevesilietteeseen. 

Mitä vähemmän pesuaineita, kemikaaleja ja muita ympäristöä kuormittavia aineita käytät, sitä parempi se on vedelle, eläimille ja ihmisille.

Saaren Taialla löytyy valikoimistaan niin pyykin, kuin astioidenkin pesuaineet ympäristöystävällisinä sekä legendaarinen siivoussaippua, jolla voi pestä ja puhdistaa oikeastaan kaiken mitä kodissasi ja pihassasi voi tulla vastaan; aivan ikkunoista, suihkun kaakeleihin, autosta puutarhakalusteisiin, lemmikin häkeistä hellaan ja niin edelleen.

KATSO: Saaren Taika siivoussaippuan käyttökohteet.

Saaren Taika tuotteet ovat myös käytössä erittäin riitoisia!

Pieni tahra voidaan usein pyyhkiä pois ja vaate tuulettaa sen sijaan, että pesisimme sen. Tässäkin avuksi rientää Saaren Taika siivoussaippua, jolla tahrat puhdoistuvat vaivatta ja helpolla!

Vaatekaapissamme on usein keinokuituvaatteita, kuten polyesteriä ja fleeceä, jotka irrottavat mikromuoveja pesun yhteydessä. Tämä voi johtaa ihmiskehoon päättyvään muoviin, mikä ei ole hyvä asia.

Kemikaalit ovat toinen ongelma. Tarkastele pesuaineiden ja kosmetiikkatuotteiden purkkeja – ovatko ne ympäristömerkittyjä ja biohajoavia?

Saaren Taika palasaippua on parempi vaihtoehto, koska se on luonnollisempaa ja riittoisampaa. Muovittomina palatuotteina voit hankkia myös shampoon, hoitoaineen, siivoussaippuan, ja lisäaineettomina sekä vedettöminä löytyvät Saaren Taialta myös voiteet ja deodorantit!

Muista, että pienillä päivittäisillä valinnoilla voit auttaa suojelemaan ympäristöä ja terveyttäsi.

Tässä muutamia tapoja vähentää kemikaalikuormaa vesistöissä omilla valinnoilla:

 • Suosi lasisia ja pahvisia elintarvikkeiden säilytysastioita muovisten sijaan
 • Vältä ruoan lämmittämistä muoviastioissa
 • Suosi valurauta- ja teräspannuja ja vältä non stick -keittiövälineitä
 • Vältä turhan elektroniikan hankkimista
 • Älä osta kotiisi turhia puhdistusaineita tai hygieniatuotteita
 • Käytä hajusteettomia, biohajoavia tuotteita ja suosi lyhyitä tuoteselosteita
 • Pese uudet tekstiilit ennen käyttöä ja vältä fluorine-aineella kyllästettyjä takkeja ja kenkiä
 • Pese vaate aina pesuohjeen mukaan
 • Annostele pesuaine annosteluohjeen mukaan, tarkasta vesilaitoksen nettisivuilta veden kovuus, jotta annostelu menee oikein
 • Pyri poistamaan yksittäinen tahra vaatteesta ilman konepesua
 • Vältä ostamasta vaatteita, joissa on muoviprinttejä tai tekokuituja
 • Suosi ympäristömerkkejä (esim. FSC-sertifioidut puukalusteet, TCO-sertifioidut it-laitteet, ECO-merkityt tekstiilit)
 • Vie vanhat lääkkeet apteekkiin
 • Mieti kaksi kertaa uuden tuotteen ostamista

Tunnetko nämä ympäristölle haitalliset aineet?

PFAS-yhdisteet ovat erittäin kestäviä ja liukenevat pesujen yhteydessä viemäriin, esimerkiksi paistinpannuista ja vedenpitävistä urheiluvaatteista.

Triklosaani on antibakteerinen ainesosa kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa, ja kolmasosaa siitä ei pystytä puhdistamaan jätevedestä.

Ftalaatti on muoveissa käytetty aine, joka vapautuu helposti vesistöihin. Sitä käytetään esimerkiksi leluissa, pakkauksissa, tekstiileissä ja lääkekapseleiden päällismateriaalina.

Biosidit löytyvät desinfiointiaineista ja torjunta-aineista. Ne leviävät vesistöön ja voivat johtaa bakteerien vastustuskyvyn kehittymiseen, mikä taas vaatii yhä voimakkaampia myrkkyjä niiden torjumiseksi.

Saaren Taika ei käytä tuotteissaan PFAS-yhdisteitä, triklosaania, Ftalaatteja, eikä biosideja.

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto Suomesta sekä luonnonkosmetiikan valmistajan tutkinto Englannista. Olen lisäksi opiskellut ihosta, ihonhoidosta sekä luonnollisista ihonhoidon raaka-aineista mm. Formula Botanicassa sekä Tisserand Institutessa.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.