Kuivakuppaus, eli imukuppihieronta

Kuivakuppaus kiinteyttää ja uudistaa ihoa

Mitä on kuivakuppaus?

Olet saattanut kuulla kuivakuppauksesta eli imukuppihieronnasta, jolla voidaan vaikuttaa mm. ihon uudistumiseen, kollageenintuotantoon, arpien hoitoon, lihashuoltoon sekä selluliittiin. 

Kuivakuppaus on erittäin vanha hoitomuoto lihaksille, niska-hartiaseudun kireyteen, iskiasvaivoihin sekä selkäkipuihin. Kasvojen alueen kuivakuppaus taas kiinteyttää tehokkaasti ihoa ja kirkastaa kasvojen yleisilmettä. 

Kuivakuppauksen, eli imukuppihieronnan historia ulottuu aivan muinaiseen Egyptiin asti, josta vihjeenä ovat tähän päivään asti säilyneet maalaukset. Muinaisessa Egyptissä kuivakuppauksella hoidettiin kuukautiskierron epätasapainoa, heikentynyttä ruokahalua, kuumetta, huimausta ja erilaisia kiputiloja. 

Kiinalaisessa perinteessä uskottiin, että kuivakuppauksen ja akupunktion yhdistelmällä voitiin parantaa jopa puolet kaikista sairauksista. Länsimaissa imukuppihieronta oli tuttua aina keskiajalta lähtien.

Mitä kuivakuppaus tekee?

Kuivakuppaus helpottaa särkyä, vähentää selluliittia ja kiinteyttää kasvojen ihoa

Kuivakuppauksen hoitava vaikutus perustuu kuivakuppaus kupin aikaansaamaan alipaineeseen iholla, joka syntyy, kun painetaan kumisen tai silikonisen kuppauskupin keskustaa, tai litistämällä pienempää kuppauskuppia ihoa vasten.   

Kuivakuppaus vilkastuttaa ihon pintaverenkiertoa ja stimuloi ihoa uudistumaan, jolloin ihokudokset vahvistuvat ja ihon kollageenin tuotanto tehostuu.

Imukuppihieronta poistaa myös kuona-aineita ja nesteitä, ja se sopii myös kipu- ja akupisteiden käsittelyyn.

Kasvojen kuivakuppausta kuvassa

Kuivakuppaus tekniikka - miten kuivakupataan?

Kuivakuppaus tapahtuu kumisilla tai silikonisilla “imukupeilla”. Kuivakuppaus kuppia painamalla ja puristamalla kupin sisään saadaan muodostettua alipaine, joka imee ihon pehmytkudoksen sisäänsä. Tämä mahdollistaa imukuppihieronnan, joka on tavallaan kuppauksen, sidekudoshieronnan sekä lymfahieronnan yhdistelmä.

Imukuppihieronnan hyödyt saat jo n. 15 minuutin käsittelyllä, joka vastaa jopa tunnin hierontaa perinteisellä tavalla!

Vartalon kuivakuppaaminen on erityisen hyödyllistä lihashuollolle sekä selluliitin hoitoon. Vartalolle tarkoitetut kuivakuppaus kupit ovat hieman isompia ja paksumpia imukuppeja. 

Kuivakuppaus ja kasvot

Kasvoille tarkoitetut kuivakuppaus kupit ovat hieman pienemmät ja joustavammat kuin vartalolle tarkoitetut imukupit.

Kasvojen alueen kuivakuppaus vähentää kasvojen turvotusta ja kirkastaa ihoa. Se auttaa ihonhoitotuotteiden imeytymistä syvemmälle ihoon, jolloin niiden vaikutus tehostuu, sekä antaa iholle lisää kimmoisuutta.

Kuivakuppauksella on kasvojen ihon uudistumista stimuloiva vaikutus; se vahvistaa ihokudoksia ja edistää kasvojen ihon kollageenin tuotantoa. Tällöin uudet, terveet ihosolut nousevat ihon näkyvään kerrokseen nopeammin.

Säännöllinen kasvojen kuivakuppaus kiinteyttää ihoa, vähentää juonteita sekä ryppyjä ja saattaa vaalentaa arpia.

Kasvojen liukukuppauksella parannetaan ihon lymfakiertoa, joka auttaa mm. ihohuokosia pienenemään, kiinteyttämään kasvojen ihoa sekä parantamaan kollageenin ja elastaanin tuotantoa.

Miten kuivakuppaan kasvot?

Ennen kasvojen kuivakuppaamisen aloittamista kasvoille levitetään kasvoöljyä, kuten Saaren Taika Argan Ruusunmarja Luksus kasvoöljyä, joka mahdollistaa kuivakuppaus kuppien liikkumisen iholla.

Kasvojen kuivakuppauksessa kasvojen keskiosasta lähtevät liikkeet viedään kohti saman puolen ohimoita, korvia ja leukaluuta. Imukuppeja tulee liikuttaa kasvoilla rauhallisesti, hitain ja pitkin vedoin.

Kun pääset lähelle hiusrajaa, älä nyppää kuivakuppaus kuppia ylös vaan kuljeta ja se hiuksiin asti, jolloin sen imu itsestään heikkenee ja kupin saa ylös ilman voimaa.

Kun kuljetat imukuppia silmän läheltä kohti ohimoa, voit tehdä ohimolla hetken pyörivää liikettä ennen imukupin kuljettamista hiuksiin asti ja imukupin nostamista.

Kasvojen liukukuppauksen voi tehdä jopa kolmesti viikossa.

Lymfakierto ja lymfaattinen järjestelmä

Lymfaattisen järjestelmän avulla ravintoaineet ja happi pääsee kulkeutumaan verisuoniisi. Sen avulla saadaan ylimääräinen neste ja valkuaiskuorma poistumaan kudoksista.

Lymfaattinen järjestelmämme auttaa myös kehomme puolustusta, sillä se imusolmukkeemme tuhoava elimistöllemme vieraita asioita, kuten epäpuhtaudet, bakteerit ja virukset.

Lymfakierto; lymfaneste liikkuu lihasten supistellessa ja läpät ohjaavat sen kulkemisen oikeaan suuntaan. Kasvoissa on useita lymfapisteitä, joita hieromalla saadaan kudosnesteet liikkeelle kasvoista.

Kasvojen hieronta auttaa ihoa poistamaan kuona-aineita sekä turvotusta. Se parantaa ihon elastisuutta, eli kimmoisuutta sekä auttaa ihosolujen hapen- ja ravintoaineiden saantiin.

Kudosnesteiden liikkeelle laittaminen saattaa myös helpottaa aknen, rosacean, couperosan, stressin tai migreenin hoidossa.

Kuivakuppaus vartalolle

Kuivakuppauksesta on suuri hyöty moneen erilaiseen vaivaan. Se sopii esimerkiksi lihashuoltoon ja liikunnasta palautumiseen, lihasjumien, -säryn ja -kireyden poistamiseen sekä selkäkipuihin.

Kuivakuppauksen tiedetään olevan erittäin tehokas hoito myös selluliitin vähentämiseen.

Vatsan alueen kuivakuppausta kuvassa

Vartalon kuivakuppaus

Vartalolla kupin voi joko jättää paikalleen vaikuttamaan tai sitten liikutella kuppia iholla, eli tehdä liukukuppausta. Yhtä aluetta hierotaan noin minuutin verran, sydäntä kohti menevillä liikkeillä.

Esimerkiksi hartia- ja olkapääkipuja voi lievittää asettamalla imukupin olkapäälle n. 10 minuutin ajaksi, jolloin olkapäälle syntyy mustelma. Mustelman seurauksena valkosolut alkavat hoitaa kipeytyneitä kohtia ja niiden paraneminen nopeutuu.

Ennen hieronnan aloittamista tulee hierottavalle alueelle levittää öljyä, esimerkiksi Saaren Taika Manteli Seetri Luksus vartaloöljyä. Manteli Seetri vartaloöljy on kuivakuppaukseen erityisen hyvin soveltuvaa, sillä sen sisältämillä luonnon raaka-aineilla on ihon pintaverenkiertoa stimuloivia ominaisuuksia.

Hierontaöljy auttaa imukuppia liukumaan iholla sujuvasti. Selluliitin ja lihasjännitysten kuppaus voi aluksi tuntua hieman epämukavalle, mutta tämä helpottaa nopeasti.

Vartalon kuppaus voi aiheuttaa ihon punoitusta, mustelmia ja verenpurkaumia. Tämä on täysin normaalia ja jäljet häviävät parissa päivässä.

kuivakuppaus avaa lihasjumeja

Liukukuppaus

Liukukuppaus, etenkin takareisien ja takapuolen alueen liukukuppaus, on suuressa suosiossa selluliitin hoitamisessa, sillä kun lymfakierto vilkastuu selluliittia keräävillä alueilla ja ihon alle kerääntyneet kuona-aineet sekä rasvat lähtevät liikkeelle, alkaa myös ihon kiinteytyminen alueilla.

Selluliittiä syntyy ihon aineenvaihdunnan heikkenemisen sekä jäykän sidekudoksen vuoksi. Selluliitti on solun välitilaan kertynyttä kuona-ainetta. Sidekudosseinämät eivät jousta, vaan ikäänkuin vetävät ihoa sisäänpäin, samalla kun kuonakertymät pullistavat ihoa ulospäin. Tästä johtuen ihon pintaan muodostuu appelsiininkuorta muistuttavia epätasaisuuksia.

Selluliittiä voi ehkäistä, vaikka sen muodostumiseen vaikuttaakin myös perinnöllisyys, hormonihäiriöt, verenkierto jne. Kokonaan selluliitista ei välttämättä pääse eroon, mutta sitä voi häivyttää hieromalla ja kosteuttamalla ihoa.

Kenelle kuivakuppaus sopii?

Kuivakuppaus sopii menetelmänä kaikille sukupuoleen tai ikään katsomatta ja sen hyötyjä on erityisesti:

 • lihasten ja mielen rentouttaminen
 • aineenvaihdunnan parantaminen
 • verenkierron vilkastuttaminen
 • kuona-aineiden ja nesteiden poistuminen
 • liikkuvuuden parantuminen
 • immuunijärjestelmän aktivoituminen
 • lihas- ja lihaskalvo jännityksen helpottaminen
 • selluliitin väheneminen
 • turvotuksen vähentyminen
 • vammojen nopeampi paraneminen
 • suolen toiminnan vilkastuttaminen
 • lihassärkyjen ja lihasjumien helpottuminen
 • saattaa myös helpottaa reumaa, astmaa, päänsärkyä, iskiasta jne.

Kenelle kuivakuppaus ei sovi?

Imukuppihieronnalle on joitain estäviä tekijöitä. Kuivakuppausta ei tule tehdä rikkoutuneelle iholle tai ihoalueelle, jossa on luomia tai ihosairauksia.

Kuppausta ei myöskään tule tehdä suonikohjujen (myöskään leikattujen) alueelle.

Muita kuivakuppausta estäviä tekijöitä ovat syöpä- tai muut vakavat sairaudet, verenohennus- ja kortisonilääkitys, veritauti, vaikea diabetes, sydämen vajaatoiminta tai vaikea sydänsairaus sekä raskaus.

Kuivakuppausta ei suositella myöskään silloin, kun olet kuumeessa tai muuten sairaana eikä silloin, jos lihas on hiljattain venähtänyt tai vammautunut.

Aloita kuivakuppaus näillä:

Manteli Seetri Luksus vartaloöljy

Saaren Taika Luksus vartaloöljy lukitsee kosteuden ihollesi tehden ihostasi silkin sileän ja pehmeän, jättämättä öljyistä pintaa ihollesi.

Luksus vartaloöljyn salaisuus piilee sen luonnollisissa ainesosissa, joiden ansiosta se imeytyy nopeasti ihoosi jättäen vain silkkisen sileän ja mielekkäälle tuoksuvan tunteen, joka kestää pitkään.

Vartaloöljy soveltuu myös selluliitin hierontaan ja sen sisältämillä luonnon raaka-aineilla on ihon pintaverenkiertoa stimuloivia ominaisuuksia.

Argan Ruusunmarja Luksus kasvoöljy

Argan Ruusunmarja Luksus kasvoöljy sisältää yhdistelmän tarkkaan valittuja arvokkaita ja tehokkaita öljyjä kasvojen ihon sileyden ja kuulauden aikaansaamiseksi.

Helokkiöljy on luonnollinen GLA:N (Gamma-linoleenihapon), eräänlaisen Omega-6 rasvahapon lähde. Sillä on tulehduksia estäviä ominaisuuksia ja sitä on käytetty myös mm. akneihon hoitoon. Helokkiöljyllä auttaa ihoasi taistelussa ikääntymisen merkkejä vastaan. Se vähentää ihon sävyeroja ja juonteita sekä edistää solujen uudistumista.

Helokkiöljyä käytetään edelleen joissakin maissa mm. ekseemaihottuman hoidossa ja historiansa aikana sitä on käytetty iho-ongelmien, kuten mustelmien ja haavojen parantamisen vauhdittamiseen.

Jojoba & Teepuu suojaava kasvoöljy, joka sopii rasvoittuvalle iholle

Saaren Taika Jojobaöljy & Teepuu kasvoöljy on pehmentävä ja suojaava kasvoöljy, jolla on tulehduksia estäviä ominaisuuksia, siksi sopii erityisen hyvin mm. vaurioituneelle tai akneiholle.

Kasvoöljyn sisältämä Jojobaöljy auttaa ihon pintakerroksen kosteustasapainon säilyttämisessä, eikä se jätä tyypillistä öljyistä pintaa ihollesi. Sillä on antimikrobisia ominaisuuksia ja sen sisältämä E-vitamiini toimii antioksidanttina auttaen ihoasi taistelussa ikääntymisen merkkejä vastaan.

Jojobaöljy on helposti imeytyvä, mutta mattapintaisen suojakerroksen jättävä öljy, joka on erittäin hyvin siedettyä ja ihoa rauhoittavaa. Se auttaa ihoasi talintuotannon tasapainottamisessa ja saattaa siksi hillitä myös aknen syntymistä.

Jojobaöljyn käytöllä on suotuisia vaikutuksia ihosi kollageenintuotannolle ja se auttaa myös ihosolujesi uudistumisprosesseissa.

Antiseptinen teepuun eteerinen öljy auttaa ehkäisemään ihotulehduksia ja infektioita.

Osta vartalon ihonhoitoon suositut Saaren Taika kauneudehoitotuotteet netistä tai tutustu niihin alla näkyvässä tuoteupotuksessa

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Violetta

Violetta

Kirjoittaja on koulutettu Saaren Taika ihoasiantuntija.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.