Kuinka puhdistaa ulkogrilli, helppo opas

Grillin puhdistaminen on tärkeää sen käyttöiän pidentämiseksi ja ruoanlaiton terveydellisyyden varmistamiseksi.

Grillin käyttö on suosittu tapa valmistaa ruokaa kesäisin, mutta sen ylläpitäminen puhtaana voi olla haastavaa. Grillin puhdistaminen on tärkeää sen käyttöiän pidentämiseksi ja ruoanlaiton terveydellisyyden varmistamiseksi. Tässä oppaassa käymme läpi, miten puhdistaa hiiligrilli,  kaasugrilli tai sähkögrilli helposti ja tehokkaasti.

Hiiligrillin, kaasugrillin ja sähkögrillin puhdistus

Ennen puhdistuksen aloittamista on tärkeää varmistaa, että grilli on jäähtynyt kokonaan. Kun grilli on jäähtynyt, poista mahdolliset hiilet ja tuhka grillistä ja hävitä ne asianmukaisesti. Tämän jälkeen voit aloittaa puhdistuksen.

Tarvitset puhdistamiseen seuraavia välineitä:

  • Harja: Hiiligrillin puhdistamiseen kannattaa käyttää teräsharjaa tai grilliharjaa, jolla on jäykät harjakset.
  • Saippuavesi: Paras rasvan irroituskyky on ekologisella Saaren Taika siivoussaippualla. Saaren Taika siivoussaippua on paitsi voittamattoman tehokas, myös täysin myrkytön ja vaaraton, niin ihmisille, kuin ympäristöllekin. 
  • Käsineet: Puhdistamisessa on hyvä käyttää suojakäsineitä.

”Sitrus Siivoussaippua toimii loistavasti grillin puhdistuksessa.

Kannen sisäpuolelle kertynyt rasvakerros yleensä vain leviää ja rätti tarttuu siihen kiinni.

Hankasin Siivoussaippuaa suoraan hankaussieneen, levitin vaahtoa rasvakerroksen päälle ja muutaman minuutin vaikutusajan jälkeen töhnä irtosi yllättävän pienellä hankaamisella.

Alareuna siis pesty ja muu osa kannesta jäi vielä pesua vaille, kun ukkonen keskeytti urakan. 

Ritilät puhdistuivat myös paremmin Saaren Taika Siivoussaippualla kuin muilla aineilla.”

Kuinka tärkeää on puhdistaa grillisi säännöllisesti?

Puhdas grilli on avain maukkaaseen ja terveelliseen grilliruokaan. Jos et puhdista grilliäsi säännöllisesti, se voi olla todellinen terveysriski. Erään vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan grillissä on keskimäärin 1,7 miljoonaa bakteerimikrobia neliösenttimetriä kohden (tämä on likaisempaa kuin useimmat wc-istuimet!).

LUE MYÖS: Tapa bakteerit Saaren Taika siivoussaippualla!

Jäljelle jääneet ruuanrippeet voivat tarttua helposti grilliritilän karkeaan pintaan ja kannen sisäpintaan.

Grillin säännöllinen puhdistaminen on tärkeää myös siksi, että ympäristöolosuhteiden ja talvisäilytyksen perusteella ulkoisia epäpuhtauksia voi päästä grilliin. Tämä voi olla jotain niin pientä kuin bakteerit ja hyönteiset tai jotain suurempaa, kuten jyrsijät (yök!).

Bakteerien ja homeen riski voi vaikuttaa merkittävästi seuraavaan grillijuhlaan tarjottavan ruuan laatuun. Tämä ei ole vain epämiellyttävää, vaan voit myös tartuttaa ruokamyrkytyksen sinuun ja perheeseesi.

LUE MYÖS: Yksi pesuaine, satoja käyttökohteita! Säästä kaappitilaa ja rahaa, yhdestä siivoussaippuasta saat 44 pullollista (500ml) pesuainetta!

grillikausi

Jos turvallisuushuolet eivät vakuuta sinua puhdistamaan grilliäsi, kannattaa harkita sitä, että lika vaikuttaa myös ruoan makuun.

Kun ruoka kypsyy grilliritilällä, hiilipöly kerääntyy ja muodostaa kalvon raudan päälle. Tämä luo esteen, joka jakaa lämmön liekeistä epätasaisesti.

Joten kun pihvit osuvat grilliin, on vaikeampi saavuttaa täydelliset grillijäljet ja optimaalinen sisälämpötila.

Kuinka usein sinun tulisi puhdistaa grillisi?

Lyhyt vastaus? Se riippuu siitä, kuinka intensiivisesti puhdistat sen ja kuinka usein käytät grilliä.

Yleisesti ottaen grilliritilät kannattaa pyyhkiä jokaisen käyttökerran jälkeen. Lisäksi on suositeltavaa varata aikaa kunnolliseen puhdistukseen vähintään kerran vuodessa.

Hyvä nyrkkisääntö on puhdistaa grilli kauden alussa ja lopussa. Jos kuitenkin grillaat useita kertoja viikossa, on järkevää toistaa puhdistusprosessi vielä useammin. 

Grillin puhdistus

Puhdista ritilä

Grillin ritilä on yleensä se osa, joka likaantuu eniten. Aloita puhdistus harjaamalla ritilä teräsharjalla.

Harjaa ensin karkealla harjalla ja sitten hienolla harjalla, jotta saat kaikki likakerrokset pois. Kun olet harjannut ritilän, pyyhi se kostealla liinalla.

Puhdista grillin sisäpuoli

Grillin sisäpuolella saattaa olla rasvaa ja muita ruoanjämiä, jotka on poistettava puhdistuksen yhteydessä. Kastele harja saippuavedessä ja harjaa grillin sisäpuoli puhtaaksi. Pyyhi sen jälkeen kostealla liinalla.

Puhdista grillin ulkopuoli

Grillin ulkopuoli likaantuu myös käytössä. Puhdista se samalla tavalla kuin sisäpuoli, eli käytä harjaa saippuavedellä ja pyyhi sen jälkeen kostealla liinalla. Älä käytä grillinpuhdistusainetta ulkopuolella, sillä se saattaa vaurioittaa grillin pintaa.

Huuhtele grilli

Kun olet puhdistanut grillin, huuhtele hiiligrilli vedellä ja sähkögrillin sekä kaasugrillin voit pyyhkiä puhtaalla veteen kostutetulla liinalla, kunnes saippuavesi on pois. 

Kuivaa grilli

Kuivaa grilli huolellisesti, jotta vesi ei jää grilliin ja ruostetta ei pääse syntymään.  Muista myös kuivata ritilä huolellisesti, sillä kosteus saattaa aiheuttaa ruostetta.

Säilytä grilli asianmukaisesti

Kun grilli on puhdistettu ja kuivattu, on tärkeää säilyttää se asianmukaisesti. Paras tapa säilyttää grilli on pitää se suojassa sateelta ja kosteudelta esimerkiksi grillipeitteen alla tai sisätiloissa.

Lisäksi on hyvä peittää grilli ritilän päältä, jotta linnut tai muut eläimet eivät pääse pesimään siihen.

Säännöllinen puhdistus pidentää grillin käyttöikää ja pitää sen terveellisenä ruoanlaitossa. Puhdistamisen ei tarvitse olla vaikeaa, kunhan käytät oikeita välineitä ja puhdistat grillin säännöllisesti.

Muista myös säilyttää grilli asianmukaisesti ja tarkistaa sen kunto ennen jokaista käyttökertaa. Näin voit nauttia herkullisesta grilliruoasta turvallisesti ja vaivattomasti kesäisin!

”Ulkona grillin takana oleva ikkuna ja ikkunalauta olivat aivan rasvaroiskeiden peitossa. Ei toiminut ikkunanpesuaineet eikä sappisaippua (rasva vain levisi).

Lopulta rasvaroiskeet kohtasivat voittajansa! Saaren Taika Siivoussaippualla ja mikrokuituliinalla hävisivät rasvakalvot molemmista.”

Jaa blogimme

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

Jaa kirjoitus

Johanna

Johanna

Minulla on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ja vuosien syvällinen kokemus ihoon ja ihonhoitoon liittyen, erityisesti luonnollisten raaka-aineiden ja niiden vaikutusten osalta. Olen myös erikoistunut luonnonkosmetiikan valmistukseen, mikä on vahvistanut asiantuntemustani. Lisäksi minulla on lähes viiden vuosikymmenen kokemus vaikeiden ihosairauksien parissa, mikä on antanut minulle ainutlaatuista näkökulmaa ja asiantuntemusta alalla.

Tilaa blogikirjoitukset
sähköpostiisi

Saat uusimmat blogikirjoituksemme kerran viikossa sopivasti aina juuri ennen viikonloppua.

Seuraa meitä

.